Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăAspecte diverse din transporturi şi infrastructurăEvenimente și expoziții

Topic: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026)

20 posts, 2657 views

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) bgd70

🎉 STB SA și TPBI vă invită să participați, în weekendurile 11–12 iulie și 18–19 iulie, la ultimele curse ale tramvaielor Tatra, care, după 53 de ani de serviciu în transportul public bucureștean, își iau rămas-bun de la călători.
🚃 Pentru marcarea acestui eveniment vor circula:
🔴 un tramvai Tatra solo roșu;
⚪ un tramvai Tatra solo alb;
🔴🔴 două tramvaie Tatra în cuplu, roșii;
⚪⚪ două tramvaie Tatra în cuplu, albe.
🚃Vă așteptăm să însoțiți aceste vehicule emblematice în ultima lor călătorie pe străzile din București!

🎉 STB SA and TPBI invite you to join the final journeys of the Tatra trams on the weekends of 11–12 July and 18–19 July. After 53 years of service in Bucharest’s public transport network, these iconic vehicles are bidding farewell to their passengers.
🚃 To mark this special occasion, the following trams will be in operation:
🔴 a red single-unit Tatra tram;
⚪ a white single-unit Tatra tram;
🔴🔴 a pair of red Tatra trams operating in multiple-unit formation;
⚪⚪ a pair of white Tatra trams operating in multiple-unit formation.
🚃 We invite you to accompany these iconic vehicles on their final journey through the streets of Bucharest!

Interesant ca au scris si in engleza :) .
Sursa: Facebook TPBI
719506701_122201488868546040_7735425666994708449_n.jpg (248.4 KB; downloaded 2377 times)

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) romanianrailfan

Intrebarea mea este daca vor circula toate 4 pe aceeasi linie o cursa, apoi se muta pe urmatoarea linie samd sau va circula un vagon pe o linie (ex 3405 in 1, solo alb in 5, 3303+3405 in 10 si cuplu alb in 21)?

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) PaulIP

Au scris în engleză pentru că și TPBI știe că Bucureștiul e printre ultimele orașe din UE cu Tatre T4 nemodernizate în serviciu regulat. Mă aștept să vină destui pasionați străini să marcheze momentul. Oricum, chiar e de lăudat inițiativa, e prima dată când *TB organizează un farewell event pentru vreun vehicul din istoria lor.

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) Misiekwas

Ar fi fain daca Tatre recondiționate ar rămâne totuși în circulație pe o linie sezoniera de turiști. Chiar ar fi o atracție.

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) FabiM

Urmează cumva 3304. Ca și Tatra “cabrio”.

• ADK
  • Posted:
  •  

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) ADK

PaulIP wrote here:
Oricum, chiar e de lăudat inițiativa, e prima dată când *TB organizează un farewell event pentru vreun vehicul din istoria lor.

Păi e bine c-am mai ieșit și noi din "peșteră", dacă tot suntem în UE să nu fim "arătați cu degetul". Festivalul ăsta m-ar tenta și pe mine cât am făcut "naveta" la liceu, să merg din nou cu un T4R cuplu pe linia 25, lucru care personal nu l-am mai făcut de vreun deceniu iar ocazia nu bate de 2 ori la ușă.

Doar că nu mi-a plăcut ce-am văzut nici măcar la SEM Ploiești (din privința "pasionaților" noștri, străinii m-am lămurit că sunt altceva), special alegând să merg în ultima zi. Așa că decât să simt atitudinea rece și "superioritatea" multora prefer să mă mulțumesc cu ce văd de la distanță...

Misiekwas wrote here:
Ar fi fain daca Tatre recondiționate ar rămâne totuși în circulație pe o linie sezoniera de turiști.

Din păcate, a avut grijă calfa de cizmar să nu mai rămână prea multe locuri „pitorești” în București pe care să le vezi din tramvai, și cele puține care au supraviețuit arată de-a dreptul dezolant. Vin turiștii să se dea cu Tatra și să vadă ... ce? Gunoaiele și șobolanii de la Sf. Gheorghe, clădirile de pe Calea Moșilor veche care stau să le cadă în cap și canioanele de blocuri de pe inelul median care nu spun absolut nimic profund? Tramvaiele în București nu trec prin zone turistice absolut superbe, așa cum se întâmplă la Budapesta, Praga sau Varșovia, deci din punctul meu de vedere o eventuală linie heritage s-ar adresa mai degrabă celor care doresc să experimenteze tramvaiele în sine, nu ceea ce vezi pe geam. Nu cred că e un public-țintă care să merite efortul, mai ales că Tatrele încă sunt destul de actuale în memoria călătorilor bucureșteni, iar celelalte tipuri de tramvaie istorice nu prea văd activitate (Lohnerul și V09, de exemplu, de ani de zile au fost doar exponate statice, iar M-ul vienez abia de curând a reînceput să circule) și nu mi se pare chiar în regulă să le pui să circule în fiecare weekend timp de 2-3 luni fără revizii majore și piese în regulă.

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) Nenea_titi

@PaulIP
Nu știu ce vârstă ai, dar dacă acea calfă de cizmar nu ar fi fost președinte, Bucureștiul rămânea o urbe nedezvoltată, plină de maghernițe și drumuri mocirlite. Din păcate, după ce a apărut așa zisa democrație, nimeni, dar absolut nimeni nu a mai făcut ceva pentru București, mai rău a distrus. Pitoresc nu prea era nici înainte. Calea Moșilor era o nenorocire. Cartierul Uranus, afară de câteva zone mai frumoase, unde oricum nu mergea tramvaiul, era o nenorocire. Am rude care au stat acolo. Mai mult, cartierele din nord au fost puternic afectate de bombardament, și au fost refăcute pe stilul de atunci. Nu putem trăi doar cu istorie.
Tramvai a circulat până în 1964 și la Universitate. Și era o linie care lega diverse puncte ale capitalei. Tramvaiul a fost conceput în anii aceia ca un mijloc de transport al "muncitorilor la fabrică" (care azi sunt demolate pentru a face loc la Residence și Shopping Center), nu ca ceva de lux. Aceeași titulatură o are și azi.
Pentru gunoaiele și șobolanii din zona Sf Gheorghe, Moșilor vechi (care oricum nu are nimic interesant) este de vină cohorta care locuiește acolo, plus administrația care nu face nimic. Nu dau denumiri, deoarece voi fi făcut rasist. Piața Unirii nu era nici ea ceva wow, iar la un moment dat, se vroia chiar eliminarea tramvaiului și înlocuirea sa cu metroul (cazuri sunt).
Zone pitorești cu tramvai ar fi: Constantin Istrati-Parcul Carol-11 iunie-Unirii. Poate ceva pe la Foișorul de Foc, și oarecum mai de senzație dar închisă, linia de pe Petricani pe malul lacului. Iarăși pe la Pârvan-Perlea-Cobalcescu (Cișmigiu). În rest, cam nimic. Nici dacă îl face prin piața Unirii nu îl face mai important turistic (București nu prea e turistic). Singura linie Heritage cu Tatre în tandem ar fi 35. Care poate merge în Week-end, zic asta deoarece este una din liniile emblematice cu tatre și care se poate face.

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) BGP2597

În perspectiva legăturii prin Piața Unirii, o linie heritage mai poate fi Șura Mare - Filaret - Unirii - Moșilor - Gara Obor. O legătură de genul atinge majoritatea zonelor vechi ale centrului și creează o legătură cu zona Obor care ne place sau nu, atrage tot mai mulți turiști străini curioși de conceptul Pieței Obor și de terasa cu mici.

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) shoppy

Am mai discutat despre linia turistica dar mi se pare ca unii folosesc forumul doar ca sa-si varse frustrarile fara sa fie atenti la ce scriu altii.
Linia turistica este clara si anume Muzeul Victoria - Vasile Parvan, vagoanele stau in muzeu si linia este organizata de muzeu, este conectata foarte bine la retelele de metrou, tramvai si linia turistica STB, trece pe langa concentratia de muzee Antipa / Taranului / Geologie / STB(si cu un pic de efort se poate include si Colectia Privata CFR(fostul Muzeu CFR) cu 10 minue mers pe jos), are ca puncte de atractie Piata Victoriei si Parcul Cismigiu, este destul de scurta pentru a nu genera o uzura sporita a materialului si a nu fi plictisitoare / obositoare pentru pasageri.

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) Costin

Politica se discuta la politica, aici continuati pe subiect, va rog.

@shoppy am dat o căutare rapidă pe forum și n-am găsit niciun fir de discuții despre o linie turistică de tramvaie. Dacă s-a discutat într-adevăr, probabil e mai bine „pitit” subiectul. E drept, nici nu am timp de săpat prin jdemii de pagini necitite (din care unele de ani de zile). Prefer să-mi organizez timpul mai cu folos.

Da, ideea e cea mai ușor realizabilă pe infrastructura existentă și cu numărul de vagoane avute la dispoziție, cu o frecvență de 30 de minute. Eu mă raportam la traseul folosit multă vreme la parade, Victoria - Sf. Gheorghe.

Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026) alchimistul

Cam urat din partea cehilor ca au pus pe "capul de afis" fix poza aceea cu blocurile neingrijite de pe Valea Cascadelor.

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Evenimente și expoziții  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 464465 posts in 5796 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”