Zona metropolitană BucureștiGeneralități despre transportul în comun din București și Ilfov

Topic: Eliberarea titlurilor de călătorie (sisteme de ticketing)

1008 posts, 396032 views

Go to page:  1  ... 10 11 12 13 14 15 16  ... 72

📖 Pagination options
Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB Celestin Draganescu

mradulescu wrote:
In conditiile in care tehnologia prezentului ofera atatea varianet de comunicatii on-line, as fi ales un sistem mult mai fezabil.

Si cu atatea sute de mii de interogari am scoate fum din serverul acela.

Asta poate este unul dintre putinele lucruril bune pe care sistemul automat de taxare le are. De asta se numeste "portofel electronic", pentru ca fiecare dintre noi avem informatiile tot timpul cu noi pe card.

Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB mradulescu

Celestin Draganescu wrote:
mradulescu wrote:
In conditiile in care tehnologia prezentului ofera atatea varianet de comunicatii on-line, as fi ales un sistem mult mai fezabil.

Si cu atatea sute de mii de interogari am scoate fum din serverul acela.

Asta poate este unul dintre putinele lucruril bune pe care sistemul automat de taxare le are. De asta se numeste "portofel electronic", pentru ca fiecare dintre noi avem informatiile tot timpul cu noi pe card.

Nu cred ca ar fi o problema mare cu serverul, daca interogarile nu s-ar face "real-time" online, ci asincron, insa la un interval de ordinul minutelor.

Flexibilitatea pe care ar avea-o sistemul "code-only" in schimb ar reduce mult late costuri, printre care costul cardurilor si ar oferi mai multe posibilitati de "vanzare" si de "tarifare".

Dar acuma ma rog, era doar o idee. La cate orase in lumea asta au sisteme electronice de taxare, sunt sigur ca puteau gasi o varianta mult mai buna si mai eficienta (beneficii vs costuri) decat cea pe care au introdus-o acum.

Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB Celestin Draganescu

mradulescu wrote:
Nu cred ca ar fi o problema mare cu serverul, daca interogarile nu s-ar face "real-time" online, ci asincron, insa la un interval de ordinul minutelor.

Ar fi o risipa de resure sa ai ceva (memorie pe card) si sa nu o folosesti. In plus, costurile transmiterii datelor prin sistemul GPRS sunt inca foarte mari pentru ca aceasta idee sa fie cel putin aproape de fiabilitate.

mradulescu wrote:
Flexibilitatea pe care ar avea-o sistemul "code-only" in schimb ar reduce mult late costuri, printre care costul cardurilor si ar oferi mai multe posibilitati de "vanzare" si de "tarifare".  

Cardurile nu costa atat de mult nici in prezent, iar posibilitati de vanzare si tarifare exista insa nu sunt puse in practica.

mradulescu wrote:
La cate orase in lumea asta au sisteme electronice de taxare, sunt sigur ca puteau gasi o varianta mult mai buna si mai eficienta (beneficii vs costuri) decat cea pe care au introdus-o acum.

Total adevarat.

Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB mradulescu

Pai tocmai, ar fi trebuit carduri fara memorie, doar cu un ID "radonly"

Sau, pentru cele de unica folosinta, cartoane simple cu coduri de bara (eventual 2D).

Validatoarele ar fi fost doar niste cititoare (magnetice si/sau optice) si n-ar fi trebuit sa scrie nimic pe carduri.

Centrele de incarcare / auotmatele de vanzare ar fi avut o dotare mai simpla (doar o eventuala conexiune de date cu serverul RATB)

Singura complicatie ar fi fost sistemul din mijloacele de transport si infratructura de comunicatie. Dar se puteau obtine tarife bunicele pentru un contract en-gros, plus ca trasmiterea practic on-line a validarilor, datelor GPS si a altor informatii a fi permis dipeceratului urmarirea "live" a incarcarii tuturor mijloacelor de transport.

Plus ca orice schimbare in politica de tarife si abonamente s-ar fi facut pe servere, nu pe carduri.

Gandeste-te ca in telefonia mobila, est identificat printr-un serial-number al cartelei SIM-ului; carduri bancare iarasi nu contin nimic pe ele, in afara de cod de identificare si, la cele cu cip, un mecanism de validare a PIN-ului.

Re: RATB online - down misterr

mradulescu wrote:
Acuma n-o fi o nenorocire daca cumperi, in mod execptional, o cartela cu doua calatorii la metrou...
O să-mi ia din portofelul electronic, nu-i asta problema... Mă deranjează însă că nu pot încărca abonamentul din cauza unor neisprăviți și nepricepuți.

În rest, ce ză zic, asta-i situația... Sistemul în sine e destul de performant (în sensul că are multe posibilități, încă prea puțin folosite, nu neapărat dpdv. al calității echipamentelor). Problema e că a încăput pe mîna unor oameni care nu știu să-l folosească (habar n-au, și nici nu-i interesează, sînt perpendiculari). Se vede foarte bine și acum - sistemul e căzut de mai bine de 48h și nu reușesc să-i dea de cap, și nu sînt în stare nici măcar să dea o estimă de timp privind repunerea în funcțiune!

Revenind la ce ziceai (carduri care să conțină doar un ID), sigur că spre asta tindem: vom avea toți implantat un cip care va conține ID-ul nostru, cu care ne vom identifica și vom putea accesa toate sistemele (în loc de grămada de carduri, chei, parole etc. pe care le purtăm acum după noi). E doar o chestiune de timp, deocamdată sîntem într-o perioadă de tranziție...

Re: RATB online - down mradulescu

misterr wrote:
În rest, ce ză zic, asta-i situația... Sistemul în sine e destul de performant (în sensul că are multe posibilități, încă prea puțin folosite, nu neapărat dpdv. al calității echipamentelor). Problema e că a încăput pe mîna unor oameni care nu știu să-l folosească (habar n-au, și nici nu-i interesează, sînt perpendiculari). Se vede foarte bine și acum - sistemul e căzut de mai bine de 48h și nu reușesc să-i dea de cap, și nu sînt în stare nici măcar să dea o estimă de timp privind repunerea în funcțiune!

Eu, care sunt carcotas, o sa spun asa: in conditiile in care astfel de sisteme sunt facute din bani nostri (in definitiv, RATB este subventionata puternic, deci tot de banii nostri este vorba), ma intereseaza ca un astfel de sistem, nou impelementat, nu sa fie "destul de performant", ci sa fie "extrem de performant", din toate punctele de vedere: al costurilor de operare, al usurintei de a-ti cumpara un titlu de calatorie, (inclusiv pentru venetici) si al rapoartelor de monitorizare pe care le poate da.

misterr wrote:
Revenind la ce ziceai (carduri care să conțină doar un ID), sigur că spre asta tindem: vom avea toți implantat un cip care va conține ID-ul nostru, cu care ne vom identifica și vom putea accesa toate sistemele (în loc de grămada de carduri, chei, parole etc. pe care le purtăm acum după noi). E doar o chestiune de timp, deocamdată sîntem într-o perioadă de tranziție...

Eu nu saream asa departe... oricum cardurile astea au un ID si toate operatiunile (incarcare/validare) se regasesc pe serverul central...
Ar fi fost doar o solutie mai practica si mai extensibila, plus ca nu era necesara o identificare 1-to-1 intre ID-ul cardului respectiv si utilizatorul respectiv.

Re: RATB online: down misterr

Azi e a patra zi de cînd nu se mai pot reîncărca cardurile - sistemul e căzut, fără vreo estimă de timp privind repunerea în funcțiune.
Am încercat să-i contactez pe toate canalele posibile (e-mail, telefonic - inclusiv așa-zisul call-center!) - nu mai pot fi contactați.
Ăștia-s oamenii pe mîna cărora a ajuns acest sistem complex, pe care nu știu să-l utilizeze... Păcat.

• Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB Dr2005

Abonamentele cu preţ întreg la metrou se pot face în orice staţie de metrou (pe toată durata de funcţionare a metroului), deci nu mi se pare o tragedie că nu funcţionează sistemul de reîncărcare on-line. Mai grav e pentru abonamentele RATB, pentru care sunt puţine puncte de vânzare şi cu program de funcţionare foarte aiurea. Nu mai zic de abonamentele reduse care, cel puţin la metrou, sunt foarte greu de obţinut (de exemplu, ei consideră vacanţă de la 15 iunie la 15 septembrie, deşi facultăţile termină cu tot cu sesiunea, licenţa şi practica aproape de 1 august... şi să vedeţi cozi la unicul punct de vânzare disponibil, cel de la Unirii).
Cum tu vrei să cumperi abonament on-line, evident nu beneficiezi de nicio reducere şi nici nu vrei să decontezi abonamentul (lucru imposibil pentru titlurile de călătorie încărcate on-line, din cauza lipsei ştampilei). Prin urmare, poţi să pleci cu 5 minute mai devreme de acasă ca să îţi cumperi un abonament lunar din staţia de metrou. Singura mare problemă e că trebuie plătit cash la ghişeu :(

Re: RATB online: down misterr

Dr2005 wrote:
Abonamentele cu preţ întreg la metrou se pot face în orice staţie de metrou (pe toată durata de funcţionare a metroului), deci nu mi se pare o tragedie că nu funcţionează sistemul de reîncărcare on-line. poţi să pleci cu 5 minute mai devreme de acasă ca să îţi cumperi un abonament lunar din staţia de metrou. Singura mare problemă e că trebuie plătit cash la ghişeu :(
Nu știam că se pot încărca la metrou abonamentele, aud prima dată! Bine, s-a mai spus de multe ori că există intenția, dar nu s-a concretizat nimic, din cîte știam, de asta nu mai cred declarațiile lor...
Pe vremea cînd cumpăram cartele de la metrou, știu că, într-adevăr, mereu erau probleme la plata cu cardul, de asta am și renunțat și am trecut pe varianta on-line. Din ce zici, se vede treaba că nu s-a rezolvat nici acum...

Am reușit pînă la urmă, astăzi la prînz, să-mi încarc abonamentul la un „Centru de emitere și reîncărcare carduri” RATB (cel de la D-tru Petrescu - Metalurgiei cap linie 313).
Rămîne însă problema incompetenței celor care operează sistemul de reîncărcare on-line...
Dr2005 wrote:
Nu mai zic de abonamentele reduse care, cel puţin la metrou, sunt foarte greu de obţinut (de exemplu, ei consideră vacanţă de la 15 iunie la 15 septembrie, deşi facultăţile termină cu tot cu sesiunea, licenţa şi practica aproape de 1 august... şi să vedeţi cozi la unicul punct de vânzare disponibil, cel de la Unirii).
Nu știu cum e acum (ce treabă are perioada de vacanță cu abonamentul!). Pe vremea mea (cînd eram student), luam cartelele cu reducere (de la ghișeul de la Universitate) pe baza carnetului de student, în orice zi a anului (adică cel puțin 12 pe an). Datele se treceau cu pixul într-un registru, pe care nu-l mai verifica nimeni ulterior. Stăteam de 3-4 ori la coadă și luam cîte 3-4 abonamente, pentru toți cunoscuții care aveau nevoie...!

• Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB Dr2005

misterr wrote:
Nu știam că se pot încărca la metrou abonamentele

Nu se încarcă, se emit cartele magnetice.

misterr wrote:
Nu știu cum e acum (ce treabă are perioada de vacanță cu abonamentul!). Pe vremea mea (cînd eram student), luam cartelele cu reducere (de la ghișeul de la Universitate) pe baza carnetului de student, în orice zi a anului (adică cel puțin 12 pe an). Datele se treceau cu pixul într-un registru, pe care nu-l mai verifica nimeni ulterior. Stăteam de 3-4 ori la coadă și luam cîte 3-4 abonamente, pentru toți cunoscuții care aveau nevoie...!

Şi acum se vând pentru orice perioadă de valabilitate... dar sunt doar câteva ghişee (vreo 10), iar vara e doar unul (cel de la Unirii). Se emit pe bază de C.I., legitimaţie şi carnet. Totul se trece în registru (şi se bagă şi în calculator după scrierea în registru, dar doar la Unirii), apoi se trec datele cu pixul pe carnetul de student (eventual în rubrica ,,examen TBC" sau ce mai e pe ultima foaie...) şi se emite abonamentul valabil începând cu data solicitată (Unirii) sau 30 de zile de la prima validare (celelalte puncte, caz în care casiera trece cu pixul numele, prenumele, seria şi numărul C.I. şi, uneori, seria legitimaţiei). Toată treaba durează câteva minute bune (de unde şi cozile de zeci de persoane). N-am avut decât de 2 ori abonamente la metrou (şi doar o dată pentru mine). De fiecare dată am aşteptat minim 25 de minute la coadă. Tot apropo de abonamente, studenţii de pa Politehnica rar pot beneficia de ele înainte de Crăciun, pentru că rar se emit/vizează legitimaţiile de student mai devreme de mijlocul lui decembrie. Anul trecut, de exemplu, vizele s-au pus în mijlocul lui noiembrie, iar pentru cei de anul I (atât licenţă, cât şi master) s-au eliberat pe 15 decembrie (de-abia când mă obişnuisem şi eu cu mersul pe bicicletă pe ploaie la 4 grade C).

Cine te-a pus să fii elev/student? misterr

Da, e limpede că sînt hotărîți să-și bată joc de elevi și studenți... Dacă se dorea, se putea concepe un sistem în care datele cu elevii/studenții să fie introduse în calculator numai prima dată (sau să primească baza de date de la MECTS), după care fiecare elev/student să primească un autocolant cu un cod de bare care să fie lipit pe ultima pagină / copertă în carnet. La prezentările ulterioare la ghișeu, doar se scana acel cod de bare și datele îi apăreau casierei pe ecran, și trebuia doar să le valideze (prin comparare cu cele scrise în carnet), după care emitea cartela, pe care se tipărea codul numeric (cifrele) de sub codul de bare, și asta era tot, și dura mult mai puțin... Iar asta se putea face la orice ghișeu!

Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB subway guru

Platea MCT-ul 'infrastructura'??? :o
Ca studentii si elevii nu sunt ai Metrorexului/RATBului, sunt ai MCTului...si sunt 'subventionati' de MCT (diferenta de cost nu o suporta operatorul de transport, el taxeaza tarif 'integral'...) ;)
De ce crezi ca trebuie sa 'investeasca' operatorul intr-o 'facilitate' oferita de MCT??? :roll:
Care ar fi 'logica'??? :?

Re: Cine te-a pus să fii elev/student? misterr

Mă gîndeam că o astfel de aplicație ar putea fi dezvoltată (și apoi întreținută) chiar de către studenți, în cadrul proiectelor pe care le au de făcut. S-ar împușca 3 iepuri dintr-un foc:

1. Ar face-o pentru ei (ei ar beneficia de ea, n-ar mai sta la coadă) și atunci și-ar da tot interesul să fie cît mai rapidă, eficientă și ușor de utilizat (le-ar face toate plăcerile casierelor...)
2. Ar învăța și ei cum se face așa ceva, și în primul rînd cum se face să meargă, că asta e important (nu proiecte luate cu copy-paste din anii anteriori, care nu vor fi puse în practică niciodată)
3. Metrorex nu ar avea de plătit nimic pentru această aplicație și întreținerea ei ulterioară (ar fi făcută de studenți, care dacă nu-și dau interesul să meargă bine, n-au decît să stea la coadă!). Ar trebui să pună la dispoziție doar niște amărîte de calculatoare și cititoare/imprimante de coduri de bare (nu cred că e un capăt de țară, nu trebuie să fie neapărat de ultima generație, la o adică le poate asigura și MECTS, că au destule programe prin care primesc calculatoare și alte aparate pentru dotarea laboratoarelor, iar cele vechi pot merge aici - duse în custodie la Metrorex pentru practica studenților). Infrastuctura de comunicație e o simplă rețea de date, care oricum există.

Dar asta s-ar întîmpla dacă la noi (la Politehnică) școala s-ar face chiar pe bune, ca afară (astfel încît să rezulte proiecte viabile, bune de utilizat, nu maculatură)

Îmi amintesc, cînd eram student în ultimii ani (la Electrotehnică), aveam un coleg la Transporturi căruia i-am făcut un proiect de... pilot automat la metrou! Bineînțeles că nu s-a folosit atunci, dar uite că azi avem... pilot automat la metrou, deși atunci mi s-a spus că în România n-o să avem niciodată așa ceva!

Re: Totul despre cardurile de calatorie RATB subway guru

Buuun!!!
Am reusit impreuna sa trimitem mingea in terenul 'corect', adica al MCTului...
Si cine-i impiedica pe domnii de la MCT sa scrie 'o aplicatie' pe fonduri europene 'gratis' pentru o 'idee ingenioasa' in folosul tineretului 'studios'???
(Eu am un raspuns, da-l pastrez pentru mine, astept mai intai parerea voastra...) :lol:

Go to page:  1  ... 10 11 12 13 14 15 16  ... 72

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Generalități despre transportul în comun din București și Ilfov  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463872 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”