Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi Ilfov

Topic: Întrebari și răspunsuri

1106 posts, 423860 views

Go to page:  1  ... 19 20 21 22 23 24 25  ... 79

📖 Pagination options
Re: Intrebari si raspunsuri Dominatrix

bercenicity wrote:
Thanks Domix pentru info ;)
Iti multumim noi pentru "masochismul mental" de care dai dovada (a se citi: rabdare si talent).  8-)
bercenicity wrote:
Mai am niste nelamuriri, iar harta din '62 nu este destul de clara:
-cum arata reteaua de tramvai si traseele lor in zona Sf. Gheorghe - Unirii - Sf. Vineri
-la fel pentru intersectia Sevastopol-Dr.Felix-Dr.Sergiu-Polizu-Occidentului-Cuza
-cum era configurata Piata Unirii (tramvai + auto) (in afara de diagonala Cosbuc-Calarasi restul e cam ceata)
-unde intorceau exact 82 si 83 la Piata de Flori
-unde intorcea 44 la Splaiul Unirii (am pus in zona Tribunalului din burta)
-daca 54 facea bucla prin Leordeni cum am figurat
-traseul prin Chiajna pentru 52 si 70 (am zis ca era la fel ca 152/406)
-probabil si altele...

Iti raspund la ce stiu:
- pe strada Lipscani intre axa N-S si intersectia cu Strada Cavafii Vechi era sens dublu in perioada interbelica. In anii '60, nu se mai circula asa, deci harta trebuie modificata. Linia 21 pe sensul spre Serban Voda, mergea pe Calea Mosilor pana iesea in axa N-S (era cale simpla de la intersectia cu strada Sf. Vineri pana la iesirea in Bd. 1848). Returul se facea de la Piata Unirii prin Bd. 1848 pana la Sf. Gheorghe, apoi dreapta pe str. Lipscani pe linie simpla (exact ca si astazi) pana la Piata Cavafii Vechi, in spatele bisericii.
- Nu garantez ca pe strada Sfanta Vineri intre Calea Mosilor si Calea Calarasilor era linie simpla. Am si intrebat asta, dar vad ca nu a raspuns nimeni precis. Cativa ani mai tarziu, sigur era linie dubla.
- La Piata Unirii, pe sensul spre Sf. Gheorghe, tramvaiele dinspre Serban Voda mergeau pe strada Halelor, care era aliniata cu Podul Serban Voda si era paralela cu strada 30 Decembrie (pe unde mergea autobuzul 38 dinspre Dristor). Pe harta este corect. Tramvaiele 12 si 21 ocoleau spatiul verde din mijloc (facut de capitalisti in perioada interbelica), aproximativ asa cum apare pe harta. La fel si autobuzele care mergeau spre sud.
- troleibuzele cel mai probabil intorceau folosind sistemul de sensuri unice din jurul pastilei din mijlocul Pietei (adica la ducere la fel ca tramvaiele 12 si 21 pana la Podul Serban Voda si la intoarcere prin strada 13 Decembrie). Urme ale acestei retele de troleibuz au ramas pana in anii '70 in zona Halei Unirii si a Podului Serban Voda.
- in zona Garii de Nord este corect, cu 2 exceptii: a) 24 pe sensul spre Republica, nu mergea pe Polizu, ci pe Grivitei - Matache - Buzesti si b) pe strada Dr. Felix intre str. Dr. Sergiu si Str. Polizu era linie simpla pe sensul spre Matache. Spre PPL tramvaiele 3 si 20 mergeau pe Buzesti - Dr. Sergiu - Dr. Felix. O ramasita a liniei simple de pe strada dr. Felix a ramas pana la demolarile din 1987, doar intre strada Dr. Sergiu si Bd. Cuza.

Re: Intrebari si raspunsuri andrei11

Dominatrix wrote:
Tot legat de Piata Muncii, alt subiect care imi este neclar. In schema postata de rosetti61, in zona incadrate de mine cu rosu erau doua macaze sau o singura traversare cu patru inimi? In anii '70, sigur era a doua varianta.

Esti sigura ? Eu tin minte ca erau 2 macaze pana a aparut pasajul  la toate incrucisarile de acolo. iar Mihai Bravu nu avea continuitate in Piata Muncii, daca veneai de la Baba Novac nimereai direct in casele de pe partea cealalta a B-dul Basarabiei ( denumirea actuala a strazii ). Daca vii dinspe Baba Novac vechiul traseu al strazii se vede si acum, inclusiv pe Google.
12-28-2011 12-28-36 AM.jpg (12.11 KB; downloaded 4259 times)

Re: Intrebari si raspunsuri bercenicity

@Domix: Thanks. Am modificat iar :)

Sunt curios si de 5. Mi se pare oarecum peste mana sa intoarca in jurul bisericii si intre pe Lipscani pentru 10m ca sa intre pe Bratianu spre nord...

Re: Intrebari si raspunsuri rosetti61

Asa si circula, prin LIpscani cu intoarcere prin Cavafii vechi si Sf. Gheorghe Nou. Pe plan figureaza si linia folosita in prezent de 21 - atunci nu stiu la ce mai era folosita. LInia 19 circula tur prin Baratiei si retur prin Sf. Vineri, Decebal iar 1 si 4 virau de pe Mosilor pe Baratiei. Nici ghidul si nici in cartea lui Cebuc nu sunt date exact traseele.
La Piata Unirii nu stiu cat de exacta este plasa de macaze - ce e cu rosu sunt dubii ca erau folosite, Cauzasi este figurata pe plan cu linie de tramvai, dar ce mai trecea pe acolo?

Linia pe Sf. Vineri a fost dublata in 1964 cand au inceput lucrarile de scoatere a tramvaiului de pe 1848; tot atunci s-a amenajat si bucla din piata Sf. Vineri, pastrandu-se linia simpla de pe calea Vacaresti (inceputul ei) in scop tehnic.

Piata de flori nu era in Piata Unirii ci mai sus be Bd. 1848, spre piata 1848 (asa cum  e figurat capatul pe plan, in spatele Hanului Manuc "la sf. Anton", unde se termina acum blocul comunist de pe colt.
piata unirii.jpg (129.39 KB; downloaded 4320 times)
1848.jpg (97.91 KB; downloaded 4087 times)

Re: Intrebari si raspunsuri nokia2110

Tramvaiele luau cotul de pe Moşilor pe Bărăţiei  :shock: Bine, tramvaiele pe truc, având un aptament mai mic, puteau lua curbe mai strânse decât tramvaiele mai mari.
Până când a rămas în uz linia de pe Căuzaşi?  :roll:

andrei11 wrote:
Dominatrix wrote:
Tot legat de Piata Muncii, alt subiect care imi este neclar. In schema postata de rosetti61, in zona incadrate de mine cu rosu erau doua macaze sau o singura traversare cu patru inimi? In anii '70, sigur era a doua varianta.

Esti sigura ? Eu tin minte ca erau 2 macaze pana a aparut pasajul  la toate incrucisarile de acolo.
Nu, erau perechi de macaze pe 3 laturi. Pe latura pe care am incadrat-o cu rosu era doar o traversare. Dovada in fotografia de mai jos (scanare: Andrzej Brzozowski):

8t 6016 80_05_05 CH 3496.jpg (346.65 KB; downloaded 4177 times)

Se vede dupa pozitia boghiului 1 al remorcii ca nu e vorba de o pereche de macaze, ci de o traversare cu 4 inimi.

@rosetti61: Schita liniior din Piata Muncii pe care ai postat-o ai luat-o din vreo sursa anume? Pentru ca din ce imi amintesc eu, nu prea reflecta realitatea din teren, in ceea ce priveste configuratia din jurul statuii "lui Venus"...
andrei11 wrote:
iar Mihai Bravu nu avea continuitate in Piata Muncii, daca veneai de la Baba Novac nimereai direct in casele de pe partea cealalta a B-dul Basarabiei ( denumirea actuala a strazii ). Daca vii dinspe Baba Novac vechiul traseu al strazii se vede si acum, inclusiv pe Google.
Corect, e vorba de drumul prin fata fostei fabrici de paine, acum o simpla alee care se "infunda" in trotuarul din partea de sud-estul intersectiei (de fapt continua cam 100 de m la dreapta, paralel cu Bd. Muncii pana in dreptul bisericii Parcul Calarasi).
rosetti61 wrote:
La Piata Unirii nu stiu cat de exacta este plasa de macaze - ce e cu rosu sunt dubii ca erau folosite, Cauzasi este figurata pe plan cu linie de tramvai, dar ce mai trecea pe acolo?
Ce pot sa spun cu siguranta este ca pe strada Halelor intre Podul Serban Voda si Halele Centrale, nu era linie dubla, ci simpla, doar pe directia dinspre Serban Voda spre Hale. La o privire atenta, se observa asta si in fotografia de mai jos, din arhiva RATB:

piata1848-anii1960.JPG (218.07 KB; downloaded 4175 times)

De asemenea, la intersectia str. Cauzasi/Calea Vacaresti, tramvaiele nu putea vira decat spre/dinspre sud, dispozitivul de cale fiind suprapus partial cu cel din intersectia Calea Vacaresti/str. Avram Goldfaden. Acest lucru se observa si in poza de mai jos, tot din arhiva RATB.

pavaje_bucuresti_sine_tramvai__205.jpg (116.48 KB; downloaded 4180 times)

nokia2110 wrote:
Până când a rămas în uz linia de pe Căuzaşi? :roll:
Teoretic, pana in ianuarie 1962, la modificarea traseului liniei 4 de tramvai, conform datelor din cartea lui Alexandru Cebuc. Faptul ca inca apare pe harta editat in toamna anului 1962, dovedeste inca o data ce am mai spus: ca aceste ghiduri reflectau de obicei situatia existenta la momentul datului la tipar, in unele cazuri cu mult inainte de aparitia propriu-zisa.

Imaginea "piata1848-anii1960.JPG " nu este preluată din Arhiva R.A.T.B., ci dintr-un album "România" apărut în 1960 (nu cred că e preluată din cu Bucureştiul apărut în 1964). Eu am xeroxat poza aia :)

Schema de la Piata Muncii am facut-o dupa ceea ce stiam despre circulatia tramvaielor in zona, fantana din centru nu am prins-o asa ca am presupus cam cum ar fi trecut liniile pe acolo. N-am luat-o de nicaieri, pentru ca nu am cunostinta sa existe vreo schema a sensurilor de acolo prin vreo lucrare.

Dupa cum se vede  - se distinge destul de greu in foto cu Piata Unirii - pe strada Halelor este linie dubla: persoanele din dreptul postului de control se afla pe o linie, iar cele de mai jos, din dreptul stalpului se afla pe cealalta linie. Era cel mai aglomerat punct din Bucuresti, era chiar si capat de linie la Piata Unirii. situatia respectiva  - cu ocolitul parcului semicerc, este cea de dupa 1941 cand au terminat cu reconfigurarea pietei 8 Iunie pe atunci. Directiile principale de mers fiind Calea Serban-Voda - Universitate si Cosbuc - Calarasi s-a ales ca acestea sa ramana cu linie dubla pentru fluenta circulatiei (ce-ar fi insemnat ca toate tramvaiele din zona, 8-10 linii sa ocoleasca, si asa era destul aglomeratie) - linia dubla de pe Halelor asigura accesul mai facil spre depoul Serban Voda si se leaga mai usor la linia care venea de pe Cauzasi. Doar tramvaiele care veneau de pe splai/ dinspre 1848 si se duceau spre Serban Voda/Cauzasi "faceau" rondul (12 si 21 in cazul anului in discutie 1962, nu stiu daca in trecut au mai fost alte linii care sa circule pe Serban voda)

Foto cu lucrarile de pavaj este din perioada interbelica - dupa 1950 au mai tot avul loc lucrari edilitare de asa natura incat sa schimbe pozitia liniilor. tipul ala de macaz nu a mai fost uzitat in liniile curente dupa anii 50, ci numai in depouri. M-a indus in eroare un plan interbelic (planul e postat pe transira, nu mai stiu acum exact unde, e un link pe aici) in care linia de pe Cauzasi se prelungea pe Labirint, n-am fost atent si am crezul ca e viraj spre Sf. Vineri.

In septembrie  autobuzul 44 circula de la Pta Splaiului (Opereta) spl. Unirii - str Danielopol - str. Bibescu Voda - str. Cuza Voda - str Sincai - cal. Serban Voda - sos. Oltenitei - Danubiana
32 circula de la opereta prin spl Unirii si calea Rahovei pana la Cosbuc - parasind strazile inguste din jurul Antimului.
tw.JPG (227.82 KB; downloaded 4249 times)

Re: Intrebari si raspunsuri bercenicity

In septembrie autobuzul 44 circula de la Pta Splaiului (Opereta) spl. Unirii - str Danielopol - str. Bibescu Voda - str. Cuza Voda - str Sincai - cal. Serban Voda - sos. Oltenitei - Danubiana

Prin Danielopol - Bibescu voda in Ambele sensuri sau cu intoarcere prin Splai - Serban Voda - Bibescu voda?

Re: Intrebari si raspunsuri andrei11

Catre # Domix si nu numai. Cu mult timp inainte am trait o experienta „unica” – si pe viu cu una bucata vatmanita blonda si cu macazele din Piata Muncii. Anul intamplarii nu mi-l mai amintesc, dar este cuprins intre 1974 – cand mi s-a dat oficial voie de catre ai mei sa colind Bucurestiul de unul singur si inaintea cutremurului din 1977.
Asadar ma aflam in Piata Muncii asteptand un tramvai 24 spre casa ( Iancului). Vine tramvaiul, destul de gol, urc, si glont ma duc in locul meu favorit – partea stanga fata – ca sa vad cum conduce vatmanul tramvaiul. In cazul de fata tramvaiul ( un V 56, evident ) era condus de o vatmanita care o jumatate de minut mai tarziu s-a dovedit a fi foarte blonda.
Pleaca tramvaiul  si ce sa vezi, macazul de la Muncii era facut „pe inainte” spre Calarasi. Spre uimirea mea vatmanita cu pricina nu opreste sa schimbe macazul. Ma gandesc – ce naiba, am incurcat eu tramvaiele, era de fapt 23 si nu 24 ? ( Sau 15, nu mai tin minte care, 15 sau 23 veneau dinspre Basarabia, evident impreuna cu 24 ). Am impresia ca erau EP – uri, numai 24 era cu V 56.
Dupa ce intra pe directia inainte, frana violenta, maini in cap, bla bla bla, „am gresit traseul” si chestii din astea. Dă să dea cu spatele, dar ce sa vezi, remorca se ducea spre Basarabiei – ca nu apucase inca sa treaca de macaz, iar vagonul motor dadea sa faca giratia, ca asa era macazul „programat” – sa faca giratia. Incearca de mai multe ori, dar nu reuseste. Lumea incepuse sa fie nervoasa si sa o gratuleze cu „dulceturi”, pana la urma unul îi spune : ba femeie, ia-o inainte si fa giratia completa si revin-o pe traseul normal. Tin minte replica vatmanitei : Nu pot – ca ies de pe traseu si ma amendeaza ! Pana la urma i se explica ca nu o reclama nimeni ca face cercul complet, ceea ce s-a si intamplat.
Acum stau si ma gandesc ca nu putea face femeia cercul complet daca in intersectia cu pricina „reclamată” de # Domix nu existau tot o pereche de macaze ca si in celalalte „colturi”.
Tin sa precizez ca in timpul acela inca nu erau inventati manipulatorii de macaze – iar macazele se faceau „cu ranga”.
Mai tin minte ca am pierdut destul timp in intersectie  pana am reusit sa trecem de ea.
Am si schitat intamplarea, nu o mai explic, cred ca se intelege ce am vrut eu sa exemplific.
Si cu manipulatorii de macaze nu pun mana in foc, dar oricum la data aceea nu erau prezenti.
Astept contraargumente.
Pe de alta parte nu-mi mai amintesc daca tramvaiele erau pe vremea aceea cu autotaxare sau cu taxator, inclin sa cred ca inca erau taxatori, dar nu sunt sigur.
Schita am simplificat-o la maxim, dar cred ca nu este nici o problema.
Piata Muncii.jpg (59.59 KB; downloaded 4368 times)

Off-topic: întâmplarea asta e desprinsă din ciclul "Autobuzistul care a uitat să o facă la dreapta"  :lol:

E ambele sensuri, nici lista lui Alexandru Cebuc nu spune exact, pentru ca si 32 facea la fel, Danielopol - Calea Rahovei in ambele sensuri.

Autotaxarea a fost implementata dupa 1977, in 1980 nu mai erau taxatori, eu am prins doar locul taxatorului, inainte de a fi scos (era intr-o Tatra) - era un pupitru cu niste clapete pe care apasa taxatorul sa dea drumul biletului din sertar.

A existat vreo linie de tramvai 54 P-ţa Presei Libere - Bd. Mărăşti - Str. Turda - Podul Grant - P-ţa Crângaşi - Şos. Virtuţii - Pasaj Lujerului - Bd. Timişoara - Răzoare - Şos. Progresului ("Trafic Greu") - "Electromagnetica" - Cal. Rahovei -P-ţa Rahova?

Din "Muncitorul I.T.B." din 1955, articolul "Pe trasee... raid anchetă privind circulaţia vehiculelor I.T.B.". Pe vremea comunisumului existau diverse articole în care erau prezentaţi într-o lumină negativă şoferii şi pietonii care încălacu regurile de circulaţie.
Întrebare: în 1955 se mai circula pe scară?
Autobuzul acela "Renault" A-12 cred că se afla pe linia 37, deci undeva de la Pantelimon spre Brăneşti. Cât de larg era Bd. Biruinţei (sau Şos. Brăilei cum s-a numit în trecut) în anii '50?
Articolul îl găsiţi pe transira: http://forum.transira.ro/files/muncitor ... 10_103.jpg
Aici nu a mers să-l ataşez, nici măcar tăiat în 4 şi arhivat.

A existat linia 54, deservita cu tramvaie V2A-2s, pe traseul PPL - Marasti - Turda - Podul Grant (cu intoarcere in rebrsument) in anul 1994 cand s-a lucrat la calea de rulare de pe Podul Grant. Era complementara liniei 53 Ghencea - Crangasi - Podul Grant (rebrusment la capatul podului dinspre Crangasi).
Linkul de pe Transira nu functioneaza...

Go to page:  1  ... 19 20 21 22 23 24 25  ... 79

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului în comun din București şi Ilfov  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463884 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”