Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

 

Topic: Calea Moșilor - trecut, prezent, viitor

17 posts, 2588 views
 
Go to page:  1 2
 
 

📖 Pagination options
Re: Calea Moșilor - trecut, prezent, viitor ByOnu

Începem astăzi lucrările de punere în siguranță a Hanului Solacolu, monument istoric.


http://www.youtube.com/watch?v=C1qDLlh2u28







 


Re: Calea Moșilor - trecut, prezent, viitor ByOnu

https://madaelena123.weebly.com/restaura ... olu.html

DESCRIERE
Departamentul Istoria, Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”

Stud. Arh. Roșca Mădălina și Toader Corina , grupa 41 A
                                                                                                     
HANUL SOLACOLU
-PROIECT DE RESTAURARE-
STAREA ACTUALA - modificări

De-a lungul timpului, clădirea a suferit degradări datorate condițiilor de razboi, cutremure, fiind abandonată ulterior și ocupată după 1992 în mod ilegal de un număr de persoane de etnie rromă, suferind o serie de modificări. Astfel, tencuiala din curtea interioară a fost acoperită cu o zugrăveală de slabă calitate, nepotrivită din punct de vedere cromatic cu referinţele istorice ale imobilului. O serie de goluri din faţada principală au fost obturate cu zidărie de tip BCA. Depozitarea de materiale şi obiecte în condiţii nepotrivite a dus la transformarea încăperilor într-un ansamblu insalubru, clădirea degradând-se accelerat. În prezent, după evacuarea oamenilor care locuiau in mod abuziv, hanul se află în proprietatea urmaşilor de drept, însă starea sa precară continuă să se accentueze, dată fiind prăbuşirea acoperişului şi degradarea accentuată a planșeelor în urma ultimului incendiu.
Faţada principală prezintă degradări majore datorate infiltraţiei apelor meteorice, mişcărilor seismice din ultimul secol, prăbuşirii acoperişului, încercărilor nepotrivite de a consolida clădirea. Se notează tâmplăria lipsă sau incompletă la uşi şi ferestre, ancadramentele ciobite, crăpate, incomplete sau chiar inexistente, cornişa incompletă, tencuiala cu fisuri, crăpături sau chiar căzută, dezvelind zidăria ce continuă să se deterioreze, lipsa porţilor originale, obturarea cu placaje sau pereţi paraziţi a golurilor, tencuiala stropită nepotrivită atât ca finisaj, cât şi ca cromatică şi compoziţie.
Volumele orientate spre curtea interioară sunt într-o stare avansată de degradare, iar deşeurile aflate atât în exterior cât şi în spaţiile interioare îngreunează sau fac periculos accesul în han pentru o corectă evaluare a situaţiei. Anumite bolţi sunt prăbuşite, în timp ce altele au tencuiala căzută. Scările de lemn nu mai sunt întregi, iar porţiunile rămase nu prezintă siguranţa utilizării. Se pot observa consolidări locale cu beton, consolidări ce nu fac decât să agraveze starea, betonul nefiind agreat în astfel de lucrări. Pe bolţile anumitor încăperi, precum şi sub intradosul scării din partea cea mai estică a clădirii se pot observa urme de decoraţie pe tencuiala originală.

PROIECTUL DE RESTAURARE  - abordari

În proiectul noastru propunem restaurarea faţadei principale şi a volumelor din curte, urmărind informaţiile oferite de releveele executate de PRODOMUS, precum şi celelelalte materiale documentare puse la dispoziţie și încercăm să obținem o imagine unitară prin ralizarea unor intervenții contemporane care să facă  trecerea între clădirea originală și adăugările ulterioare.
În restaurarea faţadei principale, urmărim plastica iniţială, precum şi reîntregirea volumului prin reconstrucţia acoperişului şi a frontonului dispărut. Se vor reface elementele decorative – cornişa, ancadramentele, brâul, decoraţia vegetală folosită la parter, bosajul etajului – cu marcarea elementelor noi printr-o diferenţă subtilă de textură.
Am îcercat să reconstituim imaginea originală a hanului, refacând detaliile și completând tâmplăria existentă folosind materiale contemporane, lemn stratificat în cazul ferestrelor și al ușilor, ale caror fragmente încă se gasesc pe sit , și elemente din beton prefabricat pentru decorații. Am optat pentru recreerea lor in forma originală pentru că am ajuns, în urma analizei elementelor de valoare istorica , la concluzia că atâta timp cât ele pot fi percepute cu acuratete de la nivelul ochiului, simplificarea lor ar duce la compromiterea imaginii de ansamblu a edificiului. Tencuiala de culoare închisă, pe baza de ciment, ce poate fi observată în prezent în partea dreaptă a faţadei va fi îndepărtată, neconstituind un element importand din punct de vedere istoric și în același timp contribuie negativ la conservarea fațadei.
Datorită lipsei de informații concludente în ceea ce privesc porțile gangurilor, am ales să propunem  o formă de poartă, ca intervenție contemporană, care să se încadreze în plastica fațadei și să realizeze o continuare a regiștrilor tâmplariei de la parter.
Protecţiile metalice de la parter vor fi reproduse urmărind detaliile oferite de documentaţie.
Pentru restaurarea corpurilor din curtea interioară se va proceda într-o manieră similară, urmărindu-se completarea elementelor lipsă într-o manieră apropiată de cea originală.
Geamlâcul va fi refăcut, pentru parapetul acestuia folosindu-se elemente de corten, care în zona geamlâcului  e plin și pastrează decorațiile  metalice la partea inferioară, iar spre zona corpului supraetajat , parapetul de corten devine din ce în ce mai perforat,  dat fiind faptul că în urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că metalul a fost materialul folosit de la început.
Am ales sa completăm volumul din mijloc cu un corp nou,  construit din materiale contemporane, având o structură de metal și un înveliș realizat din corten, creând o imagine unitară, cu partea veche de cladire, prin continuarea volumetrcă și respectarea raportului de plin gol, precum și proporția golurilor. De asemenea, am încercat să rezolvăm problema corpului lateral de clădire, care a fost supraetajat, realizându-se o discontinuitate în ceea ce privește imaginea plastică și volumetrică. Astfel, am intervenit asupra unei travei de fațadă, pentru a crea o zonă intermediară între corpul cu geamlâc și cel cu terasă supraetajat.
Bolţile a vella cu zidăria dispusă în coadă de rândunică vor fi consolidate sau refăcute acolo unde s-au prăbuşit, folosindu-se drept puncte de plecare elementele de naştere ale lor. Pentru acoperirea ulterioară a acestora se va recurge la o tencuială similară cu cea anterioară și se va reproduce sau completa desenul de la intradosul lor, prin respectarea cromaticii inițiale , dar realizarea într-o tehnică diferită prin linii, pentru a se observa intervenția nouă . Fragmentele de pictură originală vor fi evidenţiate şi restaurate pe cât posibil.
Zugrăveala survenită în urma intervenţiilor rromilor va fi îndepărtată.
Nu în ultimul rând trebuie să ne punem problema structurii. Reconstruirea bolţilor a vela va solicita pereţii parterului şi ai subsolului în care vor exercita puternice forţe de împingere. Dacă în urma expertizelor va rezulta faptul că imobilul nu poate rezista în timpul unui nou seism major, sau în cazul completărilor de tip restaurare (acoperirea, spre exemplu), se va propune o structură discretă care să preia pe cât posibil sarcinile exercitate în prezent în pereţi.



SITUATIA ACTUALA:
7924979_orig.jpg (369.54 KB; downloaded 360 times)
7776410_orig.jpg (384.99 KB; downloaded 360 times)
2896221_orig.jpg (349.07 KB; downloaded 360 times)
9768475_orig.jpg (421.94 KB; downloaded 360 times)
3324114_orig.jpg (220.58 KB; downloaded 360 times)
5939049_orig.jpg (233.72 KB; downloaded 360 times)

 


Re: Calea Moșilor - trecut, prezent, viitor ByOnu

PROPUNERI:
9530349_orig.jpg (144.49 KB; downloaded 351 times)
4980517_orig.jpg (134.63 KB; downloaded 351 times)
3113900_orig.jpg (107.01 KB; downloaded 351 times)
4069896_orig.jpg (192.93 KB; downloaded 351 times)
1552642_orig.jpg (142.01 KB; downloaded 351 times)
4169421_orig.jpg (113.51 KB; downloaded 351 times)
8969258_orig.jpg (257.96 KB; downloaded 351 times)
4062393_orig.jpg (172.52 KB; downloaded 351 times)

 


Go to page:  1 2
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2419 forum members have written 433192 posts in 5388 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use