De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire

2060 posts, 472246 views
 
Go to page:  1  ... 142 143 144 145 146 147 148
 
 

📖 Pagination options
Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire essco

orex wrote here:
Credeam ca n-ai niciun partizanat, dar, nu-i nimic, te pocăiești si tu pana la urmă! :yes:
PS
Probabil ai auzit de Viktor Orban, Robert Fico, Georgia Meloni și Matteo Salvini, Geert Wilders, Petteri Orpo, Jimmie Åkesson, Herbert Kickl, Alice Weidel şi Tino Chrupalla, Santiago Abascal, Jordan Bardella, eventual si de Jaroslaw Kaczynski. Daca da, a luat cumva Europa foc?! Nicidecum!

Tarile alea sunt democratii asezate de 70 si ceva de ani; noi am fost in sfera rusilor 40 de ani si sub Ceausescu 25 de ani. Pericolul la noi este mai mare, ca popor, sa fim bulversati de niste ... periculosi - ca nu stiu sa le spun altfel - ca Georgescu, Aur, SOS.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire orex

cosminduru wrote here:
Ce hal de argument este acesta? Acei politicieni enumerați sunt dăunători, dar nu sunt demenți ca omul răsărit din tiktok. A zis Meloni că Mussolini era un erou? Nici măcar Orban nu dă pe față susținerea pt Putin, o face mai cu manta, așa.

La o simpla căutare în vastul internet ai fi dat, încă de acum 2(doi) ani, peste această știre.
Giorgia Meloni a numit în guvernul italian fani ai lui Mussolini și activiști neofasciști
Deci mai rău!
Dacă sursa inițială citată nu e suficientă uite una din ”famiglie”, mult mai recentă, care a suscitat controverse.
Până si nepoata lui Mussolini s-a tirat din Frații Italiei, considerând că formațiunea e prea de dreapta, inclusiv pentru opțiunile ei.
Ar fi trebuit să ai astfel de informații, ele fiind la un click distanță!
Mai mult, știai că Charles de Gaulle a retras Franța, in 1966, de sub comanda militară a NATO, si că abia în 2009, în mandatul lui Sarkozy, a revenit la statutul de membru cu drepturi depline în organizația nord-atlantică? Nimeni nu vrea să rupă relațiile cu S.U.A. ;)
Cat priveste ieșirea din UE cred că-ti este clar cât regretă UK. după un referendum, da, că si-a făcut bagajele și a vrut să fie pe cont propriu.
Poate vei încerca să nu mai judeci așa simplist și să te oțărăști la o simplă pală de vânt! :yes:
@essco
Că tot adusei vorba, și preşedintele ceh, Milos Zeman, în 2016, a avut ceva spasme și s-a calmat! ;)
In corolar,  chiar dacă sunt astfel de temeri, DOAR Parlamentul ROMÂNIEI e singurul care poate ratifica o astfel de decizie, după un referendum, în ceea ce privește ieșirea de bunăvoie și nesilit de nimeni, dintr-o organizație, deci, mai bine v-ați canaliza atenția pentru duminică 01.12.2024, pe cine puneți ștampila!

 


Re: Solaris Trollino 12M orex

Victor92 wrote here:
Un clip postat de catre TPBI cu ocazia introducerii in circulatie a ultimului troleibuz Solaris Trollino 12M: https://www.facebook.com/share/v/osrLh5fQNviMzdYQ/

Crețofolinul se împăunează cu achizițiile inițiate in mandatul precedent, 2016-2020. Dansul, în cești 4(patru) ani de ”domnie”, a dat ”restart” reînnoirii parcului de vehicule STB?! Aș! :bleah:

 


Re: Solaris Trollino 12M bgd70

Licitatia a fost lansata in august 2022, nu in perioada 2016-2020.

 


Re: Solaris Trollino 12M punmeister

Da, dupa anularea contractului cu Bozankaya din perioada 2016-2020 cand a fost elaborat proiectul si bugetat pe fondurile AFM.

 


Re: Solaris Trollino 12M orex

Mea culpa, ca urmare e singura achiziție demarată cap-coadă in mandatul stimabilului! Cam subtire pentru o urbe ca Bucureștiul! :yes:

 


Re: Solaris Trollino 12M ByOnu

Ai si tu dreptate. Bucurestiul a fost intr-o situatie bugetara impecabila in ultimul mandat, iar stimabilul pur si simpu nu a vrut si pace.

 


Re: Solaris Trollino 12M orex

Dacă așteptăm până când întrebarea  nr. 2 la referendumul organizat pe 24.11.2024 va fi la fel de validată de Parlament, ca și cea privind trecerea la un parlament unicameral (referendum 2009) va fi vai si amar de noi bucureștenii! :bleah:

 


Re: Solaris Trollino 12M Andrei98

Si achiziția autobuzelor electrice tot de el a fost demarata dupa mai multe incercari. Acum vedem ca se incearca achizitia de mai multe troleibuze si tramvaie.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire shoppy

Da, după ce 2 ani s-a bătut cu cărămidă în piept că nu vinde Bucureștiul la bănci, s-a răzgândit și a făcut fix aia.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire ByOnu

...
Screenshot_20241129_114306_X.jpg (722.57 KB; downloaded 613 times)

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire PTMZ

E aproape gata numărătoarea la parlamentare, încă 3 procese verbale rămase, deci ar putea fi trase niște concluzii.

Trebuie menționat că față de prezidențiale, sondajele au fost mult mai exacte referitoare la aceste alegeri și nu au apărut surprize prea mari. Poate cercetarea sociologică românească mai are o speranță, cine știe...

Prezența a fost aproape similară cu cea de la prezidențiale, ba chiar a fost cea mai mare prezență de la niște alegeri parlamentare după 2004. O fi bine, o fi rău? Rezultatele vorbesc de la sine și fiecare poate să decidă în funcție de preferințele sale.

PSD a câștigat, cum îi e obiceiul, alegerile parlamentare, însă cu cel mai mic scor vreodată, aproximativ 22%. Aici vorbim deopotrivă despre pivotul multor alegători către extremiști, dar și de scăderea treptată a bazinului electoral PSD-ist (risipirea iluziilor, decesul treptat al persoanelor vârstnice loiale, etc). Se observă că oamenii au făcut o ușoară distincție între persoana lui Ciolacu și restul partidului, însă diferența nu este foarte mare. Este de urmărit ce va face PSD în continuare, dacă acest rezultat va împinge și mai mult spre niște reforme.

AUR pe locul 2 nu e neapărat o surpriză. Creșterea partidului față de candidatura lui Simion nu este semnificativă, doar 4 procente în plus, dar este un semnal că AUR are ceva tracțiune în anumite segmente de electorat și că încă nu au epuizat potențialul de creștere. Pare că partidul va continua să evolueze sub Simion, închis ermetic oricărei tentative de reformă din interior sau din exterior.

PNL a avut o ușoară revenire după instalarea lui Bolojan în frunte, a urcat 4-5 procente față de dezastrul electoral al lui Ciucă. Totuși, este nevoie de mult mai mult caracter și asumare pentru ca PNL să evite PNȚCD-izarea sa și să aibă ocazia de a reveni la niște scoruri mai bune de altădată. Eșecul major de a avea candidați la cameră în diaspora nu miroase deloc bine pentru ei.

USR gâfâie, și asta nu e bine pentru un partid care vrea să dea președintele. Cu 12% din voturi, scorul este mai bun decât la europarlamentare, însă în scădere față de prezidențiale și de precedentele parlamentare. Ideal ar fi ca USR să se lepede de scandaluri, indiferent că sunt interne sau model de goarne împotriva a orice și să revină cu picioarele pe pământ, mai aproape de electorat, altfel evoluția lor va continua să fie, de fapt, o involuție spre dispariție. Nu a ajutat nici fragmentarea votului reformist spre partide care nu au intrat în parlament.

SOS a luat 7-8%, un scor previzibil, având în vedere martirizarea Șoșoacăi după decizia CCR. De notat că, în istoria recentă (10 ani), sunt singurul partid ciuntit din alt partid care reușește să intre în Parlament după alegeri. Vrem, nu vrem, e o performanță. Cred că singurul care a mai reușit așa ceva e FDSN-ul după ce s-a decuplat de FSN-ul și, ulterior, PD/PDL rămas la Roman. Corectați-mă dacă greșesc.

UDMR a avut parte de o mobilizare puternică a ungurilor. Nu doar că au trecut pragul de 5%, dar au mai câștigat un județ, Sălajul. Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru partidele pro-europene în încercarea de a forma o coaliție tip cordon sanitar.

Evident, nu putem să-i sărim pe nou-veniți, POT-ul, noii extremiști. Scorul lor a fost, foarte probabil, obținut doar pe baza asocierii cu Georgescu, altfel cred că nu făceau pragul. Probabil vor fi o extensie a AUR și SOS, mulți membri au plecat din AUR, de altfel, e de văzut dacă va fi o formațiune mai țăcănită sau mai moderată. Vom vedea.

Și un cuvânt despre cei care nu au intrat în Parlament: continuă selecția naturală a partidelor. Au plecat DREPT, Forța Dreptei și REPER, cu ce parlamentari reziduali mai aveau ei. SENS, văzut de mulți reformiști ca o nouă speranță a politicii românești, s-a dovedit a fi un eșec la aceste alegeri. Era de așteptat, programul lor era oarecum naiv și foarte nișat, poate chiar copilăresc pe alocuri. Nu a ajutat nici lipsa de implicare în dezbaterile publice referitoare la candidații pentru prezidențiale.

Acum va rămâne de urmărit redistribuția locurilor și a procentelor celor care nu au intrat, respectiv ce opțiuni de guvern am putea avea. Calculat pe baza procentelor actuale, polul extremist ajunge la puțin peste 30%, un scor deloc de neglijat, însă care mai permite pentru o perioadă eliminarea lor din discuții pentru dezvoltarea țării. PSD și PNL, deși erodate masiv de corupție și de neîncredere, au ieșit la liman, iar crearea unui pol pro-european îl poate opri pe Georgescu din unele măsuri radicale pe care le-ar putea lua.

Ce opțiuni de guvern vom avea? Depinde de președinte: Georgescu sau Lasconi.

Cu Georgescu, probabil singura variantă fezabilă ar fi polul extremist-suveranist (AUR - SOS - POT) însurat cu PSD-ul. O alianță care poate exploata anumite suprapuneri între electoratul suveranist și loialiștii PSD, de altfel, vedeți anumite figuri precum Paul Stănescu care au discurs similar. Însă PSD are niște limitări serioase pe plan intern, dar mai ales extern. O alianță cu extremiștii ar însemna scoaterea lor din partidul european S&D, ceea ce ar fi o lovitură de pumnal pentru politica externă a României. A se vedea Slovacia, unde social-democrații de la SMER au pățit același lucru. Pe plan intern, ar fi lipsa de credibilitate și un risc de scădere și mai accentuată în 2028.

Cu Lasconi, opțiunile nu sunt cu mult mai diversificate. E clar că PSD și PNL nu mai pot guverna singure, deci ar fi nevoie de o monstruoasă coaliție PSD - PNL - USR - UDMR pentru a face majoritatea de peste 50% bazat pe scorul actual. Numai că așa ceva e puțin probabil, deoarece USR și PSD se cam dușmănesc de moarte, iar așa ceva ar eroda toate partidele de la guvernare până în 2028, posibil aproape complet, ceea ce ar face loc pentru extremiști. Ar mai putea fi un guvern minoritar PNL - USR - UDMR, care să ia măsuri nepopulare, însă acesta ar fi la mâna și șantajul PSD, similar cu ce se întâmplă acum în Franța.

În concluzie, va fi interesant de urmărit influența asupra prezidențialelor, dar și formarea noului Guvern, se anunță a fi un proces interesant.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire ByOnu

90% din cei care au sunat sunt pro-CG.



 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire ByOnu

...
rise project.jpg (327.8 KB; downloaded 261 times)

 


Go to page:  1  ... 142 143 144 145 146 147 148
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2436 forum members have written 435109 posts in 5422 topics and 519 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use