De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

Topic: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire

2203 posts, 603817 views

Go to page:  1  ... 152 153 154 155 156 157 158

📖 Pagination options
Re: Culoare unice pentru tramvaie, autobuze și troleibuze Andrei3005

Scuză-mă dar am ajuns să o dăm pe Firea drept exemplu de bune practici pentru că a pus niște garduri în locuri în care deja era interzisă circulația autovehiculelor de către Codul Rutier (fiind delimitate de linie continuă). Benzile unice vs acele culoare unice sunt două lucruri complet diferite. Pentru a realiza o bandă bus este necesară realizarea unor studii de trafic, care așa cum a spus și colegul mai sus durează. Pe lângă asta, percepția publică atunci când redai una dintre "preaiubitele" benzi de circulație cu dedicație pentru transportul public este mult mai negativă, deoarece percepția publicului rămâne în continuare la "one more lane" va descongestiona orașul, care știm cu toții că nu funcționează.

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire ByOnu

Banda de pe Magheru a fost (re)trasata proaspat in 2021 iar decizia de a-i da drumul (prin dotarea cu indicatoare si tot ceea ce mai presupunea) a fost in pixul PG ... si a refuzat. Banda a intrat in functiune la 3 ani de la momentul respectiv.

Din punctul < vostru > de vedere cat au voie ...moral sa dureze aceste "studii de trafic"? Repet, multe dintre ele au durat mai bine de 4 ani. 4 ani in care ar fi putut creste atractivitatea pe rutele respective. In 4 ani termini un ciclu de studii. In 4 ani termini o facultate. 4 ani este enorm.

Cat despre gardurile Firii, sa nu uitam 2 lucruri:
1. ND a atacat-o in campania din 2020 pentru garduri, cu comentarii politicianiste cum ca solutia este data de camere (si este! nu neaga nimeni asta), nu de garduri. Pai si cate camere supravegheaza astazi benzile BUS si sunt folosite pentru a amenda soferii care circula neregulamentar pe acestea? Cumva zero?
2. In 2021 Bucurestiul a pierdut 4km de culoar unic prin disparitia gardurilor instalate de Firea pe Sos. Oltenitei. ND a asistat absolut pasiv si nepasator.

De ce cautam scuze absurde? Implementarea unei benzi bus nu are voie sa dureze 4 ani.

Cat despre aparatul administrativ care i-ar fi fost potrivnic primarului, scuzati-ma, dar pana in 2023-2024 ND s-a bucurat de majoritate in CGMB.

Administratiei i-a lipsit un singur lucru: curajul ...si poate pasiunea primarului care nu era canalizata (si) catre transport public. A luat si el proiectele lasate de administratia precedenta (cele 300 de vehicule) si nu avea ce altceva sa faca decat sa le duca mai departe (si se vede ce bine le-a dus, fara statii rapide de incarcare, cu tramvaie care huruie nepermis de puternic). Dpmdv echipa lui ND a avut 2 merite majore: 1. Noua logica de tarifare si biletul orar. 2. Inlocuirea autobuzelor cu troleibuze (61, 90, etc). In rest, proiecte slabe tehnic si anacronice (cam toate proiectele de reabilitare a liniilor de tramvai) si o lipsa masiva de impunere si curaj.

Eu asa vad astazi situatia. Peste cativa ani o s-o pot analiza la rece. Astazi nu pot decat sa fiu dezamagit pe ceea ce au insemnat ultimii 5 ani si pe toate oportunitatile ratate.

Nu zic ca i-a fost usor intr-un oras atat de haosat, cu grupuri de stakeholderi cu interese opuse. Dar cui i-ar fi?

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Nenea_titi

Metoda gardurilor de la linia de tramvai a fost brutală, inestetică dar...benefică.

Iti amintesti, Daniele, cand ai facut fix ce ai vrut tu cu transportul public, iar eu am asistat nepasator? Cum ai scos gardurile de la tramvai dupa bunul plac, cum ai desfiintat reteaua troleibuzului 74 si cum ai facut pasaje fara tramvai pe inelul median?

Haha, da, da, ce vremuri!! A fost amuzant! Iar apoi spre final de mandat ai venit in Piata Unirii sa para ca iti pasa ca sectoarele sa respecte nu stiu ce - ca proiectul e acelasi. Mi-a placut tare si cum mi-ai semnat avizul in ultima zi de mandat. Hai ca ai fost tare, nici cu Firea n-am lucrat asa bine-n tandem, aia voia pasaj cu tramvai la Metalurgiei si a pus garduri pe Oltenitei. Noroc cu tine ca mi-ai dat voie sa-mi fac de cap! Hhahah.
NGYxN2UzMTUzYjE3MDRlOGRhODBiYmEwMg==.thumb.jpg (63.6 KB; downloaded 1572 times)

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire orex

N-a mai găsit ghiulul nea Daniel sau îl șterpelise deja? :rofl:

Nicusor cu Baluta, Mosteanu cu Ciolacu...

Re: Parcul Regele Mihai I (Parcul Herăstrău) ByOnu

Misiekwas wrote here:
Pavilioane ExpoFlora in Parcul Herăstrău la un an și două luni după redeschidere. Mă abțin de comentarii pentru că aș încalcă regulamentul forumului privind înjurături.

Circul la cel mai trist punct al sau..

Re: Proiect de traversare a Pieței Unirii cu tramvaiul (și de unire a liniilor 21 și 32) Misiekwas

shoppy wrote here:
Lafel ca ceilalti primari de sector, in capacitatea de hotul pe care nimeni nu vrea sa-l prinda este negustor cinstit, PMB este degeaba, sau doar pentru sectorul 1, am ajuns sa avem 6 orase diferite.

O să răspund aici că să nu fac OT. Eu sunt sceptic privind desființarea de sectoare pentru că orașul ăsta este prea complicat că să fie administrat de o singura administrație, mai ales cu capacitatea așa de scăzută cum are PMB. Da, o măsură de centralizare este necesara, dar aici mi se pare că am atins ridicolul. In doi pași și trei mișcări, pare că PMB a cedat Piata Unirii in totalitate, Băluță își asuma dreptul de a face ce vrea (bine, rău în cazul asta e irelevant) in ciuda faptului că ceea ce susține el nu se pupa deloc cu ceea ce susține PMB. Atunci către cine de exemplu sa fie trimise petiții? Ce rost mai are PMB in forma actuală?

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire andreiiul

PMB are o capacitate scazuta, in momentul actual si in forma administrativa actuala, datorita finantarii reduse de care beneficiaza (mare parte din buget se duce catre subventii). O unificare a tuturor primariilor, inclusiv a bugetelor, ar conduce la implementarea unor proiecte mai usor, unitar si mai usor de controlat.
Vorbind de bugete situatia este cam asa (cf presa):
- PMB buget 2025 11 mld
- PS1 buget 2025 2.4 mld
- PS2 buget 2025 2.56 mld
- PS3 buget 2025 3.1 mld
- PS4 buget 2025 7.6 mld (sunt foarte multi bani de la Guvern primiti pt investitiile dorite care nu tin chiar de sector)
- PS5 buget 2025 1.7 mld (aici nu gasesc clar info)
- PS6 buget 2025  3.4 mld
Deci, bugetele sectoarelor sunt aproape duble fata de  PMB, dar acestea nu platesc subventii pt transport sau incalzire.
Daca am aduna toate bugetele si toti banii ar fi gestionati doar de PMB, atunci vorbim de un buget de peste 30 mld lei (6.3 mld euro), arhisuficienti parerea mea pt a putea administra corect orasul.
In schimb, ciolanul ar fi mult prea apetisant si luptele incredibil de dure si vor fi sanse foarte mari sa se blocheze multe proiecte, mai ales in situatiile in care primarul nu are o majoritate confortabila in CGMB (vezi cele 2 mandate ale lui Nicusor Dan, mandate in care a facut multe concesii PSD si PNL pt a putea trece anumite proiecte).
Legat de investitii unitare, cel mai recent exemplu este proiectul de la PS6 pt zona Crangasi. Ei nu pot reabilita si strada pt ca aceasta este in administrarea PMB si PMB nu administreaza majoritatera trotuarelor din Bucuresti si automat avem situatii cand strada este praf si trotuarele amenajate cu diverse culori si borduri (unul e/era cu roz, altul cu alb/negru, altul cu bombonici si ghivece supradimensionate etc).
Exemple de functionare si administrare defectuasa intre primarii sunt nenumarate, in schimb de colaborare si proiecte dezvoltate unitar sunt putine spre deloc.

Eventuala reorganizare administrativa la nivel national trebuie sa includa si reorganizarea Bucuresti si a zonei metropolitane. Este suficient 1 primar cu 6 administatori (daca nu chiar mai multi pt fiecare cartier mare: Berceni, Titan, Dr Taberei, Militari etc). Automat asta inseamna si un aparat administrativ mai redus , implicit cheltuieli de functionare mai mici (in loc de 7 directii de urbanism cu sa zicem 100 de oameni, poti avea 1 singur cu 70 si exemplele pot continua)

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire shoppy

Ca Bucurestiul este mare sau PMB este mica nu este o jsutificare, luam orice oras modern, Paris, Londra, New York, are o singura primarie si un singur primar.

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Misiekwas

andreiiul wrote here:
PMB are o capacitate scazuta, in momentul actual si in forma administrativa actuala, datorita finantarii reduse de care beneficiaza (mare parte din buget se duce catre subventii). O unificare a tuturor primariilor, inclusiv a bugetelor, ar conduce la implementarea unor proiecte mai usor, unitar si mai usor de controlat.
Vorbind de bugete situatia este cam asa (cf presa):
- PMB buget 2025 11 mld
- PS1 buget 2025 2.4 mld
- PS2 buget 2025 2.56 mld
- PS3 buget 2025 3.1 mld
- PS4 buget 2025 7.6 mld (sunt foarte multi bani de la Guvern primiti pt investitiile dorite care nu tin chiar de sector)
- PS5 buget 2025 1.7 mld (aici nu gasesc clar info)
- PS6 buget 2025  3.4 mld
Deci, bugetele sectoarelor sunt aproape duble fata de  PMB, dar acestea nu platesc subventii pt transport sau incalzire.
Daca am aduna toate bugetele si toti banii ar fi gestionati doar de PMB, atunci vorbim de un buget de peste 30 mld lei (6.3 mld euro), arhisuficienti parerea mea pt a putea administra corect orasul.
In schimb, ciolanul ar fi mult prea apetisant si luptele incredibil de dure si vor fi sanse foarte mari sa se blocheze multe proiecte, mai ales in situatiile in care primarul nu are o majoritate confortabila in CGMB (vezi cele 2 mandate ale lui Nicusor Dan, mandate in care a facut multe concesii PSD si PNL pt a putea trece anumite proiecte).
Legat de investitii unitare, cel mai recent exemplu este proiectul de la PS6 pt zona Crangasi. Ei nu pot reabilita si strada pt ca aceasta este in administrarea PMB si PMB nu administreaza majoritatera trotuarelor din Bucuresti si automat avem situatii cand strada este praf si trotuarele amenajate cu diverse culori si borduri (unul e/era cu roz, altul cu alb/negru, altul cu bombonici si ghivece supradimensionate etc).
Exemple de functionare si administrare defectuasa intre primarii sunt nenumarate, in schimb de colaborare si proiecte dezvoltate unitar sunt putine spre deloc.

Eventuala reorganizare administrativa la nivel national trebuie sa includa si reorganizarea Bucuresti si a zonei metropolitane. Este suficient 1 primar cu 6 administatori (daca nu chiar mai multi pt fiecare cartier mare: Berceni, Titan, Dr Taberei, Militari etc). Automat asta inseamna si un aparat administrativ mai redus , implicit cheltuieli de functionare mai mici (in loc de 7 directii de urbanism cu sa zicem 100 de oameni, poti avea 1 singur cu 70 si exemplele pot continua)

Dar eu vorbesc despre capacitatea administrativă și capacitatea de a derula proiecte. In momentul de fata ambele lipsesc și nu este vorba numai de bani ci de organizare, cultura instituțională etc. Sunt anii buni de când PMB a proiectat ceva mai măricel și modul în care au fost derulate ultimele proiecte nu prea stârnesc încrederea (Ghencea, Văcărescu). Da, se vor termina dar modul în care s-au derulat a fost dezastruos și nu e numai vorba de lipsa de bani.
Daca centralizarea este necesară? Da. Daca ar fi in stare PMB să absoarbe funcțiile pe care le îndeplinesc sectoare? Nu, și va dura până va fi în stare, chiar cu bani in plus. Nu poți să crești capacitate peste noapte. Iar probleme PMB sunt sistemice: o puzderie de instituții subordonate fara vreo instituție care le-ar putea coordona eficient. Până nu se rezolva asta, degeaba vorbim de sectoare.
Și privind Crângași este fix invers: PMB administrează majoritatea trotuarelor și până vara asta a administrat și trotuarele la Crângași. Problema a fost că nu există niciun plan la PMB pentru zona respectiva, iar PS6 a cerut inclusiv administrarea străzii pentru a retrasă benzi de circulație (banda 1 este subdimensionată pentru banda bus, banda 2 are peste 4 m). Astfel de împărțire acum a fost decizia PMB care creează mai multe probleme decât rezolva. Dar PMB ar putea să facă cu banii putini îmbunătățirii in ceea ce privește retrasarea benzilor și accesibilizarea de trecerii peste calea de rulare, care sunt in stare absolut penibilă. Dar pot sa pun pariu că nu vor face nimic că "merge și așa"

Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire andreiiul

Capacitate la PMB de a derula proiecte mari a existat, dar a disparut o data cu schimbarile de personal din directii (unii s-au pensionat, altii au fost preluati de sectoare) si au ramas doar PCR-istii. Pe langa asta si lipsa de finantare este un motiv de intarizieri.
Legat de Crangasi, lasa-ma sa te contrazic privind gestionarea trotuarelor. Din ce stiu, tot ce inseamna trotuar (exceptie fiind centrul orasului) este in administrarea sectoarelor.
In ceea ce priveste transferul dreptului de administrare al unor strazi de la PMB la sectoare, nu sunt de acord cu acest mod de lucru. Exemplele cele mai elocvente sunt ce se intampla in sectorul 4. Firea i-a cedat lui Baluta mai multe strazi pt modernizari (unele reusite altele nu prea) cu conditia ca la final sa treaca din  nou in administrarea ASB. Acest lucru nu s-a intamplat. Daca se predau inapoi la ASB strazile, atunci parcarile create (nu cele de resedinta ci cele stradale) trebuiau sa ajunga la Parking Bucuresti si automat PS4 pierdea bani. Un alt exemplu este Oltenitei care a avut parte de o "modernizare" doar in zona trotuarelor (garduri vii sau metalice inlocuite de dale de granit, pomi taiati pt crea locuri de parcare, zone verzi asfaltate pt locuri de parcare) si strada a ramas in acelasi stadiu ca inainte de lucrari si chiar mai rau (gropi ramase in urma inlouirii bordurilor de granit puse de Videanu care erau bune), gardurile culoarului unic scoase pt modernizare dar care nu au mai reaparut.
Desfiintarea sectoarelor si aparitia unui singur administrator, in speta PMB este singura solutie pt a avea un concept unitar asupra orasului.  Acest lucru trebuie sa vina la pachet cu o schimbare de personal in PMB si pastrarea oamenilor competenti (nu competenti cu PCR si membrii ai partidelor) din toate cele 7 aparate de specialitate.

Re: DISCUȚII: Lucrările de pe Str. B. Văcărescu și A. Șerbănescu ByOnu

ANTENA wrote here:
Am trecut aseara, s-au reluat lucrarile la refugii
La Pasaj Baneasa se apuca sa monteze pavajul, stratul final
In rest, la toate, au pus niste platbande orizontale care unesc panourile de gard, cred ca pregatesc sa monteze copertinele.
Oare, sa faca acum un heirup inainte de alegeri? Zic si eu

Ce sens ar avea un heirup in perspectiva alegerilor? Nu candideaza primarul interimar.

Re: DISCUȚII: Lucrările de pe Str. B. Văcărescu și A. Șerbănescu cris_m

Candideaza colegul de partid care il poate mentine in funvtie, in schimb...

Go to page:  1  ... 152 153 154 155 156 157 158

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463861 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”