Zona metropolitană BucureștiTotul despre București

Topic: Pietonalizarea spațiilor publice

11 posts, 1110 views
Pietonalizarea spațiilor publice Misiekwas

Astăzi PMB a pietonalizat o bucată a strazij Silfidelor in fata bisericii Gorgani. Și o întrebare organizatorica: ținând cont că pietonalizarea pare să fie prioritate pentru PMB, poate ar merita un topic dedicat?
PXL_20260424_063802235.jpg (1006.8 KB; downloaded 1131 times)
Screenshot_20260424-094449.png (1.82 MB; downloaded 1150 times)

Re: Pietonalizarea spatiilor publice Costin

Am separat mesajul intr-un topic nou, e o initiativa care merita sa fie urmarita in subiectul dedicat.

Probabil mai sunt mesaje pe aceasta tema imprastiate prin alte topice, eventual cele ale sectoarelor, etc. Daca e ceva ce merita mutat aici, va rog sa semnalati aici sau la "Dialog cu administratia". Multumesc!

Re: Pietonalizarea spatiilor publice Misiekwas

Am făcut lista cu ce a fost pietonalizat anul asta:

- bretea pe Schitu Măgureanu pe lângă Cișmigiu
- strada Nicolae Golescu in spatele Ateneului, de la strada Simu practic până C.A. Rosetti (zona delimitată nu ajunge până Rosetti, dar tronsonul n-are locuri de parcare și un singur acces la proprietate, trafic practic inexistent, de la intersecția cu Franklin (inclusiv) este închisă circulația.
- piațeta Ion Rațiu (intersecția Vraca-Brezoianu).
- acum parte din strada Silfidelor.
Poate mi-a scăpat ceva.

Re: Pietonalizarea spațiilor publice Misiekwas

Strada Silfidelor astăzi:
PXL_20260427_122330411.jpg (1.63 MB; downloaded 947 times)

Schitu Măgureanu la intersecția cu Pompiliu Eliade
PXL_20260502_140434132.jpg (1.63 MB; downloaded 789 times)
PXL_20260502_140459241.jpg (1.6 MB; downloaded 789 times)

Re: Pietonalizarea spațiilor publice ByOnu

Am mai spus-o. Sustin toate aceste modificari, dar trebuie definitivate cat mai curand. Chiar si fara solutii scumpe sau complicate. Mai ales daca vorbim si despre cresterea spatiilor verzi, nu trebuie decat spart asfaltul. Niste borduri pot instala intern ADP / ASB / TCMB, vointa sa fie. Stalpisorii galbeni nu sunt o solutie pe termen mediu-lung.

Total de acord și mi se pare că asta e planul. In momentul de față nu mă aștept să fie definitivate in perspectiva de o luna-doua pentru că încă n-a trecut buget PMB + avem reorganizare majora la subordonate (inclusiv desființarea ALPAB și crearea ADP municipal). Dar sunt cam sigur că urmează și primele amenajării von vedea anul asta.

Re: Pietonalizarea spațiilor publice ByOnu

https://piatetelibere.ro/

Transformăm 10 piațete din zona Armenească, Moșilor, Plantelor
Lucrăm la propunerile de amenajare pentru 10 piațete din zona Armenească - Moșilor - Plantelor, aflate în Sectorul 2, București. În această etapă a proiectului colectăm opinii prin chestionar și discutăm propunerile în cadrul consultărilor publice din cartiere.

9 Mai - Prima consultare publică · ora 15:00 - Piața Sfântul Ștefan
10 Mai - A doua consultare publică · ora 15:00 - Piața Sfântul Ștefan

Completati chestionarul aici: https://urbanizehub.typeform.com/to/NZuSJitA
Inscrieti-va la consultare aici: https://urbanizehub.typeform.com/to/epgLZQK9

Ce ne propunem

Primăria Sectorului 2 își propune reamenajarea a 10 piațete din zona central-istorică Armenească - Moșilor - Plantelor, transformând spații folosite astăzi preponderent pentru circulație sau parcare într-o rețea coerentă de locuri de proximitate mai verzi, mai sigure și mai prietenoase pentru pietoni: spații de stat, de întâlnire și de viață de cartier.

Proiectul urmărește îmbunătățirea calității vieții prin trasee pietonale mai clare, mai multă umbră și vegetație și o organizare mai echilibrată a spațiului public, adaptată nevoilor reale ale celor care locuiesc, lucrează sau tranzitează zona.

În același timp, inițiativa se înscrie într-un cadru mai larg de acțiune pentru neutralitate climatică, Sectorul 2 fiind parte din Misiunea UE pentru orașe inteligente și neutre climatic și din ecosistemul național M100, unde astfel de intervenții (reducerea presiunii auto, înverzirea și prioritizarea mobilității pietonale) au un rol esențial.

Dacă ai legătură cu zona, te invităm să completezi chestionarul și să participi la consultările publice, pentru că felul în care folosești aceste locuri astăzi contează direct în definirea soluțiilor finale.

Am fost la aceste consultării. Câteva impresii:
1. Proiectul este extrem de incipient, nici măcar tema nu exista. Ce s-a prezentat la răndari este ori de la proiectul Băncii Mondiale din mandatul Mihaiu (care a fost oricum abandonat în timpul mandatului), ori generat de AI. Deci nu știm cum va arăta.
2. Nu este vorba de pietonalizare, ceea ce mi se pare de înțeles (singura parte propusă pentru pietonalizare completa ar fi ciotul strazii Armeneasca in spatele bursei de valori până Calea Moșilor). Mi se pare de bun simt, in celelalte ar fi mai potrivite alte soluții.
3. Părerii împărțite 50-50 sincer între riverani, dar opoziția o sa fie foarte vehementa și oamenii reacționează alergic la noțiunea in sine. Nu înseamnă că sunt împotriva tuturor soluțiilor, dar mi se pare că schimbarea modului de prezentare către lucruri mai concrete ar ajuta. Vreau mai mult spatiu verde, mai puțin trafic de tranzit, mai puține parcării albastre (că se plâng că n-au unde să parcheze că zona e infestata de cei care lasă mașină și se duc mai departe), subliniază probleme de siguranță rutieră. In schimb, pietonalizarea i se pare că un lucru impus din sus și va duce la transformarea zonei într-un bâlci.
4. Din ce a spus reprezentant primăriei S2, care oricum a dispărut repede, nu am marii speranțe că se va întâmpla ceva concret sau neapărat bun cu aceste piațete.

Re: Pietonalizarea spațiilor publice shoppy

Asta cu "sa nu mai fie locuri albastre ca vin altii", ei ce propun, sa fie desfiintate si inlocuite cu trotuar / spatiu verde, sa fie tariful majorat ca sa incurajeze transportul public sau sa fie facute locuri rezervate pentru riverani?

Deocamdată fara stâlpișori, însă PLMB a reușit să elibereze trotuarul sudic pe Bd. Națiunilor Unite.
PXL_20260527_094010198.jpg (1.91 MB; downloaded 165 times)
PXL_20260527_094108654.jpg (1.98 MB; downloaded 165 times)
PXL_20260527_094124883.jpg (1.97 MB; downloaded 165 times)

Home page  • 
Parent forum: Totul despre București  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463851 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”