De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

Topic: Să scriem corect româneşte!

734 posts, 248043 views

Go to page:  1  ... 37 38 39 40 41 42 43  ... 53

📖 Pagination options
Re: Să scriem corect româneşte! cris_m

Am intrebat-o dimineata pe fosta mea diriginta, profesor de limba romana, cum sta treaba. Intr-adevar, aveti amandoi dreptate, fiind vorba de un acord logic (nu foarte promovat acum 8 ani cand inca invatam eu gramatica). Explicatia pe scurt ar fi ca autobuzele circula, nu lotul, prioritate in acest caz avand sensul frazei, nu semantica frazei. In varianta lunga, explicatia este urmatoarea: "care" este pronume relativ cu functie de subiect in propozitia subordonata, tinand loc substantivului "autobuze", iar acordul se face cu subsantivul substituit. Pentru referinta: https://gramaticalimbiiromane.ro/sintaxa ... biectul/

In orice caz, s-au schimbat foarte multe in ultima vreme, unele modificari aducand mai multa ambiguitate decat claritate, lucru pe care mi l-a confirmat si doamna profesor.

Re: Să scriem corect româneşte! subway guru

Un exemplu mai simplu si clar ar fi de genul
o suta de persoane merg in fiecare zi
Cum ar suna
o suta de persoane merge???
E un exemplu clasic de hipercorectitudine prost inteleasa!
Regula subiectului logic se aplica totdeauna cand e mai multi  :rofl:

Re: Să scriem corect româneşte! cris_m

Da, exemplul tau e unul cat se poate de evident, insa lucrurile nu sunt mereu clare in gramatica, asemenea legalezei.  :mrgreen:

Re: Să scriem corect româneşte! subway guru

Aici suntem perfect de acord, limba romana are niste reguli destul de laxe, cu numeroase exceptii, ceea ce-i confera un farmec aparte!
:love:

Re: Mentenanţa tramvaielor Eduard Andrei

alexxd_31 wrote here:
Lunia 14 o sa revina cat de curand acolo unde are capatul traditional (ca si 46) la Granitu. (Se vede ca nu ati asculrat BUG Mafia)
Va dati seama ca daca se taie tot ce e vechi URAC-ul ramane fara obiect de activitate.

1) Linia 14;
2) la Granitul;
3) nu ati ascultat;
4) tot ce e vechi, URAC-ul ramane;

Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

E în  regulă, am modificat, dar am adăugat şi eu una, am renunţat la conjuncţia  << că >> din Va dati seama daca se taie tot ce e vechi...( am înlocuit-o cu o virgulă ).

Re: Să scriem corect româneşte! orex

Era corecta si versiunea lui @alexxd_31 daca ar fi fost putin mai atent 😉
”Va dati seama ca, daca se taie tot ce e vechi, URAC-ul ramane fara obiect de activitate ?.”, intrucat este o propozitie interogativa exclamativa, alias ”Va dati seama cum URAC-ul ramane fara obiect de activitate?”

Re: Mentenanţa tramvaielor messe

andrei11 wrote here:
De la moderator citire:
Nicu24, ai încălcat regulamentul forumului ( I/3 ), sugerez să-l mai răsfoieşti.
Tot offtopicul cu devierele a fost şters definitiv. Dacă vă plac devierele căutaţi topicul care se potriveşte şi reluaţi  discuţia acolo.

Devierile Andrei, nu devierele.

Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

Da, mulţumesc, a fost din neatenţie, ştiam că  se scrie  devierile.
Mulţam de atenţionare
:applause:

Re: Să scriem corect româneşte! messe

Cu placere!  :bere:

Re: Dac 112 udm messe

Doban4 wrote here:
Mulțumesc de observație, când așez pozele, ele sunt în listă cum ar trebuii. [...]

... ar trebui.

Re: Să scriem corect româneşte! Doban4

Mulțumesc pentru atenționare.

Să scriem corect româneşte! alexandru_gr

andrei11 wrote here:
PTMZ s-a gîndit la racordurile din Militari şi Balta Albă  dar a scris pendule.
Cum şi actala linie M 5.1 tot un racord e.

"Actuala" nu "actala".

Go to page:  1  ... 37 38 39 40 41 42 43  ... 53

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463923 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”