Totul despre transporturi şi infrastructura adiacentăAspecte diverse din transporturi şi infrastructură

Topic: Cu mașina personală în centrul orașelor - despre parcare, congestie și poluare versus transport public și alternativ

513 posts, 103959 views

Go to page:  1  ... 5 6 7 8 9 10 11  ... 37

📖 Pagination options
Re: Generalități despre parcări 1689

andrei11 wrote here:
[...]
3) Ce te faci cu STB - ul / Metroul dacă toată populaţia bucureştiului, cu un înalt simţ civic, renunţă la automobil şi se îndreaptă spre STB / Metrou ?
[....]

Adevarul e ca, daca privim statistic in urma, pe vremea cind Bucurestiul avea in jur de 1,8 Mil. locuitori, ITB-ul a avut - in perioada lui de glorie - un parc mai mare decit are STB-ul care se presupune ca ar trebui sa serveasca peste 2,5 Mil. de locuitori.

Si in vremea ITB-ului cind utilizarea APP (autovehicule proprietate personala)  tindea spre zero, unii isi amintesc, altii au vazut din poze/filme documentare cam care erau conditiile in care se desfasura transportul.

Mai trebuie luat in considerare si “consumul de mobilitate” la nivelul anilor ‘80 vs. pre si post pandemie

E nevoie de studii aprofundate pentru a putea evalua impactul pe care l-ar avea o migrare masiva spre transportul in comun.

Iar asta s-ar putea intimpla si intr-un interval extrem de scurt datorita unor factori externi (de exemplu o noua criza a petrolului ca cea din ‘73 etc.).

Re: Generalități despre parcări ByOnu

Raspuns pt. Andrei. De unde extremele astea cu "daca MAINE TOTI soferii renunta la masina blabla".  Nici nu trebuie sa renunte toti. Un 5-10% e suficient si oricum UTOPIC sa se intample "maine". Iar un +10% TP de suprafata poate prelua.

Re: Generalități despre parcări subway guru

De renuntat imediat vor renunta proprietarii de rable abandonate care nu s-au mai miscat din loc de ani de zile.
In Japonia si Corea de Sud vezi scolari in metrou (nici nu ar avea cum altfel) dar in grupuri si in uniforme.
Si ca sa revenim la subiect, la Tokyo nu exista masini parcate la bordura dar orasul e impanzit cu parcari etajate, complet automatizate, cu lift si masinile stivuite unele peste altele in pachete de minim 6-8buc.
La Seoul nu exista masini la bordura pe bulevarde, in schimb pe toate strazile laterale sunt masini parcate pe ambele laturi ale strazii.
Si mai e ceva, autoturismele asiatice sunt foarte compacte, n-ai sa vezi la ei salupe SUV enorme in stil american.

Re: Generalități despre parcări Costin

Si i Oslo e plin transportul in comun de copii de 7-8 ani care merg singuri, fara grupuri organizate.

Problema e ca 'e' mai multe probleme. Pentru ca parintii sa inceapa sa faca asta, sigur ca transportul public trebuie sa fie curat, sigur si comfortabil. Dar si scolile trebuie sa fie suficient de bune indiferent de locatie, ca sa nu mai fie trimis copilul din Popesti la scoala 11 langa Victoriei.

De aceea e momentul pentru solutii constructive si nu lamentari despre ce NU se poate face. Pentru ca e nevoie de foarte multe masuri in foarte multe domenii aparent independente, pentru a reduce traficul.

Pentru ca realitatea este ca numarul de masini din Bucuresti, atat parcate cat si in miscare, trebuie sa scada. Si evident ca toti vor sa fie masina celuilalt care sa dispara, ceea ce evident nu e mereu posibil.

Dar pentru a ajunge acolo, realitatea este ca sunt multe arii disfunctionale in administratia Bucureștiului care trebuie reparate. Si nu, nu e vorba de construit parcari, ci de imbunatatit practic totul in afara de parcari.

Re: Sectorul 2 mirceade

Foarte slabă PS2 la acest capitol. Se laudă cu respectarea legii într-o acțiune heirupistă dar la Iancului, Obor, Delfinului, pe Patelimon e plin de parcări (uneori culmea, trasate de ADP) pe trotuare. Tot promite stâlpișorii ăia îndoibili și nici măcar acolo nu mișcă nimic. Care e planul, ne facem că nu vedem ce se întâmplă la șosea și ne rezumăm la străduțele reabilitate cu pavele?

• Mircea G
  • Posted:
  •  

Re: Generalități despre parcări Mircea G

Problema parcarilor este ca sintem prosti .
Muncim mai mult , platim mai multe taxe pt a putea sa ne cumparam o masina ...
Platim taxe peste taxe pt ea .
Platim tva , impozit , platim taxe in combustibil ....platim , platim . Noi astia cu masini muncim si platim sume uriase la buget .
Ce primim de banii astia de la stat ??? Flegme ( scuzati ) in ochi , ca masinile sint rable , ca polueaza , ca fac pe dracu ghem ...si mai au putin sa ne scoata criminali climatici pt ca am  folosit legile statului sa ne cumparam o masina . Adica sintem bataie de joc .
Noi astia care muncim pt luxul asta am ajuns niste nenorociti batjocoriti si pusi la zid . Noi astia care am muncit pt a avea o masina , repet .
" Relaxatii " aia care nu isi bat capul , ca nu au , sint ok si participa si ei la lupta impotriva noastra . Da , lupta si bataia de joc . Vezi Doamne , ei ar putea , dar sint eco , bio si ei merg pe jos cu " troti " sau " bici " ...... De fapt NU pot si nu sint in stare sa-si asume condusul unei masini .
Noi sintem criminali ca vream sa ne deplasam confortabil , cu Ac sau caldura , curati , rapid , si sa putem avea o viata normala  . Noi astia care in drum spre casa de la munca , ne putem opri la un magazin sa facem cumparaturi , ca noi cumparam ca putem cara , ca avem cu ce si avem si cu ce ( bani ) Ala cu troti nu cumpara nici biscuiti .
Noi facem concedii cu plimbari lungi si bagam bani in economie ...
Ma rog , ati inteles .
Acum , la cit contribuim noi la buget , pt ce permitem sa fim bataie de joc ?
Pt ce nu ne spunem parerile vis a vis de parcari ? Tacem ?  Asta primim . Sintem haituiti desi sintem cetateni model care pun in miscare economia . Ca si fumatorii ...

Re: Generalități despre parcări Serban

@Mircea G ,
Haha, chiar ma gandeam ca nu a venit niciunul pana acuma care crede ca in 2022 avutia se mai masoara in faptul ca ai masina. Eventual de la volanul unui Logan luat cu credit, uneori mai ieftin decat unele biciclete din trafic, el se crede superior.

Nu este absolut nicio dovada de smecherie sa ai masina. Eu am masina de cateva zeci de mii de euro, sunt ferm convins ca platesc impozite mai multe si mai mari decat majoritatea soferilor carora le pute sa isi dea fundul jos din masina, dar merg pe jos, cu metroul si cu trotineta. Masina o folosesc pentru calatorit si situatii punctuale, nu imi scad gradele daca nu stau la AC.

Ma rog, mentalitate romaneasca, mi-a zis odata pe strada un muncitor, afland domeniul in care lucrez, ca nu se vede ca lucrez in domeniul respectiv, mergand pe trotineta :))

• Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Generalități despre parcări Utilizator anonim 2

MirceaG are dreptate. Pina acum oamenii erau incurajati sa consume, sa cumpere masini, cu credit sau fara dar preferabil cu; “sa circule banu’, sa creasca economia si mai ales buzunarele unora, cu tot felul de facilitati din bani publici gen programul rabla, etc. Acum, ca toti au masina, li se schimba macazul si sint iar taxati. Normal ca e frustrant.

Re: Generalități despre parcări ByOnu

RE: MirceaG, mai multe taxe va aduce oricand un trotuar liber, atractiv si circulat, decat toate masinile care parcheaza pe el.

Avem nevoie de un restart pentru viata orasului. S-au mutat toti comerciantii in malluri, unde sunt parcari de sute de locuri (mii? Voi sa-mi spuneti, nu stiu), iar strazile si bulevardele orasului au murit. Sunt moarte! Afaceri inchise, vitrine sparte, baricadate, in timp ce trotuarele sunt doar niste locuri pline de masini de pe care abia astepti sa scapi. Nu, asta nu inseamna sustinerea economiei. Orasele cu economii beton, care nu au conturile blocate precum Bucurestiul, in special din Europa occidentala, clar nu au toleranta crescuta pentru parcatul oriunde oricum. Dimpotriva, au centre pietonale cu sute, mii de afaceri, si sute de mii de vizitatori zilnici. Dar aia au pe unde sa mearga. Trotuare libere, racorite de copaci, cu pavaj calitativ, si.. oh well  fara masini parcate pe ele.

Din toate taxele platite de soferi adunate, nici 50% din toate costurile pe care le presupune infrastructura rutiera nu cred ca sunt acoperite.

Voi chiar credeti ca se pot construi zeci de mii de parcari sub/supraterane de 10-20-30.000 euro/LOC din taxele soferilor? Si apoi sa fie si gratuita, nu? Ce propuneti CONCRET? Care este solutia? Daca spuneti sa se construiasca locuri de parcare, indicati sursa de finantare. UE ne da bani cel mult pentru parcari periferice.

• Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Generalități despre parcări Utilizator anonim 2

Eu nu cred ca din cauza masinilor a decazut comertul din buricul tirgului ci pentru simplul fapt ca au fost deschise alte magazine mai aproape de clientii lor, in cartierele dormitor. Si situatia juridica a spatiilor comerciale din centru e cam complicata, din ce stiu. Daca nu sint revolutionari improprietariti, sint tot felul de societati falimetare, aflate in diverse stadii de lichidare, etc.

Re: Generalități despre parcări orex

@Utilizator anonim 2
Pe Calea Victoriei e moarta purceaua-n cotet, si nu de azi de ieri, daramite pe alte ”bulivarde”. Au disparut Mega Vision, Stefanel, Gioconda, salonul Spaniol etc. atunci cand nimeni nu se gandea la ”parcari PMB” .  Mai vorbim cum s-au incumetat unii sa faca, deunazi, vis-a-vis de magazinul Muzica terase, magazine de ceasuri sau camasi si au capotat?! Ce treaba are asta cu parcarea?! :think:
Sunt zone in care dever-ul nu-i consistent, nu din cauza parcarilor, ci din pricina lipsei de trafic pietonal!

Re: Generalități despre parcări Valentin

Da, doar ca aici nu e vorba doar de centru (Unirii). Asa cum zice si ByOnu, si citisem/vazusem undeva, ca in Spania, dupa pietonalizarea unui "superblock", comertul FIX in zona respectiva a crescut enorm (cum ar fi la noi sa zicem in Aviatorilor, in care iei mai multe blocuri apropiate le pietonalizezi strazile si sa ai si cum sa amenajezi magazine/cafenele/altele la parter).

MirceaG, sunt curios, cum de n-a murit "economic" nicio tara care a fost foarte agresiva (ex. Olanda)? Aia care au sute-mii de biciclete pe strazi, ce, soferii dinainte nu "cotizau"? Cum de "economia" la ei merge in continuare? Mie mi se pare amuzant, 'domne' eu platesc taxe si impozite', pai bine, da EU, cetatean care folosesc transport alternativ/public NU platesc si eu TAXE si impozite? De ce dreptul la o viata MAI SANATOASA  NU e mai important ca dreptul "la masina"?

Deci, ca sa inteleg, eu, "saracul" care nu are/nu-si permite masina, NU are dreptul la SANATATE, pentru ca el nu "tine economia in picioare" prin consumul de combustibil (care apropo, daca folosesti masina mai rar, ghici ce, nu platesti asa multe taxe) sau taxe, el NU PRODUCE nimic pentru societate, nu? Doar cei cu masini produc valoare adaugata societatii, eu, sarman, inginer de profesie, platitor de taxe si impozite, eu NU produc valoare mai mare decat "bossu" cu cazanu lui DPF off, diesel normal, sa consume "putin" care doar se duce pana la piata sau sa-si plimbe gagica sa o impresioneze cu luminitele de craciun din oras.  :headbash:  :popa:

Re: Generalități despre parcări andrei11

ByOnu, eu văd că deocamdată  pata e pusă pe maşinile care staţionează, nu pe cele care circulă.
Pentru maşinile care staţionează neregulamentar mă aşteptam să se aplice legislaţia actuală.
Aşadar prin noile taxe sancţionăm maşinile care stau,  nu cele care circulă !

Re: Generalități despre parcări Valentin

andrei & others

Logica e simpla, NU TREBUIE sa actionam doar pe o ramura, TREBUIE pe toate ramurile.

Trebuie sanctionat cel care produce poluare, INDEOSEBI a celor care produc probleme de sanatate! (eu as adauga in codul penal ca daca ti-ai scos DPF-ul si te-a prins RAR-ul/P.R in oras cu el scos sa ai dosar penal pentru ca pui in pericol sanatatea publica).
Trebuie sanctionat si cel care prefera sa parcheze "gratis" pe trotuar, desi, ATENTIE, ARE OFERTA pentru parcarea masinii (mai ales daca facem referire la parcarile "albastre" marea majoritate stand goale ca e scump 10lei/ora).
Trebuie sanctionat (a se intelege taxat) si cel care tine masina pe post de bibelou (asta daca nu-si permite costul marit al parcarii), sa o foloseaca odata/de doua ori pe an
Altele, precum investit in transport public, politici publice orientate pe pieton/transport alternativ etc.

Si ca sa evitam alte raspunsuri, inutile. MASINILE din OLANDA care produc valoare NU au disparut, NU le-a interzis nimeni! Tot ce inseamna, ambulanta, pompieri, transport marfuri, NU au disparut din oras, au disparut doar in anumite zone ale orasului. NU are nimeni pretentia de la BUCURESTI sa se interzica TOATE masinile peste noapte si NICI NU se vor interzice, se vor utiliza STRICT acolo unde exista cu adevarat sensul de "nevoie" si nu MOFT. Cine vrea sa conduca/pastreze masina n-are decat sa achite TAXELE, asa cum se intampla acum in toate orasele in care s-au introdus restrictii in centru!

Go to page:  1  ... 5 6 7 8 9 10 11  ... 37

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Aspecte diverse din transporturi şi infrastructură  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463897 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”