Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Termoficare

1134 posts, 270793 views
 
Go to page:  1  ... 48 49 50 51 52 53 54  ... 81
 
 

📖 Pagination options
Re: Termoficare 1689

Solutia cu schimbator de caldura sol-sol functioneaza (si asta, doar partial, pentru ca la temperaturi exterioare sub -5C ajungeti sa va incalziti 100% ... electric :D ) doar pentru locuinte individuale. Daca vorbim de foraj vertical, asta este foarte scump si - dupa 5-10 ani riscati permafrost in jurul schimbatoarelor de caldura.

Mai mult, solutiile cu pompe de caldura sint - majoritatea - potrivite pentru sisteme de incalzire cu circuite de temperatura joasa-medie (incalzire prin pardoseala), unde temperatura agentului termic e +/- 50 C. In Bucuresti caloriferul face legea (mai mult, “ala bun, de fonta”, care are inertie termica si - de cele mai multe ori - e colmatat 20-30-50% cu rugina si mil...). Pentru asta temperatura din circuitul de intrare la un bloc P+6 trebuie sa fie bine peste 50 C daca vrei sa mai ai un pic de caldura pe capatul de coloana.

Panouri solare pentru apa calda - la fel, o solutie pentru consumatori mici si doar sezoniera. Cu cit temperatura din circuit e mai mare, cu atit eficienta panourilor solare e mai mica (altfel ajungi de fapt sa racesti apa din circuit pentru ca in timpul iernii temperatura agentul schimbator de caldura din panouri (un fel de antigel) nu depaseste 40-50 de grade - si asta daca e senin si nu sint mai putin de 5 C afara, expunere sudica, inclinare <30 de grade etc etc etc).

Nu spun ca n-ar trebui instalate panouri solare (fie pentru apa calda, fie fotovoltaice) oriunde se poate, dar asta nu trebuie sa fie solutia de baza, ci doar o metoda de a reduce consumul de energie din alte surse (combustibili fosili, hidro etc.) atunci cind se poate si este eficient economic.

Putem continua discutia pe tema asta intr-un topic dedicat, dar - ca sa inchei, pentru sistemul de termoficare din Bucuresti solutiile cu pompe de caldura /panouri solare / et. nu sint fezabile.

Consumul bate disponibilitatea in sezonul rece si - in plus - sistemul actual e fundamental ineficient. Am mai spus asta... Sa cari (cita mai ajunge) apa fierbinte din Vitan in Pantelimon sau Colentina si s-o mai incalzesti dupa aia prin PT-uri spunind ca - de fapt - e doar produs secundar al productiei de electricitate e un fel de a-ti fura caciula. Doar ca altii o platesc (mama subventie la caldura)...

 


  • Mircea G
  • Posted:
  •  

Re: Termoficare Mircea G

mirceade wrote here:
Cristi N wrote here:
Proiectul de asociere este aici.

Este vorba de cazane de apa fierbinte alimentate cu gaz metan, dar solutia efectiva va fi stabilita de Termoenergetica, ei sunt expertii.
Din ce am cautat pana acum, eu cred ca va fi ceva de genul  acesta care nu necesita un cos foarte inalt.

De ce nu se încearcă măcar la un punct termic soluția Clotildiană cu pompe de căldură + încălzire solară? Unele PT dețin și teren unde se pot îngropa presupun (dacă nu cumva e plin de țevi pe acolo, dar chiar și așa).

Poate deoarece nu sint rentabile ? Ce se vinde pt populatie la " magazin " este frumos " impachetat " si plin de floricele dar realitatea este ca pompele de caldura sint cele mai slabe , proaste si costisitoare solutii , iar in exploatare rup la consum ...iar din gama lor cele aer-aer macar sint mai ieftine la instalare .
Economic , daca exista o casa supermega izolata cel mai rentabil este solutia fotovoltaic , centrala electrica .

 


Re: Termoficare Cristi N

@mirceade Nu am participat la discutie dar pot sa presupun ca un criteriu important a fost durata de implementare a proiectului si costul total.

Legat de teren, in Bucuresti, in 99% din cazuri primariile de sector nu au teren in propietate, acesta este al PMB si dat in administrarea sectorului x prin directia y spre a fi folosit la z. Daca o primarie vrea sa schimbe destinatia unui astfel de teren trebuie sa aprobe o HCL, apoi PMB sa puna pe ordinea de zi a CGMB o hotarare echivalenta care apoi sa fie aprobata. Pe scurt dureaza de imbatranesti. Asa ca ideea de a schimba destinatia unui teren pentru a face foraje pe el nu prea e o idee buna in conditiile in care oamenii aia stau in frig si nu au apa calda.

Ca sa intelegi ce e in jurul unui PT imagineaza-ti o caracatita (PT-ul), iar bratele ei sunt tevile care pleaca spre toate blocurile din jur. Ca sa fie tacamul complet, mai adauga si niste cabluri pentru ca de obicei langa  punctul termic mai e si un punct de transformare, daca e si statie hidrofor a Apa Nova iarasi mai adaugi un set de tevi. Si toate astea ar trebui deviate ca sa poti sa iti faci reteaua de foraje pentru pompele de caldura.

Pe viitor, daca reuseste proiectul asta pilot poate trecem si la montarea de panouri solare pentru apa calda, in felul asta am avea ACM cu niste costuri minime pe timpul sezonului cald si Termoenergetica ar avea cel putin 6 luni pe an in care sa poata face lucrari si revizii fara niciun fel de disconfort pentru cetateni.

 


Re: Termoficare 1689

Panourile solare nu pot asigura 100% din necesarul de ACM, nici macar pe perioada verii.

In plus, trebuie luata in considerare si suprafata captanta asociata, dimensionarea rezervoarelor tampon etc.

Prin anii ‘80, in plina campanie de rationalizare, intr-un hei-rupism tipic sistemului o mare parte a parcarilor din Mamaia (posibil sa fi fost si in alte statiuni) au fost acoprite cu panouri solare pentru apa calda si presa vremii a povestit cum vor asigura ele tot necesarul pe timpul verii.

Experimentul a esuat lamentabil, dupa vreo doi ani nu mai ramasesera decit prin parcarea de la Tabara Nord - foarte apreciate pentru ca tineau umbra masinilor

 


Re: Termoficare Hawkuletz

Referitor la pompe de caldura "sol-sol": am vazut undeva in Bucuresti, treaba este eficienta si functioneaza, cu urmatoarele mentiuni importante:
1. La un bloculet nou, bine izolat termic, de cca 40 de apartamente (hotel) sunt cel putin tot atatea puturi, daca nu mai multe; adancimea puturilor este cca 100m; practic, cam pe tot perimetrul cladirii sunt puturi.
2. Schimbatoarele de caldura din apartamente sunt de tip ventilo-convector, eficiente si la o diferenta de temperatura relativ mica intre agentul termic si aerul din incapere, ce zicea colegul @1689
3. Sistemul este folosit atat vara cat si iarna; vara este folosit in regim de racire ("aer conditionat") - cu consecinta ca atunci pamantul este "sursa rece" deci preia caldura; a.i. nu se pune problema de permafrost; parca e configurat de asa natura incat pentru racirea camerelor poate folosi si direct agentul termic intre puturi si ventilo-convectoare, fara sa porneasca pompa de caldura. (parca; memoria mea nu e foarte sigura)
4. Fiecare camera are termostat care comanda ventilatorul din ventilo-convector (cu ventilatorul oprit schimbul de caldura intre elementi si aer e infim); de asemenea toate geamurile sunt echipate cu senzori care opresc ventilatorul cata vreme e geamul deschis

Pentru redundanta, cladirea e echipata si cu centrale "pe gaz", dar prefera sa foloseasca pompa de caldura. Un dezvantaj al sistemului este in anotimpurile de tranzitie, pentru ca sistemul e ori pe "incalzire" ori pe "racire". Cand afara sunt 21 de grade poti avea clienti care sa vrea aer conditionat pe "rece" si clienti care vor caldura. In general se accepta ca atunci vor fi unii nemultumiti. (in extremis cred ca le dau aeroterme frigurosilor)

Seful de acolo zicea ca la fel si-a facut si la casa lui de la tara, doar ca la scara mai mica. Cea mai mare investitie au fost puturile si "cu cat sunt mai multe cu atat mai bine".

Sub rezerva ca nu sunt instalator, am fost acolo sa rezolv chestii de retele de calculatoare, nu de caldura; ce am povestit mai sus am inteles eu din ce am dezbatut cu cei care se ocupa de partea asta.

 


Re: Termoficare 1689

40 de camere de hotel nu echivaleaza nici macar 40 de garsoniere.

Principiul “cu cit mai multe, cu atit mai bine” e (uneori) fundamental gresit cind vine vorba de foraje de adincime pentru sondele de captare sol-sol. De la caz la caz (tip de sol, consum, eventuale surse termale - desi, in astfel de cazuri de obicei NU se permit foraje) , densitatea n-ar trebui sa depaseasca 1sonda / 100 mp.

Da, optiunea de a “re-injecta” caldura pe timpul verii e buna, dar nu trebuie uitat ca eficienta racirii prin podea e mult mai mica - mai ales cind vorbim de acele citeva saptamini tropicale din Bucuresti.

Varianta sol-sol cu ventilatie fortata e extrem de ineficienta si complexa (trebuie recuperator de caldura pe aerul (re)circulat  + filtre + circuit aditional pentru schimbatorul de caldura sol-sol + varianta de rezerva pentru cazul in care temperatura scade drastic (gaz si/sau electric) si lista e mult mai lunga...)..

Investitia pentru astfel de scenarii e masiva si devine - in cazul apartamentelor in ansambluri de locuinte multifamiiliale - prohibitiva.

Daca ai timp, bani de investit initial si spatiu suficient, da, o locuinta individuala poate fi proiectata eficient energetic astfel incit sa economiseasca semnificativ comparat cu una clasica, dar am serioase indoieli ca investitia va fi recuperata de-a lungul duratei de viata a echipamentelor - chiar in scenariul in care pretul
petrolului/gazului s-ar dubla.

PS: bineinteles, exista varianta sa ne-ntoarcem la sfatul pe care l-am primit acu’ 23 de ani - mai puneti un pulovar, eventual si o vesta...

 


Re: Termoficare mirceade

Toată copilăria mea părinții mei au reglat temperatura în calorifere deschizând geamul: caloriferele fuseseră vopsite de atâtea ori strat peste strat încât nu se mai punea problema să învârtă de robinete. Așa o fac și în ziua de azi, mai ales că blocul e izolat. Știu că de la anul repartitoarele vor fi obligatorii dar mă gândesc că încă o soluție rapidă de ajutor pentru pensionari ar putea fi instalarea de termostate subvenționată de primărie, îmi pot imagina că mulți nu vor mai avea bani și de asta după ce-și instalează repartitoarele. Trebuie să ajute și asta în vreun fel rețeaua. Mi-am pus termostate electronice și la ce iarnă blândă am avut au stat extrem de des pe închis. Cred că și-au recuperat de mult costul.

 


Re: Termoficare orex

Astea cu termostatarea e gumbusluc (caraghioslac)! Se creaza dezechilibre termice in ”bloc of fletz”, mai ales in alea neizolate precum al meu!
PS
Am trait astfel de metoda, de a avea caldura pret de cateva ore...si am retrecut la pausal! :yes:

 


Re: Termoficare andrei11

Repartitoarele sunt un bluff ! Indivizii cu căldura te taxează la intrarea în bloc, mult le pasă lor cum e repartizată căldura pe apartamente !

 


  • Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Termoficare Utilizator anonim 2

Eu mi-am montat din proprie initiativa robinete termostatice. In naivitatea mea, credeam ca o sa imi foloseasca la ceva.... Atita timp cit agentul termic are 37 de grade, e clar ca stau intotdeauna la maximum iar in casa in zilele bune am 22 de grade (cind e mai cald afara si nu apare vreo avarie),

E drept ca se creeaza dezechilibre in instalatie odata montate aceste robinete. Corect este sa se prevada pe fiecare coloana niste dispozitive speciale numite valve diferentiale - daca imi aduc bine aminte termenul.

Exact, furnizorul de agent termic te taxeaza la intrarea in bloc si nu ar trebui sa intereseze pe nimeni ce se intimpla cu caldura aia odata contorizata si platita. Ehee, dar intr-un stat "democratic" de tip neosovietic, intereseaza! Sa facem ieconomie, tovarasi, ca moare planeta sufocata cu codoi. Asa ca, in loc sa punem doar robinete termostatate, care rezolva perfect problema reala a risipei prin deschiderea ferestrelor - bagam cetateanului pe git cu forta legii firmele-cui-trebuie. La mine in casa legea o fac eu, nu altii! Eu special mi-am cumparat apartamentul aici si nu in alta parte, pentru ca nu erau repartitoare. Oricit de tentant ar fi fost, daca vedeam repartitoare, refuzam sa cumpar. Am facut 10 ani frigul cu asa ceva si nu mai vreau! Frigul in oase e o senzatie pe care nimeni nu o uita vreodata.

 


Re: Termoficare Albert

Care e legătura dintre frig si repartitoare?

 


Re: Termoficare aztec

Directa
Sau aproape directa.
Pt ca odata cu repartitoarele platesti cat consumi individual.
Dar cum nu traim in apartamente "pe pamant" si suntem dependenti de cel de sus, de jos sau stanga-dreapta, dupa caz...repartitoarele debalanseaza sistemul
Cum... Eu pot oprii total caldura la mine in casa, dar voi beneficia de caldura radiata de vecini prin pereti(mai putin cel exteriori).
Asa ca cel care vrea sa aiba o temperatura decenta in casa, dar are vecini-paraziti...va platii mult mai mult.

Pt a vizualiza mai bine....
Este cam cum sunt scarile de la bloc....
Nu au calorifere...dar este relativ cald, oricum nu ingheti.
Pt ca sunt incalzite de peretii apartamentelor...

 


Re: Termoficare andrei11

Hai că ne lămurim repede.
Situaţii  teoretice ?
Ce se întâmplă dacă:
a) Toate caloriferele din bloc sunt închise.
b) Un singur calorifer din bloc rămâne deschis.
Cum îşi recuperează furnizorul preţul căldurii livrată blocului ?

 


Re: Termoficare orex

Asta te intereseaza pe tine? :shock:
Pe mine sa gasesc in condomiu cald, ca d-asta vin acasa, nu sa ma gandesc la cum e in Kamceatka...ca tot veni moda astazi 24.02.2022! ;)

 


Go to page:  1  ... 48 49 50 51 52 53 54  ... 81
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2421 forum members have written 433420 posts in 5396 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use