MetrouLucrări de modernizare și extindere a infrastructurii pentru metrouM5 Drumul Taberei - Eroilor - Iancului - PantelimonM5 • Tronsonul Eroilor - Iancului • Lucrări în 202x - 20xx

Topic: Discutii despre reorganizarea traseelor STB

17 posts, 5371 views

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
Discutii despre reorganizarea traseelor STB Valentin

Avand in vedere faza in care ne aflam pentru tronsonul M5.2 (proiectare in curs), propun sa deschidem acest topic pentru a discuta despre organizarea/reorganizarea traseelor STB ante si post santier. Am decis sa creez aici topicul pentru ca, dupa finalizarea lucrarilor ramase la M5.1, traseele STB vor fi relativ stabilite pe relatia Eroilor - R.Doamne/V.Ialomitei, astfel ca nu o sa mai prezinte interes (cel putin nu pe topicul despre M5).

Momentan as vrea sa incep cu organizarea post santier (adica M5.2 incheiat) si am sa vin cu niste propuneri cazute din avion, in speranta ca voi reusi sa aud cat mai multe pareri (pro/contra), pentru ca scopul ar fi un "brainstorming" despre ceea ce am considera noi ca retea ideala dupa incheierea santierului. Caut raspunsuri cat mai argumentate si detaliate, dar nu se exclude niciun raspuns.

PS: putem sa vorbim si despre solutii pe durata desfasurarii lucrarilor.

Inainte sa vin cu propunerile, mi-ar placea sa aud despre fiecare linie in parte, ce grad de incarcare estimativ aveau acestea in perioada ante covid.

Bun, acum ca am facut o scurta introducere sa trecem la treaba.

Uitandu-ma pe harta generala a STB si a statiilor M5.2, am cazut din cer si ma gandeam in felul urmator:

Troleibuze:

EST - cu precizarea ca zona estica nu imi este familiara, asa ca eu va invit sa-mi spuneti ca am propus niste ineptii!

85 - Baicului - Universitate - ramane, dar taiat [V1] 85 pe Bd.Dacia - GdN [V2] 85 cu intoarcere  la Parcul Izvorul Rece (strict feeder pentru M5.2)  - in functie de care conexiune e mai importanta (aici ma gandesc la V2 pana la executia M4sud)
90 - dispare -> turele intra in 86 - 86 ramane (de altfel, toate conexiunile cu GdN ar trebui sa ramana pana la M4sud)
70 - Bd.Basarabia - Universitate - ramane, dar taiat [V1] sau realizata o conexiune cu Berceni prin Sos.M.Bravu [V2]
79 - ramane asa (nu am inspiratie)
66 - fie ramane, dar se taie la Universitate (nu la Rosetti) [V1] - fie dispare complet (dublare 21 exista schimb facil la Cal.Mosilor - Bd. Carol I ) [V2] - aici am nevoie de o parere avizata despre 66.
69 - exista 2 variante - ramane taiat la Universitate [V1] sau dispare si ramane 85 [V2] sau intra pe Bd. Dacia pana la Piata Romana (intoarce in rond) [V3]

VEST

93,96 raman - argument - ocol mult prea mare pentru a ajunge la GdN (idem EST - cel putin 93 ar putea sa dispara dupa executia M4sud)
96 - poate un traseu prin Academia Militara - Eroilor - stanga pe Plevnei - GdN (fost traseu la un moment dat chiar)

69 - traseu actual / traseu prin Razoare - fie limitare la Vasile Parvan (face schimbul cu M5 la R.Doamnei/Brancusi - Favorit - Orizont, dar si Eroilor)
- fie poate o solutie cu intoarcere prin str.Izvor - Cal. 13 Septemrie - Sos. Panduri - alte idei nu am (oricum s-ar suprapune mult prea mult cu M5.1+M5.2, dar in acelasi timp e nevoie de un suport pe ramura sudica din D.Taberei) - eu incerc sa fac propunerile plecand de la prezumtia ca nu o sa mai investeasca nimeni in retea noua pentru o distanta mare, desi pe tronsonul Eroilor - Universitate o parte din retea poate fi mutata - poate putem sa ne gandim - odata cu realizarea Strapungere Bd.Timisoara sa-l extindem catre periferie - sunt sugestii, ramane de discutat
90 - dispare - turele se redistribuie in 69/93
61 - dispare - turele se redistribuie in 62 - argument - conexiune facila M3-M5 la Eroilor - concomitent, poate si din cateva ture din 69 - poate electrificam si noi 336 - argumentul pentru care linia ar ramane ar fi din cauza interstatiilor prea lungi din Militari, dar chiar si asa, cu M5.2, poate limitam la Eroilor sau poate impreunam linia 69 cu 61 - Militari -> Eroilor -> D.Taberei sau alte solutii propuse (argumentul ar fi ca s-ar acoperii interstatiile mari din Militari - iar in D.Taberei ar figura ca un fel de feeder pentru ramura sudica). Astept parerea voastra.

Autobuze:

EST

311 – nu ma bag

VEST

122 - pe Str.Berzei catre Piata Victoriei - intoarcere prin Bd. Dacia - argument - desi C.Latin ar conexiune la R.Doamnei, acesta acopera niste zone pe care M5.1 nu prea poate si consider relatia cu Victoriei de interes (la momentul actual astepti destul de mult dupa un 24, iar transbordarea nu e cea mai facila). Si aici sunt curios de sugestii
137 - discutabil - dus la Piata Romana – Victoriei via Str.Stirbei Voda – Bd. Nicolae Balcescu – Bd. Lascar Catargiu – Str.Berzei - argumentul ar fi ca pentru Unirii exista M3, pentru Universitate M5 (conexiune M3-M5 Eroilor), insa ramane Romana-Victoriei - in mod special Victoriei din pricina schimbului chinuit de la Unirii, iar via M5 ar fi nevoie de 3 schimburi
336 – fie limitare la Eroilor – fie dus la Victoriei prin str.Berzei (fie electrificat)
201 – limitare la Eroilor – suspect – conexiune facila cu M5 la Eroilor (fie prin 201, fie prin M1)
368 – dus la Victoriei via str. Berzei cu intoarcere prin Romana – Bd. Dacia sau alte sugestii
168 – comasat cu 368 -> 368A – 368B sau alta solutie

Tramvaie:
24/44 – o idee interesanta ar fi modificarea traseului prin Str.Vasile Parvan cu o buna conexiune M4 si M5 Hasdeu (mai ales ca dispare benzinaria) – intoarcere pe Splaiul Independentei – Str. Stirbei Voda (poate sa fie facut la trotuar) – Str. Calea Plevnei sau ramane pe Str.Stirbei Voda (dar pe centru) si ajunge la statia M4 Stirbei Voda – solutia pentru linie ar fi idem cu ce e acum pe 1/10 – se pupa bine cu traseele de autobuz propuse, astfel incat sa avem un culoar unic tram-bus - argument: in felul asta nu e nevoie sa treaca peste pod (dificultati de implementare, etc.) si asigura o conexiune interesanta cu Victoriei fie via M4, fie via M5.
55 – ma gandeam daca sunt razele de curbura permisive pentru un traseu via Piata Muncii – Cal. Calarasilor (pentru a pastra conexiunea actuala) sau poate un traseu pe Barbu Vacarescu? In orice caz, aici daca ne poate spune Andrei11 ce incarcare are 55 de la Iancului spre centru, daca merita lasata conexiunea actuala sau poate sunt altele de interes.

Diverse argumente conexe:
- statiile STB din D.Taberei se suprapun aproape 1:1 cu statiile de pe M5.1 (singura care lipseste este Carol Davila, dar nu prea as putea spune ca prezinta cine stie ce interes). Pe relatia Eroilor - Universitate avem o situatie usor diferita, lipsesc conexiunile din Piata Rosetti - Bd.Carol I cu Str. A.Calinescu - Bd.P.Protopopescu - Matasari - cu toate astea nu vad de ce am dubla metroul, mai ales pe relatia catre Universitate - Eroilor;
- majoritatea modificarilor de autobuze implica rularea pe Str.Berzei spre Piata Victoriei - in mod special din cauza frecventei liniei 24 - probabil nu sunt cele mai bune trasee, dar e mai probabil sa vedem autobuze pe Str. Stirbei, decat constructia si continuarea liniei de tramvai 24 la Eroilor/ Hasdeu (M4/M5). Cel putin in prima faza, daca se reuseste performanta sa avem tramvai cu interval bun si conexiune facila Victoriei - Hasdeu (M4/M5) cred ca o parte din linii ar putea sa se modifice/reduca/dispara;
- sub absolut nicio forma nu ar trebui sa ramana liniile in situatia asta post M5.2, chiar daca STB si PMB nu prea le au cu "astea";

Precizare:
Imi dau seama ca unele propuneri poate par radicale/proaste sau ca scoaterea troleibuzelor de pe Elisabeta e ceva... mai greu de inghitit, dar daca se asigura o conexiune de capacitate mare si cu o frecventa buna (prin M5), nu vad de ce ar trebui sa mai vedem vreo roata de masina sa calce pe Elisabeta. De altfel, eu propunerile astea cumva le-am facut si luand in calcul, ca cine stie, poate vine cineva la primarie, mai pro "iarba verde" si asistam la o restructurare pro pieton, pro spatii verzi pe intreaga Elisabeta, pro benzi biciclete (si ar ramane banda STB pe Splai),etc. Evident ca sunt doar vise!

In orice caz, daca nu se doreste o inverzire a Elisabetei, am putea pastra linia 69 ca acum, dar tot as limita circulatia pentru masina personala (adica as lasa o banda jumate / sens - doar BUS).

Sfarsit: Eu am propus niste ineptii, astept cu nerabdare sa fiu corectat!

PS:
- albastru - linii autobuz;
- verde deschis - 1/10;
- verde inchis - propunere 24/44
image_2022-02-02_235305.png (627.6 KB; downloaded 4582 times)

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB oc7avian

Aș fi chiar mai "agresiv" cu prelungirea tramvaielor până în zona Eroilor, pe Bulevardul Eroii Sanitari. Bucata de bulevard de acolo aș transforma-o exclusiv în terminal multimodal, unde și autobuzele să întoarcă (ex. 336-le menționat).

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB Valentin

Am incercat sa gasesc niste solutii pentru o posibila extindere a liniei de tramvai 24 la Eroilor, astfel incat am determinat 3 variante, cu diverse avantaje si dezavantaje.

Legenda:
Curba Hasdeu-Elisabeta ~ R70m - necesita un semafor in plus (pentru a se asigura ca nu se blocheaza linia);
Curba Parcul E.Sanitari ~ R50m - aici nu ma bag, dar nu stiu daca e vreo problema de masa pentru statia de metrou - presupune ca tramvaiul sa treaca prin parc, dar asta e singura solutie de a lua acea curba acolo sau poate ar mai fi o varianta sa inainteze mai mult in intersectie si sa intoarca dupa statuie, dar e o scarpinare dupa ceafa aparte;
Curba Stirbei-Plevnei ~ R50m - e o varianta daca se considera ca merita - desi ma indoiesc;

Rosu - varianta dublu sens intre Hasdeu si Opera apoi un singur sens care sa inconjoare zona prin conexiune facila cu statia de metrou pe oricare latura ai iesi - dezavantajul este curba de la Pod Eroilor - e nevoie sa se intre in parc, si fiindca exista des cazul in care raman masini pe pod, asta ar putea fi o problema;
Verde - varianta cu un singur sens pana la statia Stirbei M4 - inconjoara statia M1/M3 si M5 - toate lumea are acces, problema e cu semaforizarea la Pod Eroilor si cu masinile care vor sa faca stanga - in rest pe Stirbei teoretic avem 3 benzi / sens, iar la o adica, ar putea functiona si ca banda BUS pe acest sector (spre centru) - exista diverse solutii - problema e daca podul poate fi modificat/ poate sustine o linie de tramvai;
Mov - o alternativa la varianta verde, nu mi dau seama daca are vreun sens;
image_2022-02-05_150234.png (1.65 MB; downloaded 4368 times)

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB andrei11

La varianta asta s-a gândit cineva ?
2022-02-05_15-48-56.png (1.62 MB; downloaded 4348 times)

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB Bogdan Ciorascu

Ca sa incurajezi folosirea metroului:
69 Dr.Taberei - Eroilor
90 Arena Nationala - Pta Rosetti sau Vasile Parvan
inconvenient - ramai doar cu 93 in Dr.Taberei.
in rest nu prea as modifica nimic.

Interesanta varianta propusa de Andrei. Si exista si destul loc ca sa poata fi realizata!!

Si sa nu uitam ca avem biletul integrat deci ar fi interesant sa gandim legaturile de la statia de metrou spre cartier.

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB alexxd_31

Vad ca STB reorganizeaza liniile prin comasarea unor trasee (381+300, 232+173), nu prin scurtarea acestora.
Pariez pe o comsare, in viitorul nu foarte indepartat, 311+336 sau 201.
Nu cred ca se va scurta nimic atat timp cat Metrorex si STB nu sunt sub aceeasi umbrela.

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB cris_m

Si comasarile alea se fac cu cap, nu asa legam 2 trasee si fie ce o fi...

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB orex

ADITPBI sa reinfiinteze si linia 84, care lega Vestul de Estul Bucurestiului! :yes:

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB andrei11

:popa:
2022-02-24_23-58-56.jpg (14.95 KB; downloaded 3840 times)

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB beauty and your feast

Pe 70 l-as vedea lejer desfiintat odata cu inaugurarea M5.2. Ar ramane 79 pe portiunea dintre Basarabia si Scoala Iancului, iar de acolo se va putea face schimbul cu 86 sau 90. Citind pe acest forum am vazut foarte multe comentarii negative la adresa liniei 79, desi pare mult mai "pastrabila" decat 70, care doar ar dubla M5.2, 69, 85, 90 si 311 aiurea.

• radupop
  • Posted:
  •  

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB radupop

Ma scuzati dar pana nu va merge magistrala 5 mai departe de Eroilor, trasee din Drumul Taberei nu trebuie ciuntite/desfiintate.
De ce sa-l obligi pe om sa mearga cu metroul cand la Eroilor hop trebuie sa schimbe. Sa nu uitam si de oamenii cu mobilitate redusa (gen mama, care abia se taraste pana la statie si nu-si permite nici sa schimbe doua mijloace de transport de suprafata si asteapta saraca in statie pana cand ii vine autobuzul care o duce direct, chiar daca asteapta o groaza in statie (!), dar mi-te sa coboare si sa urce la/de la metrou).
Cand o merge metroul din Drumul Taberei macar pana la Universitate mai vorbim. In plus, cei de la "Jalea Ialomitei" si de la Raul Doamnei, asteapta de le vine rau la metrou, si cine nu are probleme de sanatate fie o ia pe deasupra cu transportul in comun, fie pe jos. Iar daca te-ai urcat in STB, nu te mai jos pentru metrou...  Abia de la Romancierilor incolo, le vine metroul cat de cat decent.
La Eroilor cu exceptia spitalului, nu e niciun punct de interes. Majoritatea lumii, de la Eroilor merge mai departe.

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB Luca M.

radupop wrote here:
Ma scuzati dar pana nu va merge magistrala 5 mai departe de Eroilor, trasee din Drumul Taberei nu trebuie ciuntite/desfiintate.

Colegul propunea din start aceste modificari abia dupa ce se inaugureaza M5.2, care reprezinta bucata dintre Universitate si Eroilor.

Re: Discutii reorganizarea traseelor STB beauty and your feast

Chiar si dupa deschiderea M5.2, unele trasee din DTR ar trebui sa ramana in forma actuala (cele mai bune exemple: 368, 69, 93). Nu ar avea nicio logica desfiintarea lor, de vreme ce exista linii gen 61, care se plimba bine-mersi pe deasupra metroului si totusi e arhiplina. 62 devine si ea atractiva cu frecventa actuala. Metroul nu acopera toate zonele din DTR, iar traseele STB trebuie sa existe in special acolo unde metroul nu circula.
In schimb, unele linii cum ar fi 70 sau 85 nu isi justifica cu nimic existenta in momentul de fata si s-ar putea lua in calcul suspendarea lor. 85 e pentru 69 ceea ce e 76 pentru 381, iar 70 dubleaza la greu 79 si traseele de pe Pache-Carol-Elisabeta-Kogalniceanu. Asta in timp ce 90-ul deservit de troleibuze cu autonomie are o frecventa jenanta si circula mai mult gol, desi ar putea fi o axa est-vest foarte eficienta, pe modelul liniei 61, in ciuda faptului ca si aceasta linie circula tot pe deasupra metroulu.
Nu e ca si cum toata lumea vrea sa coboare exact doar unde se afla guri de metrou, therefore cred ca ar trebui sa se pastreze si liniile de suprafata; insa unele pur si simplu nu au sens sa existe. 70 si 85 sunt primele exemple care imi vin in minte.

Re: Discutii despre reorganizarea traseelor STB ByOnu

Am uitat eu cumva, sau 85 mergea la Gara de Nord?

Go to page:  1 2

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: M5 • Tronsonul Eroilor - Iancului • Lucrări în 202x - 20xx  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463888 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”