Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovTramvaie STB

 

Topic: Achiziții de tramvaie noi de 27-36m în perioada 2017-2022

1652 posts, 398663 views
⚠  Forum Rules
 
Go to page:  1  ... 108 109 110 111 112 113 114  ... 118
 
 

📖 Pagination options
Re: Achiziții de tramvaie noi de 27-36m în perioada 2017-2021 Puss in Boots

Andrei Andraș wrote:
Iașiul are dunga albă la baza geamurilor, aici o avem la fustă. Nu-i identic. Iar ca să fim cârcotași până la capăt, putem spune că Iașiul a copiat-o pe cea din Basel și câte și mai câte orașe or fi cu aceste culori.


Asta e ca atunci cand spui ca produsele de la Lidl si Aldi nu copiaza marile marci. Ca nu sunt identice dar sunt tot aia. Asa ca faptul ca e dunga jos si nu sus sau e un verde x343.1 si nu x343 (sau ce cod de culoare o fi) e fix frectie. Ideea e ca puteau sa se "inspire" din alta parte.

 


 • Tom
 • Posted:
 •  

Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Tom

La Viena, unde nu se pot găsi conotații de altă natură culorii roșii sau oricărei alteia, există această culoare, întâmplător roșie, de peste 100 de ani. STB/ITB/RATB/STB a schimbat până acum schemele de culoare de mai multe ori, inclusiv tentativele de galben/portocaliu de dinainte de 1989. După '90, în afară de alb/crem cu fustă gri/negru cu dungă galbenă și aia venită cu DAF-urile, dar generalizată la tot parcul, restul schemelor au fost după cum le-a adus producătorul și s'au schimbat odată cu acesta sau s'au păstrat la următorul (v. Mercedes + Irisbus), dar nu și la următorul următoruia. Acum nici Mercedesurile nu sunt toate la fel. Poate ca atunci când începe tăierea Citaro vechi, să nu taie din greșeală un hibrid sau dacă se trosnește în trafic un V3A greto-ecologizat, să nu fie tras la gard printre cele "valorificabile". Curat identitate de imagine.
Poate pentru unii nu contează, ca și faptul că dacă ei "n'au nimic de ascuns", e liber la urmăriri și interceptări și comerț cu date personale, dar imaginați-vă o femeie frumoasă și foarte inteligentă, dar care merge pe stradă cu un tricou pe care scrie "I suck". O veți trata ca atare. Lipsa unei identități de imagine înseamnă "acceptăm orice, oricum", adică echivalentul sloganului de pe tricoul menționat, dar mai mult, lipsa de personalitate a orașului, al locuitorilor săi.

 


Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 1689

xTB nu a avut niciodata o schema de vopsire unitara a intregului parc.
Da, culorile reusisera (aproape) sa fie unificate pe la mijlocul anilor ‘80 (cu exceptia DAC-urilor 117E bleu si a maxi-taxi-urilor - cred ca toate Dac Romania 112E (care mai erau) nu mai erau portocalii ). Toate schemele jonglau cu rosu si bej, dar nici macar la acelasi tip de vehicul nu se aplica in mod consistent. Ba mai aparea o dunga, ba disparea, ba se muta - ca sa nu mai vorbim ca nici nuanta de rosu nu era aceeasi...

Putem, deci, spune ca STB se incadreaza in lunga traditie de a avea un parc pestriț. Traditia  va continua atit timp cit fiecare director, primar sau mai stiu eu cine va putea sa-si lase amprenta dupa bunul plac.

 


 • Tom
 • Posted:
 •  

Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Tom

Termenul de "schemă de culoare", așa cum l-am folosit este destul de inexact, pentru că se poate referi strict la una, două sau mai multe culori, combinate într'un anumit fel și/sau într'o anumită ordine. Poate avea însă un sens mai larg, referindu-se la aceleași una, două sau mai multe culori, combinate în diferite feluri și într'una sau mai multe ordini. În cazul ITB, este exact asta, cu aceleași culori dispuse în diferite feluri.

Cel puțin se păstra o identitate de imagine la nivel de culori selectate. Cu unele excepții, adică variațiunea pe albastru a unor scheme unde înlocuia roșul, ca și autobuzele 112 UDM galbene cu dungă crem, care se pare că fuseseră "deturnate" de la ITA, ca și câteva troleibuze 117E și 212E(CS), ultimele fiind prototipuri sau oricum serii mici.

Viena, Berlin, Paris, Amsterdam, München, Budapesta, Halle, Leipzig, Dresda, Praga, Varșovia, Zagreb sunt exemple de orașe care au o schemă unitară, chiar și una la un moment dat schimbată cu una nouă, dar tot parcul nou din acel moment încolo a primit această schemă.

Interesant cum Primăria/Autoritatea metropolitană  a  putut impune taxiurilor să fie toate galbene și nu poate decide asupra unei scheme unitare a transportului public metropolitan, măcar cel de suprafață, că metroul e la alți stăpâni. Probabil pentru că taxiurile și-au realizat pe cont propriu (adică al proprietarilor), această vopsire.

Le plac sau nu unora, Astrele sunt primele tramvaie noi "care este, adică care o să vină", cum spunea un clasic în viață. Și nu e vorba de 16-17? tramvaie realizate de URAC în tot atâția ani, ci de 100 care ar trebui să vină  în câțiva ani, primul începând de anul viitor. Iar per total, 100, deci mai mult decât mai sunt astăzi Tatre. Ar fi bine să înceapă de acum cu ele cu  o schemă de culoare făcută, să reziste, să reziste, să reziste,... vorba reclamei. Iar la fel să vină tot ce înseamnă autobuz, troleibuz sau tramvai, cu sigla STB pe ele, pentru că dimensiunea siglei pe otobel, cornobel sau traivan este foarte clar definită cât este și unde se amplasează pe ele, însă despre culoare, STB ocolește subiectul cu eleganță.

 


Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Puss in Boots

Ar fi culmea sa vina troleele galbene de exemplu :-)))))

Sa nu faca unitar primesc, dar macar sa le faca per tip de vehicul. Toate tramvaiele asa, busurile asa, troleele asa. Poate le e greu sa se decida la una si e mai usor asa :-)

Tot se dadea cod de culori la trasee in anii 90 pe harti si in ghidurile care circulau atunci. Verde, albastru, rosu. Trendul e bun, deci mai ramane ca troleele sa fie rosii (cum era deja randarea de la Bozankaya). Super!

Doar ca hibridele sunt verzi nu turcoaz. Shit! :-))))))

 


 • Utilizator anonim
 • Posted:
 •  

Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Utilizator anonim

Schema verde de pe 4014 va fi pe tot ce se vopeste sau vine nou la STB, indiferent de vehicul.

 


 • Tom
 • Posted:
 •  

Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Tom

Puss in Boots wrote:
Sa nu faca unitar primesc, dar macar sa le faca per tip de vehicul. Toate tramvaiele asa, busurile asa, troleele asa. Poate le e greu sa se decida la una si e mai usor asa :-)
Așa are Budapesta: roșu sunt troleibuzele, galben sunt tramvaiele și albastru sunt autobuzele (le-am pus intenționat în ordinea asta :twisted: ). Per tip de vehicul, de acord, dar nu per marcă și model.
Oricum, până la culoare, tramvaiele noi au nevoie și de peroane mai lungi. Trebuie menționat că nici pe vremea trenurilor 2xV3A, acest lucru nu era realizat, dar acum e vorba de un singur vagon care nu încape complet pe un peron. Nu va fi o plăcere să coboare călătorii în stradă.

 


Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Linia 43

Mie schema verde mi se pare foarte agresiva,și deloc moderna,mai ales pe vehicule vechi,pare că sunt improspatate cu vopseaua rămasa de la un gard.
Îmi plăcea mai mult schema de pe tramvaiul cu buline a lui Firea.  Mai apropiată de culorile tradiționale STB/RATB.
Verde de unde ?De la câteva autobuze hibride?

 


Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 orex

Poate sa le vopsesca oricum ASTRA (cf. contract si doleantelor beneficiarului), conteaza ca le avem, asta-i cel mai important! :yes:

 


 • Utilizator anonim
 • Posted:
 •  

Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Utilizator anonim

Tramvaiele din Basel de exemplu sunt verzi si arata foarte bine, tot cu dunga alba.
Flexity.jpg (396.61 KB; downloaded 2084 times)

 


Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 orex

Si...daca ar arata ca Luxtram ...asa negricios, ce s-ar intampla? Nimic! :yes:


 


Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 WT_fan06

Arată decent schema verde, nu e ceva răsărit, dar se încearcă o uniformizare cât de cât a parcului, aplicând schema de culori de pe hibride și acest lucru e de apreciat. Restul sunt discuții mai mult sau mai puțin de prisos...

 


Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Andrei98

Atat timp cat e o culoare care deja se afla pe un lot de vehicule si se mai anunta ca suta de tramvaie noi vor fi vopsite la fel mi se pare un lucru imbucurator. Nu mai avem nevoie de alte culori, aceasta arata chiar ok.

 


 • Utilizator anonim
 • Posted:
 •  

Re: Achizitii de tramvaie noi de 27-36m in perioada 2017-2021 Utilizator anonim

orex wrote:
Si...daca ar arata ca Luxtram ...asa negricios, ce s-ar intampla? Nimic! :yes:


Ar comenta lumea ca de ce nu sunt vopsite verde  :rofl:

 


Go to page:  1  ... 108 109 110 111 112 113 114  ... 118
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Tramvaie STB  • 
Choose destination

Since our 2302 forum members have written 422722 posts in 5266 topics and 515 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use