Topic: Discuții diverse
25 posts, 4161 views
📖 Pagination options
-
- ByOnu
-
Posted:
-
Re: Discuții diverse despre autobuze, autocare și microbuze
ByOnu
Din Arhivele AZOPAN (sursa: https://www.ujelet.ro/ )
Datata 1960. Nu stiu sa identific orasul, vedem insa ca este vorba despre autotaxare.
Din Arhivele AZOPAN (sursa: https://www.ujelet.ro/ )
Datata 1960. Nu stiu sa identific orasul, vedem insa ca este vorba despre autotaxare.
azopan_00020923.jpg (292.02 KB; downloaded 1149 times)
-
- shoppy
-
Posted:
-
Re: Discuții diverse
shoppy
O firma de "party bus" din Bucuresti a fost amendata pentru ca intr-un autobuz era amenajat un "bar neomologat". (G4 Media)
O firma de "party bus" din Bucuresti a fost amendata pentru ca intr-un autobuz era amenajat un "bar neomologat". (G4 Media)
-
- ByOnu
-
Posted:
-
ByOnu
Amendata de RAR sau de ANAF? Ce-i supara? Nesiguranta sau neplata darilor?
LE. vad un articol aici din 2024 ( https://oficiuldestiri.ro/celebrul-autob ... sivitate ), dar nu gasesc ceva pe G4.
Amendata de RAR sau de ANAF? Ce-i supara? Nesiguranta sau neplata darilor?
LE. vad un articol aici din 2024 ( https://oficiuldestiri.ro/celebrul-autob ... sivitate ), dar nu gasesc ceva pe G4.
-
- shoppy
-
Posted:
-
shoppy
https://www.g4media.ro/autobuz-cu-un-bar ... rggTpbqg
https://www.g4media.ro/autobuz-cu-un-bar ... rggTpbqg
Autobuz cu un bar amenajat ilegal la interior, depistat în centrul Capitalei / Ce sancțiuni i-au aplicat polițiștii
22 feb. 2026
Polițiștii rutieri au depistat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în centrul Capitalei, un autobuz care avea făcute modificări neomologate. Acesta avea amenajată o zonă de bar. Polițiștii au dat amenzi și au reținut cenrtificatul de înmatriculare.
În cadrul unei acțiuni desfășurate în noaptea de sâmbătă spre duminică, polițiștii Brigăzii Rutiere a Capitalei, au depistat în Piața Constituției un autobuz care avea modificări neomologate.
Acesta avea mai puține locuri față de numărul prevăzut în cartea de identitate a vehiculului. Totodată, avea montate în interior accesorii tip „Bar” neomologate și sistem de lumini neconforme.
Șoferul autobuzului, un bărbat în vârstă de 58 de ani, a fost amendat cu 1.215 lei, fiind dispusă măsura reținerii certificatului de înmatriculare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare până la remedierea deficiențelor constatate.
-
- PaulIP
-
Posted:
-
PaulIP
Era acum niște ani (înainte de pandemie) în centrul vechi un Rocar Montana amenajat în stilul ăsta... N-o fi același autobuz?
Era acum niște ani (înainte de pandemie) în centrul vechi un Rocar Montana amenajat în stilul ăsta... N-o fi același autobuz?
- Andrei Andraș
-
Posted:
-
Discuții diverse
Andrei Andraș
Pe el l-au tras pe dreapta acum, dar mai sunt cel puțin încă două asemenea mizerii ilegale în București.
Pe el l-au tras pe dreapta acum, dar mai sunt cel puțin încă două asemenea mizerii ilegale în București.
Foto: Sensation Party Bus
0.jpg (167.8 KB; downloaded 670 times)
-
- 1689
-
Posted:
-
1689
Multumiri !
Dincolo de detaliile tehnice, exista o multitudine de informatii interesante... Pacat ca - desi apare pe coperta - cartea a aparut inainte de introducerea in circulatie a DAC 112/117.
Citeva exemple... Acum am inteles de ce cutiile de viteze de IK 4 erau atit de apreciate: erau ZF...
Roman 112 (in 1974 !) era prevazut cu lampi de semnalizare a intentiei de a cobori, montate pe cutia mecanismului de actionare a usilor.
Normativul in vigoare in 1979 prevedea ca autobuzele urbane sa treaca printr-un RK dupa 335.000 km echivalenti dupa care erau normate sa mai circule 265.000 km pina la casare.
Nu in ultimul rind, conform normelor incluse in Ordinul 2174/1976 al Ministerului Transporturilor:
Spalarea trebuie efectuata "zilnic si ori de cite ori este nevoie".
Am incercat - fara succes - sa aflu daca acest ordin a fost abrogat...
PaulIP wrote here:ByOnu wrote here:
Autobuze cu motoare diesel orizontale
Constructie. Intretinere. Reparare. Exploatare
I. Popescu, I. Motoc
Editura: Tehnica
Data aparitie: 1979
Numar pagini: 360
https://targulcartii.ro/i-popescu/automo ... 11801749
ii-popescumotoc-automobile-cu-motoare-diesel-o-tehnica-1979-a-1015111-480x760.jpeg (88.4 KB; downloaded 530 times)
Și în format PDF (din păcate fără OCR, deci căutarea după cuvinte cheie nu funcționează):
Autobuze-Cu-Motoare-Diesel-Orizontale.pdfAutobuze-Cu-Motoare-Diesel-Orizontale.pdf (13.28 MB; downloaded 43 times)
Multumiri !
Dincolo de detaliile tehnice, exista o multitudine de informatii interesante... Pacat ca - desi apare pe coperta - cartea a aparut inainte de introducerea in circulatie a DAC 112/117.
Citeva exemple... Acum am inteles de ce cutiile de viteze de IK 4 erau atit de apreciate: erau ZF...
Roman 112 (in 1974 !) era prevazut cu lampi de semnalizare a intentiei de a cobori, montate pe cutia mecanismului de actionare a usilor.
Normativul in vigoare in 1979 prevedea ca autobuzele urbane sa treaca printr-un RK dupa 335.000 km echivalenti dupa care erau normate sa mai circule 265.000 km pina la casare.
Nu in ultimul rind, conform normelor incluse in Ordinul 2174/1976 al Ministerului Transporturilor:
Controlul si ingrijirea zilnica se refera la ansamblul lucrarilor de pregatire si verificare - inainte si dupa sosirea din cursa - a starii generale [...]. In acelasi timp se refera la asigurarea curateniei saloanelor autobuzelor
Spalarea trebuie efectuata "zilnic si ori de cite ori este nevoie".
Spalarea are scopul de a mentine starea de curatenie [...] La autobuze odata cu spalarea, se efectueaza zilnic si lucrari de salubrizare si dezinfectare
Am incercat - fara succes - sa aflu daca acest ordin a fost abrogat...
-
- shoppy
-
Posted:
-
shoppy
https://www.educatieprivata.ro/microbuze ... ancheta/
https://www.educatieprivata.ro/microbuze ... ancheta/
Microbuzele școlare s-au ieftinit brusc, după ce Parchetul European a anunțat ancheta
15 Aprilie 2026, 11:51
Firma prahoveană care a vândut 26 de microbuze școlare livrate vara trecută la un cost de peste un milion de lei fiecare acceptă să livreze și la un cost mult mai mic, după ce Parchetul European a anunțat că va ancheta acest gen de achiziții făcute de autoritățile din România.
Parchetul European a început să investigheze achizițiile de microbuze școlare făcute de mai multe autorități locale din România, a anunțat luni seară Dragoș Pîslaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Potrivit publicației Ziarul de Iași, firma Aveuro International SRL s-a înscris în procedura prin care Consiliul Județean Iași a pus la bătaie doar 3,44 milioane de lei pentru cumpărarea a 5 astfel de autovehicule. Ele sunt destinate transportului elevilor din tot atâtea comune din județ, alese după cel mai mare număr de burse sociale acordate: Belcești (601 burse), Mironeasa (553 burse), Tătăruși (290), Popești (253) și Scânteia (241 de burse sociale).
Firma prahoveană a mai participat la o procedură similară, prin care Consiliul Județean încerca să mai cumpere câteva autovehicule cu banii rămași după cumpărarea celor 26 de microbuze electrice. Licitația mare începuse în februarie 2024 de la 30,17 milioane de lei, dar contractul a fost semnat în vara aceluiași an pentru 26,36 milioane.
Pentru restul de 3,8 milioane de lei, banii rămași din alocarea PNRR după achiziția lotului de 26 de mașini, CJ a organizat o nouă licitație, cu intenția de a mai lua 3 microbuze. Procedura, la care se înscrisese din nou firma prahoveană alături de alți doi ofertanți, a fost însă anulată pe motiv că „toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile”. Se întâmpla cu o lună înainte să izbucnească scandalul microbuzelor vândute la preț exagerat.
Ulterior, CJ a ajustat costul de achiziție, crescând numărul de autovehicule vizat pentru achiziție, de la 3 la 5 bucăți. Practic, de la un milion de lei, CJ nu mai acceptă să plătească mai mult de 700 de mii pe o astfel de mașină.
- Andrei Andraș
-
Posted:
-
Discuții diverse
Andrei Andraș
Multe articole sunt formulate în așa fel încât, indirect, ar acuza Aveuro că n-a făcut acte de caritate și nu a vândut microbuzele eventual cu un profit de doar 1%.
Problema acestor achiziții a fost bugetul alocat per microbuz, anume de 1.230.675 RON care înseamnă aproximativ 246.000 EUR / per unitate. De ce e de vină Aveuro (și ceilalți furnizori, ca să nu discriminăm) că au profitat de ocazie să vândă mașini cu un profit frumușel? Bravo lor că au găsit fraierii potriviți; și eu aș fi făcut la fel. Dacă eu asamblez un microbuz, iar costul final e de 75.000 EUR, îmi impune cineva să-l vând doar cu 80, 85, 90.000? La magazinul din colț e afișat că adaosul comercial este 0 - 200%. N-au decât parchetul european și celelalte organe să ancheteze cum s-a stabilit bugetul per microbuz, dovadă că, la cum se menționează în articolul de mai sus, acum bugetul alocat este la jumătate (nu doar la licitația CJ Iași, ci și la CJ Mehedinți, de exemplu).
Ca să facem o trecere în revistă, licitațiile pentru microbuzele școlare au avut următorii furnizori:
- DMV Aviatech > a livrat microbuze Iveco Daily;
- Pacific Tur / Pacific Electric Bus / Madcom DLS Impex > au livrat microbuze chinezești bazate pe MB Sprinter (din punctul meu de vedere aici ar trebui să fie scandalul cel mai mare pentru că un asemenea microbuz, pe site-urile chinezești, se vinde cu 25.000$, iar pentru cantități mai mari poate scădea sub 20.000$);
- C&I Eurotrans XXI > a livrat microbuze Ford carosate pe model MB Cibro;
- Aveuro Internațional > a livrat celebrele microbuze Ford, dar în unele cazuri și microbuze MB Sprinter;
- QEV Technologies > companie spaniolă ce a livrat, exact ca Pacific, Sprintere chinezești restilizate;
- Țiriac Auto > a livrat microbuze MB Sprinter carosate de Aveuro;
- BMC Truck & Bus > a livrat doar la CJ Neamț autobuze Granton.
Multe articole sunt formulate în așa fel încât, indirect, ar acuza Aveuro că n-a făcut acte de caritate și nu a vândut microbuzele eventual cu un profit de doar 1%.
Problema acestor achiziții a fost bugetul alocat per microbuz, anume de 1.230.675 RON care înseamnă aproximativ 246.000 EUR / per unitate. De ce e de vină Aveuro (și ceilalți furnizori, ca să nu discriminăm) că au profitat de ocazie să vândă mașini cu un profit frumușel? Bravo lor că au găsit fraierii potriviți; și eu aș fi făcut la fel. Dacă eu asamblez un microbuz, iar costul final e de 75.000 EUR, îmi impune cineva să-l vând doar cu 80, 85, 90.000? La magazinul din colț e afișat că adaosul comercial este 0 - 200%. N-au decât parchetul european și celelalte organe să ancheteze cum s-a stabilit bugetul per microbuz, dovadă că, la cum se menționează în articolul de mai sus, acum bugetul alocat este la jumătate (nu doar la licitația CJ Iași, ci și la CJ Mehedinți, de exemplu).
Ca să facem o trecere în revistă, licitațiile pentru microbuzele școlare au avut următorii furnizori:
- DMV Aviatech > a livrat microbuze Iveco Daily;
daily helve.jpg (189.02 KB; downloaded 368 times)
sprinter pacific.jpg (69.51 KB; downloaded 368 times)
ford C&I.jpg (291.54 KB; downloaded 368 times)
ford aveuro.png (1.01 MB; downloaded 368 times)
sprinter aveuro.jpg (268.16 KB; downloaded 368 times)
sprinter spania.jpeg (87.97 KB; downloaded 368 times)
sprinter țiriac.jpg (225.1 KB; downloaded 368 times)
granton bmc.jpg (269.17 KB; downloaded 368 times)
-
- shoppy
-
Posted:
-
shoppy
Nu mi se pare ca este criticat producatorul, nu are rost sa critici firma capusa ca este capusa, daca nu ar mai fi ea atunci ar fi inlocuita cu alta si situatia ar fi aceeasi, mie chiar mi se pare ca sunt criticate autoritatile pentru ca sunt fraiere sau accepta capusarea.
Nu mi se pare ca este criticat producatorul, nu are rost sa critici firma capusa ca este capusa, daca nu ar mai fi ea atunci ar fi inlocuita cu alta si situatia ar fi aceeasi, mie chiar mi se pare ca sunt criticate autoritatile pentru ca sunt fraiere sau accepta capusarea.
- Andrei Andraș
-
Posted:
-
Discuții diverse
Andrei Andraș
Articolul de față probabil nu acuză Aveuro, dar am citit multe altele fix când izbucnise scandalul formulate de genul "de ce ați vândut dom'le microbuze la suprapreț?"
De ar fi achiziționat toate CJ-urile microbuzele prin achiziție directă ai fi putut spune că sunt aranjamente și puteai blama și producătorul, dar acum nu e cazul.
Articolul de față probabil nu acuză Aveuro, dar am citit multe altele fix când izbucnise scandalul formulate de genul "de ce ați vândut dom'le microbuze la suprapreț?"
De ar fi achiziționat toate CJ-urile microbuzele prin achiziție directă ai fi putut spune că sunt aranjamente și puteai blama și producătorul, dar acum nu e cazul.
📖 Pagination options