Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovTramvaie STB

Topic: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor

3820 posts, 1227554 views
⚠  Forum Rules

Go to page:  1  ... 267 268 269 270 271 272 273

📖 Pagination options
Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor PaulIP

Sincer, mi se pare o discuție de domeniul can-can-ului. Suntem totuși pe un forum de pasionați, iar pasiunea înseamnă și însușirea unor noțiuni tehnice de bun-simț, pentru a menține nivelul discuțiilor ceva mai ridicat decât pe grupurile de genul pe social media. Până acum, colegul @Gabyyyyyy9001 nu oferă argumente tehnice cocnrete pentru care motoarele respective sunt așa catastrofale (dacă într-adevăr ele sunt problema, că la ce produce URAC orice point of failure se poate numi Single Point of Failure  :lol: ). Motoarele pot fi „jalnice” din mai multe motive: consumul inadecvat raportat la cât „dă” punctul de injecție în rețea, puterea prea mică față de câtă hardughie are de urnit din loc, ventilație insuficientă etc etc. La fel, un motor bun poate fi ruinat de un soft prost calibrat (valabil la orice tip de vehicul). Știm for a fact că nu se mai fabrică motoarele care au echipat V3A din 1993 până în zilele noastre? Dacă da, cu ce s-au înlocuit? Dacă nu, ce s-a schimbat negativ în procesul de producție?

Faptul că un vatman preferă un vagon în detrimentul altuia nu e un indicator relevant și obiectiv al superiorității tehnice al acelui vagon față de altul/altele, ci în cel mai fericit caz un subiect de discutat la o bere.

Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor Nenea_titi

Motoare jalnice : probabil fiabilitate slabă, consumă mult oferă puțin, construcție din materiale de slabă calitate, execuție de calitate slabă, " economie la bețe de chibrit și hârtie igienică ". Sau făcute din cârpeli, gen dacă ai nevoie de o sârmă de 2 m și ai una de 1 și una de 1.5, le pui cap la cap, ba mai și rămâne.
Motoarele probabil sunt făcute de UMEB, dar reparate de URAC...care pe ce pune mâna, strică. Probabil nu mai există piese tehnologice pentru ele și se merge la cârpeală, calitatea de vineri sau luni...

Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor shoppy

Nu trebuie cautata prea multa semnificatie in barfele de depou aduse de persoanele aflate in razboiul de cine posteaza primul toate barfele de depou, problema este ca pentru obtinerea barfelor trebuie lingusite sursele si date ca sigure toate prostiile lor, si cum sursele muncesc la stat unde prima ocupatie este aruncatul cu noroi in imaginea celorlalti, rezulta si ca prostiile sunt foarte multe.

Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor ANDREI_TB_CFR_413

PaulIP wrote here:
Sincer, mi se pare o discuție de domeniul can-can-ului. Suntem totuși pe un forum de pasionați, iar pasiunea înseamnă și însușirea unor noțiuni tehnice de bun-simț, pentru a menține nivelul discuțiilor ceva mai ridicat decât pe grupurile de genul pe social media.

Am o întrebare care încă nu am primit răspuns: De unde preiei asemenea noțiuni tehnice? Hai că cele de bază, cum ar fi CH = Chopper, CA = Curent Alternativ, dar de ce trebuie să fie luat drept „slăbiciune” doar pentru că cineva nu are cunoștințe în domeniu?

Haideți să nu mai judecăm pe alții degeaba, că nu e poliție aici.

Poți începe prin a fi atent la orele de fizică din școala generală și liceu. Dacă, din varii motive, asta nu s-a întâmplat, nu-i bai. Ai întreg internetul la dispoziție (inclusiv ChatGPT/Claude/etc, pentru amatorii de convenabilitate) să înveți oricând vrei tu orice îți stârnește curiozitatea: cum funcționează un motor electric, cum funcționează unul cu ardere internă, transmisii manuale/automate/CVT, tipuri de acționări pe vehiculele electrice etc. Am dat exemplele astea pentru că au tangență cu domeniul forumului, dar principiul e universal: curiozitatea și dorința de a înțelege lumea din jurul nostru sunt scânteia oricărei pasiuni. Altminteri trecem prin toate ca rața prin apă fără să ne întrebăm de ce.

În altă ordine de idei, nu zic că e musai să fii enciclopedie pe un anume subiect ca să meriți dreptul de a te numi pasionat, dar a discuta fără a avea un minim de cunoștințe nu aduce plusvaloare, ci e doar bârfă, cum a zis și colegul mai sus. Bârfa e doar pierdere de timp (și, fiindcă suntem pe internet, și de spațiu).

Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor Tiberiu Shaolin

Din ce am citit mai sus vad ca problema este ca multi se plang de defectarea CH-PPC urilor vara, problema nu sunt motoarele, ele sunt foarte bune pentru generatia lor, dar pe langa ca 4022 are un altfel de motor tot CH, dar are si un mic invertor pe langa ( nu stiu cum sa explic sa fie pe intelesul tuturor). In momentul de fata in anul 2026 Motoare CH nu se mai produc, sunt doar alternative cum se vede pe 4022 care este un fel de experiment. Din cele auzite de la lucratorii URAC, mai este o singura firma care se ocupa de motoare CH, dar este o varianta mult mai avansata tehnologic. Din aceasta cauza are si un sunet diferit motorul lui 4022. Acum revenind la subiectul pentru care voiam sa scriu acest mesaj. Vara cele mai multe CH-uri se retrag cu lipsa ventilatie motoare, deoarece mentenanta lasa de dorit, mai pe scurt este facuta din pix, iar atunci cand vin caldurile motorul se incinge, ventilatia proasta, iar senzorul CH detecteaza '' lipsa ventilatie'' si taie tractiune pe motor. Vatmanul cand vede eroare in ecranul MCKV, izoleaza motorul si merge intr-un motor pana la depou. Cam asta este explicatia, sper sa fiu inteles si sper ca am rezolvat o indoiala despre defectarea CH-urilor.

Ce înseamnă motor CH ? Bănuiesc că motor de Curent Continuu. Doar acestea sunt pe CH-PPC. Aceste motoare nu prea se mai folosesc în tracțiune. De ce :
- Randament mic
- Dimensiuni și greutate mare raportat la putere.
- Necesită mentenanță (schimbare perii, rectificare colector).
Răcirea da, se poate face cu ventilator, prin natura lui e un motor necapsulat. Pentru a avea acces la perii.

Astăzi se folosesc motoare asincrone sau și mai bine Sincrone cu magneți permanenți. Acestea din urmă sunt ușoare, compacte, au randament mare, sunt silențioase. Doar că sunt scumpe. De aceea încă mai se folosesc asincrone, care deși au randamentul mai mic decât P.M.S.M, sunt mai durabile și mai simple. Probabil asincrone sunt la CA-PPC, nu cred că va pune vreodată URAC pe V3A motoare PMSM. Echipamentul și motoarele ar costa mai mult ca tramvaiul .

@Tiberiu Shaolin
4022 are un altfel de motor tot CH, dar are si un mic invertor pe langa

„Chopper” este o denumire populară (dar neștiințifică) pentru ceea ce se cheamă variator de tensiune continuă (CC-CC). Invertorul este un convertor CC-CA. Dacă motorul lui 4022 e tot în CC, invertorul nu are niciun rol pe partea de tracțiune. Pentru ca invertorul să aibă rost, motorul trebuie să fie în CA, chopper-ul adaptează nivelul tensiunii CC din fir (ridică sau coboară tensiunea), iar invertorul transformă apoi această tensiune CC în CA pentru motor.

Pe de altă parte, tot tu spui
Motoare CH nu se mai produc, sunt doar alternative cum se vede pe 4022 care este un fel de experiment.

ceea ce mie îmi sugerează că de fapt e cum am zis eu și @Nenea_titi, 4022 are motoare asincrone.

Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor Tiberiu Shaolin

Am inteles, nu stiu chiar foarte in detaliu, motoarele lui 4022, de-aia nici nu ma contrazic, insa explicatia lui @PaulIP este una foarte corecta despre motorul Chopper. Da a ajuns o denumire populara, pentru ca nu oricine cunoaste cum functioneaza motorul de la A la Z. Chiar daca stiam cum functioneaza, multumesc pentru explicatie!!!

Deci dacă 4022 are motoare asincron, atunci e deja CA. Și trebuie invertor. Caz în care s-au modificat multe. Dacă a rămas pe motoare de curent continuu, atunci e cu chopper. Care e corectă?
Chopper și motor CC sunt deja o tehnologie veche demnă de anii 70-80, prima parte a anilor 90. În anii 80 deja apăreau primele invertoare de tracțiune. Iar motoarele cu magneti permanenți au apărut după 2000.
Repet, motoarele de curent continuu nu se mai folosesc. Decât în țările emergente. Tehnologia lor e veche, randament scăzut, necesită mentenanță. Unde au rămas, probabil prin orașele în care mai circulă tramvaie vechi, cum e București, probabil alea vechi din Sofia, Budapesta, etc. Asta dacă nu le-au adaptat la motoare de CA. Stb, RATB, URAC cunosc demult această tehnologie. Doar că nu au aplicat-o decât târziu.

Re: Defecte, imobilizări și reparații ale tramvaielor Gabyyyyyy9001

134 de la depoul Giurgiului este în curs de reactivare, zilele următoare va reveni și el

Go to page:  1  ... 267 268 269 270 271 272 273

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Tramvaie STB  • 
Choose destination

Since our 2716 forum members have written 465660 posts in 5816 topics and 545 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”