Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovAutobuze STB

Topic: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6

114 posts, 23579 views
⚠  Forum Rules

Go to page:  1  ... 3 4 5 6 7 8 9

📖 Pagination options
  • GPS
  • Posted:
  •  

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 GPS

moonteanu wrote here:
Se mai stie ceva de aceasta licitatie? Pana la urma, cand vor sosi C2K-urile?

Autobuzele vor fi C2G, nu C2K. K e varianta de 10 metri.

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 moonteanu

le confundasem eu, imi cer scuze.

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 micutzu

Eu am o nelamurire totusi. Ok, apreciez faptul ca se fac achizitii de tramvaie si troleibuze, dar de ce nu si autobuze? Si nu ma refer aici la cele 30 de hibride, care e o cifra infima fata de cat ar fi necesare. Cat mai au de gand sa traga de vechile Citaro euro3/4 care mai au putin si se dezmembrează in mers? Mie mi se pare inacceptabil pentru o capitala care se vrea a fi europeana sa mai aiba in circulatie autobuze vechi de 20 de ani.

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 shoppy

De ce spui ca sunt necesare mult mai multe diesel scurte?, din ce comentarii vad cu linii sau accesuri/retrageri aiurea plus CUP-ul dezastruos, mie mi se pare ca deja avem prea multe autobuze diesel; si pana la urma autobuzul diesel in oras este o carpeala nu o solutie pe termen lung, da, l-ai luat peste noapte si a doua zi merge pe oriunde si il parchezi oriunde dar pe partea cealalta inghiti gaze, mai bine sa se ia mai putine diesel si sa se concentreze pe extinderea infrastructurii electrice ca sa ia mai multe full electric cu si fara captatori.

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 CelVerde97

micutzu wrote here:
Eu am o nelamurire totusi. Ok, apreciez faptul ca se fac achizitii de tramvaie si troleibuze, dar de ce nu si autobuze? Si nu ma refer aici la cele 30 de hibride, care e o cifra infima fata de cat ar fi necesare. Cat mai au de gand sa traga de vechile Citaro euro3/4 care mai au putin si se dezmembrează in mers? Mie mi se pare inacceptabil pentru o capitala care se vrea a fi europeana sa mai aiba in circulatie autobuze vechi de 20 de ani.

Ar mai merge luate niște hibride că doar nu cred că murim de la niște mașini Euro 6 acuma. Și sincer, după câte incidente au vehiculele pe baterii, mai bine cu troleibuze cu autonomie.
Dar da, ar mai merge niște autobuze, mai ales că infrastructura electrică nu e gata să o înlocuiască complet pe cea clasică. Mai ales că mai degrabă câștigi la aer curat dacă ai intra peste ăia de tot ard chestii sau dacă ai curăță cum trebuie străzile, nu câștigi așa mult mergând doar pe full-electric.

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 Nenea_titi

Da...de acord, oricum văd că în vest încă se cumpără diesel și cng la greu. Investiții în rețea contact de troleibuz se poate face și sunt câteva brațe care ar fi foarte utile (Romană-Magheru-Universitate-Unirii, Grivița-Gara de Nord Coloane, Apusului). Și dintr-o dată ai fi mai eficient cu troleibuzele.
Autobuzele electrice nu sunt 100% eco, au și ele uleiuri (punte spate grup, servodirecție, au antigel pentru motoare, pentru baterii), iar generarea energiei cum se face ? Eu am spus multora, despre autobuzele electrice, dacă nu ai o infrastructură pentru ele, mai rău te încurcă. La fel și pe CNG. Aceste Mild Hybrid sunt un fel de "emisii scăzute". Dar tot diesel sunt. Full Hybrid sunt doar cele care pot parcurge o distanță cu motorul termic oprit, iar cele plug-in-hybrid sunt cele care au posibilitatea de încărcare la o priză. Caz în care se numesc "range extender", adică ele merg o distanță mică cap-cap, însă dacă se descarcă bateria, intervine motorul termic pentru a asigura energia și încărcarea până la stație.
Este binevenită această achiziție, dar nu știu câtă plus valoare va aduce. Dacă nu va însemna sfârșitul autobuzelor E3 care sunt într-o stare dezolantă și a unei părți din E4, atunci e degeaba. Nu știu dacă venirea Yutong a însemnat retragerea unei părți din flota ikarus. E drept, acum sunt limitate pe anumite linii, 95, 79, 73, 72, parcă am văzut 62 și 96 (printre Citelis și Solaris) . Dar încă sunt. STB are mania de a trage de mașini până se rup în bucăți la propriu, mai mult fără mentenanță.

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 MIHAI_TB_10

Cred că te referi la 76, nu 73.

Dar incercati sa va structurati un pic rationamentul inainte de a va apuca sa scrieti, nu se da nici un premiu pentru numarul de mesaje sau de cuvinte, altfel ajungeti sa aveti mesaje alambicate care se contrazic singure peste 2 randuri sau argumente de tot rasul cum ar fi "sa luam diesel ca nu murim" sau "este bine ca se ia dar nu vad ce valoare aduce".
Si fiti atenti la ce se scrie, nu am spus ca autobuzele elctrice nu polueaza ca sa zgandar iar discutia, ci am spus ca nu emit gaze in oras.

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 CelVerde97

Trebuie să mai fie luate totuși măcar niște CNG, dacă nu încă câteva mild-hybrid. Mai ales când te gândești că ai pe linii gen 381 Citaro vechi. Nici nu mai spun că încă nu e infrastructura electrică pentru electrice gata. Noi aici ne chinuim să punem substații noi. Deci da, nu murim cu încă câteva neelectrice. Ce facem? Lăsăm să cadă autobuzele pe ele? Că nu poți înlocui peste tot cu trolei si tramvaie.

Pentru CNG îți trebuie infrastructură. Altfel degeaba le iei. Mild Hybrid sunt și astea din subiect.
La ce infrastructură de CNG este la București (o stație în Militari și alta prin Sector 1) nu ai cum să deservești. La CNG nu prea mergi pe stocare, deoarece presiunile sunt enorme (250-300 bar). Sunt țări care folosesc intens CNG. Italia, Franța, Spania.

Deci trebuie sa luam diesel ca nu avem infrastructura si infrastrucutra nu avem ca luam diesel, bun asa.

Sunt încă multe orașe în vest care cumpără Diesel, CNG sau Diesel Hybrid deși au flotă de electrice destul de mare. În Cehia și Slovacia, cererea de Diesel ( și  cng) e încă mare ( SOR vinde intens modelul NS12 și NS18 DIESEL), Ungaria la fel (ale lor CREDO BUS), Iar Polonia e un mix. Sunt destule orașe cu electrice dar și cu Diesel noi .
Viena e o capitală în care Dieselul inca face legea. Iar între Viena și București e diferență mare.

• V2A
  • Posted:
  •  

Re: Achiziții de autobuze articulate diesel-hibrid Euro 6 V2A

V2A wrote here:
Contractul a fost semnat pe 30.12.2025 (nr. 5060/C), pentru 21.362.030,4 euro, iar licitația a fost atribuită astăzi, 23.01.2026, potrivit SEAP.

Mesajul de mai sus este postat pe 23.01.2026, în ziua atribuirii licitației. Acum am observat că, pe 29.01.2026, a fost modificat anunțul de atribuire, prin adăugarea unui contract subsecvent (nr. 5061/30.12.2025), în valoare de 3560388.4 euro, echivalentul a 5 autobuze (minimul obligatoriu).

Go to page:  1  ... 3 4 5 6 7 8 9

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Autobuze STB  • 
Choose destination

Since our 2718 forum members have written 465937 posts in 5820 topics and 545 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”