De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

Topic: Echipamente și tehnici foto / video

60 posts, 28709 views

Go to page:  1 2 3 4 5

📖 Pagination options
Re: Echipamente foto/video ANDREI_TB_CFR_413

Din decembrie 2020 până în prezent sunt posesor al aparatului foto tip bridge Sony Cyber-Shot DSC-H300, luat de nou (cu toate că modelul în sine este vechi). Mi-am dorit acest aparat ca să învăț setările de fotografiere (ISO, timp expunere, diafragmă etc.) și pentru a face poze cu zoom mare, acolo unde sunt dificultăți în fotografiere (până la 35x). De asemenea, din decembrie 2022 dețin un trepied Hama Star 61 153-3D, însă îl folosesc la nevoie, pentru a face poze/filme stabile.

Re: Echipamente foto/video Mihai Neagu

Si eu dețin același tip de aparat foto ;)

Re: Echipamente foto/video romanianrailfan

Nikon D3200 este bun pentru începători?

Re: Echipamente foto/video WT_fan06

Un răspuns foarte pe scurt: D3200 ar putea fi o variantă.

Un răspuns mai pe larg: D3200 este un model destul de vechi de DSLR entry level. Trebuie să faci o comparație calitate / preț cu modelele Nikon mai recente din serie: D3300, D3400 și D3500. Toate sunt marketate ca fiind DSLR-uri entry level. Și Canon are produse entry level. Nu le cunosc suficient de bine, însă nu ar trebui ignorate, dacă vrei să te asiguri că ai găsit cel mai bun raport calitate / preț.

Eu am un Nikon D3400. E primul meu DSLR - luat în 2018 și încă se ține bine.

Recomand să cauți pe site-urile de profil ce dotări are fiecare DSLR, sunt site-uri care compară spec-urile diverselor camere și te ajută să vezi dacă merită banii.

Re: Echipamente foto/video FabiM

Eu am un D5100 luat SH din 2019.
Acum, in 2025 este posibil sa fie pensionat din cauza uzurii mecanismului din obiectivul 18-55. A trecut deja prin a 3-a reparație și ajunge mai ieftin ultimul DSLR de la Nikon: D7500.

Recomandarea mea, dacă vrei și ceva mai multe opțiuni recomand seria D5000, de la 5300 în sus.

Re: Echipamente foto/video shoppy

Acum depinde si cat de convins esti ca o sa-ti placa acest hobby, daca nu esti foarte convins nu are rost sa investesti foarte mult la inceput.
Eu cu anticul meu Sony A350 de 14MP am ajuns la 30k de poze la trenuri / santiere fara nici o defectiune si daca nu crapa nu cred ca o sa-l schimb.

Re: Echipamente foto/video Mihai Neagu

De ce tip de aparat am nevoie pentru a prinde capturi foarte bune pe timp de noapte, cu autobuze in miscare?

Re: Echipamente foto/video WT_fan06

Nu echipamentul ci tehnica face diferența. Trebuie să știi ce shutter-speed, aperture și ISO folosești, în funcție de condiții. Practic, primul lucru pe care ți-l pot recomanda este să îți faci setările aparatului manual pentru fiecare poză în parte.

Dacă nu ai niciun pic de lumină afară și vrei să prinzi vehicule în mișcare, degeaba ai o cameră performantă, că la ISO din ce în ce mai mare tot va începe să apară grain / aberație cromatică pe fotografie, lucru care scade calitatea fotografiei, de aceea noaptea prefer să nu duc ISO mai sus de 800 (maximum 1600 doar "la nevoie") și în rest ajustez shutter speed-ul și aperture-ul și fac panning astfel încât punctul de focus să se vadă limpede iar restul să fie blurat. Ai nevoie de mult exercițiu până deprinzi tehnica de panning și nici după ce ai deprins-o nu ai garanția că îți va ieși mereu ce dorești.

Dacă vrei poze bune noaptea, cel mai ușor este să surprinzi vehicule statice, la capăt / stație / semafor / etc. Reduci shutter-speed-ul până pe la 1/50s, dacă nu te miști și nu îți tremură mâna. În plus, dacă folosești un trepied nu mai ai problema mișcării pozelor, deci poți reduce shutter-speed-ul până la câteva secunde (sau câteva zeci de secunde, în funcție de rezultatul dorit) și va ieși o expunere lungă. Recomandarea mea ar fi ISO la minimum pentru calitate maximă, iar cantitatea de lumină o ajustezi din shutter-speed și aperture.

Citește mai mult despre long exposures și pannings pe timp de noapte. Sunt multe resurse disponibile gratuit pe internet. Te documentezi și te auto-educi, așa cum o facem cu toții.

Dar un sfat pot da oricând cu plăcere. 😁

Re: Echipamente și tehnici foto / video shoppy

Iti trebuie un DSLR la care sa poti pune totul pe manual inclusiv diafragma (valoarea f), ISO il tii mereu la 100(adica fara amplificare) sau maxim la 200, de la 400 incolo incepi sa ai zgomot, daca vrei sa prinzi miscare noaptea inseamna ca timpul de expunere trebuie sa fie cat mai mic de aceea iti trebuie ceea ce se cheama un obiectiv luminos, adica unul la care sa poti sa pui un f foarte mare ca sa iti intre mai multa lumina intr-un timp mai scurt. Vibratia aparatului este lafel foarte importanta, cel mai bine folosesti un trepied si un aparat cu mufa pentru un declansator radio(+ declansatorul), multe aparate au si senzor pentru declansator infrarosu dar senzorul este plasat de obicei in fata deci mai putin util pentru tine, daca nu ai multi bani din prima poti sa nu cumperi declansatorul radio si trepiedul, incepi cu pus aparatul pe o suprafata stabila si faci poze statice declansate cu timerul aparatului.
Vad pe OLX ca poti sa iei un Sony A350 folosit cu lentila 18-70mm originala pentru 1.000ron, eu asta am si satisface criteriile de mai sus, bine nu ai decat 14 megapixeli si timpul maxim de expunere de 30 de secunde dar este un DSLR adevarat cu care poti sa deprinzi tehnicile si sa vezi daca iti place hobby-ul acesta.

Re: Echipamente și tehnici foto / video Dristorul Nr.3

Eu am un Nikon D3100 pe care l-am primit cadou. De cele mai multe ori il folosesc pe mod automat, dar m-am mai "jucat" si cu setarile.
Pentru filmari la metrou sau in alte locuri unde nu vreau sa atrag atentie nedorita folosesc un Galaxy S23 Ultra setat pe 200MP. Cu toate ca la cel din urma calitatea nu se poate compara nici macar cu D3100-ul scos prin 2010-2011 la anumite detalii,el este mai mult decat OK in situatiile specificate de mine.

Re: Echipamente foto/video ANDREI_TB_CFR_413

Mihai Neagu wrote here:
De ce tip de aparat am nevoie pentru a prinde capturi foarte bune pe timp de noapte, cu autobuze in miscare?

Dacă vrei să îți iasă pozele bune pe timp de noapte cu vehicule aflate în mișcare, trebuie să știi să folosești setările corect și să ai un aparat decent (eventual DSLR, ca să poți avea mai mult control asupra setărilor, plus că poți interschimba obiectivele). Din propria mea experiență cu Sony DSC-H300, recomand ca timpul de expunere (shutter speed) să fie cât mai scurt, de preferat de la 1/320 secunde în jos și sensibilitatea ISO să fie, de asemenea, mai mică, de preferat 100, maxim 200, pentru a preveni apariția zgomotelor.

Re: Echipamente și tehnici foto / video romanianrailfan

Sunt intr-o dilema. Nu stiu ce obiectiv sa iau pentru trainspotting: 50mm f/1.8G sau 55-200mm f/4-5.6G. Cei care folositi Nikon, ce recomandati?

Re: Echipamente și tehnici foto / video cris_m

Personal le am pe amandoua, sunt obiective foarte bune pentru trusa unui fotograf amator, fiecare avand parti bune si mai putin bune.

Obiectivul de 50 mm are parasolar, ofera un bokeh foarte frumos (il poti folosi si pentru portrete), insa nu are stabilizare optica si creeaza niste aberatii cromatice destul de pronuntate care nu pot fi estompate total nici in Lightroom. Pe de alta parte, obiectivul 55-200 are stabilizare optica si nu creeaza acele aberatii cromatice, dar nu are parasolar si te limiteaza foarte mult la fotografiat vehiculele aflate foarte aproape. Cel din urma se preteaza mai degraba pentru trainspotting, planespotting si mai putin pentru bus/tram-spotting.

Imi permit sa fac si o sugestie, anume sa cauti un obiectiv all-around 18-105 de la Nikon, are stabilizare optica, poti poza destul de departe vehiculele, dar si de aproape, are parasolar inclus, iar distorsiunile optice (rotunjeste marginile pozei) create pot fi usor remediate in Lightroom. Eu pe acesta il folosesc in 90% din timp cand ies cu Nikon-ul la spotting. De ceva vreme, recunosc, insa ca telefonul a devenit baza, avand camere optice destul de bune pentru toate situatiile (zoom de 0.6x, 1x, 3x, 10x)...

Re: Echipamente și tehnici foto / video romanianrailfan

Tind sa iau obiectivul de 50mm pentru ca, din ce am citit, face poze mai sharp. Ramane de vazut oricum. Merci de recomandare.

Go to page:  1 2 3 4 5

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463975 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”