Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi IlfovIstoria rețelei de tramvai din București

Topic: Linii de tramvaie desființate sau neutilizate în București

115 posts, 52600 views

Go to page:  1  ... 2 3 4 5 6 7 8 9

📖 Pagination options
Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti rosetti61

Vechiul capat al lui 2/12/24 de la Basarab - initial se circula prin Elizeu - Fluviului cu intoarcere prin Plevnei - Afluentului (linia continua pe Plevnei pana in dreptul barierei unde era un triunghi de intoarcere, desfiintat in 1941). In 1959 se regandeste transportul in zona odata cu deschiderea statiei Bucuresti Basarab, tramvaiele circuland prin Dinicu Golescu cu intoarcere prin Orhideelor - Plevnei - Afluentului - Elizeu. In momentul inceperii constructiei sirului de blocuri, in 1961, tramvaiele ies in bulevard prin Fluviului. In 1962 se uneste linia peste calea ferata cu cea care vine din Giulesti - 2 ajunge la 16 Februarie, 12 intr-o prima faza la Ciurel apoi scurtat la Bd. Regiei. in perioada 1977-1978 au loc lucrari de largire a sos Orhideelor si a dublarii liniei de tramvai in zona fabricii de bere, sistematizare intersectiei de la bariera, crearea buclei noi de la Gara Basarab si prelungirea liniei de tramvai pe Bd. Regiei pana in spatele caminelor - liniile 2, 9, 12 (scurtat la Basarab), 12 barat (circula pana la Pascal Cristian) si 26 circula in ambele sensuri pe la Basarab; linia simpla ramane sa fie circulata de liniile 14, 30 si ulterior 35. Relatia Plevnei - Afluentului - Fluviului este desfiintata in 1985, cu ocazia reajustarii unor trasee pentru o mai buna deservire - liniile 14 si 30 circula direct pe la Gara Basarab iar 35 prelungit in ambele sensuri pana la Sos. Nicolae Titulescu (Dinicu Golescu - Berzei - Buzesti - A. I. Cuza cu intoarcere prin sos. N. Titulescu - Dr. Felix - Dr. Sergiu - Buzesti). La scurt timp dupa sistarea circulatiei tramvaielor, s-a demontat linia (mai ramasesera doar racordurile din intersectia Orhideelor Plevnei si o portiune de linie pe Fuviului, inclusiv refugiul statiei Elizeu si racordul de pe Dinicu Golescu - parca numai cel spre Gara, nu stiu cand au disparut).

Linia dintre Cosbuc si Rahovei era un racord, folosit numai in cazul unor devieri, nu a fost folosit deloc de vreo linie in traseu normal. Desi treceam mereu pe acolo (cu 25) nu mi-a sarit in ochi acel racord, l-am descoperit tarziu, in filmul Sfarsitul Noptii. Liniile care mergeau spre Uranus si spre Unirii le-am retinut destul de bine, inclusiv starile de decadere si desfiintare. Dupa inchiderea completa a circulatiei tramvaielor pe Cosbuc au ramas mult timp dalele dar fara sine.

Resturile de linie prezente la Chirgiu din capturi sunt cele montate la refacerea liniei 32 in 2003 in ideea ca se va demara proiectul reintroducerii tramvaiului pe Viilor - Tudor Vladimirescu - Panduri. Traseul original a fost desfiintat in 1988, dupa trecerea tramvaiului pe Trafic Greu, liniile scoase si ramanand doar urmele in terasamentul de piatra cubica si incrucisarea tw/cfr de la Inox.

Pe Uranus mai era inca o portiune buna din linia de tramvai inclusiv trecerile de cale ferata din zona Antrepozitelor, care a dainuit pana la prima asfaltare a strazii, dupa 1990 (exista foto cu portiunea respectiva cam 1991-1992) - de atunci au mai ramas bucati mici in zona unde traversa calea ferata
https://bucurestiivechisinoi.ro/2013/04/ ... bastion/

Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti messe

Nu stiam ca 2, alaturat cu 12 si 24 in anii aceia intorcea prin Fluviului, stiam ca erau doar 12 si 24 in acea perioada insa premite-mi sa te corectez intr-o afirmatie: dupa desfiintarea acelui rond de la Fabrica de Tigari in '78-'79, 12 a intors in triunghi la intersectia Regie-Teodorescu-Pascal Cristian; dupa ce a fost scurtat 12 la Gara Basarab a aparut 12 barat, ulterior 32 la renumerotarea din 1981.
@ADK, in mesajul tau de ieri unde ai atasat si niste capturi, acea bucla de tramvai la care am facut referire se afla in spatele camionetei rosii aflate in centrul imaginii, prin fata acelei cladiri cu etaj de culoare alba iar ca fapt divers in stanga imaginii unde este acel spatiu verde ( in dreapta camionetei rosii cu prelata), putin mai la stanga imaginii se afla o mica statie PECO. Si acum pe fostul racord al liniei de tramvai mentionata de mine exista o bretea de acces auto care iti permite virajul la dreapta din Bd. Cosbuc catre cal. Rahovei spre Piata de Flori aflata cam vis-a-vis de fosta vama sau antrepozitele mentionate de rosetti61 putin mai sus.

Intai a fost 12 cu 24 si de abia din 1959 a fost 2 cu 12. La Pascal Cristian imediat dupa desfiintarea buclei, in 1978, intoarce 12 barat iar 12 simplu scurtat la Basarab.
12 a circulat la Ciurel in 1962 si scurtat la Fabrica de Tigarete in 1963, unde  a intors pana in 1978 (pana la desfiintarea rondului).

Linia%2012%20capat%20Regie N.Teodorescu.jpg (58.19 KB; downloaded 6363 times)

Ei, ce zici rosetti de aceasta poza? Care din noi are dreptate? Care linie de tramvai a intors prima data in triunghi? Eu vad scris clar 12 pe caseta de linie a acestui EP V954 fara nicio bara peste numar, 12 barat a venit dupa scurtarea lui 12 la Basarab asa cum ai mentionat, de aceea a si aparut linia 12 barat. Poate nu m-ai crezut in ceea ce afirm sau poate nu ai retinut tu bine cum a decurs evolutia liniilor in zona si ma bucur ca am pastrat aceasta fotografie in PC ca sa ai dovada si vizual ca stiu ce spun; daca nici zona unde m-am nascut si crescut nu mi-o cunosc si cam ce s-a petrecut prin cartier...

P.S. : Va rog sa ma iertati dar nu mai stiu sursa de unde am descarcat acum multi ani aceasta fotografie iar daca cineva recunoaste unde se afla postata acesta poza il rog frumos sa o mentioneze. Multumesc pt. intelegere!

Nu  stiu cum a fost cronologia modernizarilor in zona asa ca am dedus ca prelungirea la Pascal Cristian si bucla de la Basarab s-au facut in acelasi timp. In realitate au fost decalate, prima data  se desfiinteaza rondul din fata fabricii de tutun si se prelungeste 12 pe tronsonul nou construit; lucrarile de pe Orhideelor si bucla de la gara fiind terminate, se scurteaza 12 acolo si in Regie vine 12 barat. Presa a mentionat ceva de schimbarile de trasee din zona? Cum era obiceiul in epoca, tramvaiele circulau prin santier chiar daca erau lucrari la carosabil, cu mici intreruperi in vederea eventualelor completari la calea de rulare.
Fotografia este din 1978, nu stiu daca autorul e Serban Lacriteanu (undeva am vazut-o creditata A. Brzozowski)

12 a intors aproximativ 2 ani la Pascal Cristian dupa care l-a inlocuit 12 barat, cat despre articol in presa de atunci despre aceste modificari poate prin ,,Informatia" sa fi aparut, chiar nu stiu.

Din septembrie 1978 stiu ca au avut loc modificarile lui 2, 9, 12, 26 si automat 12 barat. Ipoteza ca 12 barat sa fi functionat initial la Basarab si sa se produca rocada ulterior, dupa un timp?

Nu, 12 barat s-a infiintat dupa ce 12 a fost mutat la Basarab inlocuindu-l la capatul de la Teodorescu.

• ADK
  • Posted:
  •  

Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti ADK

Un alt segment de linie, ceva mai specială dar foarte scurtă pe domeniul public este linia (cu tot cu rețea și astăzi) pe care ieșeau vagoanele modernizate de uzinele FAUR (și că tot suntem la linii desființate/neutilizate, este și o linie CF aproape scoasă din uz).
2022-04-20_230638.jpg (82.2 KB; downloaded 5580 times)

2022-04-20_230813.jpg (100.52 KB; downloaded 5577 times)

Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti Chev Celios

Ce ma mai cocotam pe gardul ala sa vad panterele roz in curte pe linia aia gata de livrare.

Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti ClaudiuBadita

Salut

M-am apucat de trasat pe G Earth toate liniile de tramvai existente si dezafectate din Bucuresti (cam cum am facut cu reteaua CFR) dar nu cred ca termin prea curand misiunea :) .  Fata de cfr, pt liniiile de tramvai vreau sa notez si tramvaiele care au operat sau opereaza pe fiecare sectiune in parte (aici intervine distractia)

Ma ajut de ce resurse prind, am planurile cadastrale din 1911 si 1990 care clarifica enorm dar nu ar strica sa fac rost si de unule din preroada '30-40 sau '60-70.
De asemenea imi lipsesc total harti din perioada 1940 -1960, daca aveti in arhiva asa ceva m-ar ajuta enorm.

Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti cris_m

Daca nu gasesti nicaieri sau nu are nimeni, am gasit eu saptamana asta la casa Filipescu-Cesianu o harta din perioada respectiva (anul nu il mai stiu cu exactitate) unde erau desenate inclusiv liniile de tramvai.

• Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti Utilizator anonim 2

Avem pe forum o colectie foarte buna:

https://forum.metrouusor.com/ViewTopic?T ... ageNum=1

Hopa…Zica ca e eroare. Hmm.. in cel mai rau caz va trimit eu din nou poze cu harta ITB din 1973 aflata in colectia familiei.

Re: Linii de tramvaie desfiintate sau neutilizate in Bucuresti ClaudiuBadita

Utilizator anonim 2 wrote here:
Avem pe forum o colectie foarte buna:

https://forum.metrouusor.com/ViewTopic?T ... ageNum=1

Hopa…Zica ca e eroare. Hmm.. in cel mai rau caz va trimit eu din nou poze cu harta ITB din 1973 aflata in colectia familiei.

Multumesc, am descarcat tot de pe forum, fac parte din materialele de baza utilizate in cercetare dar tot ramane perioada 40-46 si '50-'60 total descoperita.

O sa revin pe sapt viitoare cu print screen-uri din zonele  "fierbinti" solutionate pana in prezent pentru dezbatere.

Go to page:  1  ... 2 3 4 5 6 7 8 9

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria rețelei de tramvai din București  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463862 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”