Topic: Vehicule produse la Uzinele Tudor Vladimirescu / Autobuzul / ROCAR
91 posts, 68283 views
📖 Pagination options
-
- 1689
-
Posted:
-
Re: Vehicule produse la Uzinele Tudor Vladimirescu / Autobuzul / ROCAR
1689
Bordul de DAC nu statea grozav la capitolul ergonomie.
Ceasurile (atitea cite functionau) erau multe mascate de volan (care trebuia sa fie mare pentru a compensa servodirectia destul de rudimentara), pozitionarea butoanelor pentru actionarea usilor in extremitatea consolei facea necesara schimbarea pozitiei in scaun, blocul de comutatoare din stinga era si el partial mascat de volan si astea ar fi doar citeva observatii.
In linii mari, exista multe similaritati intre acesta si cel al autobuzelor Ikarus (Ungaria), dar plecind de la volanul mai mic si unghiurile mai accentuate il fac pe cel din urma mai functional.
Rocar, dimpotriva, a decis la sfirsitul anilor ‘80 / inceputul anilor ‘90 sa modifice designul si sa faca bordul si mai plat (economie ?), ceea ce a redus si mai mult lizibilitatea indicatoarelor din bord.
Nu am avut ocazia sa stau in postul de conducere al unui Ikarus, doar in Dac 112 (model ‘89 - “scund”) si IK 4, insa ar fi interesant sa aud si impresiile unor soferi care au avut ocazia sa compare toate aceste variante.
Bordul de DAC nu statea grozav la capitolul ergonomie.
Ceasurile (atitea cite functionau) erau multe mascate de volan (care trebuia sa fie mare pentru a compensa servodirectia destul de rudimentara), pozitionarea butoanelor pentru actionarea usilor in extremitatea consolei facea necesara schimbarea pozitiei in scaun, blocul de comutatoare din stinga era si el partial mascat de volan si astea ar fi doar citeva observatii.
In linii mari, exista multe similaritati intre acesta si cel al autobuzelor Ikarus (Ungaria), dar plecind de la volanul mai mic si unghiurile mai accentuate il fac pe cel din urma mai functional.
Rocar, dimpotriva, a decis la sfirsitul anilor ‘80 / inceputul anilor ‘90 sa modifice designul si sa faca bordul si mai plat (economie ?), ceea ce a redus si mai mult lizibilitatea indicatoarelor din bord.
Nu am avut ocazia sa stau in postul de conducere al unui Ikarus, doar in Dac 112 (model ‘89 - “scund”) si IK 4, insa ar fi interesant sa aud si impresiile unor soferi care au avut ocazia sa compare toate aceste variante.
-
- ADK
-
Posted:
-
ADK
Am eu o comparație rapidă, într-adevăr bordurile mi s-au părut demult similare, doar că așezarea butoanelor era ușor diferită. Îmi lipsește cu IK4, deși am avut ocazia să pot poza...
Inițial bordurile (din poza cu prezentarea) am crezut că sunt identice, dar cel din planul îndepărtat e de autobuz pe când cel de aproape de autocar. Nu știu dacă tabloul central cu ceasurile mici pe mijloc e de autobuz urban sau fabrica punea ce avea pe stoc, că unele erau cu turometrul și kilometrajul de aceeași mărime, păstrând ceasurile mici la mijloc, iar unele aveau turometru mic identic cu cel de Ikarus ca dimensiune.
Ceasurile de regulă nu mai funcționau, și asta din cauza slabei calități a cam tot ce ținea de partea electrică (borne și papuci care se oxidau rapid, inclusiv cele de la sonde de unde se măsura temperatura uleiului, a apei, etc), doar la manometre care indicau presiunea aerului din perne și frânare erau mai mereu funcționale inclusiv și fără baterie deoarece mergeau mecanic, nu electric, având furtunele conectate în spate.
Pe când la martori era aproape aceeași treabă, deci la ce mai aveai nevoie să te uiți? Ori eu personal am o chestie ca tot ce-i în bord, că e important sau nu, să fie în stare de funcționare.
În altă ordine de idei, mă uit la autobuzul Solaris... cred că ar fi putut salva fabrica (depinde ce costuri de producție avea, dar cum polonezul putea face la el în țară și noi puteam, așa fac turcii, iau patentul și-l produc ei, inclusiv Dacie, mă rog, Renault 12 s-a făcut și acolo), dar Autodromo ar fi fost sigur soluția. Am fi avut în loc de MAN-uri, MAZ-uri, Conecto și ce mai era la modă prin anii 2000, un astfel de model pe la regiile de transport din țară, DAR nu înțeleg de ce era, cică, scump. Cum adică era mai ieftin un autobuz din altă țară decât ce am fi putut produce local? Ce logică e asta să fie pâinea mai ieftină cumpărată din altă țară probabil cu tot cu transport, decât cea produsă local aici? Păi înseamnă că cineva îngrașă mult cheltuielile pentru a vedea fabrica la pământ. De aia nu s-o mai fi salvat fabrica de la faliment cu un model revoluționar, și am preferat să le luăm pâinea alor noștri ca s-o dăm la străini. Alții n-ar fi depins de noi nici picați cu ceară... să nu mai fi existat Mercedes, MAN, Volvo etc, nu cumpăra nimeni Autodromo din România nici să fi avut condiții de limuzină și preț de machetă... iar noi am luat ce era de fapt gunoi pentru ei.
Însă în cazul Daciei, cineva a vrut fabrica să avem măcar mașini mici, deși dacă n-ar fi existat SuperNova-Solenza-Logan care să aducă un next level față de clasica Dacie 1310, era poate și acolo azi vreun mall sau blocuri...
Am eu o comparație rapidă, într-adevăr bordurile mi s-au părut demult similare, doar că așezarea butoanelor era ușor diferită. Îmi lipsește cu IK4, deși am avut ocazia să pot poza...
InCollage_20251002_002456714_copy_800x800.jpg (178.07 KB; downloaded 1152 times)
Inițial bordurile (din poza cu prezentarea) am crezut că sunt identice, dar cel din planul îndepărtat e de autobuz pe când cel de aproape de autocar. Nu știu dacă tabloul central cu ceasurile mici pe mijloc e de autobuz urban sau fabrica punea ce avea pe stoc, că unele erau cu turometrul și kilometrajul de aceeași mărime, păstrând ceasurile mici la mijloc, iar unele aveau turometru mic identic cu cel de Ikarus ca dimensiune.
Ceasurile de regulă nu mai funcționau, și asta din cauza slabei calități a cam tot ce ținea de partea electrică (borne și papuci care se oxidau rapid, inclusiv cele de la sonde de unde se măsura temperatura uleiului, a apei, etc), doar la manometre care indicau presiunea aerului din perne și frânare erau mai mereu funcționale inclusiv și fără baterie deoarece mergeau mecanic, nu electric, având furtunele conectate în spate.
Pe când la martori era aproape aceeași treabă, deci la ce mai aveai nevoie să te uiți? Ori eu personal am o chestie ca tot ce-i în bord, că e important sau nu, să fie în stare de funcționare.
În altă ordine de idei, mă uit la autobuzul Solaris... cred că ar fi putut salva fabrica (depinde ce costuri de producție avea, dar cum polonezul putea face la el în țară și noi puteam, așa fac turcii, iau patentul și-l produc ei, inclusiv Dacie, mă rog, Renault 12 s-a făcut și acolo), dar Autodromo ar fi fost sigur soluția. Am fi avut în loc de MAN-uri, MAZ-uri, Conecto și ce mai era la modă prin anii 2000, un astfel de model pe la regiile de transport din țară, DAR nu înțeleg de ce era, cică, scump. Cum adică era mai ieftin un autobuz din altă țară decât ce am fi putut produce local? Ce logică e asta să fie pâinea mai ieftină cumpărată din altă țară probabil cu tot cu transport, decât cea produsă local aici? Păi înseamnă că cineva îngrașă mult cheltuielile pentru a vedea fabrica la pământ. De aia nu s-o mai fi salvat fabrica de la faliment cu un model revoluționar, și am preferat să le luăm pâinea alor noștri ca s-o dăm la străini. Alții n-ar fi depins de noi nici picați cu ceară... să nu mai fi existat Mercedes, MAN, Volvo etc, nu cumpăra nimeni Autodromo din România nici să fi avut condiții de limuzină și preț de machetă... iar noi am luat ce era de fapt gunoi pentru ei.
Însă în cazul Daciei, cineva a vrut fabrica să avem măcar mașini mici, deși dacă n-ar fi existat SuperNova-Solenza-Logan care să aducă un next level față de clasica Dacie 1310, era poate și acolo azi vreun mall sau blocuri...
- Dristorul Nr.3
-
Posted:
-
Dristorul Nr.3
Prospect ROCAR 217 ES - Față/Verso
Sursa: Colecția personală. Poate va fi de folos cuiva
Prospect ROCAR 217 ES - Față/Verso
Sursa: Colecția personală. Poate va fi de folos cuiva
img756.jpg (1.74 MB; downloaded 937 times)
img757.jpg (1.73 MB; downloaded 937 times)
- Dristorul Nr.3
-
Posted:
-
Dristorul Nr.3
Târgul Internațional București - 1990
Sursa: Mihai Savu via Agerpress Foto
Târgul Internațional București - 1990
Sursa: Mihai Savu via Agerpress Foto
19062886_watermark.jpg (88.88 KB; downloaded 669 times)
19062887_watermark.jpg (87.85 KB; downloaded 669 times)
19062888_watermark.jpg (85.76 KB; downloaded 669 times)
19062889_watermark.jpg (75.21 KB; downloaded 669 times)
19062890_watermark.jpg (78.55 KB; downloaded 669 times)
- Dristorul Nr.3
-
Posted:
-
Dristorul Nr.3
https://mecanica.unitbv.ro/images/despre ... ev_3.pdf
Pentru posteritate. (mai sunt și alte informații interesante în acest document, pe care probabil le știați deja)
https://mecanica.unitbv.ro/images/despre ... ev_3.pdf
Pentru posteritate. (mai sunt și alte informații interesante în acest document, pe care probabil le știați deja)
AR Brasov.png (23.3 KB; downloaded 591 times)
Istorie_AR_rev_3.pdf
Istorie_AR_rev_3.pdf (6.77 MB; downloaded 43 times)
- Dristorul Nr.3
-
Posted:
-
Dristorul Nr.3
...Tot de prin presa vremii:
https://adevarul.ro/stiri-interne/societ ... 030.html ===> https://archive.li/IcshT
Dristorul Nr.3 wrote here:
Food for thought:
https://www.curentul.info/economic-finan ... a-rocar/
Articolul a fost arhivat și aici în caz că va fi șters vreodată: https://archive.li/qFpAT
Ovidiu Musetescu ascunde ofertele pentru privatizarea Rocar.............Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) s-a plans ca nu au existat investitori interesati de Rocar. Au fost doar -cativa-: De Simon (Italia) de doua ori, Basco (Italia), consortiul Horn & Leibovitz Ltd. si Mayer*s Cars and Truck (Israel), Gigi Becali, reprezentantul israelian al firmei Volvo si mai nou Solaris (Polonia). Pentru toate acestea exista documente.............Intentia firmei Basco din Italia privind incheierea unui contract de asociere cu Rocar, in vederea construirii a 1.000 de autobuze pentru Federatia Rusa, a primit de la APAPS, la data de 24.02.2003, un raspuns foarte simplist, precizand ca -valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului de actiuni detinut de APAPS la Rocar expira la data de 21.05.2003, iar in aceste conditii, consideram ca nu este oportuna inceperea actiunii de negociere a conditiilor de asociere cu firma Basco SPA, intrucat aceasta are implicatii directe asupra procesului de privatizare si ar conduce la incalcarea Strategiei de Privatizare a SC Rocar-. Fara comentarii.
Mai nou, o alta firma, de data aceasta din Polonia – Solaris – si-a manifestat interesul pentru construirea in comun a unor autobuze urbane care indeplinesc toate criteriile Uniunii Europene, cu motor Euro 3, fiind considerate in momentul de fata cele mai moderne autobuze fabricate in Europa, existand piata de desfacere in Germania, Elvetia, Cehia si Ungaria...........Intr-o nota trimisa catre prim-ministrul Adrian Nastase si catre prefectul Capitalei, Gabriel Oprea, Solaris isi prezinta strategia implementarii proiectului in Romania. Astfel, planul propus prevede livrarea comuna a circa 300 de autobuze intr-o prima etapa, asimilarea autovehicului de catre SC Rocar, organizarea atelierelor de reparatii si a compartimentului de piese de schimb, urmand ca dupa acest moment Solaris sa devina actionar majoritar la constructorul roman de autobuze si troleibuze. APAPS a adoptat politica strutului. In loc sa incerce sa -impinga- de la spate aceasta colaborare benefica pentru toata lumea, s-a limitat sa le ceara muncitorilor -sa vanda seminte si floricele-......
5e21506d-c528-4761-a9a2-5695bfc7ef6a.jpg (80.72 KB; downloaded 1263 times)
...Tot de prin presa vremii:
https://adevarul.ro/stiri-interne/societ ... 030.html ===> https://archive.li/IcshT
Fost director general la "ROCAR" - cercetat pentru inselaciune
Aurelian Driga, fost director general la "ROCAR", si Florentina Dabu, fost contabil-sef la aceasta firma, sunt cercetati de politistii bucuresteni pentru inselaciune, fals intelectual si uz de fals.
Aurelian Driga, fost director general la "ROCAR", si Florentina Dabu, fost contabil-sef la aceasta firma, sunt cercetati de politistii bucuresteni pentru inselaciune, fals intelectual si uz de fals. Potrivit anchetatorilor, cei doi au emis, la data de 23 mai 2001, un bilet la ordin pentru achizitionarea de tabla si teava de inox de la SC "Metalcas" SRL, fara a avea disponibil in cont. Prejudiciul, in valoare de 300 milioane lei, a fost recuperat aproape in totalitate. Florentina Dabu mai este cercetata intr-un dosar, pentru prejudicierea statului cu mai multe miliarde de lei. Aceasta este acuzata ca impreuna cu administratorul SC "Cristal Car Romania", Constantin Moise, nu a inregistrat in contabilitatea firmei venituri de peste 16 miliarde lei. Banii proveneau din derularea contractelor de vanzare-cumparare a autovehiculelor "Rocar" incheiata cu primariile din Constanta, Oradea si Iasi. Moise si Dabu (care este contabil la "Cristal Car") sunt cercetati pentru evaziune fiscala, fals intelectual si uz de fals.
-
- ByOnu
-
Posted:
-
ByOnu
https://fb.com/photo/?fbid=9131716980115 ... 87190407
https://fb.com/story.php?story_fbid=9131 ... 62586033
https://fb.com/photo/?fbid=9131716980115 ... 87190407
https://fb.com/story.php?story_fbid=9131 ... 62586033
Uzina Autobuzul TV la Romexpo.png (459.58 KB; downloaded 293 times)
📖 Pagination options