Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovTramvaie STB

Topic: Tatra T4R

3028 posts, 974121 views
⚠  Forum Rules

Go to page:  1  ... 205 206 207 208 209 210 211  ... 217

📖 Pagination options
Re: Tatra T4R Gabi23

Ghinion, să rămână doar amintire.

• edy
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R edy

De curiozitate.. Cum aratau? Caut poze cu ele si nu gasesc pe nicaieri?

Re: Tatra T4R Luca M.

In halul asta
IMG_6493.jpeg (1.67 MB; downloaded 2311 times)
IMG_6495.jpeg (1.62 MB; downloaded 2311 times)

Re: Tatra T4R WT_fan06

Gabi23 wrote here:
Ghinion, să rămână doar amintire.

Comentând strict afirmația de mai sus, mi se pare una neinspirată.

În primul rând că asta poate spune oricine despre orice (și chiar am văzut comentariile unora pe Facebook despre Rocarurile 217E salvate recent și duse la muzeele din Timișoara, Iași și Câmpulung - "astea trebuiau la fier vechi, în tablele astea am făcut frigul ani de zile"). Nu înseamnă că au dreptate și istoria nu trebuie păstrată pe criterii subiective, selectiv, adică să avem un vehicul dintr-un an și altul din alt an să fie respins în funcție de perioadă dacă a fost mai bună sau mai rea.

În al doilea rând, EP/V3A 6001 este literalmente înfățișarea anilor '90, doar că a fost pictat mai retro. Dacă 6001 ar fi avut schema galbenă atunci ar fi fost chiar mai corect dpdv istoric decât cum este el acum. Decupaje la boghiuri, boghiuri fără măști, pantograf neoriginal, etc. - toate acestea sunt caracteristicile pe care EP/V3A le-au avut în anii '90.

Rathgeber P-Wagen 2008, actualmente piesă de muzeu, tot din anii '90 se trage.

Rathgeber M-Wagen utilitare tot din anii '90 se trag și sunt candidate absolute pentru muzeu. Nu cred că există cineva care să conteste necesitatea păstrării unor vagoane M4 și M5.

Și în general ce se uită pentru că e "de tristă amintire" are tendința să se repete. Când vedem situația actuală a lumii și cum se repetă anumite tipare ar trebui să ne pună mult pe gânduri și să reflectăm la greșelile trecutului, nicidecum să uităm de ele.

------------------

Acum revenind la subiectul Tatrelor. Mi se pare ok că s-a ales schema roșu-crem pentru cele 3 vehicule. Dacă am fi avut 2 cupluri atunci poate ar fi mers explorată ideea ca unul din cupluri să fie făcut galben reprezentând anii '90, din simplul motiv că s-ar diferenția cuplurile între ele și ar avea sens să fie păstrate ambele pentru a prezenta o evoluție. Așa, doar un solo galben nu cred că are sens. Eu unul nu am văzut vreo poză în care o Tatră galbenă să fi circulat solo. Le-am văzut doar în cuplu. Au fost cazuri când acestea au circulat solo?

Re: Tatra T4R Nenea_titi

Da, au circulat solo, pe linia 3. Între V. PÂRVAN și Piața Scânteii via linia lui 41. Intervalul de urmărire era jenant oricum. De asemenea, circulau solo și pe 47 și 48 în weekend, dar și pe 8 și 42 (spre ultima ei perioadă cu Tatre), tot în weekend. De menționat că 3, 42, 47, 48 erau linii care veneau greu.

Culoarea galbenă nu a fost nefericită, nefericită a fost starea generală a vehiculelor. În anii 1990, toate vehiculele RATB arătau deplorabil. Excepție DAF, De Simon, IK415 și V3A-93 (Care erau noi).

@Gabi23

Vrem , nu vrem, culoarea galbenă face parte din istoria STB. Ikarus au avut-o până la final. Cum am spus, nu culoarea era hidoasă, cât starea vehiculelor. Am 43 ani, țin minte perfect cum erau vehiculele RATB. După 2 luni de la revopsire, deja cădea chitul de pe ele cu vopsea cu tot, iar după 6 luni ziceai că au făcut războiul. Altă problemă era neuniformitatea, unele erau galben citron, altele muștar, altele portocalii, altele aproape cărămiziu...cred că amestecau vopselele în fel și chip de ieșea uneori un mare "căcăniu".

Re: Tatra T4R PaulIP

Foarte pertinente comentariile colegilor @WT_fan06 si @Nenea_titi

Sper doar ca proaspăt-revopsitul cuplu să aibă niște sigle și inscripții veridice, nu ca 6001.... Există pe forum materiale relevante pentru inspirație.

Re: Tatra T4R Puss in Boots

Eu doar sper sa fie intretinute. Pot sa le faca si curcubeu.

Re: Tatra T4R FabiM

Nu îmi fac griji pe partea asta.
Să ne uităm la Ikarus, Autodromo și Rocar.
Încă se prezintă bine și pare ca odată dezmorțită mentalitatea STB, încep și ei să aibă grijă de ele.

Re: Tatra T4R Pavlov195

Culoarea roșie mi se pare cea mai potrivită, fiind culoarea originală și o culoare specifică acestor tramvaie.
Dacă tot s-a discutat despre culoarea galbenă specifică aniilor '90, aici aș adăuga și un vagon vopsit în schema alb-galben-gri, o schemă ce amintește de a doua jumătate a aniilor '90 și prima jumătate a aniilor 2000, deși cred că schema aceasta se potrivește mai bine tramvaielor V3A-93, dar nici pe Tatra nu a arătat rău.

Re: Tatra T4R moonteanu

In acea schema avem in prezent jumatate de parc STB. Pentru acea schema ar putea lua orice V3A-93, de orice subtip, intr-o stare mai buna estetica.

Re: Tatra T4R Nenea_titi

Deja cădem prea tare în off topic .

Un FAUR trebuie original în mov-roz.
Un V3A 93 în alb galben gri, poate fi 354 chiar.
Rathgeber nu m-aș osteni cu ele, nu au însemnătate istorică. Ar fi fost mai interesant un V3A original și un V2A normal.

Și ca on topic, tatrele, așa cum au roșul ăla. Cum am spus, doar semnalizatoarele să le pună originale ovale, sigur au în stoc. Iar 3303 le-a avut până in ultimele momente.

PaulIP wrote here:
Foarte pertinente comentariile colegilor @WT_fan06 si @Nenea_titi

Sper doar ca proaspăt-revopsitul cuplu să aibă niște sigle și inscripții veridice, nu ca 6001.... Există pe forum materiale relevante pentru inspirație.

Câteva exemple care pot ajuta la recondiționarea Tatrelor la stadiul din 1979 - 1984:

1. Foto Rolf Villoz; siglă ITB de pe un V3A, varianta pentru numere de parc din 3 cifre, cifrele fiind îngroșate
75-007-032.jpg (35.53 KB; downloaded 1666 times)

2. Foto Andrzej Brzozowski; varianta pentru numere de parc din 4 cifre, cifrele fiind neîngroșate
v12v3a+6152.jpg (315.51 KB; downloaded 1666 times)

Sigla era aplicată pe partea dreaptă, la jumătatea distanței între ușile 1 și 2.

3. Foto Șerban Lăcrițeanu (click pt zoom); inscripție „Fără Încasator”
579972b0-ef70-45dc-a852-4168592b13d5.jpg (575.56 KB; downloaded 1666 times)

Inscripția era aplicată pe colțul față-dreapta, precum și în fața ușilor 2 și 3 (Foto Șerban Lăcrițeanu):
572392ac-d458-455b-a316-4bf2592b13d5.jpg (658.23 KB; downloaded 1658 times)

4. Foto Șerban Lăcrițeanu; Inscipțiile „Urcare” și „Coborîre” erau de 2 feluri: mici (ca în poza de mai sus), sau mari:
58ab69fb-695c-4c8d-926d-43a4592b13d5.jpg (595.15 KB; downloaded 1658 times)

La astea aș mai adăuga înlocuirea geamurilor fixe cu geamuri glisante (Tatrele numai astfel de geamuri au avut până la RK-ul de la finele anilor 1990 când au căpătat schema alb-galben-gri) - sigur se găsesc la vagoanele retrase.

Alte observații furnizate de dl. Ing. Bucșan:
ČKD TATRA T4R_variantă constructivă București.jpg (371.99 KB; downloaded 1652 times)

Legendă la desenul atașat:

- 1. Farurile originale au rama cromată.
- 2. Primul semnalizator de direcție original este oval, montat pe ambele laturi ale vagonului.
- 3. Al doilea semnalizator de direcție, aceeași problemă.
- 4. Stopurile nu se văd în fotografiile celor recondiționate, dar bănuiesc că nu sunt originale.
- 5 & 6. Rama ferestrelor culisante de aerisire este cromată. Pe partea dreaptă a vagonului sunt 5 ferestre de aerisire
      Pe partea stângă a vagonului sunt 8 ferestre de aerisire.
- 7 & 8. Existența capacelor și a cuplelor de joasă tensiune, pe partea din fața și pe partea din spate a vagonului (n.r.: există și acum).
- 9. Parbrizul este prevăzut cu 2 ștergătoare.
- 10. Oglinda retrovizoare este trapezoidală, montată sub linia inferioară a parbrizului.
       Există oglindă retrovizoare numai pe partea dreaptă a vagonului.
- 11. Deasupra liniei superioare a parbrizului este prevăzut un jgheab de direcționare și scurgere a apei.
- 12. Schema originală de culoare are acel mic racord de culoare în fața primei uși (n.r.: demarcarea dintre roșu și crem „cobora” mai mult, până la jumătatea capacului mufelor de joasă tensiune - a se vedea fotografia de mai jos și a se compara cu ce a făcut STB).
1974-1975_serie TATRA T4R_ITB 3303-3431_c1.jpg (257.8 KB; downloaded 1652 times)

att.1Udix3Ttgrzf1oAvqxnk1UjfyLSMmzA0qg_LuP24pPM.jpeg (173.42 KB; downloaded 1652 times)

...și ce ar fi trebuit să fie:
att.1Udix3Ttgrzf1oAvqxnk1UjfyLSMmzA0qg_LuP24pPM_edit.jpeg (487.14 KB; downloaded 1652 times)

Ca o (altă) adăugire, interiorul era dotat cu difuzoare deasupra geamurilor și cu 13 corpuri de iluminat fluorescent, de tipul din fotografia de mai jos
3311+3304-047-008-int3304.jpg (328.44 KB; downloaded 1652 times)

Sper ca cineva să salveze aceste informații pentru o viitoare restaurare ca la carte a cuplului de Tatre.

Re: Tatra T4R FabiM

Excelentă prezentare!

Literalmente asta e secretul succesului pentru o restaurare ca la carte.
Plus, dacă s-a depus un efort destul de notabil (schema reprodusă 1:1, interiorul rosu-gri), de ce nu facem totul până la capat? :(

Multumim de info!

Go to page:  1  ... 205 206 207 208 209 210 211  ... 217

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Tramvaie STB  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463912 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”