Topic: Știri și articole din presă
128 posts, 39561 views
📖 Pagination options
-
- orex
-
Posted:
-
Re: Știri și articole din presă
orex
Ministrul Sorin Grindeanu:
"Am verificat astăzi lucrările pe șantierul Lotului 2 din #A0 Nord (19 km) unde antreprenorul român are o mobilizare exemplară!
Potrivit contractului semnat cu #CNAIR, termenul de finalizare este luna iunie 2024.
Constructorul a precizat însă că va finaliza lucrările anul acesta în luna august, deci cu aproape un an mai devreme.
Sunt deja porțiuni din acest lot pe care s-a așternut asfalt, iar acum se montează parapete. Se lucrează intens la noduri, în special la Nod DN1.
Această mobilizare este un model de urmat și pentru ceilalți antreprenori, care alături de CNAIR, construiesc Inelul de Centură al Capitalei, un proiect mult așteptat de atât de bucureșteni, cât și de toți românii care tranzitează zona proximă a Capitalei.
Valoare proiectului pe acest Lot este de aproximativ 832 milioane lei (fără TVA), iar sursa de finanțare este Programul de Transport."
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗦𝗶 𝗹𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟰 𝗱𝗶𝗻 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬 𝗡𝗼𝗿𝗱 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮 𝗶𝗻 𝗹𝗶𝗻𝗶𝗲 𝗱𝗿𝗲𝗮𝗽𝘁𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝗲
𝗦𝗶 𝗹𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟰 𝗱𝗶𝗻 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬 𝗡𝗼𝗿𝗱 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮 𝗶𝗻 𝗹𝗶𝗻𝗶𝗲 𝗱𝗿𝗲𝗮𝗽𝘁𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝗲
A fost emisă Autorizația de Construire - Etapa I pentru execuția lucrărilor pentru 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟰 𝗡𝗼𝗿𝗱 al Autostrăzii Bucureștiului #A0, care cuprinde autorizarea lucrărilor în zonele neafectate de modificările Acordului de Mediu, prin apariția ariilor protejate Lacul și Pădurea Cernica.
Conform Autorizației de Construire - Etapa I, antreprenorul, Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL, va construi pe acest lot:
✅️ Pasaj peste calea ferată București Sud - Oltenița (km 51+077), care are o lungime de 504 m
✅️ Pod pe autostradă peste Lacul Cernica și drum de exploatare la km 49+157 (o primă parte din pod: Culeea C1, Pilele P1 și P2), care are o lungime de 1274 m
ℹ️ Emiterea Acordului de Mediu este estimată între lunile iunie - maxim august ale acestui an, moment în care se va putea depune documentația și pentru obținerea celei de-a doua etapă a Autorizației de Construire, care va cuprinde și restul lucrărilor afectate acum de ariile protejate, precum pasajul peste autostradă DJ301 și a doua parte a podului peste Lacul Cernica.
ℹ️ Reiterez faptul că, deși contractul de proiectare și execuție lucrări fost semnat în august 2020, având în vedere traversarea celor 2 arii protejate (Lacul și Pădurea Cernica), antreprenorul a realizat și un studiu de evaluare aplicată, cu monitorizarea florei si faunei timp de 12 luni. În acest moment, monitorizarea a fost finalizată, iar documentația a fost predată către Agenția Națională pentru Protecția Mediului #ANPM, care va emite o decizie a etapei de încadrare cu pașii următori, urmând ca, în final, să se emită Acordul de Mediu.
📍 Lotul 4 Nord al A0 are o lungime de 4,47 km, iar traseul acestuia se desfășoară pe teritoriul județului Ilfov între DN3 și începutul nodului rutier A2 (București-Constanța), pe raza localităţilor Pantelimon și Cernica. După ce Autostrada Bucureștiului intersectează DN3 la km 47+550, traseul acesteia se continuă ocolind proprietatea Mănăstirii Cernica, intersectează DJ301 și apoi traversează Lacul Cernica.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
Atenție❗
Atenție❗
Din această seară se închide traficul rutier pe A3, calea II (sensul Ploiești – București), sectorul cuprins între km. 19+300 – km. 18+700❗
Restricția este instituită în vederea execuției lucrărilor de racordare a bretelelor nodului rutier la A3 și montarea tablierului metalic pe pasajul A0.
Termenul de finalizare a lucrărilor este de 60 de zile, în această perioadă traficul rutier fiind deviat pe calea I (sensul București – Ploiești).
Pe sectorul unde va fi deviat traficul, calea I (sensul București – Ploiești), viteza de circulație va fi limitată la 40km/h.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗔𝗰𝘂𝗺 𝗮𝗿 𝗳𝗶 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝘁 𝘀𝗮 𝘀𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗲𝘇𝗲 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗽𝘁𝗶𝗮 𝗹𝗮 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗮𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿, 𝗱𝗮𝗿 𝘃𝗮 𝗳𝗶 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝘁 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝗮 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗼𝗿𝗮
𝗔𝗰𝘂𝗺 𝗮𝗿 𝗳𝗶 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝘁 𝘀𝗮 𝘀𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗲𝘇𝗲 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗽𝘁𝗶𝗮 𝗹𝗮 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗮𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿, 𝗱𝗮𝗿 𝘃𝗮 𝗳𝗶 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝘁 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝗮 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗼𝗿𝗮
𝗜𝗻 𝘀𝗳𝗮𝗿𝘀𝗶𝘁, 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝘀𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝗮 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗹𝗼𝘁 𝗿𝗮𝗺𝗮𝘀 𝗱𝗶𝗻 𝗔𝟬 - 𝗟𝗼𝘁 𝟭 𝗡𝗼𝗿𝗱
Așa cum spuneam data trecută, sper ca epopeea acestui lot de autostradă să ia sfârșit și am avertizat de pe atunci Direcția de Achiziții Publice din cadrul CNAIR că 𝘃𝗼𝗶 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮 𝗰𝗼𝗻𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗮𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗼 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮 𝗳𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗮𝗺𝗮𝗻𝘂𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮 𝗮 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲, pentru a se putea lua măsurile necesare, astfel încât tipul acesta de licitații, care durează mai mult decât proiectarea și execuția lucrărilor, să nu mai existe.
După ce în luna martie a fost desemnat, din nou, câștigătorul pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru Lotul I Nord al Autostrăzii de Centură București #A0, a fost depusă, din nou, o contestație de către Intrakat, contestație care a fost respinsă zilele acestea de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor #CNSC.
Astfel, în sfârșit, putem solicita documentele câștigătorului pentru demararea procedurii de semnare a contractului cu acesta - Asocierea Impresa Pizzarotti & C Spa Italia S.p.a – Retter Projectmanagement. Valoarea contractului este de 815,07 mil. lei, fără TVA, finanțare din fonduri europene nerambursabile.
Lotul 1 Nord este ultimul lot care mai are nevoie de contract de proiectare și execuție, dintre cele 7 de pe Autostrada Bucureștiului A0, iar termenul de finalizare al lucrărilor este de 34 luni de la semnarea contractului, după cum urmează: 12 luni proiectare și 22 luni execuția lucrărilor.
Contractul prevede executarea și a două pasaje supraterane:
✅️ Pasaj peste CF101 București – Pitești DN7, cu o lungime de 733 m
✅️ Pasaj peste râul Colentina, CF 300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea, cu o lungime de 650 m
📍 Lotul I al traseului din Nordul Autostrăzii Bucureștiului, se află între A1 și DN1, de la #Dragomirești la #Corbeanca și are o lungime de 17,5 km.
ℹ️ Reiterez ce am spus și referitor la semnarea contractului Lotului 3 Nord al Autostrăzii Bucureștiului A0: sper ca această licitație de pe Lotul 1 Nord să fie ultima din categoria "𝗔𝗦𝗔 𝗡𝗨", fiind, de asemenea, începută în 2019, iar 𝘀𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀𝘂𝗹 înregistrat pe cele 12 loturi licitate și contractate ale Autostrăzii Moldova A7 să devină regula de bază în cadrul direcției de achiziții a CNAIR.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗩𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗯𝘂𝗻𝗮
𝗩𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗯𝘂𝗻𝗮
Mă bucur că pot afirma, în sfârșit, că șantierul 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟯 𝗦𝘂𝗱 𝗮𝗹 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬 a intrat într-un ritm bun, construindu-se în primele 6 luni ale anului, cât în toate cele 13 luni de la ordinul de începere al lucrărilor, care a fost emis la sfârșitul lunii octombrie 2021. Progresul fizic al execuției lucrărilor a ajuns de la 26% (ianuarie 2023) la aproximativ 50% (sfârșitul lunii iunie 2023). Dacă ritmul se păstrează cel puțin la nivelul acesta, în vara anului viitor, vom putea circula și pe acest lot.
Pe acest sector de autostradă, sunt în curs de desfășurare următoarele lucrări:
✅️ La pasajul pe autostradă peste A1 se cofrează și se betonează cuzineții și se lucrează la asamblarea tablierului metalic;
✅️ La pasajul pe autostradă peste CF Bucureşti - Craiova (sat Țegheş, comuna Domneșt), au fost armate riglele și cuzineții pilelor;
✅️ La podul pe autostradă peste râul Sabar (sat Dârvari, comuna Ciorogârla), se execută lucrări de cofrare și betonare a pilei Dârvari;
✅️ La pasajul pe DJ602 peste autostradă (Ciorogârla), a fost finalizat radierul pilei P3, radierul Culeei 1 și se lucrează la armarea elevației Culeei 1;
✅️ La trei pasaje peste autostradă, pe DC128, pe DC158 (ambele în Dârvari) și unul în Domnești, se execută lucrări de armare, cofrare și betonare a elevațiilor, pilelor;
✅️ La pasajul pe autostradă peste DJ601 (Ciorogârla), continuă lucrările de armare banchetă cuzineți;
✅️ La podul pe autostradă peste râul Ciorogârla, se decofrează și cofrează cuzineții;
✅️ Continuă lucrările de umpluturi la corpul de drum cu material necoeziv pentru traseul autostrăzii stânga/dreapta din zonele satelor Bâcu și Dârvari;
✅️ Continuă lucrările de scurgere a apelor și de cofrare și betonare a șanțurilor pereate, în zona localității Domnești;
✅️ Continuă execuția săpăturilor pentru bazinul de retenție, în zona satului Țegheş;
✅️ Se execută lucrări de canalizare și dren median în zona satului Dârvari;
✅️ Se așterne stratul de formă cu balast între km 99+100 și km 99+720.
ℹ️ Pe acest lot de autostradă, vor fi construite 9 pasaje și 4 poduri, un nod rutier la intersecția cu A1, 46 podețe pe autostradă și bretele, două parcări de scurtă durată și două spații de servicii.
ℹ️ Având în vedere faptul că Lotul 1 și Lotul 2 ale A0 Sud vor fi date în trafic până la sfârșitul acestui an, conform angajamentului constructorului, prin urmare, este necesar ca și acest lot să se dea în trafic cât se poate mai repede, pentru a închide semi-inelul sudic care va prelua traficul de tranzit de pe actuala centură a Capitalei, făcând astfel legătura intre A1, DN6, DN5, DN4 și A2.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗣𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗮𝘀𝗳𝗮𝗹𝘁 𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻𝘂𝘁 𝘀𝗶 𝗽𝗲 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝗜 𝗦𝘂𝗱 𝗮𝗹 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬
𝗣𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗮𝘀𝗳𝗮𝗹𝘁 𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻𝘂𝘁 𝘀𝗶 𝗽𝗲 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝗜 𝗦𝘂𝗱 𝗮𝗹 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬
Am fost pe șantierul Lotului I Sud al Autostrăzii Bucureștiului #A0 împreună cu reprezentanții antreprenorului, unde am parcurs întregul traseu aferent acestui lot, pentru a verifica stadiul lucrărilor.
✅️ A fost așternut primul strat de asfalt pe acest traseu pe o porțiune de 3 km;
✅️ A fost finalizată montarea grinzilor pentru 9 din 10 structuri, după cum urmează: pasaj pe autostradă peste A2 (km 52+768), pasaj pe autostradă peste A2 (km 0+240) cu cele 4 bretele aferente, Pod pe autostradă peste Valea Calnaului, Pasaj peste autostradă pe DN4, Pod pe autostradă peste CANAL ANIF, Pasaj peste autostradă pe DJ401A, Pasaj pe autostradă (km 68+442);
✅️ S-au montat 553/649 grinzi aferente tuturor podurilor și pasajelor acestui lot;
✅️ S-au montat 5292/5997 predale aferente tuturor podurilor și pasajelor Lotului I;
✅️ Se execută instalarea predalelor prefabricate la pasajul de la km 61+648 peste autostradă și la Pasajul pe autostradă peste A2, unde se lucrează pe timpul nopții, cu restricții de trafic pe A2;
✅️ Se execută lucrări de montaj a esafodajelor de susținere a stâlpilor înclinați la pasajele peste autostradă;
✅️ Se lucrează la armarea, cofrarea și betonarea plăcii de suprabetonare aferentă podurilor (9 structuri);
✅️ Se lucrează la pregatirea suprafețelor pentru aplicarea protecției anticorozivă a suprafețelor din beton;
✅️ Se lucrează la realizarea parcărilor de scurtă durată;
✅️ Se lucrează la sistemul ITS;
✅️ Este în curs de finalizare relocarea rețelelor Transgaz.
ℹ️ În cadrul acestui contract, e prevăzută construcția a 10 structuri, printre care și unul dintre cele mai mari noduri rutiere construite până acum în România - Nodul Rutier care va lega autostrăzile 𝗔𝟬 (Autostrada Bucureștiului) și 𝗔𝟮 (București-Constanța) în zona localității #Cernica.
⚠️ Așa cum se prezintă situația actuală, este nevoie de mobilizare suplimentară și susținută în șantier, pentru a păstra termenul de dare în trafic a acestui lot la sfârșitul acestui an.
📍 Lotul I al Autostrăzii Bucureștiului - A0 Sud are o lungime de 16,9 km, cuprinsă între localitățile #Cernica și #Jilava.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
Compania de Drumuri, acuzată de șantaj la semnarea contractului pentru primul lot al Autostrăzii de Centură București Nord / INTERVIU cu Guido Retter, parte din Asocierea desemnată definitiv câștigătoare / DOCUMENTE
Compania de Drumuri, acuzată de șantaj la semnarea contractului pentru primul lot al Autostrăzii de Centură București Nord / INTERVIU cu Guido Retter, parte din Asocierea desemnată definitiv câștigătoare / DOCUMENTE
Economedia: De ce a existat acest război al contestațiilor cu Intrakat, în ultimii ani, pentru Lotul 1 al Autostrăzii București Nord? Și ce contestații ale Intrakat și ale Asocierii Pizzarotti – RETTER judecă acum instanța?
Guido Retter: În primul și în primul rând contestau că ei au experiența similară, iar noi contestam, arătând, cu documente în spate, că nu o au. De exemplu, ei au fost mereu în asocieri, neavând niciodată proiecte singuri, care să arate că au făcut un drum sau o autostradă. Singura experiență similară a fost o concesiune în care liderul era Aktor, având peste 70%, iar Intrakat având un procent de 13% din concesiune. La rândul lor, mai departe, au dat spre proiectare și execuție tot firmelor lor, dar departamentelor de construcție. La nivelul acesta constructorului au făcut iarăși o asociere, tot din aceștia, și au dovedit că au experiență. Cerința în caietul era să dovedești că ai făcut un pod de o lungime de minim 150 de metri și o sumă aferentă de circa 100 de milioane. Ei au venit cu un tabel care avea 12 poziții care însumau 9 poduri, care aveau lungimi între 165 de metri și 350 de metri. Iar 13 procente din asta, per total, fac peste 200 de metri, iar ca bani peste 100 de milioane. Dar pentru un inginer, să construiești, să proiectezi un pod de 1m este altceva decât pentru 1.000m. Dacă doriți să mergeți cu o mașină cu viteza de 200km/h, nu puteți să vă luați două mașini care merg cu 100 km/h, că tot nu să ajungeți la 200. Noi am făcut dovadă că aceste 13 procente nu îți dau automat dovada experienței similare.
Am câștigat acum la CNSC a patra oară și e prima dată când comisia exclude în totalitate pe baza lipsei experienței similare pe poduri pe Intrakat. CNSC ține acum cont de asta.
Judecătorul de la CAB le-a mai pus totuși un rând de întrebări de clarificare celor de la Intrakat, pentru a dovedi experiența similară, aducând contract, factură, recepție, plan.
Aici există două posibilități: una este să depui termen ceea ce ți se cere, iar dacă dacă nu te încadrezi, să ceri amânarea termenului. Dar ei nu au făcut cerere pentru prelungirea acestui termen, nu au predat documentele, la ultima decizie a CNSC. În schimb, au venit după patru zile și au predat documentele fizic. Deci nu au predat documentele pe procedura din SEAP.
Iar atunci CNSC-ul a respins în totalitate solicitările.
În plus, în trecut au fost date publicului larg, prin mai multe articole, informații care faceau referire la caracatița grecească, respectiv a tandemului Koutras/Katsias – foști lideri, chiar și proprietarul Aktor, care au fost înlăturați din Aktor și care au devenit acționari in Intrakat. În cele din urmă, înțeleg din documente publice că nu mai fac parte nici din acționariatul Intrakat.
Trebuie să spun, că pot confirma o bună parte din subiectele scrise în acele publicații din presă.
Iar mai mult decât atât, se dovedește în acest caz, chiar și în istoricul recent al acționariatului firmei Intrakat, faptul că piața și așa numitele demersuri M&A (Merger and Akquisition) au ca și principal scop maximizarea profitului a unor actori și mai puțin, interesul nostru de a avea o centură realizată cap-coadă a Bucureștiului, capitala României. Construcția, prin muncă de zi de zi, al proiectului este în cel mai bun caz „nice to have” pentru astfel de persoane cu gândire „strategică”.
Iar pentru astfel de persoane strategice am următorul mesaj: Pe lângă dauna suportată de români prin faptul de a nu avea o centură funcțională, firma RETTER are daune reale prin blocarea artificială a derulării proiectului. Suntem la începutul unei analize pentru a verifica toate opțiunile legale și de a demara, probabil în premieră, o acțiune legală contra demersurilor și rezultatelor păguboase aduse firmei RETTER în acești patru ani.
Economedia: Deci CNSC a dat o decizie definitivă că sunteți câștigătorii acestei licitații. De ce ați refuzat semnarea?
Guido Retter: Aici începe povestea noastră. Comisia de la CNAIR, imediat după sentința CNSC, în 2-3 zile ne-a cerut să pregătim toate actele conforme și ne-a dat o listă. Pe baza acestei liste, a treia zi am depus documentele. Lor le-a mai luat 2-3 zile să analizeze documentele și nu au sesizat vreo problemă.
Au trecut aproximativ vreo 10 zile de la decizia CNSC când, într-o miercuri, am fost sunat de către directorul general de la CNAIR că vor să semneze contractul și vrea să participe și ministrul. Le-am cerut să ne dea contractul, acela care este din start introdus în documentația de atribuire și la care nu poți schimba nicio virgulă, ci doar să începi să introduci datele de identificare, precum numele firmei, al semnatarilor etc.
Luni urma, la ora 10.00, să aibă loc semnarea.
Totuși, în vinerea de dinainte ne-am trezit cu următoarele documente: acordul cadru, singurul care trebuie semnat, și, pe lângă acesta, un act adițional, în care se spune de fapt „rezilierea contractului în cazul în care…”. Asta deși Compania de Drumuri nu putea să schimbe sau să adauge o clauză la contractul-cadru, pentru că nu are voie. Știind asta, Compania de Drumuri a făcut un act adițional.
Luni dimineață, cu câteva minute înaintea ceremoniei de semnare a contractului, am informat de acest aspect și am spus că nu putem semna un act adițional și în niciun caz acesta, pentru că prin el îmi pierd drepturile câștigate prin lege. Nu pot să renunț la acest contract, după 4 ani, după ce mă lupt cu cineva care nu are pregătirea și experianța similară în domeniu… Cum să permit eu în țara mea să ne ia nouă proiectele, nouă care suntem companie din România, care am arătat că putem.
Economedia: Și reprezentanții Ministerului Transporturilor ce v-au spus?
Guido Retter: Ulterior am făcut un punct de vedere, ca să ne explicăm argumentele. Nu vreau să mă duc să zic doar că „eu nu doresc” să semnez contractul. Nu am cum să mă duc fără argumente justificate pe lege.
Am fost prezenți, ca semnatari, cei patru actori, pe lângă ceilalți angajați CNAIR și din partea noastră, domnul Pistol din partea CNAIR și Ministerului Transporturilor, domnul Emanuele Chiastra din partea Pizzarotti și eu din partea Asocierii.
Când ni s-a dat documentul, s-a încercat să se forțeze demersul. Ni s-a înaintat prima dată actul adițional, care era deja semnat de toți din CNAIR. Eu am semnat parțial. Însă acordul contractual, care trebuia să fie semnat, era nesemnat și a rămas nesemnat din partea tuturor.
Domnul Chiastra a spus că poate să semneze acordul contractual, dar nu și alte acte adiționale. Mandatul său a fost explicit și numai pentru semnarea contractului și pentru nimic altceva. Iar dânsul n-a făcut altceva decât să acționeze conform mandatului.
Atunci reprezentantul CNAIR ne-a solicitat să semnăm noi prima dată actul adițional și doar după aceea se va putea semna acordul contractual. Și la acel moment s-a întrerupt orice semnare și ne-am ridicat cu toții frumos de la masă și nu am dat curs șantajului.
Din momentul acela, ne-am retras și am analizat ce facem, ce ne permite legea, ce trebuie să facem. Pentru noi un lucru este clar, că vom semna acest contract. În urma istoricului și a tuturor demersurilor în acești patru ani de zile, pentru mine un lucru este clar: că noi, doar noi, avem baza juridică prin care se va semna contractul.
Nu ne așteptam ca semnatarul, pe ultimii metri, să vină el cu niște așteptări care sunt sigur ilegale.
Economedia: Care a fost justificarea CNAIR pentru adăugarea actului adițional? Este neasumare în fața unei posibile decizii a instanței în favoarea contestatarului?
Guido Retter: Motivul CNAIR probabil da, e de neasumare, dar și ce urmează pe baza unei decizii la CAB în cazul în care sunt contrare cu cele ale CNSC.
Există o lege 101 din 2016. Când s-a făcut această lege, s-a făcut tocmai în spiritul de a demara lucrări, de a se realiza lucrările. Schimbarea acestei legi este chiar un jalon din PNRR și are ca scop semnarea rapidă a contractelor, în urma căreia câștigătorul să poată demara în cel mai scurt timp lucrările.
În continuare, însă, CNAIR justifică și argumentează în următorul fel: dacă noi totuși semnăm acest act și ne întoarce CAB sau orice altă instanță pe cale extraordinară, ei, ca persoane, nu doar ca CNAIR, sunt puși în pericolul prin care ei ar trebui să răspundă și să plătească personal anumite daune, despăgubiri.
Legea spune însă altceva. Asta este povestea frumoasă pe care văd că statul și angajații statului nu și-o asumă. Legea spune că ești nevoit să semnezi cu acela care a câștigat dreptul de a semna contractul în urma deciziei clare a CNSC.
Iar dacă în urma acestei semnări, prin care se derulează proiectul, totuși o altă instanță, cum ar fi CAB, decide contrar soluționării CNSC, atunci se va intra într-o nouă reevaluare prin care se va decide câștigătorul. În cazul în care, însă, contractul este semnat conform legii 101/2016, schimbată în 2023, compania care pierde contractul poate doar, printr-o altă procedură juridică, să ceară despăgubiri, care sunt însă clar limitate la cheltuielile pentru pregătirea documentației de atribuire.
Dar contractul merge mai departe și tocmai acesta este sensul prin care legiuitorul a spus că noi trebuie să facem proiecte.
Ce este mai rău pentru stat? Să nu faci proiectul sau să plătești despăgubiri minimale?
Economedia: Despre ce despăgubiri am putea să discutăm și despre ce sume?
Guido Retter: În cazul nostru, noi vorbim de un contract de 815 milioane de lei, pe de o parte. Și s-a încercat să se facă un act ilegal prin care acest proiect să poată fi stopat.
Ce ar putea să câștige în instanță competitorul? Într-adevăr, dacă discutăm de o anumită daună sau de o anumită despăgubire, legea spune că sunt eligibile doar costurile, evident, pe care trebuie să le și dovedești, care parcurg din faza de licitație. Deci nici măcar vorbă de un profit nerealizat.
În cazul nostru, dacă noi acum ar trebui să dovedim această sumă, avem costuri de „legal” – nu mai mult de 7.000 euro – și avem în plus circa 25.000 de euro costuri cu garanția de participare.
În plus, acest act adițional care urma să fie semnat rămânea la CNAIR, ceea ce pe mine m-a frapat. În mod normal, se semnează trei originale, din care unul se predă joint-venture-ului. Ni s-a spus că ni s-ar fi dat acordul, dar nu și actul adițional. Explicația fiind că, doar în cazul în care CAB respinge, el devine fără obiect. Iar în cazul în care CAB nu respinge, noi ca și joint-venture suntem puși în fața faptului împlinit, care nu înseamnă altceva decât rezilierea automată a contactului semnat, risc pe care personal nu pot să îl accept.
Economedia: Mai știți alți constructori la care CNAIR să fi prezentat acest act rezolutoriu la contracte?
Guido Retter: Eu pot să vă redau doar ceea mi s-a spus la nivelul CNAIR. Probabil, ca să ne facă totuși mai ușoară semnarea, ne-au spus: „De ce? Că nu sunteți singurii…”.
Ar mai fi, de exemplu, alte două firme, cum ar fi firma românească lider pe piață și PORR. (Precizare: Economedia a solicitat clarificări de la UMB și PORR și nu a primit vreun răspuns până la ora publicării acestui articol)
Nu am întrebat dacă s-a întâmplat înainte să apară schimbarea în legea 101. La PORR este vorba de contractul lotului patru de pe Autostrada Sibiu – Pitești. Îmi spune istoricul că s-a semnat după ce a apărut legea 101 în formă schimbată.
Mă interesează destul de puțin ce au făcut alții, dar mă interesează foarte mult să apăr drepturile câștigate în instanță și să aplic în consecință legea. Dacă alții au făcut-o, totuși, ar trebui să știe ce au făcut. Dacă au făcut-o, totuși, ar treubi să știe că au desăvârșit un act ilegal, care pentru angajatul statului poate fi interpretat în același timp drept abuz în serviciu. Iar noi, cei care semnăm, suntem totuși reprezentanții unor companii care ar fi trebuit să știm ce facem prin semnarea unui astfel de document.
Eu voi semna contractul împreună cu partenerul meu și evident împreună cu CNAIR, doar că o să o facem pe o cale și pe o bază legală.
Economedia: De ce există aceste două contestații, plângeri civile pe rolul instanței, depuse de Asociere și de Intrakat pentru care se așteaptă decizia? Din cauza grevei magistraților am văzut că termenul a fost amânat până pe 6 septembrie.
Guido Retter: Noi am făcut un automatism să sprijinim CNAIR în demers. CNAIR sunt atacați, pe motiv că lui Intrakat nu li se acordă acest drept de a preda o documentație într-un alt mod decât în SEAP.
Noi, prin contestație, mergem în ajutorul CNAIR sau în aceeași gândire, tocmai contra acestui argument, tocmai contra acestei plângeri. Spunem că dacă Intrakat a predat actele când nu mai putea să le preda, prin procedură legală.
Și contestăm și experiența similară lipsă. Dar primează predarea întârziată. De asta am depus și noi contestație la instanță.
Economedia: Ce a făcut Asocierea Pizzarotti – RETTER?
Guido Retter: Noi am depus din nou la CNSC o contestație, explicit scrisă, arătând cum dorea CNAIR să ne condiționeze să semnăm ceea ce este legal, adăugând alt act. Deci nu e vorba că ei nu voiau să semneze, dar doar cu actul nelegal, ceea noi nu vrem și nu putem. Ideea este să constate CNSC că CNAIR nu ține cont de legea 101/2016, schimbată în 2019. Deci, drept urmare, să oblige CNAIR la semnarea contractului.
Dacă erau demersurile cum trebuiau să fie, atunci eram acolo unde este de exemplu firma UMB, grupul firmelor domnului Umbrărescu, la lotul doi. În orice caz, eram în grafic. Noi am început realmente activitățile de proiectare, mai ales la partea de poduri. Am făcut asta luând în considerare prima perioadă de iarnă, întrucât să finalizăm proiectarea cu mult înaintea termenului contractual. Ar fi fost important să semnăm acum, ca să mai beneficiem de condiții meteo favorabile, mai ales pentru lucrări de verificare și suplimentare a studiului geologic.
Economedia: Ați depus o altă contestație la CNSC, iar instituția a dat astăzi din nou o decizie în favoarea Asocierii.
Guido Retter: Ați punctat bine „din nou”, pentru că nu era necesar. Dar vă spun și pentru ce am făcut asta. Știu că n-am să fiu iubit de unii pentru că am depus din nou contestație.
Inclusiv pentru guvern, pentru guvernul acesta, subliniez că acum trebuie să facem PNRR. Dacă nu îl facem acum, o să pierdem o parte foarte mare sumă din eu. Din ce văd eu la nivelul de ministru, la nivel de secretar de stat, la nivelul unor șefi de companii, există dorința, mai ales pe PNRR, de a face cât se poate de repede și de bine proiectele. Văd implicare și schimbare de atitudine, care se sănătoasă pentru țara asta. Văd o schimbare de atitudine și o conștientizare că acesta este momentul în care nu trebuie să pierdem timp.
Un exemplu bun în acest sens este proiectul Autostrăzii A7, la care nu s-a mai întâmplat până în prezent să se proiecteze, să se și contracteze și să se demareze lucrările într-o perioadă atât de scurtă. Marele „of” este într-adevăr „gaura” lotului trei. Dar văzând întreaga autostradă și având 12 din 13 locuri în construcție poate doar să ne motiveze pentru viitor.
Am avut recent, la Autostrada A7, o ședință, nu doar cu firmele din joint-veture-ul nostru, dar și cu reprezentantul Coni – Trace, de pe lotul doi, în prezenta domnului ministru, ceea ce, ca și semnal, mă încântă, pentru faptul că văd implicarea la cel mai înalt nivel, chiar și pentru rezolvarea problemelor operaționale din șantier. Mesajul este nu doar de a identifica probleme, ci să le și rezolvăm în timp util.
Acestea sunt pentru mine semnale bine venite, necesare, tocmai ca să ridicăm ritmul și prin asta să nu se mai ascundă nimeni. Deci nici angajații CNAIR, dar nici mai ales noi privații, să nu mai avem motive de a merge mai degrabă spre un „claim” (contestație, n.r.), în loc să ne concentrăm pe îmbunătățirea proiectului și realizarea proiectului în șantier.
Această decizie va fi un pionierat pentru următoarele contracte care vor avea aceeași sau o procedură asemănătoare, pe urma căreia vom avea o schimbare a mentalității, ceea ce în acest caz reprezintă frica de răspundere a funcționarului public. Sunt convins că este o schimbare care duce funcționarul public în zona de confort.
Economedia: Ce faceți dacă CNAIR nu semnează doar contractul nici după noua decizie a CNSC?
Guido Retter: În cazul în care nu se va semna în curând, mai ales și pe baza acestei decizii a CNSC, eu voi lua toate măsurile legale, inclusiv de a face plângeri pentru abuz în serviciu.
Motivez această exprimare pentru că atunci nu mai putem spune că este iarăși din vina instituției, cum ar fi Ministerul Transporturilor, CNAIR sau ba chiar Guvernul. Atunci vorbim doar și numai de atitudinea funcționarului public pentru care ar trebui să știe că poartă în deplin răspunderea.
Eu mă aștept de la conducerea CNAIR, mai ales de la directorul general, să pună în aplicare decizia de astăzi a CNSC și să ne să ne invite să semnăm acordul contractual, fără niciun altfel de act adițional.
Personal, nu pot fi de acord ca, în această țară, un reprezentant al statului să ia alte decizii decât acelea care îi sunt trasate prin atribuțiile sale, deci prin legea care-i dă cadrul de acțiune.
Suntem, între timp, destui proprietari de firme cu școală, chiar cu absolvirea unor facultăți renumite la nivel internațional și avem între timp o experiență internațională. Pe toate acestea se bazează reputația noastră.
Acesta este pentru mine momentul decisiv, în care nu mă mai pot lăsa călcat în picioare, în țara mea. Iar pentru asta trebuie să ne „asumăm” deciziile cu toții, mai ales noi de pe partea privată, dar bineînțeles și colegii români de pe partea statului, iar pentru asta trebuie să cunoaștem necesitatea de a acționa profesional, legal și ferm pentru a realiza proiectele in infrastructura mare, cu implicarea a cât mai multor firme românești.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗡𝗼𝘂𝗹 𝗻𝗼𝗱 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗔𝟬 𝘀𝗶 𝗔𝟭 - 𝗮𝘂 𝘀𝗼𝘀𝗶𝘁 𝗶𝗻 𝘀𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗲𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰
𝗡𝗼𝘂𝗹 𝗻𝗼𝗱 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗔𝟬 𝘀𝗶 𝗔𝟭 - 𝗮𝘂 𝘀𝗼𝘀𝗶𝘁 𝗶𝗻 𝘀𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗲𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰
Am fost pe șantierul 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟯 𝗦𝘂𝗱 al 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬, pentru a menține presiunea și sprijinul față de antreprenorul grec, în așa fel încât ritmul mai bun din ultimele luni să fie cel puțin menținut.
Pe acest sector de autostradă, se execută lucrări atât la traseu, cât și la structuri, după cum urmează:
✅️ La pasajul pe autostradă peste A1 au fost finalizate infrastructurile și au fost aduse primele grinzi metalice, care vor fi asamblate la sol și ulterior, vor fi amplasate pe infrastructuri;
✅️ La pasajul pe autostradă peste CF Bucureşti - Craiova (sat Țegheş, comuna Domnești) se lucrează la armarea, cofrarea și betonarea riglelor;
✅️ La podul pe autostradă peste râul Sabar (sat Dârvari, comuna Ciorogârla), continuă lucrările de armare, cofrare și betonare a pilei Dârvari;
✅️ La pasajul pe DJ602 peste autostradă (Ciorogârla) continuă lucrările de armare a elevației Culeei 1;
✅️ La trei pasaje peste autostradă, pe DC128, pe DC158 (ambele în Dârvari) și unul în Domnești, au fost finalizate lucrările de armare, cofrare și betonare a elevațiilor, pilelor;
✅️ La pasajul pe autostradă peste DJ601 (Ciorogârla), continuă lucrările de armare și cofrare banchetă cuzineți;
✅️ La podul pe autostradă peste râul Ciorogârla, au fost finalizate toate structurile;
✅️ Se execută fundația de balast pe traseul autostrăzii din zona comunei Clinceni;
✅️ Se execută stratul final de umplutură pentru traseul autostrăzii din zona comunei Joița;
✅️ Se execută drenuri/umpluturi adiacente podețelor;
✅️ Se execută lucrări de terasamente și amenajare cu pământ vegetal în zona km 0;
✅️ Continuă lucrările de umpluturi la corpul de drum cu material necoeziv pentru traseul autostrăzii stânga/dreapta din zonele satelor Bâcu și Dârvari;
✅️ Continuă lucrările de scurgere a apelor și de cofrare și betonare a șanțurilor pereate, în zona localității Domnești;
✅️ Continuă lucrările de canalizare și dren median în zona satelor Bâcu și Joița;
✅️ Au fost executate săpături pentru 20 bazine de retenție;
✅️ Se execută lucrări de relocare a rețelelor de utilități publice.
📍 Lotul 3 al A0 Sud leagă DN6, în zona #Bragadiru – #Cornetu, până la A1, în zona localităților #Ciorogârla – #Dragomirești Vale (inclusiv nodul rutier dintre A0 și A1) și are o lungime de 18 km.
ℹ️ Pe acest lot de autostradă, vor fi construite 9 pasaje și 4 poduri, un nod rutier la intersecția cu A1, 46 podețe pe autostradă și bretele, două parcări de scurtă durată și două spații de servicii.
ℹ️ Având în vedere importanța semi-inelului sudic al A0 pentru traficul din zona regiunii București-Ilfov și nu numai, trebuie să depunem toate eforturile ca acest lot să fie dat trafic în cursul verii viitoare.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗨𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗹𝗼𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗿𝗶𝗱𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗣𝗮𝗻-𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 𝗻𝗿. 𝟰 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮, 𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝘀𝗰𝘂𝗿𝘁 𝘁𝗶𝗺𝗽, 𝗹𝗮 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶
𝗔 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗿𝗲𝗹𝘂𝗮𝘁 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗽𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘀𝗲𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝘇𝗮 𝗶𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘀𝗲𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗔𝟬 - 𝗟𝗼𝘁 𝟮 𝗦𝘂𝗱 𝗰𝘂 𝗗𝗡𝟱 𝘀𝗶 𝗗𝗡𝟲
𝗨𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗹𝗼𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗿𝗶𝗱𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗣𝗮𝗻-𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 𝗻𝗿. 𝟰 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮, 𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝘀𝗰𝘂𝗿𝘁 𝘁𝗶𝗺𝗽, 𝗹𝗮 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶
După, probabil, cea mai lungă licitație, epopeea Lotului 1 Nord al Autostrazii Bucurestiului #A0 a ajuns la final. Decizia instanței a dat câștig de cauză CNAIR-ului și astfel, în sfârșit, putem solicita documentele câștigătorului pentru demararea procedurii de semnare a contractului cu acesta - Asocierea Impresa Pizzarotti & C Spa Italia S.p.a – Retter Projectmanagement.
𝗜𝗻 𝘀𝗳𝗮𝗿𝘀𝗶𝘁, 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝘀𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝗮 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗹𝗼𝘁 𝗿𝗮𝗺𝗮𝘀 𝗱𝗶𝗻 𝗔𝟬 - 𝗟𝗼𝘁 𝟭 𝗡𝗼𝗿𝗱, 𝗳𝗶𝗶𝗻𝗱 𝘁𝗼𝘁𝗼𝗱𝗮𝘁𝗮 𝘀𝗶 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗹𝗼𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗿𝗶𝗱𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗣𝗮𝗻-𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 𝗻𝗿.𝟰, coridor cuprins între Nădlac – Arad – Timişoara – Lugoj – Deva – Orăştie – Sebeş – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Drajna – Cernavoda – Constanţa.
Valoarea contractului este de 815,07 mil. lei, fără TVA, finanțare din fonduri europene nerambursabile, iar termenul de finalizare al lucrărilor este de 34 luni de la semnarea contractului, după cum urmează: 12 luni proiectare și 22 luni execuția lucrărilor.
Contractul prevede executarea și a două pasaje supraterane:
✅️ Pasaj peste CF101 București – Pitești DN7, cu o lungime de 733 m
✅️ Pasaj peste râul Colentina, CF 300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea, cu o lungime de 650 m
📍 Lotul I al traseului din Nordul Autostrăzii Bucureștiului, se află între A1 și DN1, de la #Dragomirești la #Corbeanca și are o lungime de 17,5 km.
𝗔 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗿𝗲𝗹𝘂𝗮𝘁 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗽𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘀𝗲𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝘇𝗮 𝗶𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘀𝗲𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗔𝟬 - 𝗟𝗼𝘁 𝟮 𝗦𝘂𝗱 𝗰𝘂 𝗗𝗡𝟱 𝘀𝗶 𝗗𝗡𝟲
Am fost pe șantierul Lotului 2 Sud al Autostrazii Bucurestiului pentru a verifica stadiul lucrărilor executate de antreprenorul Alsim Alarko.
Principalele lucrări ce se desfășoară în acest șantier sunt:
✅️ continuă așternerea stratului de uzură pe zona din proximatitatea nodului rutier A0 cu DN5
✅️ a fost finalizat stratul de formă din balast în proporție de 99%
✅️ a fost finalizat stratul de fundație din balast în proporție de 98%
✅️ a fost finalizat stratul de balast stabilizat cu ciment în proporție de 95%
✅️ a fost finalizată așternerea primului strat de asfalt (stratul de bază) în proporție de 89%
✅️ a fost finalizat stratul de binder în proporție de 79%
✅️ podurile și pasajele sunt finalizate în proporție de 98%, iar, în prezent, se execută lucrări de hidroizolație, lucrări de finisare, montare parapet
✅️ se așterne stratul de legătură (BAD 22,4) între km 75+145 și km 75+560
✅️ se execută lucrări de umpluturi la 3 trei pasaje peste autostradă
✅️ se execută rigola mediană între km 77+500 – km 78+100
✅️ se execută stratul de balast stabilizat aferent zonei mediane între km 80+380 – km 81+500 și nodului rutier cu DN6
✅️ se realizează șanțurile betonate între km 84+750 – km 85+300
✅️ se execută lucrări de iluminat public la nodul rutier cu DN5
✅️ se instalează panouri fonoabsorbante în zona nodului rutier cu DN6
✅️ continuă lucrările ITS
✅️ continuă lucrările la Centrul de Întreținere și Coordonare
✅️ continuă lucrările la parcările de scurtă durată
✅️ a început demolarea bretelelor de deviere a traficului din zona intersecțiilor cu DN5 și DN6 și a fost reluat traficul rutier pe traseul de bază al celor două drumuri naționale. 𝗖𝗶𝗿𝗰𝘂𝗹𝗮𝘁𝗶 𝗰𝘂 𝗮𝘁𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲 𝘀𝗽𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮 𝗽𝗲 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁𝗿𝗼𝗳𝗮 𝗮 𝘀𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮 𝗶𝗻𝗰𝗮 𝘀𝗲 𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗮 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗮𝗿𝗶 𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗼𝘅𝗶𝗺𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲!
📍 Lotul 2 Sud al Autostrăzii Bucureștiului #A0 are o lungime de 16,3 km, cuprinsă între localitățile #Jilava și #Bragadiru.
ℹ️ Acest lot va fi finalizat pana la sfârșitul acestui an și se va circula între DN5 și DN6, la nivel de Autostradă, fără a se mai tranzita actuala Centură a Capitalei.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗨𝗹𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗴𝗿𝗶𝗻𝘇𝗶 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗗𝗡𝟭
𝗨𝗹𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗴𝗿𝗶𝗻𝘇𝗶 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗗𝗡𝟭
In acest moment, pe șantierul Lotului 2 Nord al Autostrăzii Bucureștiului #A0, în zona nodului rutier, se desfășoară activitatea de montare a ultimelor grinzi aferente tablierului metalic al pasajului principal peste A0 - DN1, în zona Balotești - Corbeanca.
Urmează să dăm în trafic acest lot de pe Autostrada Bucureștiului #A0 în toamna acestui an, fiind primul tronson al acestei autostrăzi care va fi deschis circulației, între DN1 și A3, urmând ca descărcarea provizorie în DN2 să se realizeze în cursul anului viitor.
Mai multe informații despre stadiul lucrărilor vă dau în acest live.
📍 Traseul Lotului 2 Nord - A0 se desfășoară între DN1 (în dreptul localității Corbeanca) și DN2 (în dreptul localității Afumați).
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗨𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗮𝘀𝗳𝗮𝗹𝘁 𝗽𝗲 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟮 𝗦𝘂𝗱 𝗮𝗹 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬
𝗨𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗮𝘀𝗳𝗮𝗹𝘁 𝗽𝗲 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟮 𝗦𝘂𝗱 𝗮𝗹 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬
Pe șantierul Lotului 2 Sud al Autostrăzii Bucureștiului #A0 se execută lucrări de așternere a stratului de uzură pe ultimul tronson de drum cuprins între DN6 și DN5, tronson pe care îl vom da în trafic până la sfârșitul acestui an.
Revin cu mai multe detalii despre stadiul lucrărilor.
📍 Lotul 2 Sud al Autostrăzii Bucureștiului #A0 are o lungime de 16,3 km, cuprinsă între localitățile #Jilava și #Bragadiru.
ℹ️ Cum am spus, acest lot va fi finalizat pana la sfârșitul acestui an și se va circula între DN5 și DN6, la nivel de Autostradă, fără a se mai tranzita actuala Centură a Capitalei.
-
- orex
-
Posted:
-
orex
𝗔𝘂 𝗶𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁 𝘁𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰 𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘁𝗿𝗼𝗻𝘀𝗼𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬
𝗔𝘂 𝗶𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁 𝘁𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰 𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘁𝗿𝗼𝗻𝘀𝗼𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟬
Pe șantierul Lotului 2 Nord al Autostrăzii Bucureștiului #A0, a început efectuarea testelor de încercare necesare pentru darea în trafic.
𝗧𝗲𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮 are loc pe pasajul peste calea ferată și peste șoseaua dintre Tunari și Dimieni și se efectuează prin intermediul unui număr de 8 camioane de mare tonaj, încărcate cu 40 tone fiecare, iar măsurătorile sunt efectuate de Universitatea Tehnică de Construcții București.
În următoarele două zile, vor avea loc testările și pe pasajul principal peste A3 București-Ploiești, iar mâine începe și 𝘁𝗲𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗶𝗻𝗮𝗺𝗶𝗰𝗮.
Urmează să dăm în trafic la sfârșitul lunii noiembrie tronsonul cuprins între DN1 și A3, urmând ca descărcarea provizorie în DN2 să se realizeze în cursul anului viitor.
📍 Traseul Lotului 2 Nord - A0 se desfășoară între DN1 (în dreptul localității Corbeanca) și DN2 (în dreptul localității Afumați).
📖 Pagination options