Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

 

Topic: Repere / toponime din București

202 posts, 51571 views
 
Go to page:  1  ... 4 5 6 7 8 9 10  ... 15
 
 

📖 Pagination options
Re: Repere / toponime din Bucuresti orex

rosetti61 wrote:
Asa e si in Drumul Taberei, intersectia "de la Moghioros" se numeste Sergiu Celibidache - o foloseste cineva? Statiile STB se cheama Piata Drumul Taberei. Celibidache si Hurmuzachi au fost doua denumiri alese ad-hoc si care nu au prins deloc in mentalul colectiv.

Domnu, NICIO statie STB din Drumul Taberei nu a fost, nu e, si nu se ”striga” Celibidache!
@andrei11
Cat priveste ”bariera Vergului”,  frumoasa trecere-n revista, aici e simplu, era bariera estica a orasului unde odinioară bucureştenii ieşeau la iarbă verde pentru a mânca şi a petrece. În Bucureştii vechi, în această zonă se afla grădina Ivaşcu, unde oamenii se întâlneau şi ciocneau ouă de Paşte, mâncau pastramă friptă la grătar şi beau vin din oale de pământ! Ce, vremuri!
Si da, NICIODATA, titulaturile Hurmuzachi si Celibidache n-o sa rezoneze in capul nimanui,  idem Petrache Poenaru, chiar daca-i inventatorul tucului cu rezervor de cerneala, precursorul stiloului! ;)

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti aztec

Intreaba 100 de români unde este piata Danny Huwé.
Vezi ce răspund...

Întreabă 100 de români unde este Intersecția Răzoare...
Vezi ce raspund.

Este și statie STB.
PS. Nu am spus bucureșteni...că locul este renumit pe plan național...pt oricare a trecut măcar odată prin București. Și iarăși, strada Răzoare avea/are până în 150 m.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti andrei11

Orex colega, te înșeli, dacă o să rămână Hurmuzachi / Celibidache vreo sută de ani generația 2100 așa o să-i spună.
Cine mai știe de Piața Hitler / Stalin ? Sau denumirea unor străzi bucureștene de pe vremea lui Caragiale ?

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti orex

He, he, he, s-o crezi matele, inclusiv cu ”Charles de Gaulle, ”botezat”,  dupa A.H.!
PS
Si, unde-i in PARIS (capitala Frantei) comicaria asta intuita de tine?

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti CA 205

andrei11 wrote:
Greșești colega, când eram eu de școală generală / liceu / facultate toată lumea îi spunea Vergului.  Denumiea de Piața Muncii e ca nuca în perete.

Același lucru am zis si eu. Sa se revină la denumirea inițială "Bariera Vergului", dar toată lumea știe zona de "Piața Muncii", nu de Hurmuzachi. Noi, ăștia, care mai știm de prima denumire, suntem din ce în ce mai putini. 😁

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Repere / toponime din Bucuresti Tom

Alexandru Moghioroș a fost un criminal comunist. Numele lui nici pe mormânt nu ar trebui să-i mai fie scris. Cam mare rușine pentru unii care înjură comunismul, să meargă la piață tot la "gunoioș" și să coboare în stație tot acolo. Dar într'o țară în care Hannah Pauker Robinsohn e "fost mare om politic", Leonte și Hermina Tisminețki, ca și agentul NKVD fost GeStaPo Denis Patapievici, sunt părinții unor mari "oameni de cultură", să nu ne mirăm dacă vor avea și ei nume de stradă sub guvernări ale unora care visează proprietatea la comun și viața în grupuri. Ziariștii fără frontieră cu epoleți undercover, Calderon și Huwe, sunt deja bulevarde și piețe. N'ar fi exclus ca Aleea Alexandru să se numească la un moment dat Pacepa.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti BIGRED1984

"Îndepărtarea însem­ne­lor monarhice a constituit o prioritate a autori­tăţilor comuniste, acestea încercând să șteargă din memoria colectivă tot ce au însemnat peste optzeci de ani de istorie."

"În 3 ianuarie 1948, M.A.I. a trimis către toţi prefecţii o telegramă prin care cerea ca, în termen de o săptămână (!), să fie înlocuite toate denumirile „de străzi, comu­ne, fundaţii… purtând numele fostului rege Mihai sau a membrilor fostei familii regale.”
sursa
https://www.danagont.ro/cum-a-schimbat-r ... ionescu/

De fapt comunismul traieste inca in inima multor romani ce inca nu s-au impacat cu gandul ca au trait intr-o organizare fundamental gresita.
De aceea la noi tranzitia a durat 20-30 de ani (sau poate inca mai dureaza).

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti orex

A durat? Inca mai face nenorociri!
Unii il puneau la stalpul infamiei pe Brucan, care se dovedeste, din pacate, ca a fost departe de adevar cu cei 20 de ani din ”Profetii despre trecut”! Nu cumva NOUA, celor care suntem contemporani cu timpul, si in vana, tre sa ne fie rusine ca pagina asta de istorie, nu ca n-a fost stearsa, ca n-are cum, ci ca nu e indreptata pana acum?! BA, DA! :yes:

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Repere / toponime din Bucuresti Tom

Dacă tot vorbim de istorie, ar fi bine de menționat ce i-a spus Saul Bruckner zis Brucan, președintelui ales constituțional în 1992, când a îndrăznit pentru ultima dată să dea afară anumiți consilieri din grupuri care persistă până în zilele noastre. De atunci, fiecare președinte ales sau numit din altă parte și scos câștigător, a ințeles mesajul lui Bruckner, spus simplu și dur, oricărui naiv cocoțat în funcția supremă și care încă se mai crede șef de stat: "Băi, tu în țara asta nu decizi nici cât trăiești. Ai înțeles?"
Și tot dacă vorbim de istorie, știu că existau repere toponime cu Regele Carol al II-lea. Pe el de ce îl uităm dintre regi?

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti 1689

Blocul cu pricina (Magheru ONE) e edificat intre anii 1936-1937, pentru crearea de spatii de birouri in ”ground zero” de atunci. A avut si sansa sa fie consolidat intre timp  :D , [...]


Magheru ONE n-a fost consolidat. A fost demolat si refacut (s-a pastrat fatada pina in ultimul moment pentru a crea iluzia unei renovari).

 



Re: Repere / toponime din Bucuresti 1689

Eu cred in ce am vazut cu ochii mei.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti orex

Alta gasca-n alta traista! ;)

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Repere / toponime din Bucuresti Tom

Dacă mă întrebați pe mine cine au fost Huwé sau Calderon, aș răspunde că doar niște ghinioniști care știau cu multă vreme de dinainte unde trebuie să se ducă, ce se va întâmpla, dar nu și că nu se vor mai întoarce înapoi de unde au venit. Dar în orice caz, niciunul nu merită onoarea unei ditamai strada sau piața.
Însă există unul care merită toate onorurile și nu le are, în timp ce alți conaționali de-ai lui, inclusiv cel de mai sus, le au.
În 1806, la tratativele de pace între Rusia și Franța, Rusia vroia să ia toată Moldova și Muntenia. Francezii le-au spus că nu, iar rușii au inventat pe loc denumirea de Basarabia, prima dată între Nistru și Siret, iar s'au opus francezii că e prea mare, iar rușii s'au făcut că se mai uită odată pe hartă, și-au cerut scuze și au spus că e între Prut și Nistru. Când în 1812 au și ocupat respectivul teritoriu, campania Franței lui Napoleon, deși soldată cu înfrângerea acesteia, i-a oprit pe ruși să înainteze și peste Prut. Mai târziu, alt Napoleon, i-a promis în secret lui Cuza ajutorul Franței în cazul în care Turcia va ataca România (da, exista deja cu acest nume). Un derbedeu pe nume Sturdza, al 3-lea din singurii care știau de asta, a trădat și a dat pe goarnă la Istanbul, dar nu despre ăsta vroiam să vorbesc, deși cred că neamul lui are vreo stradă prin București, ci de Napoleon al III-lea, care și primul, se numeau BONAPARTE. Exista până la comuniști Șoseaua Bonaparte și depoul cu același nume. Depoul mai există cu alt nume, iar șoseaua a fost redenumită Ilie Pintilie, apoi Iancu de Hunedoara. În schimb, la intrarea în parcul HERĂSTRĂU (nu mă interesează Mihai Argeșeanu, niciodată încoronat), există piața Charles de Gaulle, un mare erou al Franței, care a salvat Franța nu doar de nazism, ci și de comunistul Henry Roll Tanguy, care a eliberat Parisul de naziști, apoi a proclamat a 3-a Comună din Paris, cam odată cu lovitura de palat a lui Mihai Argeșeanu, socrul lui Duda. De Gaulle este marele erou al Franței, dar pentru România, de Gaulle a făcut cam puțin, infinit mai puțin chiar și decât alt ridicat în slăvi care scria într'o telegramă în 1918, următoarele: "Chiar și în vreme de război, ne-am recuperat de 5 ori investițiile militare în România. Românii sunt naivi și consideră Franța o soră mai mare. După război, dacă le vom satisface interesele, vom putea avea aici o colonie a Franței." Astăzi, fosta stradă a Nuferilor, actualmente Berthelot.
Deși următorul nu e francez, repet, aștept cu interes ca Aleea Alexandru să se numească Pacepa. Urmăritorii noștri știu de ce.

 


Go to page:  1  ... 4 5 6 7 8 9 10  ... 15
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2415 forum members have written 433071 posts in 5389 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use