Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

Topic: Statui

22 posts, 3570 views

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
Re: Statui shoppy

Mai au și greșeli, "înfrangerea" în loc de "înfrângerea".

Re: Statui ByOnu

Monument nou dedicat Revolutiei din 1989. Pe Bd. N. Bălcescu la intersectia cu Str. Traian Vuia.
IMG-20231224-WA0015.jpg (564.09 KB; downloaded 1088 times)
IMG-20231221-WA0035.jpg (320.19 KB; downloaded 1088 times)
IMG-20231221-WA0034.jpg (333.46 KB; downloaded 1088 times)
IMG-20231221-WA0033.jpg (471.48 KB; downloaded 1088 times)
IMG-20231221-WA0032.jpg (296.29 KB; downloaded 1088 times)

Re: Statui Gabi23

Ce vrea oare să reprezinte?  :think:

Mai bine ar menține zona curată, departe de mizeria din ultimii ani...

Ceva mai modest și care ar fi bine să aibă o candelă mereu!
20231221_200530.jpg (452.51 KB; downloaded 1067 times)

Re: Statui reiny2000

Pe jos par să fie cartușe, dar piatra nu-mi dau seama ce ar trebui să reprezinte, seamănă cu o figurină umană cu o gaură în ea.

Re: Statui shoppy

Sau asa arata o rana de glont care iese pe partea cealalta, rana de intrare mica si rana de iesire mult mai mare.

Re: Statui Cristi N

Dan Milea - 22 Decembrie
Foarte multa simbolistica in acest monument dedicat celor 13 tineri ucisi pe 21 Decembrie in fata Salii Dalles.
Un obelisc rupt, neterminat, ilustrand destine frante, cu o spartura asemanatoare ranii unui glont prin trupul uman. Dar rana are si forma unor fascicule de lumina, ca un rasarit.
Deci un sfarsit care poate fi si un inceput.
Materialul este bronz nefinisat, cu urme de oxidare, o trimitere la ignoranta noastra de 34 de ani. O recunostinta venita cu intarziere.
In fata monumentului este incastrat in caldaram un colier cu cartuse trase, marcand locul crimei.
Dar, pentru cine are rabdare sa priveasca atent, va numara 13 cartuse intregi rasfirate printre cele trase.
Sunt cele 13 cartuse care n-ar fi trebuit trase.

Dan Milea - 21 Decembrie
Cand am ajuns consilier general in Primaria Municipiului Bucuresti, unul din obiective a fost sa ajut la ridicarea unui monument in memoria celor 13 tineri impuscati la ora 17,15, in data de 21 Decembrie 1989, in fata Salii Dalles. Am fost acolo, i-am vazut murind pe asfalt.
Si azi se intampla asta. Vom dezveli acest monument.
Am reusit ceea ce parea imposibil: sa pun la aceeasi masa autoritati locale, autoritati din Secretariatul de Stat al Revolutionarilor, artisti si, cel mai important, membri ai familiilor victimelor.  
Consiliul General a bugetat un concurs de solutii, din a carei comisie am avut onoarea sa fac parte, Consiliul General a bugetat un monument pe care il dezvelim azi.
Un monument plin de simbolistica realizat de sculptorul Catalin Dragos Munteanu, pe care sunt inscrise numele a 13 tineri eroi.

Re: Statui Gabi23

Foarte bună lămuritoare explicația și bine venită pentru a înțelege. Trist...
Ieri am văzut dintr-un 137 că coroanele nu mai aveau suport și erau trântite aleator 😔.

Re: Statui ByOnu

Dezvelirea Statuii eroilor geniști – ”Leul”
Monumentul a fost înălțat în onoarea și memoria ostașilor români din arma Geniului care au participat la primul război mondial, în campaniile din anii 1916-1918, în special în dramaticele bătălii de la Oituz, Mărăşeşti şi Mărăşti.
Inaugurarea a avut loc pe 29 iunie 1929, în prezența Principelui Nicolae al României.
Monumentul, cu denumirea completă ”Monumentul Eroilor din Arma Geniului”, a fost realizat de sculptorul Spiridon Georgescu şi turnat în bronz la Fabrica şi turnătoria V.V. Răşcanu din Bucureşti și este înscris la poziţia nr. 2326, cu codul B-III-m-B-20010, în Lista monumentelor istorice.

Sursa + explicatii: Cristian Bulfon, grupul de Facebook Bucurestiul de Altadata.

leul.jpg (461 KB; downloaded 608 times)

leulplaca.jpg (70.48 KB; downloaded 608 times)

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2415 forum members have written 433075 posts in 5389 topics and 518 subforums.

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”