De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Cutremure

765 posts, 244873 views
 
Go to page:  1  ... 49 50 51 52 53 54 55
 
 

📖 Pagination options
Re: Cutremure shoppy

In Turcia structurile sunt construite atat de prost si cu atat de putin fier-beton ca acolo totul se demoleaza cu excavatorul lovind structura cu cupa de mutat pamant(deci nu cu piconul) in cateva ore, daca ai incerca asta la noi dupa cateva ore ai rupe ceva la excavator, probabil ca de aceea nu se reactiveaza discutiile la noi dupa fiecare cutremur din Turcia.

 



Re: Cutremure 1689

Imi permit sa am rezervele mele foarte serioase  cind vine vorba de respectarea normelor seismice la blocurile construite in Bucuresti mai ales dupa 2000…

Inainte de ‘89, daca se dovedea o ignorare crasa a normelor, erai pasibil pina la pedeapsa capitala - asa ca frica pazea, cit de cit, vorba proverbului, pepenii…

 


  • Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure Utilizator anonim 2

Sa vedeti distractie prin “rezidensuri” cind o lovi si pe la noi cutremurul cel mare. O sa fie o megatragedie; dupa ce ca avem putini tineri, cei si mai putini care inca nu au plecat din tara locuiesc in astfel de ghetouri, cu copiii lor.

Nu cred ca s-au construit la fel de prost ca alea din colajul anterior din Turcia dar probabil nici cu mult mai bine. Am fost odata prin Militari rezisens si construiau unii un bloc. Muncitorii erau vai de capul lor, niste oameni fara nici o legatura cu meseria, se vedea ca orbecaie pe santier in cautarea unui scop. Nici echipament de protectie nu aveau, nimic. Naiba stie ce o iesi din mina lor. Vedem la cutremur.

 


Re: Cutremure 1689

Din pacate cred ca ne vedem intr-o situatie extrem de dificila in ceea ce priveste fondul locativ (cel putin in Bucuresti).

Majoritatea (inca) blocurilor au - deja - 35-40 de ani, ceea ce incepe sa ridice semne de intrebare referitoare la rezistenta in timp - chiar daca au fost construite conform normelor, intretinerea a fost “sublima, dar a lipsit cu desavirsire” - plus modificarile non-conforme care au fost facute fara nici un control…

Pe de alta parte, ceea ce s-a construit nou e chestionabil…

Lumea tinde sa ia in deridere “coruptia ucide”, dar ma tem ca la primul cutremur major vom vedea rezultatele. Si nu este o chestiune de daca, ci - ma tem - de cind.

Nu intru in polemici aici… Un cutremur major se va intimpla in Bucuresti.

Cindva.

1-2-10-20-50 de ani - asta e doar o chestiune de timp, dar se va intimpla.

Este Bucurestiul pregatit pentru asta ?

Eu spun ca nu.

Vor fi mai multe victime ca in ‘77 ?

Eu prevad ca da.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure ADK

Din păcate toți acești "investitori" NU au înțeles că NU aveam nevoie de blocuri peste blocuri și din mămăligă, au fost destule construite înainte de 1990 și la o calitate ceva mai bună, la astea actuale de ce să ne mai ascundem după deget că au fost făcute doar, doar să iasă banul, construcția cât mai repede și "clienții" care nu știu cât la % știau ce-i poate aștepta.

Nu știu cum în urma dărâmăturilor cel mai probabil nu au nimic pe conștiință, au luat banii, au plecat iar ulterior o groază de vieți au fost pierdute foarte chinuitor sub dărâmături. Însă și locatarii, chiar nu știau ce oferă în general blocurile noi? Sau s-au lăsat "convinși" că "lucrul nou, e lucru nou" ca și majoritatea mașinilor făcute după anul 2010, doar și ăștia trebuie să trăiască din ceva (cât au păcălit și aici lumea cu programul rabla...). Deși ok, un autoturism are în general un număr de ani de folosință, de regulă mult mai mic față de o locuință.

Însă revenind, chiar nu am înțeles construcția abuzivă a o groază de blocuri (deși cred că mi-am dat singur răspunsul mai sus, dar continuând discuția) mai ales în capitală chiar și în perioada comunismului. Deși culmea, la scurt timp (și relativ rapidă, a celor noi) a ridicărilor au apărut și locatarii, în general cei "de bani gata" adică cam în același timp și pretențioșii. Pe insula aceea de la Straja din spatele centralei a răsărit - nici nu știu exact când, cred că prin 2015 - un bloc de 8 sau 10 etaje, brusc o lume nouă și un puhoi de mașini într-un loc unde cândva era un spațiu de joacă. Apoi, o groază de blocuri unde cândva credeam că îmi trebuie rovinietă la mașină judecând cât de periferic părea zona - proporțiunea între Metalurgiei și IMGB Vulcan și nu numai. Atâtea blocuri culmea cu cliențeală rapidă s-au făcut într-un timp destul de scurt, de parcă populația s-ar tot mări și toți ar fi în limbă doar după București (vorbind acum despre noi, despre turci situația a părut și mai nasoală).

La un cutremur (care poată să apară oricând la orice grad) nici eu nu văd cam deloc șanse deși cât de legați la ochi au putut fi proprietarii când trebuia - dacă tot vroiau un apartament - să opteze spre ceva mai vechi dar recondiționat, nu bloc nou. Nu știu ce credeau investitorii ăștia, că și casele noi făcute tot de ei sunt destul de proaste și mai dă pe la televizor câte un "coșmar rezidence" cu case, vile la periferia orașelor, un noroi până în gât și posibil și fără canalizare. Pe de altă parte, sunt tineri fete și băieți care au început să cumpere case vechi cu terenuri mari pe la țară și sub 8000€(!), însă destule necesită reparații bune ca să poată să fie locuite în condiții decente.

Aceștia sunt oamenii lacomi de bani, pe care nu-i mai satură Dumnezeu și a doua categorie de care trebuie făcut ceva (nu cum vor ei să scape de toți bătrânii pe motiv că mănâncă banii statului degeaba, sunt tot cotizațiile lor), după parlamentari și cei care creează titluri de știri doar să dai click acolo ca ei să primească bani iar titlul cu conținutul nu au nici o treabă (pe YT există un canal destul de educativ - Dezaburit - unde o echipă foarte restrânsă de tineri își dau toată silința să scoată lumea din ceață și s-o dacă conștientă de multe lucruri).

 


Re: Cutremure andrei11

nomolosanu wrote here:
Salut,
Bloc OD2 , BD ALEXANDRU OREBGIA,NR 8

Marea majoritate a blocurilor de tip "OD" au avut probleme structurale la cutremur, dealtfel  proiectul fiind abandonat după 1977.
Şi ca să mai închid o vorbă ce se aude prin cartier, OD înseamnă orientare dublă a stucturii de rezistenţă, nicidecum nu înseamnă orientare dublă a spaţiului locativ. Sunt extrem de multe alte blocuri cu orientare dublă a spaţiului locativ şi care nu sunt de tip OD.

 


Re: Cutremure nomolosanu

Da, am citit despre asta!!! Speranta mea este ca,  consolidarea facuta(receptionata in 79) sa fi "ajutat'.Chiar azi  am trecut pe la subsol si m-am uitat mai atent..se vad urme grosolane de cofraj pe absolut toti peretii, pereti de minim 30 grosime(banuiala mea  ca aici s-a intervenit dupa cutremur de asta arata asa).Oricum o sa vorbesc la administratie sa incerc sa obtin o copie a cartii tehnice a blocului- acolo ar trebui sa apara cum si unde s-a intervenit.
Acum referitor la blocuri noi vs vechi : si eu credeam ca is mai bune cele vechi, facute mai cu simt de raspundere, dar totusi cele noi is muuult mai bine proiectate  cu tehnologii mai avansate. Asta cu furtul de materiale la cele noi e discutabila, da, se face rabat la calitate dar la finisaje( gresie, instalatatii, usi, geamuri) , la structura de rezistenta nu prea am auzit, vazut.Defecte ascunse pot avea absolut toate, si cele noi si cele vechi.
Pe Turcia nu as aduce-o in discutie-legendele despre constructiile turcesti circula de f multa vreme nu de ieri de azi, plus ca au fost avut doua mari intr-o zi ,si acelea de suprafata, total diferite de cele vrancene.Ar fi interesant de vazut o statistica :cate cladiri au rezistat primului cutremur si cate s-au prabusit la al doilea(asta referitor la slabirea structurii de rezistenta dupa un cutremur) -ar inchide multe discutii de pe aici.

Numai bine si sa ne fereasca Dumnezeu de orice nenorocire.

 


Re: Cutremure shoppy

Ce am vazut la blocurile noi, dezvoltatorii iau fata celor fara bani si doritori de a fi convinsi de desteptaciunea lor in a gasi ceva si ieftin si bun cu poze si expresii de genul:
- "s-a bagat fier la greu, e buncar", dar daca vii la momentul constructiei si iei o armatura din aceea, o pui in picioare si o trantesti pe asfalt, se sparge, este cea mai mizerabila fonta
- "sunt peretii grosi de juma' de metru", dar ei masoara peretii cu tot cu tencuiala si izolatia de polistiren, si oricum nu stii ce este inauntru

Exista doua tipuri de firme care construiesc blocuri:
- cea care face ieftin dar daca te uiti nu are absolut nici o vechime, a aparut doar ca sa construiesca blocul / complexul acesta, dupa ce va vinde si ultimul apartament firma va da faliment si va disparea, evident nu poate fi vorba de nici o calitate sau garantie
- cea care face scump, chiar si cu 50% mai scump, dar are vechime si se bazeaza pe vechime pentru a justifica cei 50% in plus, evident nu va disparea peste noapte si va oferii garantia pentru ca are un renume de mentinut

 


Re: Cutremure nomolosanu

andrei11 wrote here:
Marea majoritate a blocurilor de tip "OD" au avut probleme structurale la cutremur, dealtfel  proiectul fiind abandonat după 1977.
Şi ca să mai închid o vorbă ce se aude prin cartier, OD înseamnă orientare dublă a stucturii de rezistenţă, nicidecum nu înseamnă orientare dublă a spaţiului locativ. Sunt extrem de multe alte blocuri cu orientare dublă a spaţiului locativ şi care nu sunt de tip OD.


Am incarcat aici si releveul de cand am cumparat apartamentul.Seamana izbitor cu cel al lui CostiC (cateva posturi mai devreme :) ) de asemena nu exista pereti de caramida (doar beton si bca), iar blocul nu are acele balcoane cum am vazut ca erau la cel cazut (OD16 din Militari)
WhatsApp Image 2023-02-13 at 14.14.27.jpeg (140.08 KB; downloaded 1677 times)

 


Re: Cutremure subway guru

Ce ma enerveaza la culme e insistenta fatucilor din media de a cere geologilor si seismologilor sa dea in bobi cu preziceri de mama Omida.
Dar am vazut ca totusi sunt ingineri constructori cu solide cunostinte de baza si buna intelegere a fenomenelor doctori in meseria lor care au inceput sa explice oamenilor pe intelesul oricui cum sta treaba…

 


Re: Cutremure Cristi N

Prof. Univ. Dr. Ing. Manole Serbulea: Panica de cutremur e normala. | Aproximativ Discutii cu Gojira

Prof. univ. dr. ing. Manole Stelian Şerbulea este invitat la o ediție specială EXTRA a podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira, în care se discută despre: Ce să facem în caz de cutremur, Starea clădirilor din București și cum stăm comparativ cu Turcia la acest  capitol.

Efectele unui cutremur major în București ar putea fi cu mult mai mari decât cele estimate de autorități.  Un raport de audit al experților Curții de Conturi   de anul trecut relevă posibilitatea unei crize de mari proporții în Capitală în cazul unui seism de calibrul celui din 1977 sau mai puternic.
Documentul oficial remarcă dezinteresul autorităților și toate disfuncționalitățile sistemului de management al riscului de cutremur.

În primul rând, numărul clădirilor în pericol de prăbușire ar putea fi mult mai mare, multe spitale ar putea colapsa, nu există rezerve de sânge și medicamente, forțele de intervenție nu sunt suficiente și, deși există un sistem de alarmare timpurie pentru a se putea securiza infrastructură critică și opri gazele și curentul, de exemplu, nimeni nu a fost interesat de el. Chiar dacă INFP a pus la punct și testat un sistem de alarmare seismică timpurie pentru cutremurele vrâncene puternice, denumit REWS (Rapid Early Warning System), care poate acționa automat oprirea sau securizarea surselor de pericol, cu 25-40 secunde înainte că undele seismice distructive să ajungă la infrastructură care se dorește a fi protejată, sistemul nu a fost implementat, iar furnizorii de utilități nu au fost interesați de primirea alertelor.

Sursă: hotnews.ro




 


  • Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure Utilizator anonim 2

Vai de noi, inca din 2005 ne chinuim cu sistemul respectiv…Pe atunci eram si eu implicat si credeam ca pina astazi au reusit sa il faca functional, sa ii convinga si pe astia sa il ia in serios.

 


Re: Cutremure Cristi N

Eu folosesc sistemul pe baza de canale Telegram al INFP, nu e perfect dar in cazul in care ma trezesc din somn de la zgaltaiala imi e relativ usor sa ma lamuresc daca "e groasa" sau ma intorc pe partea ailalta.

http://www.infp.ro/index.php?i=tgr

 


Go to page:  1  ... 49 50 51 52 53 54 55
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2421 forum members have written 433559 posts in 5398 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use