MetrouȘtiri, noutăți și discuții despre metrou

Topic: Sisteme de informare în stații / trenuri

522 posts, 201650 views

Go to page:  1  ... 32 33 34 35 36 37 38

📖 Pagination options
Re: Discuții diverse despre Metrorex sorin.niculescu_

Am văzut că nu prea s-a discutat despre faptul că de câțiva ani (cred) anumite trenuri de pe M2 se opresc la stația Dimitrie Leonida. Motivul e evident, dar acest lucru ar trebui transmis și călătorilor care poate se confuzează și nu înțeleg de ce se oprește acolo.

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Discuții diverse despre Metrorex sab

Și ce sa le spună? Ca trenul se retrage în depou pentru ca programul de circulație la ora de vârf necesita mai multe trenuri, iar după o anumita ora nu mai este nevoie de atâtea în circulatie? 😀

Re: Discuții diverse despre Metrorex BGP2597

N-am întâlnit niciodată un tren cu circulație limitată în care mecanicul să nu anunțe cu cel puțin 2 stații înainte că trenul se retrage din circulație la o stație intermediară (Leonida, Gara de Nord, Grozăvești, Petrache Poenaru). Până la urmă călătorii nu au nevoie de explicații tehnice, fiindcă sunt anunțați să aștepte următorul tren ca să ajungă mai departe, deci primesc informația că nu există un blocaj.

Re: Discuții diverse despre Metrorex TudorSt

Ideal ar fi sa afiseze si destinatia corecta pe LCD-urile din statii, nu sa iti apara Tudor Arghezi cand de fapt trenul se limiteaza la Leonida... Pe M1 vad ca se poate, pe M2 de la foarte rar spre deloc.

• sab
  • Posted:
  •  

Ce se afiseaza pe M1?

Când un tren se retrage din circulație și se limitează la Gara de Nord sau Petrache Poenaru sau oricare altă stație, pe LCD-urile de informare din stații apare destinația respectivă, nu Republica sau Dristor 2. Pe M2, în schimb, când un tren se limitează la Dimitrie Leonida, apare Tudor Arghezi indiferent.

Re: Discuții diverse despre Metrorex survola

Am văzut și trenuri cu D. Leonida.

Re: Discuții diverse despre Metrorex TrainWrecker

Pe M1 toate trenurile care duc la Pantelimon sunt afisate ca trenuri care merg pana la Republica...

• sab
  • Posted:
  •  

survola wrote here:

Și eu, dar discutia nu era despre ce scrie pe tren, ci pe monitoare, pentru ca oamenii tind sa se uite la monitoare. Intr-adevar, pe monitoare n-am văzut Leonida/Pantelimon.
Probabil ca este mai ușor sa modifici afișajul trenului.Monitoarele cred ca afișează ceva standard (un grafic de circulatie), dar este interesant cum au facut totuși pe M1 sa afișeze trenurile care au curse scurte.

Re: Accidente / incidente TudorSt

georgica2704 wrote here:
Ceva probleme pe M3 . Se circulă  între Anghel Saligny și Lujerului.  Și de la Preciziei la Lujerului și înapoi.

Uite, o ocazie bună ca să vedem cum apar trenurile pe monitoare în situația asta.

Re: Discuții diverse despre Metrorex shoppy

Sigur ca se poate face sa apara corect si pe monitoare unde se retrag trenurile dar asta inasemna in primul rand sa vina firma de la dispecerat si sa faca un update sa declare toate acele statii ca posibil capat de linie, ceea ce costa bani, bani care se dau pe salariile Dinastiei Metrorex care se inmulteste prin consangvinizare.
In cazurile de "pendula" din nou in soft se definesc situatiile de serciviu redus dintre care se activeaza varianta potrivita, dar si astea costa, vezi punctul preedent.

Re: Discuții diverse despre Metrorex BodoMinea

survola wrote here:
Și eu îmi aminteam faptul că am văzut la un moment dat, însă nu găseam poza. Între timp am făcut una nouă. Se vede că pe tren scrie Dimitrie Leonida dar pe display scrie Tudor Arghezi.
destinatii_diferite.jpg (868.73 KB; downloaded 490 times)
Cele două sisteme sunt diferite și e și normal să fie așa. Ce scrie pe tren corespunde cu ce a selectat mecanicul, ce scrie pe display ține de dispecerat. Excepția aceasta este cunoscută și face parte din orarul standard, având în vedere că apare și pe Google Maps:
Google Maps.jpg (25.17 KB; downloaded 490 times)
Așa cum s-a mai menționat, pe M1 și M3 atunci când sunt excepții, trenuri scurte sau care se retrag, câteodată apar:
exceptie.png (275.31 KB; downloaded 490 times)
Cât despre soft și costuri, nu ar trebui să coste nimic în afară de timpul angajaților. Softul care arată informațiile pentru M2 e același care le arată și pentru M1 și M3. Acesta suportă modificarea/actualizarea orarului de către reprezentanții Metrorex, nu trebuie să vină nimeni de la vreo firmă și nici principiul de funcționare nu e așa de complicat:
- este definit un orar tabelar cu circulația ideală a trenurilor de metrou (acesta e pasul unde nu s-a făcut introducerea excepțiilor de pe M2 ca să apară cu Dimitrie Leonida). În acest orar sunt trecute orele de plecare din capătul de formare, sosire la destinație și stații unde se presupune că se așteaptă pentru aliniere cu orarul (eg. Piața Unirii), iar stațiile intermediare sunt definite cu distanțe față de capăt. Astfel se pot face combinații arbitrare, nu trebuie ca un tren de pe M3 să aibă mereu capătul la Preciziei / Anghel Saligny;
- o interfață read-only a sistemului de semnalizare/ATO oferă distanța față de capăt a fiecărui tren în circulație în timp real;
- un server compară cele două informații (distanțele stațiilor față de capăt, distanțele trenurilor față de capăt) și urmărește în ce ordine pleacă trenurile, făcând corespondența între cele 2 atâta timp cât pleacă în ordinea introdusă;
- ecranele din stații sunt calculatoare all in one, accesează această informație prin rețeaua lor internă și o arată pentru călători.

Asupra acestei funcționări ideale trebuie să intervină dispecerii dacă trenurile pleacă în altă ordine de la capăt (altfel o să le arate greșit), dacă e un deranjament care impune circulația în regim de pendulă sau dacă toată ziua se circulă după alt orar decât cel corespunzător zilei săptămânii - eg. de sărbători, program extins de revelion, etc.

Aș zice că scăpările de pe M2 au loc pentru că dispecerii nu sunt obișnuiți / instruiți să le opereze deoarece "e o singură magistrală" și probabil aspectul operării corespunzătoare a acestor afișaje e văzut ca mai puțin important (în general aspectul informării pasagerilor la Metrorex e văzut așa) - plus că sunt doar 3 stații cu afișaje pe M2 dacă îmi amintesc eu bine - Piața Victoriei, Piața Unirii și recent deschisa Tudor Arghezi, față de M3 care are pe întreaga lungime, M1 pe tronsonul comun și Gara de Nord, etc. Poate au aplicat tot logica asta și ca să nu își bată capul cu diferența între Republica și Pantelimon deși din nou e clar care tren merge unde încă de la înscrierea în circulație pentru că este un aspect definit în orar. (sarcasm) Devenea complicat, vă dați seama, să țină cont și de încrucișarea plecărilor M1-M3 și de diferențierea capetelor M1.

Re: Discuții diverse despre Metrorex thatspongy

Un raspuns din partea Metrorex de acum un an  :roll:
image_2026-05-24_105532716.png (18.03 KB; downloaded 415 times)

Raspunsul Metrorex, pe langa faptul ca are si o greseala gramaticala (peste care trecem, ca deh, asta e nivelul), nu are nici cea mai mica legatura cu intrebarea. Ce treaba are extinderea infrastructurii cu ceea ce apare ACUM pe monitoarele din statii?

Go to page:  1  ... 32 33 34 35 36 37 38

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Știri, noutăți și discuții despre metrou  • 
Choose destination

Since our 2703 forum members have written 463836 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”