Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăTransport rutierAutobuze, autocare, microbuzeROCAR (Tudor Vladimirescu/Autobuzul)

Topic: Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR

12 posts, 3666 views
Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR Dristorul Nr.3

WT_fan06 wrote here:
Prospectul pentru ce produs? 😀
Dacă se poate și consideri, l-ai putea scana? Ar fi foarte interesant de văzut.

:bere:

Salut. Am cautat ieri toata ziua, si pana la urma l-am gasit. Este destul de rar. O sa il scanez cand voi avea ocazia.

EDIT: Am preluat acest prospect cu prototipul ROCAR PELICAN , de pe forumul tramclub. Stie cineva mai informat, daca fotografia este realizata in incinta uzinei? Imi place cladirea din fundal.

rocarleaflet1988.png (718.9 KB; downloaded 4260 times)
leaflet2.jpg (350.87 KB; downloaded 4254 times)

Re: Vehicule produse la Rocar (Tudor Vladimirescu/Autobuzul) WT_fan06

Wow! :applause:

Un pliant plin de... istorie...

✅ Sigla TV
✅ Denumirea AUTOBUZUL
✅ Modelul DAC
✅ Denumirea ROCAR

:lol:

Re: Vehicule produse la Rocar (Tudor Vladimirescu/Autobuzul) Dristorul Nr.3

L-am cumparat acum vreo 5 ani, de pe OkaziI. Vanzatorul a avut mai multe, dar din pacate nu mi-am permis sa le cumpar pe toate.
Au mai ramas in Google Cache o poarte din pozele asociate anunturilor de pe Okazii:
112 UDMS

ROMAN 111 RDS

Bonus, inca una cu ROCAR 106T tot de prin perioada 1988-89'. Din pacate nu mai stiu sursa, deoarece o parte le am salvate si de pe diverse site-uri web.
042.JPG (55.96 KB; downloaded 4229 times)
043.JPG (60.23 KB; downloaded 4235 times)

Re: Vehicule produse la Rocar (Tudor Vladimirescu/Autobuzul) Dristorul Nr.3

Designeri la  uzina ,,Autobuzul'' Bucuresti, dupa plecarea lui Adrian Visan in Franta in anul 1972:
RĂGUŞILĂ, EMIL (n. 1957). Designer, absolvent al Secţiei de Forme Industriale/Design
a Institutului de Artă „N. Grigorescu” din Bucureşti (1983). Până în 1988 (?), activitate
la Uzina de Autoturisme Piteşti şi Întreprinderea Autobuzul din Bucureşti. Înfiinţează
în 1993 firma EMD (Emil Răguşilă Design) dedicată în special creaţiei de mobilier şi
amenajări interioare. La sfârşitul anului 1999 se stabileşte în Canada, unde înfiinţează
biroul Emil Design Studio din Toronto. Cadru didactic asociat, Secţia Design, în cadrul
specializării Design de produs (1991–1993).

(extras din https://editura.unarte.org/wp-content/up ... arte.pdf )

Si Asztalos Géza, despre care nu am gasit prea multe detalii cu exceptia:
http://www.transira.ro/bb3/viewtopic.php?t=6447
Designer-ul caroseriei asa-zis "modernizate" (aka DAC) s-a numit Asztalos Géza si era absolvent al facultatii de design industrial din cadrul Institutului de Arte Plastice Bucuresti (probabil printre primele serii de absolventi cu aceasta specializare, daca nu chiar prima). Caroseria a primit premiul Uniunii Artistilor Plastici (nu mai stiu din ce an, perioada 1976-79), sectiunea design, si acest fapt este consemnat intr-unul din numerele revistei "Arta" (inclusiv cu fotografii ale machetei). Privind discutia despre originalitatea ideii, la vremea respectiva existau doua actiuni prin care Statul Roman isi procura tehnologie: prin licente (vezi caroseria MAN) si prin activitate foarte intensa de spionaj economic, mai ales pe produsele unde exista o miza mare de export.

Si extrasul acesta dintr-o carte a designerilor romani aparuta prin 2020:

Din pacate poza este prea pixelata, dar ceea ce pot sa observ este : Asztalos Géza, Autobuz DAC / UAP Sectia Design - ?????????
Din pacate la aceasta poza nu am sursa...Am primit-o de la cineva care mi-a spus ca este tot dintr-o carte dedicata designului romanesc si lansata undeva prin 2020.

Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR Dristorul Nr.3

Un topic dedicat prototipurilor fabricate la fosta uzina de autobuze din Bucuresti:
1) ROCAR TV 35C AVANT (1998):

Ulterior masina a ajuns pe la CFR:

2) Diferite idei de stil pentru caroserie noua TV (nu cunosc mai multe detalii..Cel mai probabil s-a pastrat mecanica existenta):

Re: Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR 1689

Varianta din Fig 1.12 este o copie aproape 1:1 a T 1 de la Mercedes…

Re: Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR toni

Ce mi se pare ciudat e ca in articol scrie ca are un motor Renault Sofim 2800cmc iar in a treia poza scrie ca ar avea motorizare Andoria.

Motorizarea trecuta in articol ca fiind Renault, de fapt a fost utilizata si in seria Iveco Daily din anii 90.

Mai exista prototipul din a doua poza sau este foarte veche poza ?

Re: Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR Dristorul Nr.3

Prospect ROCAR TV 35 C-AVANT
Motorul Andoria era optional...Deci aici sunt doua posibilitati:
1) S-a construit un singur astfel de exemplar care ulterior a fost re-motorizat in uzina si dupa vandut.
2) Posibil sa se fi construit cateva astfel de vehicule in serie mica

Eu totusi stiam ca s-a fabricat numai un exemplar... :shock:
387827793_6715105778574853_445980235189634053_n.jpg (441.7 KB; downloaded 2857 times)
387823000_6715106161908148_7896798240400602903_n.jpg (604.21 KB; downloaded 2854 times)

Re: Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR toni

M-am intalnit intamplator astazi cu una din persoanele care au lucrat la realizarea prototipului de mai sus. Se pare ca au fost doua prototipuri fabricate.

Re: Vehicule produse la Rocar (Tudor Vladimirescu/Autobuzul) ByOnu

Dristorul Nr.3 wrote here:
Am preluat acest prospect cu prototipul ROCAR PELICAN, de pe forumul tramclub. Stie cineva mai informat, daca fotografia este realizata in incinta uzinei? Imi place cladirea din fundal.

rocar_00a_658.jpg (80.24 KB; downloaded 2376 times)

Este Sala Polivalenta din Parcul Tineretului, inainte de distrugerea arhitecturii cu alucobond.

Re: Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR ByOnu

N-am vazut niciodata aceasta dubita ROCAR. Probabil urmasa batranului TV-ROCAR, aparuta mult prea tarziu.
RomaniaLibera_2003_05_B-1726977130__pages393-393_page-0001.jpg (858.39 KB; downloaded 1636 times)
RomaniaLibera_2003_05_B-1726977130__pages393-393_poza.jpg (146.04 KB; downloaded 1638 times)

Re: Prototipuri TV/Autobuzul/ROCAR Dristorul Nr.3

De asta nu stiam. Pe laterala seamana cu 35C Avant (usile).
Din fata pare sa fie oarecum inspirat dupa Dacia 1310 varianta cu 4 faruri.
Ciudat ca ei mai produceau prototipuri si modele unicat desi erau in pragul falimentului. Cine stie cate piese au re-utilizat din productia existenta....

Home page  • 
Parent forum: ROCAR (Tudor Vladimirescu/Autobuzul)  • 
Choose destination

Since our 2722 forum members have written 466892 posts in 5826 topics and 545 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”