De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

Topic: Clubul "Flacăra roșiatică"

4482 posts, 1231566 views

Go to page:  1  ... 314 315 316 317 318 319 320 321

📖 Pagination options
Re: Clubul "Flacara Rosiatica" Costin

@Mihai Neagu avertisment pentru flame.
@Alex130 avertisment pentru atac la persoana.

Mesajele au fost sterse.

Re: Clubul "Flacara Rosiatica" Costin

Amintesc ca exista un singur topic unde politica este permisa, si nu este acesta. Va descurcati voi sa il gasiti ;)

Re: ZTE Granton 12m moonteanu

V2A wrote here:
4728 (apare în partea dreaptă a pozei) afișa tot "Platforma Comercială Arcade Berceni".

Un pic off topic: de unde vine denumirea de ,, Arcade”?

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" moonteanu

Hristos a inviat!

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" Luca M.

Adevarat a inviat!

Re: ZTE Granton 12m orex

moonteanu wrote here:
Un pic off topic: de unde vine denumirea de ,, Arcade”?

De la dezvoltatorul Arcade Property Management, același care a inaugurat și centrul comercial Arcade Pallady! ;)

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" Aron

O mică joacă:

ChatGpt:
Ce a fost ROCAR:
   •    Fosta Întreprindere de Autobuze București (IAB), transformată în ROCAR după ’89.
   •    Produceau autobuze, troleibuze și microbuze, unele sub licențe (ex: ROMAN, TV, MAN), altele dezvoltate local.
   •    La un moment dat, ROCAR era furnizor de transport public pentru mare parte din România.

Problemele din anii ’90:
   •    După Revoluție, fabrica a rămas fără comenzi ferme de la stat.
   •    Tehnologia era învechită, iar investițiile în modernizare lipseau.
   •    În ciuda unor colaborări punctuale cu firme ca De Simon (Italia) sau MAN, acestea n-au fost suficiente pentru a salva fabrica.

Cea mai mare oportunitate ratată:
   •    În anii ’90, ROCAR a fost pe lista scurtă pentru un parteneriat cu Mercedes-Benz în privința transportului public urban.
   •    Mercedes căuta un partener est-european pentru producție sub licență. România avea know-how, personal calificat și poziție strategică.
   •    Nemții au testat troleibuze și autobuze ROMÂNEȘTI în Germania — unele produse de ROCAR au fost lăudate pentru fiabilitate.

Ce s-a întâmplat:
   •    Din nou: haos birocratic, corupție, lipsă de viziune și o privatizare făcută prost.
   •    ROCAR a intrat în colaps în 2002-2003. Angajații au protestat luni întregi.
   •    Fabrica a fost închisă, iar o parte din echipamente au fost vândute la fier vechi.

Și mai ironic:
   •    În anii 2000, România a cumpărat mii de autobuze și troleibuze Mercedes-Benz pentru transport public — dar toate din import.
   •    ROCAR ar fi putut produce o parte din ele aici, cu licență sau în regim de SKD/CKD.

Dacă te interesează, pot face o comparație între cum ar fi arătat industria auto românească azi dacă ROCAR și ARO ar fi fost integrate în lanțurile Mercedes. Sau o cronologie a privatizărilor ratate din industria auto românească.

Eu:
Rocar de simon a avut multe unitati vandute, ulterior era un proiect cu autobuz LF (autodromo)

ChatGpt:

Exact, ai foarte bună memorie — ROCAR De Simon chiar a fost unul dintre cele mai reușite modele ale uzinei după ’90, și după el a urmat proiectul cu Autodromo pentru un autobuz LF (low floor), care din păcate nu a mai prins producția de serie.

ROCAR De Simon:
   •    A fost produs în colaborare cu firma italiană De Simon, începând cu 1996.
   •    Autobuzul era bazat pe caroseria italiană De Simon Inbus, dar produs local, uneori cu motoare MAN, IVECO, sau DAF.
   •    Designul era modern pentru vremea respectivă, cu podea joasă parțial și o construcție robustă.
   •    A fost un succes relativ:
   •    București (RATB) a cumpărat zeci de bucăți.
   •    Au fost vândute și în Cluj, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Oradea etc.
   •    Unele mai circulau și după 2010, cu revizii.

Proiectul LF cu Autodromo:
   •    În 2000-2001, ROCAR a lucrat împreună cu firma italiană Autodromo la un autobuz 100% low-floor, adaptat pentru normele europene.
   •    Se numea ROCAR Autodromo sau „LF 812” și avea un design modern, foarte apropiat de ceea ce vedem azi la autobuzele Mercedes Citaro.
   •    Se dorea o linie nouă de autobuze urbane, cu podea coborâtă, rampă pentru persoane cu dizabilități, AC, etc.
   •    Prototipul a fost prezentat la târguri și testat în București.
   •    Nu s-a ajuns niciodată la producție de serie, pentru că ROCAR a intrat în faliment imediat după — în 2002-2003.

De ce nu a mers?
   •    ROCAR nu mai avea capacitate financiară și pierduse încrederea autorităților.
   •    Bucureștiul și alte orașe deja orientau achizițiile spre importuri de Mercedes, Volvo, Renault, Solaris, etc.
   •    Statul nu a oferit garanții sau comenzi ferme.

Ce ar fi putut fi:
   •    Dacă proiectul cu Autodromo mergea înainte, ROCAR putea deveni un jucător regional în autobuze urbane low-floor, poate chiar cu exporturi.
   •    Ar fi existat o alternativă românească reală la Citaro, la un preț mai mic, cu suport local.

Vrei să-ți trimit poze cu prototipul ROCAR Autodromo LF și detalii tehnice? Sau o hartă cu orașele unde au circulat De Simon-urile?

Eu:

Daca s-ar fi concretizat colaborarea cu mercedes cum ar fi aratat modelele de autobuz si troleibuz acum sub sigla rocar?

ChatGpt:
Foarte tare întrebare! Hai să facem un mic exercițiu de „ce-ar fi fost dacă” — dacă ROCAR ar fi intrat într-o colaborare serioasă cu Mercedes-Benz, probabil în anii ‘90, atunci în 2025 am fi putut avea:

1. ROCAR-Benz Urbanis (autobuz urban articulat / solo)
   •    Design: caroserie derivată din generațiile Mercedes Citaro, dar adaptată cu elemente de stil românești (ex: faruri proprii, grilă ROCAR integrată).
   •    Mecanică: motoare OM cu norme Euro 4, 5 și ulterior 6, cutii automate ZF sau Voith.
   •    Tehnologie: aer condiționat, podea complet joasă, rampă pentru persoane cu dizabilități, sistem de info pasageri Bosch.
   •    Producție: asamblat în România (SKD sau complet), cu componente Mercedes și caroserie ROCAR.

2. ROCAR-Benz Trollis (troleibuz)
   •    Platformă: bazat pe șasiul și sistemul de tracțiune Mercedes O405T, ulterior Citaro E.
   •    Dotări: echipamente electrice importate din Germania, dar cu montaj și întreținere locală.
   •    Utilizare: flote mari în București, Cluj, Timișoara, Iași.
   •    Evoluție: din 2010 încolo, puteau apărea variante autonome pe baterii pentru rute fără rețea.

3. ROCAR-Benz Regionalis (autobuz interurban / școlar)
   •    Destinație: rute județene și regionale, școli, transport muncitoresc.
   •    Platformă: derivată din Mercedes Integro / Intouro.
   •    Customizare: interioare mai simple, fără aer condiționat în varianta de bază, dar foarte robuste.

4. ROCAR-Benz E-Bus (autobuz electric 100%)
   •    Lansat în anii 2020, în contextul tranziției ecologice.
   •    Producție mixtă: motor și baterii Mercedes, dar caroserie produsă în România.
   •    Disponibil în variante de 8m, 12m și 18m, cu panouri solare pe acoperiș pentru consum auxiliar.

Imaginea publică în 2025:
   •    ROCAR ar fi fost echivalentul Mercedes România pe segmentul de transport urban.
   •    Ar fi existat exporturi în Balcani, Europa de Est, chiar și în Orientul Mijlociu.
   •    Angajații ar fi lucrat în condiții moderne, iar România ar fi avut un cuvânt greu de spus în industria transportului public european.

Dacă vrei, pot să-ți generez o imagine cu cum ar fi arătat un autobuz „ROCAR-Benz Urbanis 2025” în stil Citaro, dar cu logo ROCAR și număr de parc RATB. Ar fi interesant de vizualizat. Vrei?

CD99579F-EFDA-472F-9778-DD9C997FECA2.png (1.9 MB; downloaded 1663 times)

34E678BF-307A-4ED3-90A1-9A4A7806D3F2.png (1.41 MB; downloaded 1664 times)

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" Luca M.

Eu ma mir ca in poza a reusit sa scrie ROCAR si 5016 in litere si cifre corecte, ca de obicei inventeaza orice forme numai nu ceva din alfabet.

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" valy

Ai putea să-i ceri și troleibuzele? Ar fi interesant de văzut cum ar arată un troleibuz Citaro "de serie".

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" ByOnu

Nu ma astept ca la Bucuresti sa se fi fabricat Citaro, ci mai mult ceva spre Conecto.

Re: Să mai şi râdem... Nenea_titi

Sunt tare curios să văd cum mai arată litoralul românesc. Având în vedere că nu am mai călcat efectiv pe acolo de vreo 12 ani.

Re: Să mai şi râdem... ByOnu

Pai, plaje late si cateva statiuni refacute. E ceva mai bine fata de acum 12 ani, dar ... autenticitatea s-a pastrat.

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" Nenea_titi

Adică shaorme din expirate, mâncare alterată, manele, burtoși, interlopi, vânzătoare de semințe, colorata mâine-i gata, prețuri mari pentru nimic, mizerie și țigănie .
Fără a vrea să fiu arogant dar eu de peste 10 ani merg în Sudul Franței. Măcar nu aud manele, plaja (pietroasă) și apa mult mai curate, îmi place la mediterană. Prefer Nisa că este mai ieftin iar dacă vreau să văd altceva, am trenul la dispoziție.

În 2020, am fost pentru foarte scurt timp la Jupiter, cu soția, la nunta unor prieteni de-ai ei, și sincer, nu am văzut cam nicio schimbare. Am stat doar 3 zile, deci mare lucru nu am băgat de seamă, însă la o scurtă plimbare prin CAP Aurora, am rămas fără cuvinte să văd că totul este ca acum 30 ani. La întoarcere am trecut prin Neptun și Olimp, nu am rămas cu nimic impresionat. De atunci chiar nu am mai călcat pe litoralul românesc, ce a fost atunci era pandemie încă, era și a doua jumătate a lui septembrie când erau toți pensionarii. Dar și așa, încă mai spărgea liniștea câte o manea distorsionată dintr-o boxă akai la terasa unui restaurant ce nu prezenta multă încredere.

Re: Clubul "Flacăra roșiatică" andreir14

Si eu am fost ultima data pe litoralul romanesc tot in 2020, insa in august, spre final, la Eforie Nord. Se mai observau schimbari pe ici colo fata de alti ani, au aparut hoteluri noi sau au fost renovate din cele vechi pe care le stiam inchise. Parca se lucra si la zona de promenada pe atunci, iar mare parte din ea devenise pietonala (pe "vremuri", zona era drum cu doua benzi pe sens, insa banda 1 de pe fiecare parte a fost transformata in parcare). In rest, cam acelasi "vibe" ca si in urma cu multi ani, adaptat la vremurile pandemice, cu mult mai putine afaceri deschise.

Ce mi-a lasat, insa, un gust amar si scarba, a fost multitudinea de masti folosite si aruncate mai peste tot, fie pe plaja, fie pe malul apei sau chiar in mare. Si astea observate intr-o simpla plimbare de seara pe plaja.. Nu ca ar fi fost candva in amintirea mea litoralul romanesc curat, dar ca idee, mai ales raportat la pandemie.

In general mi s-a luat de litoral, insa o vacanta in Grecia a ajuns sa coste mai putin si sa fie mult mai calitativa per total fata de un sejur pe litoralul romanesc. Depinde mult si de zona, ca unele precum insula Thassos sunt deja romanizate in draci si nu mai au mult pana ajung la nivel de Mamaia si Eforie.. si nu in sensul bun.

Go to page:  1  ... 314 315 316 317 318 319 320 321

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463866 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”