Regiunile RomânieiMunteniaJudețul BuzăuTransportul în comun din municipiul Buzău

Topic: Aspecte pozitive/negative din transportul public buzoian

20 posts, 4529 views

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Aspecte pozitive/negative din transportul public buzoian ADK

SUH (Volvo 7700, linia 8) miroase destul de intens a motorină în salon mai ales în spate, nu-i primul caz care tot un astfel de autobuz avea aceeași problemă.

Re: Aspecte pozitive/negative din transportul public buzoian ByOnu

Nu cumva sa fie vorba despre furturi?

• ADK
  • Posted:
  •  

Primele autobuze care miroseau în salon a motorină au fost BMC-urile 250SLF (e drept, nu cu mult de a fi retrase), urmate acum de... Volvo 7700 hibride.

La VDL Ambassador mai venea câte un davn (însă doar în spate), VDL Citea nu, Mercedes Citaro... nu, Volvo 8700 nu, Van-Hool nu, Irisbus Citelis nu, doar la răposatele BMC și ocazional câte un Volvo 7700 dar la nivelul unui DAC (adică de te și înțeapă puțin în ochi).

• ADK
  • Posted:
  •  

Diverse îndrumări găsite pe peretele cabinei unui Van-Hool, deși unele argumente puteau fi folosite mai elegant, o parte din fraze mi se par ca venite de la țară:
IMG_20240508_150444_HDR.jpg (1.62 MB; downloaded 1060 times)

Însă prin restul mașinii, mai des găsești informația dacă șoferul se scarpină pe undeva să raportezi nu știu unde, decât lucruri mai utile ca "nu vă sprijiniți de uși" (că destui fac asta), sau "în timpul mersului vă rugăm să vă țineți de bare" (de fapt aceste îndrumări nici nu prea există...).

Re: Aspecte pozitive/negative din transportul public buzoian TTony

După câteva zile în vizită la Buzău, vreau să trag niște concluzii cu privire la experiența mea cu transportul public:

Aspecte pozitive:

- Toate autobuzele respectau programul afișat, atât pe Google Maps, cât și în aplicația Transport Public Buzău, minutele dintre stații fiind calculate destul de bine – diferențele erau de maximum ±1-2 minute, chiar și la ore de vârf. (Am circulat doar cu autobuzele din oraș; în afara orașului s-ar putea să fie altă poveste din cauza distanțelor mari dintre stații).

- Autobuze curate și îngrijite, în mare parte.

- Șoferii nu conduceau agresiv – păstrau un ritm alert, dar nu periculos.

- Anunțurile din autobuz au fost foarte utile, deși în unele autobuze (mai ales în BYD-uri) nu se auzeau clar.

- Aerul condiționat funcționa în toate autobuzele cu care am călătorit.

Aspecte negative:
Din păcate, ca în foarte multe orașe din România, există un mare deficit la capitolul informare a călătorilor:

- Unele afișaje electronice (din cele vechi – nu știu când au fost montate) afișau date incorecte; nu erau sincronizate nici cu aplicația TPB nici cu Google Maps, iar dintre cele noi (întâlnite pe Bd. Unirii) afișau doar „TRANSPORT PUBLIC” în loc de orele de plecare din stația respectivă (se întâmplă și la Bistrița, fiind același sistem).

- Pe Google Maps, foarte puține autobuze pot fi urmărite în timp real, spre deosebire de aplicația TPB, unde toate pot fi urmărite.

- Unele dintre stațiile din anunțurile vocale difereau față de cele afișate în GM/TPB – nu neapărat un dezavantaj, dar pentru mine a fost derutant.

- Nu știu dacă mi s-a părut doar, dar foarte puțini oameni își validau călătoria (!)

Câteva lucruri legate de program:

- Aproape niciun program din stații nu este actualizat, deci singura soluție este să te uiți online.

- Autobuzele circulă cu un grad de ocupare de 3/4 (cel puțin pe liniile 5, 8 și 10), chiar și în afara orelor de vârf, cel mai probabil din cauza reducerii numărului de curse din lunile martie/aprilie.

- Pe tronsonul pe care l-am folosit cel mai des (zona Sala Sporturilor / Contactoare – Bd. Unirii și retur), toate autobuzele veneau deodată, dar la un interval de 20 de minute, deci dacă le pierdeam pe toate, trebuia să aștept destul de mult.

- Semafoarele de pe Bd. Unirii (unde este banda BRT) durează foarte, foarte mult (deși e posibil ca eu să fiu problema că la Bistrița sunt doar 3 funcționale în tot orașul - restul sunt permanent setate pe galben intermitent).

Per total sunt mulțumit cu calitatea serviciilor oferite de Transbus, cu toate că sunt câteva lucruri de imbunatit. Aș da nota 8/10.

• ADK
  • Posted:
  •  

Când am inițializat acest subiect, l-am dorit mult pentru îmbunătățirea serviciilor care în funcție de caz țin fie de operator, fie de personalul călător, astfel e necesară identificarea tuturor aspectelor care la rândul lor cele bune pot fi preluate și de alte companii din țară iar cele nedorite să fie prevenite ori să existe o remediere, din păcate dacă "sărim" de aspectele neplăcute inevitabile nu știm ce putem îmbunătăți și "trecem" pe hârtii numai ce nu are nicio legătură cu ce e pe teren, ceea ce forumul (mă rog, utilizatorii) nu-i regim comunist să nu recunoască și aspectele negative strict cu scopul remedierii și nu cu critica care n-are niciun sens, singura condiție e ca acestea să fie reale.

Un exemplu de astăzi a fost când în urma sugestiei mele, am rugat pe cele 2 persoane cu care eram să alegem pentru deplasare autobuzul deoarece era cea mai fezabilă variantă, lucru puțin cu greu convins însă într-un final cu succes.

Ajunși undeva pe bd. Unirii, eu având card ei au trebuit să-și procure de la automat câte un bilet cu 2 călătorii ("noroc" că nu erau iar scoase din funcții, aveam cei drept temerea asta), inițial dorind doar unul crezând că se pot valida simultan pentru amândoi, din păcate sistemul nu acceptă "2 în același timp" ci e considerat bilet dus-întors, ceea ce mi s-a zis că e o prostie și nu pot nega asta, noroc că și pentru întoarcere tot autobuzul era varianta cea mai convenabilă deci varianta "picase" bine așa, biletele emise având un tuș clar și nu chior cum pățisem cu un bilet nu demult, unde printr-o sesizare a problemelor orașului defecțiunea a fost cei drept remediată rapid. Fusesem întrebat dacă nu se poate achiziționa prin SMS, ba da dar nu știu exact tipul mesajului (acestea fiind afișaje în interiorul vehiculelor, însă sunt disponibile și pe site-ul oficial), dar judecând că mesajul era cu "adaos" adică se achita vreo 4 lei în loc de 3.50 lei, am fost din nou "acuzat" că nu pot zice că e "atractiv" transportul în comun, mai ales după ce ulterior am așteptat autobuzul vreo 15 minute cele "7" minute de pe panou, deci și afișele digitale din stații nu prea lucrează în timp real și induc în eroare călătorii aflați în așteptare...

Vine în sfârșit mașina iar la ușa din mijloc a început "distracția", deoarece jumătate de "foaie" era ocupată cu vreo 15-20 mături așezate orizontal de la un vânzător ambulant, îngreunând circulația călătorilor și mărind timpul de așteptare în stații. Primul urcat a fost managerul, după el nepoata acestuia și eu, toți sărind peste acele mături (după ce a trebuit să sărim și-n autobuz, că șoferul acestuia a oprit incorect la peron...) care până să supraveghez că validarea biletelor s-a efectuat, nepoata i-a făcut observații acelui domn că era să cadă din cauza lui (se mai "nimerise" și podea de Citaro care sunt cam uzate fix la mijloc), însă cum situația degenera puțin neplăcut unde ea i-a și arătat undeva sus pe indicații că "n-are voie cu bagaje voluminoase" am intervenit eu unde l-am rugat pe acel domn să-și mute acele mături într-o poziție sigură, așezate vertical într-un colț indicat unde nu deranja pe nimeni, acesta ignorând indicațiile și lăsându-le acolo pe toată perioada călătoriei, suplimentar am fost "acuzați" de câțiva inși tot noi că ne "luăm" de un om "sărman" aceștia oferindu-i respectivului atunci diverse sume de bani, timp în care un călător aflat în uniforma poliției locale a făcut observație celor ce brusc i-a găsit mila că dacă acesta mai era în timpul serviciului toți erau amendați pentru încurajarea cerșetoriei, observațiile noastre cu privire la acel domn fiind de bun gust și nu cu intenția rea asupra omului, ceea ce cel puțin din partea mea așa a fost.

Mi s-a părut ciudat e că nimeni n-ar fi reacționat, lucru care în București spre exemplu am văzut tot timpul oameni autoritari și nu nepăsători sau mai rău care favorizează direct situația, dar din ce am locuit și mai locuiesc în această zonă îi dau tot mai multă dreptate lui Cătălin Ghiță, unul dintre marii pasionați care și-a petrecut o parte din viață aici, el chiar luptându-se cu îmbunătățirea transportului public local, mai ales când orașul era sufocat de microbuze...

La coborâre însă, acel domn cu mături ne-a înjurat, mai ales după ce acesta a refuzat să colaboreze și am fost "nevoiți" să călcăm parțial pe vârfurile de la mături (păcat că n-am făcut o poză cum erau), timp în care persoanele pe care le-am însoțit au aruncat biletele la gunoi (măcar de mi le dădeau mie...) și mi-au zis că la întoarcere vor apela la un "Bolt" rugându-mă să-i "las în pace cu Transbusul meu", deși am zis că cazul e unul izolat și nu se întâmplă des, n-am mai fost ascultat cel puțin nu cu privire la utilizarea transportului în comun... deși acum și eu aș fi putut "critica" șoferul de ride-sharing că în ciuda "stelelor" n-avea nicio treabă cu ce am văzut de fapt, însă am tăcut că măcar tot a fost mai bine dar nu e un serviciu care personal să-mi placă, mai ales să fie folosit de o singură persoană pe distanțe mici, fără a avea bagaje sau să fie într-o criză de timp...

În cazul acesta, șoferul autobuzului care trebuia să supravegheze călătorii inclusiv cu ce se urcă n-a făcut observație băiatului cu măturile sau o fi făcut până să urcăm noi, însă acesta nu a ținut cont de regulile interne iar persoanele care favorizau cazul nu erau decât complici la situație...

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Transportul în comun din municipiul Buzău  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463866 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”