Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi Ilfov

Topic: Întrebari și răspunsuri

1106 posts, 426351 views

Go to page:  1  ... 18 19 20 21 22 23 24  ... 79

📖 Pagination options
Re: Intrebari si raspunsuri nokia2110

2-3 minute. Ăsta da interval de succedare! Pe această linie au circulat "Leyland"-uri?

Re: Intrebari si raspunsuri Dominatrix

Personal, nu imi amintesc sa fi circulat Leyland pe linia 33.

Re: Intrebari si raspunsuri bercenicity

Harta cu traseele de la 19 septembrie 1962 supraimpusa pe Bucurestiul actual:
http://transbuc.info/1962

varianta pdf
http://transbuc.info/1962/transbuc-19620919.pdf

Si un preview:
transbuc-19620919-preview.gif (480.48 KB; downloaded 4474 times)

Unde nu era clar sau erau erori am facut diverse presupuneri. Traseele de pe strazile demoalte sunt aproximative.

Un repertoar de "trasee traditionale" (adica inca mai sunt macar in parte in forma de atunci):
39 (139) - Ferentari-Rahova-Margeanului-Antiaeriana-APACA (traseu aproape identic)
41 (141) - Ferentari-Pieptanari-Oltenitei-Brancoveanu (varianta mai scurta a traseului actual)
48 (148) - PPL-Bucuresti-Ploiesti-IPRS (traseu aproape identic)
85 - Gara Obor-Universitate-Gara de Nord (traseu aproape identic)

Trasee cu tronsoane cat-de-cat similare:
5 - aproximativ dinspre centru spre nord
8 - Ferentari
11 - Giulesti, Grozavesti
14 - Ferdinand, Pantelimon
20 - Berzei, Mihalache, Bucurestii Noi
21 - Mosilor, Colentina
23 - Ferentari, aproximativ zona industriala est
24 - Damaroaia
31 (131/331) - Romana-Dorobanti-PPL
33 (133) - Traian-Dacia-Gara de Nord
35 (135) - Floreasca
37 (137) - Dr. Taberei-Stirbei Voda
49 (149/449) - PPL-Bucuresti-Ploiesti-Otopeni
53 (253) - Fundeni
60 (460) - Laromet-Mogosoaia
61 (261) - PPL-Vatra Noua
63 (163) - Giulesti-Sarbi
86 - Foisor-Piata Romana

Dacă are cineva pile, cunoştiinţe, relaţii pe la un scanner rotativ eu îi împrumut harta din 1962 (e formată din mai multe bucăţi).

Harta din 1962 este disponibila pe forum, in topicul cu harti viewtopic.php?f=19&t=1614 deci nu e nevoie sa scaneze nimeni nimic, Vezi mesajul lui rosetti61 scris Sâm Mai 07, 2011 11:48 pm.
Felicitari, bercenicity, pentru harta. Un singur comentariu am: pe sensul Mosilor - Vacaresti, sunteti siguri ca tramvaiele care veneau de pe Calea Mosilor ieseau in strada Baratiei ca sa mearga spre Vacaresti, sau continuau pe traseul mai direct prin strada Sfanta Vineri, unde era cale dubla pana la biserica Hereasca (intersectia cu Calea Calarasilor)? Ce este sigur ca pe strada Baratiei era cale simpla, dar folosita pentru iesirea de pe magistrala N-S a tramvaielor care se indreptau spre Vacaresti.

Pe vremuri tramvaiele care veneau dinspre Moşilor şi mergeau spre Văcăreşti intrau pe Bărăţiei (la întoarcere veneau pe Str. Sf. Vineri şi Str. Decebal). Conform acelei monografii din 1962 în 1962 încă mai făceau asta. Dar pe harta din 1962 apare un lucru interesant: ar fi existat linie de tramvai şi pe Cal. Moşilor, porţiunea dintre Bd. 1848 (Ion C. Brătianu) şi Str. Sf. Vineri. E o eroare de tipar cumva? :rolll:
Conform aceleiaşi monografii din 1962 tramvaiul 1 ar fi circulat la un momendat pe Str. Căuzaşi şi prin Piaţa Unirii. Chiar a fost aşa?

nokia2110 wrote:
Pe vremuri tramvaiele care veneau dinspre Moşilor şi mergeau spre Văcăreşti intrau pe Bărăţiei (la întoarcere veneau pe Str. Sf. Vineri şi Str. Decebal). Conform acelei monografii din 1962 în 1962 încă mai făceau asta.
Asta e problema, ca din informatiile pe care le-ai postat nu rezulta exact care cum se desfasura circulatia. De aceea am si intrebat.
nokia2110 wrote:
Dar pe harta din 1962 apare un lucru interesant: ar fi existat linie de tramvai şi pe Cal. Moşilor, porţiunea dintre Bd. 1848 (Ion C. Brătianu) şi Str. Sf. Vineri. E o eroare de tipar cumva? :rolll:
Avand  in vedere ca linia 21 inca mai folosea acel traseu in 1962, pentru a ajunge in Piata Unirii si mai departe in Berceni, situatia este figurata corect.
nokia2110 wrote:
Conform aceleiaşi monografii din 1962 tramvaiul 1 ar fi circulat la un momendat pe Str. Căuzaşi şi prin Piaţa Unirii. Chiar a fost aşa?
Da. Conform cartii lui Alexandru Cebuc, linia 1 a circulat prin Piata Unirii pana in ianuarie 1958. Mai mult, si din ghidul 1954 cu lista statiilor rezulta ca la acel moment tramvaiul 1 mergea prin Piata Unirii.

Deci în 1962 tramvaiele nu mai circulau în sens dublu pe Str. Lipscani (eu credeam că tramvaiul 21 mergea şi se întorcea din Berceni în ambele sensuri pe Str. Lipscani - în anii '30 se pare că exista sens dublu pe acolo).

Re: Intrebari si raspunsuri rosetti61

Pe harta din 1962 nu mai este figurata reteaua de pe Agricultori si Th. Speranta - (mai) era in folosinta? In foto de aici un cuplu de V2A intoarce la Piata Muncii iar pe Calea Calarasilor e linie simpla (se vede un inceput de bretea pentru stocare) - turul se facea prin Agricultori - Th. Speranta - Piata Muncii iar returul prin Calea Calarasilor (pentru liniile care tranzitau - 23, restul intorceau si intrau pe Calarasi). Pana in 1961 Intre Piata Muncii si Dudesti a existat linie de tramvai - cale dubla intre Dudesti si Agricultori apoi cale simpla intre Agricultori si Piata Muncii. Dupa 1961 si pana la demolarile masive din 1986 a ramas numai bucata de linie simpla dintre Agricultori si Muncii.
La intersectia Calarasi/Agricultori sensurile se desparteau - veneau dinspre Muncii pe Calarasi iar spre muncii virau la dreapta pe Agricultori, Ce era de intors facea bucla: 25 (apoi 15 si 39) prin Piata Muncii, 23 b (43) prin Agricultori. Doar 24 vira pe langa fantana din piata.

De ce pe planul1962 nu e figurata, in schimb au trasat, preventiv traseul viitoarei linii 86?
Circulatia in zona Pietei Muncii
piata mincii 1961-1986.jpg (76.94 KB; downloaded 4708 times)

Linia 86 a fost înfiinţată în septembrie 1962. Deci harta are varinatele de trasee de la sf. anului 1962.  :ugeek:

nokia2110 wrote:
Deci în 1962 tramvaiele nu mai circulau în sens dublu pe Str. Lipscani (eu credeam că tramvaiul 21 mergea şi se întorcea din Berceni în ambele sensuri pe Str. Lipscani - în anii '30 se pare că exista sens dublu pe acolo).
Asa este. Vezi schemele din ghidul publicat aici: http://forum.transira.ro/viewtopic.php? ... ght=#54647

Legat de reteaua pe strazile Agricultori si Theodor Sperantia care nu apare pe harta din 1962, parerea mea ca este o eroare, avand in vedere ca aceasta retea a existat si a fost utilizata pana in anul 1986. Si in anii '60 (cel putin a doua jumatate a decadei) era in mod sigur folosita, si in plus, este figurata si pe hartile din acea perioada (ex. hartile din 1966, 1969, 1970 etc.) Daca nu ar fi existat in 1962 unde intorcea tramvaiul 25 in acei ani la Piata Muncii? Este posibil sa fie omisa pe harta din ghidul turistic 1962, fiindca cu un an inainte s-a scos restul liniei de tramvai pe Theodor Sperantia si poate era luata in calcul si desfiintarea bretelei ramase pe strazile Agricultori si Theodor Sperantia.

Un argument in plus este ca ghidurile si hartile din acea vreme erau date la tipar cu destul de mult timp inainte de aparitia propriu-zisa, deci ori nu reflecta modificarile survenite in timpul scurs pana la aparitia propriu-zisa, fie contin unele propuneri care nu s-au mai materializat. Asta s-a intamplat si mai recent, pe ghidul din 1991, de exemplu, unde apare linia de tramvai 53 care nu a circulat niciodata (desi probabil a existat o intentie in acest sens), sau circulatia suprapusa a liniilor 25, 47 si 48, care nu s-a materializat.

Re: Intrebari si raspunsuri rosetti61

Nici inainte nu era figurata linia pe Agricultori - pe planurile de pana in 1947 nu apare linia pe Agricultori, aceasta a aparut dupa 1950 in vederea fluidizarii traficului pe sectorul Agricultori - Muncii pe ambele artere (Calarasi si Sperantia) - in 1954 tramvaiele foloseau "giratoriul" format de strazile Calarasilor, Agricultori si Sperantia.

Tot legat de Piata Muncii, alt subiect care imi este neclar. In schema postata de rosetti61, in zona incadrate de mine cu rosu erau doua macaze sau o singura traversare cu patru inimi? In anii '70, sigur era a doua varianta.
piata%20mincii%201961-1986.jpg (34.57 KB; downloaded 4624 times)

Re: Intrebari si raspunsuri bercenicity

Thanks Domix pentru info ;)

Am modificat harta de la pagina precedenta cu triunghiul de la Piata Muncii.

Mai am niste nelamuriri, iar harta din '62 nu este destul de clara:
-cum arata reteaua de tramvai si traseele lor in zona Sf. Gheorghe - Unirii - Sf. Vineri
-la fel pentru intersectia Sevastopol-Dr.Felix-Dr.Sergiu-Polizu-Occidentului-Cuza
-cum era configurata Piata Unirii (tramvai + auto) (in afara de diagonala Cosbuc-Calarasi restul e cam ceata)
-unde intorceau exact 82 si 83 la Piata de Flori
-unde intorcea 44 la Splaiul Unirii (am pus in zona Tribunalului din burta)
-daca 54 facea bucla prin Leordeni cum am figurat
-traseul prin Chiajna pentru 52 si 70 (am zis ca era la fel ca 152/406)
-daca 81 si 82 mergeau spre sud prin spatele Casei Scanteii
-probabil si altele...

Go to page:  1  ... 18 19 20 21 22 23 24  ... 79

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului în comun din București şi Ilfov  • 
Choose destination

Since our 2702 forum members have written 464351 posts in 5795 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”