Zona metropolitană BucureștiParcul de vehicule al operatorilor din București și IlfovTramvaie STB

Topic: Tatra T4R

3028 posts, 973162 views
⚠  Forum Rules

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 217

📖 Pagination options
  • Utilizator anonim
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R Utilizator anonim

Problema cea mare este ca aici se poate face greu o operatiune cum au facut la autobuze, practic oricat ar fi rotite V3Aurile intre depouri tot nu ar putea fi inlocuite mai mult de 10-15 cupluri fara sa fie afectata turatia pe linii. Iar cum la partea de tramvaie noi nu stam prea stralucitor mai trebuie sa traga de Tatre pana e ceva sigur. Si sa nu uitam ca inafara de defecte problema cea mai mare la vagoanele Tatra este consumul ridicat in comparatie cu un V3A, nu mai zic de un V3A cu chopper sau CA.

Un prim pas foarte logic dupa mine ar fi trimiterea celor 8 Bucur LF, inclusiv 401 la Depoul Militari pentru improspatarea parcului.

Re: Tatra T4R electricianu

dep scoate un sfert din parcul ete,este foarte greu sa-l inlocuesti

Re: Tatra T4R Gabriel Cristian

Eu nu inteleg ce au ei cu aceste vagoane, de ce vor neaparat sa le scoata ce o sa puna in locul lor ,chiar are capacitatea urac sa inlocuiasca atatea tatre?

• Utilizator anonim
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R Utilizator anonim

Gabriel Cristian wrote:
,chiar are capacitatea urac sa inlocuiasca atatea tatre?

Nu, ca daca avea capacitatea sa ilocuiasca atatea Tatre acestea nu mai existau de cativa ani. Sau mai bine zic capitatea exista, lipsa banilor in primul rand si incetineala achizitiilor de piese pentru productia de vagoane in al doilea rand incetinesc constructia de vagoane noi.

Re: Tatra T4R Dominatrix

electricianu wrote:
nu se vor aduce nici un fel de piesa de schimb,uzina nu va mai repara nici un fel ,tip de tramvai fiecare depou isi va mentine parcul cum poate ,astea sunt spuse de cei din conducerea ratb
Si atunci ce e cu anuntul acela de licitatie publicat in SEAP spre care am dat link?
Gabi23 wrote:
Discutand sambata cu cativa vatmani la Depoul Militari, imi spuneau tot asa ca nu stiu ce sa mai faca sa tina de vagoane, macar de cele pe care le conduc (vagonul 1 al cuplului). Ziceau ca au tot cumparat si ei dupa posibilitari unele piese, dar de exemplu cu piese mai "dificile" gen boghiuri n-ai ce sa faci. In conditiile actuale viitorul Tatrelor, realist vorbind, e unul sumbru sfarsitul fiind aproape.
Nenea Crit & co. ar trebui sa faca puscarie pentru halul in care gestioneaza regia. A adus o regie care abia se descurca pe marginea prapastiei, pardon a trecut deja de acel stadiu. Si nu ma refer neaparat la Tatre, ci la reducerea parcului circulant in general, fara abaga nimic in loc. Ba mai si are tupeul sa spuna ca a scos toate autobuzele vechi din circulatie "pentru cresterea confortului calatoriei si incurajarea folosirii transportului public in detriemntul celui privat auto" :evil: Ma rog, probabil ca face ce ii spune partidul, adica sa taie.
Utilizator anonim wrote:
Problema cea mare este ca aici se poate face greu o operatiune cum au facut la autobuze, practic oricat ar fi rotite V3Aurile intre depouri tot nu ar putea fi inlocuite mai mult de 10-15 cupluri fara sa fie afectata turatia pe linii.
Foarte simplu se va rezolva... se vor mai taia ture pe majoritatea liniilor. Asta e chiar buna, dar de taxi, masina proprie, bicicleta sau mers pe jos nu ati auzit?

• nokia2010
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R nokia2010

Dar de ce în alte ţări "Tatrele" nemodernizate merg bine mersi şi nu au probleme şi în Bucureşti multe au problmeme?
Mie "Tatra" T4 mi se par peste orice tramvai românesc. Demaraj puternic, centru de greutate coborâtă, masă propie mai mică, pot circula cu viteză mare pe cale de rulare proastă.

Adevarul e ca tramvaiul Tatra, in forma lui originala din anii '60 - '70 e cam depasit. E foarte adevarat ca PCC'ul, cu toate transformarile lui in timp (inclusiv Tatra) a fost un tramvai excelent, nu degeaba a fost tramvaiul fabricat in cele mai multe exemplare pe Glob in secolul 20 si inca face fata cu brio in unele locuri. Dar nimic nu tine la infinit si niste tramvaie vechi de 36 de ani, asa cum sunt Tatrele din Bucuresti, nu cred ca o mai duc mult fara o modernizare sau macar o intretinere "ca la carte" (care nu cred ca s-a facut vreodata). In Cehoslovacia, de exemplu, e inca plin de tramvaie Tatra dar majoritatea au fost modernizate sau sunt in curs de modernizare. Asta e diferenta.

• Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R Dr2005

Pot circula cu viteză pentru că au construcţie simplă şi un singur etaj de suspensie şi aia cu arcuri elicoidale duble, nu cu cauciuc (care cauciuc, în timp, îşi pierde elasticitatea).

În SUA încă circulă PCC din 193x, pentru că americanii au principiul ,,Why fix it if it's not broken?". E drept, ei le şi întreţin corespunzător.

Dr2005 wrote:
În SUA încă circulă PCC din 193x, pentru că americanii au principiul ,,Why fix it if it's not broken?". E drept, ei le şi întreţin corespunzător.
Off-topic: De fapt, in toata America de Nord, singurul loc unde mai circula PCC'uri in serviciu regulat de calatori este la Boston pe linia Ashmount - Mattapan, unde se circula cu asa ceva fiindca podurile de pe traseu nu pot prelua vehicule mai grele. PCC'urile care circula acolo au fost fabricate intre anii 1943 si 1946. Despre aceasta linie care puteti afla mai multe informatii aici.

In rest, mai circula PCC'uri in Philadelphia (dar nu prea multe), care au fost insa modernizate foarte mult, cu echipamente de tractiune noi, lift pentru carucioare cu rotile etc. si in Kenosha, dar folosind PCC'uri reconstruite conform cu originalele, deci nu e vorba de tramvaie din interbelic. Si oricum linia din Kenosha e mai mult un moft turistic, nu au in parc decat 5 tramvaie PCC. Restul oraselor care mai pastreaza asemenea tramvaie le folosesc EXCLUSIV in scop turistic.

• nokia2010
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R nokia2010

Oricum, Cehia e mai ţară decât România.
Åži pe de altă parte îmi permit un off-topic: mulÅ£i înjură Turcia pentru perioada fanaorită, perioadă care ne-a dat mult peste cap. Da, a fost vina turcilor, numai că între timp Turcia a luat-o pe un alt drum. Am citit la un momendat într-un ziar din anii '20-'30, cum că în "Turcia, Å£ara ciubucului" l-au luat pe sus pe un ministru acuzat că a luat mită. ÃŽn Turcia a existat un om deÅŸpept care ÅŸi-a dar seama că dacă Å£ara lui va rămâne în trecut va risca să dispară cu totul ÅŸi a pus bâta la treabă. Numai că la noi nu există asemenea om, ÅŸi chiar dacă există, avem grijă să-i venim de hac.  :evil:
Åži să nu uităm că în trecut turcii luau grâne de la noi. Acum cumpărăm noi legume de la ei!  :twisted:

• Tom
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R Tom

Mustafa Kemal Atatürk a scos fesul din capul turcilor cu tot cu cap, daca nu intelegeau sa si-l dea singuri jos. De asta Turcia s'a dezvoltat in timp ce Romania a ramas la mentalitatile fanariote, chiar daca a cunoscut o anumita dezvoltare. Pe de alta parte, turcii produc calitate, dela foarte buna la "pentru Romania", la fel si chinezii.
E interesant altceva: tramvaiele T4R au fost oare produse de cehi "pentru Romania", din punctul de vedere al calitatii? Cel putin la Iasi, prima serie a avut ceva (mai multe) probleme, printre care faptul ca nu s'au putut niciodata cupla intre ele. Nu cred ca a fost vorba de o proasta pregatire a personalului iesean. La Bucuresti nu au avut aceasta problema, cel putin din cate stiu.

Tatrele din "prima serie" - banuiesc ca te referi la vagoanele din intervalul 201-240 - nu au circulat niciodata cuplate la Iasi? Nu cred ca a fost o problema din "fabrica" sau ca vagoanele au fost facute "pentru Romania", dovada vagoane contemporane livrate la Arad si Galati care nu stiu sa fi avut asemenea probleme. Pe vremea aceea, cehii faceau instructaj personalului la livrarea vagoanelor, iar in ceea ce priveste cuplurile de 2 vagoane, tot ei propuneau initial configuratiile master-slave. Cel putin la Bucuresti asa s-a procedat. Mai degraba cred ca cei de la Iasi au facut vreo modificare la partea electrica, ce a anulat service'ul de la ÄŒKD.

• Tom
  • Posted:
  •  

Re: Tatra T4R Tom

Este ciudat ca dintre vagoanele din a 2'a serie dela Iasi au fost cuplate cel putin 23 din 30 (in diverse perioade), in timp ce din prima serie au fost 0. Faptul ca tramvaiele erau de import ma face sa ma indoiesc ca s'au jucat cu partea electrica. Dl. Geba spunea ca nu s'a reusit sincronizarea motoarelor la ele.
Dominatrix wrote:
tot ei propuneau initial configuratiile master-slave

Sper sa nu repet intrebarea, dar exista anumite tramvaie T4 care se potrivesc si altele care nu se potrivesc? Exista vagoane care nu se pot cupla cu niciun altul? De asta 3431 a functionat doar solo?

E ciudata aceasta ne-sincronizare a motoarelor la tramvaiele de la Iasi, nu stiu care ar putea fi explicatia. In Cehia au trebuit sa se "joace" la partea electrica pentru cuplarea a 3 vagoane, cu 2 nu stiu sa fi existat probleme la cuplarea electrica. Si acolo s-au facut experimente inclusiv cu cupluri care au circulat acolo in sistem "suveica", adica cuplate spate in spate din lipsa de bidirectionale. Iar vagoanele T3 sunt din punct de vedere electric practic identice cu T4R.

Legat de cuplurile de Tatra, orice vagon poate fi cuplat cu altul, nu exista limitari in acest sens- ma refer la varianta clasica, nemodernizata. Singura manevra care se face in afara de legarea fizica a vagoanelor si introducerea cablului electric este ca maneta de la bordul vagonului slave incadrata de mine in chenar este mutata la pozitia indicata in imaginea atasata. Fotografia am preluat-o de pe site'ul colegului nostru Dr2005 si arata bordul vagonului slave 3376 in depoul Militari.
3376-Mil-006.jpg (99.74 KB; downloaded 3766 times)

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 217

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Tramvaie STB  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463840 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”