Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi IlfovVehicule din trecut aparținând STB / ITB / RATB / STB S.AAutobuze

Topic: Saviem (1991-2004)

97 posts, 41589 views

Go to page:  1 2 3 4 5 6 7

📖 Pagination options
  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Saviem (1991-2004) ADK

Nu știu dacă Retromobil are de unde știi că aia nu-i tapițeria lui și bările erau vopsite în altă culoare...
276 n-a ajuns niciodată în parcul rece de la Alexandria.

E nu, uite-l aici. Când cei de la Obregia au făcut curățenie, au trimis tot ce nu mai foloseau, apoi l-au reîntors pe 276 (fiind probabil în cea mai bună stare dintre toate) și l-au aranjat (cumva ca troleele 7459 și 7460), îmi zisese chiar însoțitorul când am mers să-l vizitez prin perioada anilor 2013-15.

Oricum am înțeles c-ar fi funcțional astfel că poate pare că mă arunc puțin mult, dar la anul poate o avea parte de o revizie riguroasă pentru a lua ITP-ul să ofere câteva curse nostalgice pe fostele linii expres, deși au fost mici probleme din câte am auzit în prima zi cu Ikarusul 280 din Ploiești după 5 ani de conservare și motor RABA, nu știu ce să zic cu unul de 18 ani (cică ultimul ITP ar fi din anul 2007/8, deși la traseu a fost ultima dată cred că prin 2004) care Saviemul franțuzesc e cam sub RABA ungurească. Poate greșesc și arunc cu concluzii aiurea, îmi zic doar părerea.

Re: Saviem (1991-2004) PaulIP

Retromobilul ăsta nu e ceva cooperativă sătească din Răsculații de Vale, ci o organizație membră FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens). FIVA care, ai ghicit, este franceză, iar în Franța există câteva SC10 restaurate la modul științific (inclusiv la Paris), așa că termeni de comparație există.

De fapt, nu e nevoie ca Retromobil să se uite taman în Hexagon. E de ajuns să vadă cum arată celălalt Saviem ex-RATB existent (331 de la Politehnica București, păstrat într-o stare foarte aproape de original).

• ADK
  • Posted:
  •  

Ideea e că ai noștrii nu știu dacă știau în 2008-9 când s-au apucat să recondiționeze autobuzul cu ce aveau că niște simple aspecte pot să nu-l "treacă" cel puțin pe viitor... eu unul nici nu băgam de seamă că tapițeria banchetelor nu-i al lui și nici culoarea bărilor deoarece intuiam că se asortau la culoare, deși par nimicuri, pentru atestare teoretic te întoarce înapoi.

Dar semnalizările de Citaro chiar se văd că nu-s ale lui deși nici semnalizările dinainte nu erau ale lui, cele ovale pe care le vedeai la ușile tramvaielor T4R (care iară nici ele nu erau ale lor, de fapt nici nu știu exact ce origine au), ci cele rotunde, mai mici, cum le are 331, sau cel puțin așa știu. E de înțeles că s-a completat cu ce a fost cât mai apropiat de ce părea "c-ar fi al lui", însă numai la unii ca noi vezi transplanturile astea care în fapt pare că îți bați joc de mașină... dar nah, buget de român, componente românești (mai ușor de găsit) pe vehiculele străine vedeai și-n cazul mașinilor mici mai demult.

În altă ordine de idei, din filmulețul lui DaveSpencer32, nu știu dacă a mai apărut, 296 pe linia 784 la Piața Sudului în anul 1996:
IMG-20251218-WA0018.jpg (97.1 KB; downloaded 1491 times)

IMG-20251218-WA0019.jpg (99.18 KB; downloaded 1491 times)

• ADK
  • Posted:
  •  

Un autobuz prin centru în anul 1997:
Sursa: HappyTravel TV
476270196_122151656900361700_1105092946850636844_n.jpg (141.66 KB; downloaded 1354 times)

Se poate redenumi topicul vă rog Saviem SC10U? 🙏

Re: Saviem (1991-2004) MIHAI_TB_10

Pare a fi în fostul 781 (actual 381).

Re: Saviem (1991-2004) ByOnu

PaulIP wrote here:
Am gasit pe site-ul phototrans.eu, la sectiunea RATB, niste poze interesante realizate intre 1992 si 2003.
...
266-03.png (1.88 MB; downloaded 8799 times)

...

ByOnu wrote here:
Diverse cadre care mi s-au parut interesante. Toate sunt preluate de pe pagina de Facebook Romania Nostalgica. Sunt mult mai multe acolo. :)
...
Autobuz Saviem la Piata Romana.png (230.76 KB; downloaded 5205 times)

...

Re: Saviem (1991-2004) andreicfr

In data de 30.06.2025 am fost in parcul politehnicii pentru a cauta autobuzul Saviem care a fost donat. Din pacate acest autobuz se degradeaza pe zi ce trece si ar trebui cel putin salvat sau introdus intr-un garaj. Din ce am citit aici pe forum acest autobuz a fost donat de conducerea RATB si as dori sa stiu daca ar mai putea fi salvat si unde s-ar mai gasi piese pentru acest tip de autobuz
IMG_0604.JPEG (1.12 MB; downloaded 863 times)
IMG_0605.JPEG (1.07 MB; downloaded 863 times)
IMG_0606.JPEG (932.15 KB; downloaded 863 times)
IMG_0607.JPEG (792.04 KB; downloaded 863 times)
IMG_0608.JPEG (516.37 KB; downloaded 863 times)

Fratiorul lui care a stat 20 de ani in Autobaza Obregia, acoperit si pazit, a fost chelit pentru suveniruri.

In acelasi timp, exemplarul de la Poli se tine inca bine. Noroc ca nu prea da lumea pe la facultate.

Poftim?! :shock:

Re: Saviem (1991-2004) valy

Ce ai zis??

Zic ca nu vad o graba pentru recuperarea exemplarului din campus. Daca ajunge la STB, acesta va fi si el chelit, precum exemplarul din Obregia (stiu ca a fost mutat in Ferentari - dar usurat de componente a fost din Obregia). Noroc ca s-au chinuit in septembrie sa-l aduca la o stare decenta pentru SEM2025. Disparusera bare, butoane, samd.

Care parte a afirmatiei mele ridica intrebari?

Care parte a afirmatiei mele ridica intrebari?

Cronologia pe care nu o dădusei inițial. Lăsasei deschisă varianta în care a fost chelit de piese după SEM 2025 și primul meu gând ăsta a fost.

Chiar e nevoie să împrejmuim vehiculele cu potențial istoric cu sârmă ghimpată să nu se servească X Y Z cu suveniruri?!

Dacă tot se vorbește despre 276, aș aprecia niște lămuriri privind statutul lui. Cu ani în urmă, pe forumul Tramclub s-a vehiculat că ar fi fost cumpărat de „cineva din Retromobil” și ținut la Obregia din lipsa unui alt spațiu unde proprietarul să-l țină. Totuși degradarea mașinii și chelirea ei de piese pe parcursul anilor pun sub semnul întrebării varianta asta. Pe de o parte, pentru că cine are un vehicul istoric atestat Retromobil nu e genul de persoană neglijentă care să-l lase să se degradeze, iar pe de altă parte dacă presupunem că niște angajați STB ar fi făcut măgării pe la spatele proprietarului, ar fi ieșit scandal mare mă gândesc... Asta mă face să cred că autobuzul aparține de fapt STB-ului în continuare (ceea ce ar explica și recondiționarea „după ureche” - un pasionat particular l-ar fi readus la starea originală - a se vedea Alex Constantinescu).

• ADK
  • Posted:
  •  

Cert e că-n inventarul STB e dispărut iar cine l-a cumpărat intuiesc c-a vrut o recondiționare mai accesibilă cu ce s-a găsit prin stocul RATB de atunci, inclusiv la SEM.

Însă când l-am văzut prima dată în anul 2013 un angajat al garajului care m-a însoțit a menționat că-i al "lor" și tot ei s-au ocupat de recondiționare, deși autobuzul fiind revopsit(?) logo-ul RATB și numărul de inventar n-au mai fost retipărite.

Problema pieselor lipsă nu înțeleg la ce ajută, am fost și eu pasionat de suveniruri pentru viitoare inițiative dar să iei de pe vehicule aflate în uz sau păstrate pentru prezentări mi se pare imatur și complică recuperarea bunurilor, drept dovadă și cu siglele troleibuzelor Rocar (asta dacă n-a existat o minune în tot timpul ăsta).

Go to page:  1 2 3 4 5 6 7

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Autobuze  • 
Choose destination

Since our 2703 forum members have written 463817 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”