Topic: Optimizarea introducerii de autobuze electrice și troleibuze cu autonomie
33 posts, 16862 views
📖 Pagination options
- ByOnu
-
Posted:
-
Re: Optimizarea introducerii de autobuze electrice și troleibuze cu autonomie
ByOnu
La cererea jurnaliștilor, colegul nostru, @cris_m a aprofundat documentul Asociației Metrou Ușor pentru G4Media:
*nota, imaginile / hartile sunt deja in document, nu le mai incarc aici. Vedeti documentul. :)
La cererea jurnaliștilor, colegul nostru, @cris_m a aprofundat documentul Asociației Metrou Ușor pentru G4Media:
*nota, imaginile / hartile sunt deja in document, nu le mai incarc aici. Vedeti documentul. :)
STUDIU Comasarea unor linii de autobuz cu cele de troleibuz în București: Noile vehicule cu autonomie de 20 km pot fi decuplate de la fir și folosite pe rute mai lungi / Autobuzele diesel, poluante, vor fi scoase treptat din circulație
14 DECEMBRIE 2023 • ALINA MIHAI
În 2024, pentru transportul în comun de suprafață din București va fi un salt calitativ prin introducerea treptată în circulație a celor 100 de noi autobuze electrice, dar și a altor 100 de troleibuze cu autonomie de 20 km. Un studiu realizat de Asociația Metrou Ușor, cu propuneri punctuale, arată cum troleibuzele pot deveni un mijloc de transport eficient în București, având în vedere distanța autonomiei și posibilitatea deplasării individuale a noilor vehicule Solaris BUS & Coach, fără cuplarea la fire.
Un alt avantaj este încărcărea bateriilor în timpul deplasării prin cablurile electrice, față de autobuzele electrice care trebuie să fie trase pe drepta pentru a fi reîncărcate. Propunerile se îndreaptă către extinderea liniilor de troleibuze, iar vehiculele să facă legătura între noi puncte de interes, prin decuplarea și recuplarea captatorilor.
Primele 15 troleibuze noi Solaris BUS & Coach vor circula începând cu luna ianuarie 2024, iar restul până la 100 vor fi livrate până în iunie. De asemenea, până în martie, 100 de autobuze electrice vor circula pe străzile Capitalei. Astfel, pentru a eficientiza achiziția celor 200 de vehicule electrice, câte numără în total, specialiștii de la Asociația Metrou Ușor propun electrificarea unor linii de autobuz existente ce parcurg distanțe considerabile în suprapunere cu rețeaua de troleibuz.
Scopul principal este reducerea poluării, prin eliminarea treptată a vechilor autobuze diesel. Asociația Metrou Ușor a arătat în studiu cum ar putea crește aria de acoperire a transportului electric, astfel încât cele 100 de troleibuze să-și folosească autonomia de 20 km și să lege mai multe linii cu fire deja existente. Practic, troleibuzele și-ar coborî captatorii, un procedeu care presupune câteva secunde. (găsiți mai jos cele 7 trasee propuse a fi comasate și deservite de noile troleibuze cu autonomie, din studiul Asociației Metrou Ușor)
„Scopul este înlocuirea autobuzelor diesel care există în dotare, chiar dacă sunt Euro 3, Euro 4 sau Euro 6, nu contează, ele trebuie ușor-ușor să dispară din pesaj, treptat, nu de mâine le retragem pe toate, asta nu se înțelege, trebuie făcut treptat”, a spus pentru G4Media, Cristian Marin, reprezentantul „Metrou Ușor”, asociația care promovează mobilitatea urbană.
După ce a văzut planurile TPBI (Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (ADI-TPBI) care stabilește traseele STB, Cristian Marin spune că nu a văzut o astfel de tendință de retragere a autobuzelor diesel. „Noile autobuze electrice ar trebui să meargă pe unde nu există infrastructură electrică, iar acolo unde există infrastructură, adică fire de troleibuz, troleibuzele sunt folosite cum nu trebuie.”, critică el.
Un exemplu de suprapunere nejustificată în transportul în comun din București este linia de autobuz 336, din Militari, care circulă pe 95% pe sub fire de troleibuz, iar pe această linie vor fi introduse o serie de autobuze electrice începând din ianuarie 2024. Potrivit acestuia, în cea mai mare parte traseele actuale rămân, fie deservite de autobuze electrice, fie mixt, fie doar de troleibuze.
Cristian Marin admite că ar putea fi renumerotări, așa cum s-a întâmplat la linia expres 783 către Aeroportul Henri Coandă, care a devenit 100, „e o chestie de obișnuință, pentru că după câteva luni oamenii se vor obișnui”.
„Un marketing inteligent făcut, lumea va putea să asimileze, problema indicativelor este cea mai mică în acest moment, problema majoră cum utilizăm noi ca oraș, ca municipalitate niște vehicule noi pe care le-am achiziționat din fonduri nerambursabile, adică în loc să tindem spre limitarea utilizării autobuzelor poluante, le înlocuim parțial cu niște autobuze electrice, punem troleibuzul pe un plan secundar, poate că îl neglijăm cât mai mult posibil că nu mai este la modă.
Un exemplul pozitiv este Praga. „Au avut troleibuze, au renunțat la ele, iar după ani buni, 30-40 de ani, au început să reconstruiască rețea de troleibuz și au achiziționat astfel de vehicule, le testează, și au ajuns la concluzia că sunt mai fiabile”, a mai spus reprezentantul Asociației Metrou Ușor.
Cele 7 propuneri din Studiul pentru electrificarea unor trasee de autobuz prin introducerea de troleibuze cu autonomie:
1. Comasarea liniei de troleibuz 90 cu linia de autobuz 201 și deservirea noii linii exclusiv cu troleibuze cu autonomie.
Noua linie rezultată ar avea traseul Arena Națională – Universitate – Semănătoarea, dintre care (tur-retur) 13,4 km (63,4%) ar fi acoperți de rețeaua existentă de troleibuz, iar 7,8 km (36,6%) s-ar realiza cu ajutorul autonomiei troleibuzelor. Propunerea realizează o nouă axă est-vest, cu o arie semnificativă de deservire, grație tranzitului prin zona centrală a Bucureștiului. Acest fapt crește mobilitatea călătorilor din zona Grozăvești – Ciurel.
2. Extensia liniei de troleibuz 93 către Cartier Constantin Brâncuși și Piața Presei, coroborată cu limitarea liniei de autobuz 105 la Gara de Nord.
Noul traseu propus al liniei 93 ar fi Cartier Constantin Brâncuși – Piața Presei, iar noul traseu propus al liniei 105 ar fi Valea Oltului – Gara de Nord.
Din noul traseu propus al liniei 93 (tur-retur), aproximativ 22,1 km (70,2%) sunt acoperiți de rețea existentă de troleibuz și 9,4 km (29,8%) ar fi realizați cu ajutorul autonomiei troleibuzelor.
Montarea rețelei de troleibuz din Piața Gării de Nord se realizează un racord strategic pentru troleibuzul bucureștean, ce face posibilă exploatarea de noi trasee comerciale.
3. Deservirea liniei 133 exclusiv cu troleibuze cu autonomie pe traseul actual (Gara Basarab – Bulevardul Tineretului).
Din traseul liniei 133 (tur-retur), aproximativ 4.6 km (24.6%) sunt acoperiți de rețea existentă de troleibuz. În plus, propunem reactivarea și montarea a 2.2 km (11.8%) de rețea de troleibuz (cale simplă), astfel încât rămân 11.9 km (63,6%) de realizat cu ajutorul autonomiei troleibuzelor.
Asociația Metrou Ușor spune că rin reconfigurarea rețelei de troleibuz de sub Pasajul Mihai Bravu se rectifică o greșeală de proiectare ce actualmente împiedică întoarcerea troleibuzelor sub pasaj în scop comercial, din cauza amplasării deficitare a rețelei în intersecție. Configurația propusă va permite ca troleibuzele ce vin din sud să poată întoarce cu realizarea opririlor în stațiile „Șoseaua Mihai Bravu”, oferind legătura cu linia 133. Astfel, ar putea fi reînființate trasee scurte ale liniilor 73 și 76, pentru mai buna deservire a sudului capitalei.
4. Deservirea liniei 137 cu troleibuze cu autonomie pe traseul actual (Universitate – Carrefour Militari).
Din traseul liniei 137 (tur-retur), aproximativ 12,5 km (40,3%) sunt acoperiți de rețea existentă de troleibuz, iar 18,5 km (59,7%) ar fi de realizat cu ajutorul autonomiei troleibuzelor.
5. Transformarea liniei 313 în linie de troleibuz (pe traseul existent Piața Sf. Vineri – Piața de Gros) și înglobarea liniei de troleibuz 73, ce are un traseu dublat în întregime de linia 313.
Din acest traseu (tur-retur), aproximativ 12,7 km (63,5%) sunt acoperiți de rețea de troleibuz și 7,3 km (36,5%) ar fi realizați cu ajutorul autonomiei troleibuzelor.
„Pe lângă beneficiile menționate în introducere, propunerea noastră permite modernizarea și creșterea gradului de accesibilitate al transportului public din sudul capitalei, prin înlocuirea troleibuzelor vechi de tip Ikarus 415T (ce deservesc în totalitate linia 73) cu troleibuze moderne cu autonomie. De asemenea, este sporită eficiența transportului public, prin înglobarea liniei 73 (cu procent nesatisfăcător de utilizare, din cauza faptului că troleibuzele nu ating punctele de interes din Piața Unirii) în linia 313. Nu în ultimul rând, este maximizat coeficientul de utilizare al rețelei de troleibuz, făcând posibilă utilizarea de autobuze electrice în alte zone ce nu beneficiază de rețea existentă de troleibuz și astfel mărirea ariei de acoperire a transportului electric.
Faptul că linia 313 a fost desemnată pentru a fi deservită de autobuze electrice este, în viziunea noastră, o eroare și o nedreptate față de locuitorii capitalei din zonele ce nu beneficiază de transport nepoluant. Linia 313 se pretează, în schimb, pentru troleibuze cu autonomie.”, se arată în studiu.
6. Deservirea liniei 336 cu troleibuze cu autonomie, pe traseul existent (Piața Rosetti – Complex Comercial Apusului).
Deoarece acest traseu este prevăzut a fi operat în parte cu autobuze electrice, ong-ul propune deservirea mixtă a liniei 336 cu troleibuze cu autonomie și autobuze electrice.
Din acest traseu (tur-retur), aproximativ 15,7 km (87,2%) sunt acoperiți de rețea de troleibuz și 2,3 km (12,8%) ar fi realizați cu ajutorul autonomiei troleibuzelor.
„Avantajul utilizării troleibuzelor cu autonomie în cazul liniei 336 îl reprezintă maximizarea coeficientului de utilizare al rețelei de troleibuz, făcând posibilă utilizarea de autobuze electrice în alte zone ce nu beneficiază de rețea existentă de troleibuz și astfel mărirea ariei de acoperire a transportului electric. Faptul că linia 336 a fost desemnată pentru a fi deservită de autobuze electrice este, în viziunea noastră, o eroare și o nedreptate față de locuitorii capitalei din zonele ce nu beneficiază de transport nepoluant. Linia 336 se pretează, în schimb, pentru troleibuze cu autonomie.”, se arată în studiul despre transportul public din București.
7. Deservirea liniei 381 cu troleibuze cu autonomie, pe traseul actual (Clăbucet – Piața Reșița).
Din moment ce parcul de troleibuze cu autonomie este limitat, iar pe acest traseu este prevăzută deservirea cu autobuze electrice, „Metrou Ușor” propune deservirea mixtă a traseului cu autobuze electrice și troleibuze cu autonomie. Din acest traseu (tur-retur), aproximativ 14,2 km (47,8%) ar fi acoperiți de rețea de troleibuz, iar 15,5 km (52,2%) ar fi realizați cu ajutorul autonomiei troleibuzelor.
Pe lângă beneficiile menționate în introducere, instalarea segmentului de rețea de la capătul „Clăbucet” și conectarea acestuia la rețeaua de pe Calea Griviței va eficientiza retragerea troleibuzelor cu autonomie la Depoul Bucureștii Noi, întrucât troleibuzele se pot reconecta direct din stația terminus, continuând apoi pe fir până la depou.
Notă: Studiul Asociației Metrou Ușor a fost înaintat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (ADI-TPBI), instituția care stabilește traseele STB și de la care G4Media.ro a solicitat un punct de vedere. Vom publica răspunsul conducerii TPBI imediat ce acesta ne va fi transmis. Studiul poate fi văzut și aici: https://forum.metrouusor.com/File?id=217796
VIDEO Exemplu cum se face cuplarea captatorilor la Brașov:
- Asociația Metrou Ușor
-
Posted:
-
Re: Optimizarea introducerii de autobuze electrice și troleibuze cu autonomie
Asociația Metrou Ușor
Comunicat de presă. Luni, 19 februarie 2024.
Implementarea primei propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
Comunicat de presă. Luni, 19 februarie 2024.
Implementarea primei propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
🚎🎉[PREMIERĂ]: Prima linie de autobuz transformată în troleibuz după Revoluție! Explicăm pe larg contextul și motivele pentru care aceasta e o veste foarte bună pentru bucureșteni.
🚏 Noile troleibuze Solaris Trollino 12M au intrat pe linia 61, al cărui traseu s-a extins prin Strada Apusului. Autobuzul 336 a devenit, așadar, troleibuzul 61.
🔋 Concret, noile troleibuze circulă conectate la rețea între PiațaRosetti și intersecția cu Str. Apusului. Apoi, se decuplează și continuă pe baterii până la capătul ComplexComercialApusului. Decuplarea de la rețea se face automat, prin simpla apăsare a unui buton. Spre centru, troleibuzele circulă pe baterii pe Str. Apusului, până la intersecția cu Bd. Iuliu Maniu. La revenirea pe bulevard, pâlniile speciale de ghidaj fac posibilă recuplarea în regim automat la rețeaua de troleibuz, din nou, fără părăsirea postului de conducere de către șofer.
🚌💨 Să înțelegem împreună de ce aceasta este o veste excelentă pentru bucureșteni. Anterior, peste 87% din traseul autobuzului 336 dubla troleibuzul 61, autobuzele diesel circulând pe sub ~16km de rețea electrică. Din pricina numărului redus de troleibuze alocate (6 ture pentru un traseu de 18km), vechiul 61 era neatractiv, înregistrând intervale mari de așteptare, astfel că majoritatea călătorilor optau pentru autobuzul 336, ce venea mult mai des. Din păcate, troleibuzul în cartierul Militari a fost sabotat sistematic, decenii la rând, prin reducerea capacității și dublarea cu autobuze diesel pe trasee ce puteau fi ușor transformate în troleibuze (valorificând investițiile publice existente prin eficientizări punctuale ale rețelei de fir-contact).
✅ Operarea noului 61 cu troleibuze moderne cu autonomie repară aceste probleme. Pe lângă reducerea poluării din cartierul Militari și din centru, avantajul utilizării troleibuzelor cu autonomie în cazul liniei 336 îl reprezintă maximizarea coeficientului de utilizare al infrastructurii existente de troleibuz. De asemenea, linia 336 nu va mai primi autobuze electrice, acestea putând fi redirecționate către alte zone ce nu beneficiază de rețea existentă de troleibuz, astfel mărindu-se aria de acoperire a transportului electric în întreg orașul. Cu toate că rețeaua de troleibuz de pe Bd. Iuliu Maniu a fost inaugurată în 1996, fiind printre cele mai recente din București, abia acum putem considera că investiția este pe deplin fructificată.
✅ Bucureștiul se aliniază în sfârșit bunelor practici din Europa occidentală, dar și din România. Alte municipii au făcut deja pași similari: Brașov a înlocuit în ultimii ani toate autobuzele diesel de pe liniile 1, 2, 6 și 31 cu troleibuze articulate cu autonomie, iar Târgu Jiu va înlocui anul acesta autobuzele diesel cu noi troleibuze cu autonomie, conform proiectului european aflat în derulare.
✅ O altă veste bună importantă pentru transportul electric din cartierul Militari este suplimentarea liniei 62. A crescut frecvența troleibuzelor spre capătul Grup Școlar Auto, complementar cu modificarea liniei 61. Astfel, nu doar că dispariția liniei 61 de la Master nu se va face resimțită, dar numărul și frecvența troleibuzelor spre Colegiul Tehnic "Iuliu Maniu" vor crește, comparativ cu situația precedentă.
⚠️ Totuși, în absența benzii unice STB de pe Bd. Iuliu Maniu, viteza de circulație, lipsa de predictibilitate a duratei de transport și a intervalelor de succedare vor fi în continuare probleme majore ale transportului de suprafață. Investițiile realizate de PMB pentru flota de transport trebuie susținute și prin crearea de benzi unice, pentru a putea exploata vehiculele noi la potențialul maxim. Transportul public are nevoie și de infrastructură modernă, nu doar de vehicule noi, pentru ca acesta să devină atractiv. Susținem importanța realizării benzilor BUS pe Bd. Iuliu Maniu!
👏🏻 Încă din anul 2019, Asociația "Metrou Ușor" a trimis autorităților constant propuneri pentru electrificarea anumitor linii de autobuz, printre care și 336. Cel mai recent, am trimis TPBI un pachet de propuneri în acest sens în decembrie 2023. Salutăm receptivitatea autorităților și sperăm ca aceasta să fie doar prima dintr-o serie extinsă de posibilități pentru electrificarea liniilor de autobuz. Printre propunerile pe care le-am trimis pentru conversia în linii de troleibuze se numără și 201, 313, 381 și altele. Puteți citi pe larg documentul nostru la adresa: https://forum.metrouusor.com/File?id=217796
- Asociația Metrou Ușor
-
Posted:
-
Re: Optimizarea introducerii de autobuze electrice și troleibuze cu autonomie
Asociația Metrou Ușor
Comunicat de presă. Sâmbătă, 30 martie 2024.
Implementarea celei de-a doua propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
Comunicat de presă. Sâmbătă, 30 martie 2024.
Implementarea celei de-a doua propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
🚎 [COMUNICAT]: Încă o linie de autobuz devine linie de troleibuz! Explicăm pe larg demersurile atât de necesare de a înlocui autobuze poluante cu troleibuze.
💡 Pe 19 februarie anunțam cum propunerea Asociației "Metrou Ușor" era implementată, iar autobuzul 336 devenea prima linie de autobuz transformată în troleibuz după Revoluție, purtând acum indicativul 61. Astăzi, o a doua propunere este implementată, iar autobuzul 201 se electrifică, predând ștafeta troleibuzului 90.
🚏 Grație noilor troleibuze Solaris Trollino cu autonomie, traseul lui 90 se extinde pe Splaiul Independenței, spre stația Semănătoarea. Autobuzul 201 este înglobat, astfel, în troleibuzul 90.
🔋 Concret, pe sensul de circulație spre vestul orașului, noile troleibuze circulă conectate la rețea între Arena Națională și Str. Știrbei Vodă, unde se decuplează și continuă traseul pe baterii pe Splaiul Independenței, spre capătul din zona Pasajului Ciurel, via Piața Crângași și Șos. Virtuții. La întoarcere, pe sensul spre est, troleibuzele circulă autonom între stația Semănătoarea și Facultatea de Drept. Aici, pâlniile speciale de ghidaj fac posibilă recuplarea în regim automat la rețeaua de troleibuz, prin simpla apăsare a unui buton, fără părăsirea postului de conducere de către șofer, iar troleibuzele își continuă traseul spre Arena Națională.
🚌💨 Care sunt beneficiile?
1️⃣ Îmbunătățirea frecvenței vehiculelor. Noul 90 va fi deservit de 9 troleibuze (suma fostelor linii 90 și 201) cu avantajul că frecvența va fi mai bună. Asta pentru că liniile 90 și 201 se suprapuneau semnificativ în zona centrală, în timp ce la capete pasagerii aveau mai mult de așteptat. Pentru călători, comasarea traseelor și echilibrarea ofertei de transport se traduce în timpi mai mici de așteptare în stații, în condinții de trafic normal, în special în cartierele Crângași și Vatra Luminoasă.
2️⃣ Eficientizarea traseelor și realizarea unei noi axe de transport. Fostul traseu al troleibuzului 90 prezenta o anomalie: se limita nejustificat în jurul ruinei Casei Radio, o zonă cu o cerere foarte redusă de transport și bine deservită deja de alte trasee. Capacitatea de transport a troleibuzului 90 era, astfel, irosită într-o zonă fără cerere, în timp ce autobuzele diesel de pe linia 201 își continuau traseul spre cartierul Crângași. Prin comasarea celor două linii, se obține o nouă axă directă de transportpublic pe relația est-vest.
3️⃣ Reducerea poluării și eficientizarea resurselor disponibile. Autobuzele liniei 201 circulau 5km pe sub rețeaua de troleibuz. Operarea acestei linii cu noile troleibuze cu autonomie va elimina autobuzele poluante. Se maximizează, astfel, coeficientul de utilizare al infrastructurii existente de troleibuz, punând mai bine în valoare investițiile în rețea.
4️⃣ Extinderea electrificării în oraș. Linia 201 nu va mai primi autobuze electrice, acestea fiind redirecționate către alte zone ce nu beneficiază de rețea existentă de troleibuz, acolo unde acestea chiar sunt necesare. Astfel, se va mări în mod echitabil aria de acoperire a transportului electric în întreg orașul.
👏🏻 Încă din anul 2019, Asociația "Metrou Ușor" a trimis autorităților constant propuneri pentru electrificarea anumitor linii de autobuz. În decembrie 2023, propuneam autorităților transformarea autobuzului 201 în troleibuz cu autonomie, prin comasarea cu linia 90. Ne bucurăm că autoritățile au analizat și ne-au luat propunerile în considerare, până acum implementând deja două dintre ele (pentru fostele autobuze 201 și 336). Continuăm să sprijinim demersurile autorităților pentru ecologizarea și eficientizarea transportului bucureștean.
📄 Am trimis propuneri și pentru liniile 133, 313 și altele. Citiți documentul nostru aici: https://forum.metrouusor.com/File?id=217796
- Asociația Metrou Ușor
-
Posted:
-
Re: Optimizarea introducerii de autobuze electrice și troleibuze cu autonomie
Asociația Metrou Ușor
Comunicat de presă. Miercuri, 10 aprilie 2024.
Implementarea celei de-a treia propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
Comunicat de presă. Miercuri, 10 aprilie 2024.
Implementarea celei de-a treia propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
🚎 [COMUNICAT]: Se reactivează o porțiune de rețea de troleibuz neutilizată de peste 20 de ani, iar autobuzul 133 devine troleibuz. Explicăm ce trebuie să știe publicul despre această schimbare și ce trebuie să facă autoritățile mai departe.
💡 După autobuzele 336 și 201, a venit rândul lui 133 să devină troleibuz. Grație noilor troleibuze Solaris Trollino cu autonomie, traseele liniilor 97 și 133 se comasează începând de sâmbătă, 13 aprilie. Noua linie 97 va funcținona între actualele terminale Străulești și Bd. Tineretului, circulând pe Bd. Bucureștii Noi, Calea Griviței, Bd. Dacia, Str. Traian, Bd. Nerva Traian și Calea Văcărești, respectiv pe Str. Mircea Vulcănescu și Str. Gării de Nord pe sensul opus.
🚌💨 Care sunt beneficiile?
1️⃣ Reducerea poluării și eficientizarea resurselor disponibile. Autobuzele liniei 133 circulau 5km pe sub rețeaua de troleibuz. Operarea acestei linii cu noile troleibuze cu autonomie va elimina autobuzele poluante. Se maximizează, astfel, coeficientul de utilizare al infrastructurii existente de troleibuz, punând în valoare investițiile în rețea.
2️⃣ Reactivarea unei rețele abandonate de troleibuz. Rețeaua electrică de pe Calea Griviței și Bd. Dacia, între Str. Polizu și Calea Victoriei, a fost construită în 1998 din bugetul local și folosită până în 2002, fiind trecută în conservare după numai 4 ani de exploatare comercială. Asistăm la fructificarea acestei investiții în infrastructura de troleibuz realizată acum mai bine de 25 de ani. ÎNSĂ, lupta nu s-a sfârșit, explicăm mai jos ce rămâne de făcut.
3️⃣ Deservirea echitabilă a orașului cu vehicule noi. Vechile troleibuze Ikarus de pe linia 97 vor fi complet înlocuite cu vehicule noi, de ultimă generație. Se repară o veche nedreptate față de călătorii din Bucureștii Noi, întrucât linia 97 a fost deservită în ultimele decenii doar de vehicule ce se apropiau de vârsta de casare. De asemenea, autobuzele hibrid ale liniei 133 vor fi redirecționate către alte zone, crescând astfel în mod echilibrat calitatea transportului public cu vehicule moderne în întreg orașul. Troleibuzele Ikarus vor putea suplimenta, la nevoie, celelalte linii de troleibuz.
4️⃣ Eficientizarea traseului. Troleibuzul 97 se limita la Sfinții Voievozi și nu atingea punctele principale de interes din zonă, precum Calea Victoriei și Piața Romană. Noul traseu al lui 97 va permite legarea directă a cartierului Bucureștii Noi cu hub-ul de transport de la Piața Romană.
⚠️ Ce rămâne de făcut? Pe distanța scurtă de 450 de metri dintre Calea Victoriei și Piața Romană nu există rețea de troleibuz, fiind necesară deconectarea de la rețea și reconectarea după doar o stație de mers, lucru ineficient în exploatare. Susținem cu tărie necesitatea întregirii rețelei până în Piața Romană. Montarea a 450 de metri de rețea simplă este decizia rațională pentru o linie atât de importantă care la orele de vârf are până la 11 treceri pe oră, respectiv intervale de 5-6 minute.
Retea lipsa Bd Dacia.jpeg (130.02 KB; downloaded 1164 times)
⚠️ De asemenea, pentru păstrarea ritmicității acestei linii ce străbate Capitala de la nord la sud sunt necesare noi benzi unice. Reiterăm faptul că vehiculele noi au nevoie și de infrastructură pe măsură pentru a putea fi exploatate la potențialul lor maxim.
👏🏻 Încă din 2019, Asociația "Metrou Ușor" a trimis autorităților propuneri pentru electrificarea anumitor linii de autobuz. În decembrie 2023, propuneam autorităților transformarea autobuzului 133 în troleibuz cu autonomie. Tot noi am propus și reactivarea rețelei neutilizate de troleibuz de pe Calea Griviței. Propunerile noastre a fost analizate și completate de TPBI, ținând cont și de alte solicitări ale cetățenilor pentru dotarea liniei 97 cu vehicule noi. Ne bucurăm că autoritățile au analizat și au luat propunerile societății civile în considerare. Până acum, TPBI a implementat 3 dintre propunerile noastre (pentru fostele linii 133, 201 și 336). Continuăm să sprijinim în mod proactiv demersurile autorităților pentru ecologizarea și eficientizarea transportului bucureștean.
📄 Am trimis propuneri concrete și pentru liniile 313 și 381, pentru modernizarea transportului public din Berceni. Citiți documentul nostru aici: https://forum.metrouusor.com/File?id=217796
📸 Hartă: Asociația Metrou Ușor
- Asociația Metrou Ușor
-
Posted:
-
Re: Optimizarea introducerii de autobuze electrice și troleibuze cu autonomie
Asociația Metrou Ușor
Comunicat de presă. Vineri, 13 decembrie 2024.
Implementarea unei noi propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
Comunicat de presă. Vineri, 13 decembrie 2024.
Implementarea unei noi propuneri a Asociației Metrou Ușor din pachetul de soluții trimis în decembrie 2023.
🚎📈[COMUNICAT]: Redeschiderea circulației troleibuzelor în Berceni vine la pachet cu a 6-a extindere a rețelei de troleibuze din acest an: linia 73 de troleibuz înlocuiește linia 313 de autobuz!
💡 Conform TPBI, începând de sâmbătă, 14 decembrie, se reia circulația tramvaielor 1 și 10 spre Romprim, dar și a liniei 73 de troleibuz. Reducerea de peste 2 ani și jumătate a transportului electric din Berceni a avut loc din cauza avarierii substației electrice din Depoul Berceni, în data de 2 mai 2022. Din acest motiv, doar linia 76 a mai putut fi alimentată cu energie din rețea.
🎉 Tot de sâmbătă, linia 73 de troleibuz va fi extinsă în ambele capete, la Piața Sf. Vineri și la Piața de Gros, înlocuind, astfel, linia de autobuz 313. Este a 6-a extindere a troleibuzului bucureștean din anul 2024 și un semnal îmbucurător al direcției de dezvoltare a transportului public din București.
🚌💨 Care sunt beneficiile acestei măsuri?
1️⃣ Reducerea poluării din sudul Capitalei și eficientizarea resurselor disponibile, prin înlocuirea autobuzelor cu troleibuze. De asemenea, se optimizează coeficientul de utilizare al rețelei de troleibuze din sudul capitalei, punând mai bine în valoare investițiile făcute în rețea. Nu în ultimul rând, se reduce gradul de suprapunere al traseelor. Autobuzele poluante ale liniei 313 parcurgeau 13 km (64%) din traseu pe sub rețea electrică de troleibuz.
2️⃣ Îmbunătățirea frecvenței vehiculelor în cartierul Berceni. Linia 73 va păstra numărul de ture al liniei 313 (17 ture), iar o noua linie 72 va funcționa ca ranforsare pe traseul Turnu Măgurele - Costache Stamate, ceea ce va crește numărul total de vehicule din zonă și capacitatea de transport către și dinspre metrou.
3️⃣ O parte din autobuzele liniei 313 vor fi redistribuite pentru a suplimenta circulația pe alte trasee.
⚠️ Ce trebuie să facă autoritățile mai departe pentru troleibuzele din cartierul Berceni?
‼️ Reînființarea liniei 74 este un proces care trenează, din cauza refuzului constant de la Primaria Sectorului 4 de a remonta rețeaua de troleibuz demontată pe timpul lucrărilor la pasajul Europa Unită. Nu este acceptabil ca investițiile în infrastructura pentru traficul individual să se realizeaze în dauna transportului public sustenabil.
‼️ Facem un apel public către Primăria Municipiului Bucureşti și Societatea de Transport București STB SA să ia măsurile necesare pentru a relua circulația liniei 74.
❗🛣️ După cum am menționat cu alte ocazii, este imperios necesară și extinderea culoarelor unice pentru autobuze pentru fluidizarea circulației pe noile axe de transport create în ultimele luni. Astfel, intervalele de succedare și predictibilitatea transportului public nu vor mai avea de suferit.
❗Liniile de troleibuz 61, 79, 97 sunt operate în regim de avarie, parțial cu autobuze. Sunt necesare noi achiziții de troleibuze cu autonomie, iar după cum am punctat și în trecut, București are nevoie să cumpere vehicule articulate, pentru asigurarea unei capacități de transport dimensionate corespunzător.
⚠️ În concluzie, avertizăm încă o dată că vehiculele noi cu dotări moderne nu rezolvă toate problemele transportului public. Este nevoie în același timp și de investiții în infrastructură - benzi unice, rețea modernă de fir-contact, încrucișări și macazuri noi care să sporească viteza și eficiența noilor troleibuze.
👏🏻 Încă din 2019, Asociația "Metrou Ușor" a trimis autorităților propuneri pentru electrificarea anumitor linii de autobuz. În decembrie 2023, propuneam autorităților extinderea liniei 73. Ne bucurăm că autoritățile au analizat și au luat propunerile societății civile în considerare. Până acum, TPBI a implementat 5 dintre propunerile noastre (133, 201 și 336, reorganizarea liniei 105, iar acum linia 313). Continuăm să sprijinim în mod proactiv demersurile autorităților pentru ecologizarea și eficientizarea transportului bucureștean.
📄 Am trimis propuneri concrete și pentru linia 381, pentru a continua optimizarea transportului public din Berceni. Citiți documentul nostru aici: https://forum.metrouusor.com/File?id=217796
Comunicatul oficial emis de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - TPBI: https://tpbi.ro/de-sambata-tpbi-reorgani ... o-linie/
📖 Pagination options
Home page
•
Parent forum:
Petiții, luări de poziție, proiecte și solicitări realizate de Asociația „Metrou Ușor”
•
Choose destination