MetrouȘtiri, noutăți și discuții despre metrou

Topic: Știri și articole din presă

2093 posts, 741846 views

Go to page:  1  ... 12 13 14 15 16 17 18  ... 150

📖 Pagination options
  • Utilizator anonim
  • Posted:
  •  

Re: Stiri Utilizator anonim

Transportul bicicletelor cu trenurile de metrou va fi permis şi în zilele lucrătoare, după ora 21:00

http://www.realitatea.net/transportul-b ... 91446.html

• Utilizator anonim
  • Posted:
  •  

Prima femeie care practică o meserie interzisă timp de 20 de ani, în București
Merge pe bicicletă, conduce mașina familiei și … metrourile de pe trei magistrale din Capitală, cu zeci de mii de călători zilnic. Și-a petrecut nenumărate Crăciunuri și Revelioane în tunel, a stat blocată în subteran din cauza unei amenințări cu bombă și a unui incendiu izbucnit la bordul de comandă al trenului. S-a comportat cu sânge rece când câțiva petrecăreți i-au aruncat petarde în cabină. Este, pe scurt, povestea Georgetei Boștină, prima din numai cele trei femei autorizate de Metrorex să conducă metrourile din București, alături de 380 de bărbați.

Practică de 20 de ani o meserie exclusivistă, dedicată în principal bărbaților, și a rămas la fel de feminină și caldă. B365.ro a stat de vorbă cu Georgeta Boștină care și-a văzut visul împlinit abia după Revoluție, până atunci femeilor fiindu-le interzis să conducă vagoanele de metrou, în ciuda promisiunilor de egalitate oferite de regimul comunist.

Pe vremea lui Ceaușescu, femeile nu aveau voie să fie mecanic de tren

Dacă vi s-a întâmplat să vedeți la bordul de comandă al metrourilor de pe magistralele 1, 3 și 4, o femeie cu ochelari, de aproape 50 de ani, care nu vă închide ușa trenului în nas când mai aveți doar un pas de făcut, cu siguranță ați întâlnit-o pe Georgeta Boștină – mecanic de locomotivă și rame electrice în cadrul Metrorex SA și una din vocile prietenoase care repetă în fiecare stație “Atenție, se închid ușile!” dacă trenul nu este dotat cu sistem automat de avertizare.

“Am absolvit Liceul Industrial 25, fostul liceu al Metrorex în anul 1978. Am făcut practică și mi-a plăcut foarte mult. Am început în 1981 ca electrician în depou, la reparații pentru că, pe atunci, fetele nu aveau voie să conducă metroul. Era considerată meserie numai pentru bărbați. Și mi-am zis că dacă o să primească vreodată și fete, atunci eu o să fie prima. Și așa a fost. M-am înscris prima”, a povestit Georgeta Boștină pentru B365.ro.

Căderea regimului comunist avea să împlinească visul Georgetei de a deveni mecanic de locomotivă. A dat examen și a demonstrat că poate: asta bine-nțeles, după ce și-a făcut “stagiatura” ca mecanic ajutor adică a stat, ani la rând, în stânga mecanicului de tren pentru a supraveghea închiderea ușilor metroului. Deși au privit-o cu scepticism la început, colegii de serviciu s-au obișnuit mai apoi cu “stilul” Georgetei. “Instructorul pe care l-am avut mi-a spus că dacă nu mă dau cu ei (n.r. – bărbații) sunt mâncată. Așa că m-am făcut că nu aud dacă se înjura”, rememorează Georgeta Boștină.

Flori de la unii călători și înjurături de la cei prinși între uși

În 20 de ani de carieră, Georgeta Boștină a avut de-a face atât cu întâmplări plăcute, cât și mai puțin plăcute. Printre cele de care își amintește cu plăcere se numără și ziua în care a primit un buchet de flori din partea unui militar pentru că i-a mai deschis o dată ușa vagonului de metrou, înainte de a pleca din stație. Pe aceleași peron de la Dristor a primit însă, de-a lungul timpului, și cuvinte grele deoarece i-a prins în ușă pe călătorii întârziați, nerăbdători să urce în metrou. “Ușile se mai pot deschide, chiar și de două ori, dacă mai sunt oameni pe peron. Cu condiția să nu stăm foarte mult în stație, pentru a nu îngreuna traficul celorlalți colegi și pentru a nu exista un decalaj mare față de metroul din față”, a argumentat mecanicul de locomotivă.

Petarde aruncate în cabină și amenințări cu bombă

Un moment, acum haios, atunci groaznic, este È™i cel în care într-o noapte de Revelion mai mulÈ›i petrecăreÈ›i i-au băgat Georgetei mai multe petarde pe gaura cheii de la cabină. “M-am speriat pentru că nici nu se termina bine una de bubuit că aruncau alta È™i eu săream de pe scaun la fiecare pocnitură”, a povestit Georgeta pentru B365.ro. Un moment însă neplăcut de care mecanicul își aminteÈ™te este incendiul care a avut loc la bordul din cabina locomotivei, petrecut în urmă cu mai mulÈ›i ani în PiaÈ›a Victoriei. Deoarece regula spune că la urechile călătorilor nu trebuie să ajungă astfel de informaÈ›ii, femeia a pus repede mâna pe extinctor, a stins flacăra È™i în mai puÈ›in de cinci minute a eliberat staÈ›ia. “În astfel de situaÈ›ii, anunÈ›ul sună cam aÈ™a: trenul staÈ›ionează două minute din  motive tehnice. ÃŽn acest timp mecanicul trebuie să anunÈ›e operatorul, să identifice problema È™i să ia măsuri de remediere pentru a pune din nou trenul în miÈ™care în condiÈ›ii de siguranță”, a explicat Georgeta BoÈ™tină. Inima i s-a făcut însă cât un purice atunci când a fost anunÈ›ată prin staÈ›ie că, la Titan, unde staÈ›iona momentan trenul său, a avut loc o ameninÈ›are cu bombă È™i metroul trebuie să rămână blocat în subteran la acea staÈ›ie. “Din fericire era vorba de o alarmă falsă”, a menÈ›ionat femeia.

Lucrul în întuneric lasă urme

Majoritatea mecanicilor de locomotivă lucrează câte È™ase ore, zilnic, în subteran, unul dintre inconveniente fiind timpul lung petrecut în subteran, la întuneric. Din acest motiv, la controlul periodic, medicul i-a recomandat în 2005 Georgetei să poarte ochelari de vedere. “Eu m-am obiÈ™nuit aÈ™a: câteva secunde la lumină È™i două-trei minute la întuneric. ÃŽnsă, vara, când ies la soare îmi ia câteva minute să-mi obiÈ™nuiesc ochii”, spune Georgeta. SituaÈ›ia este ceva mai delicată cu mersul la toaletă, mecanicii de tren fiind nevoiÈ›i să își programeze din oră în oră satisfacerea nevoilor fiziologice, când ajung la capăt de linie. “Masa o servim tot în cabină, de regulă un sandwich, apă È™i suc, că mai mult nu se poate în mers”, motivează femeia care, de cele mai multe ori, se trezeÈ™te la 3.50 dimineaÈ›a pentru ca la 04.30 să iasă pe traseu cu trenul  de control.

Vagoane vechi vs. vagoane noi: Trabant vs. Mercedes

Georgeta BoÈ™tină este autorizată să iasă pe traseu pe magistralele care fac legătura Pantelimon – Dristor, Preciziei – Anghel Saligny È™i Gara de Nord  - 1 Mai, cel mai facil fiind ultimul tronson deoarece cuprinde numai patru staÈ›ii. ExperienÈ›a acumulată o ajută să se descurce la fel de bine, fie că este vorba să conducă vagoane noi de metrou, fie vechi, însă diferenÈ›a este după cum susÈ›ine ca între un Mercedes È™i un Trabant. “DiferenÈ›a este enormă în privinÈ›a curentului din vagon È™i silenÈ›iozitate. ÃŽn rest, ne descurcăm”, a specificat mecanicul de locomotivă. Viteza maximă cu care femeia poate conduce este de 80 km/h, însă sunt È™i porÈ›iuni în care limita este restricÈ›ionată de 40-50 km/h din cauza curbelor È™i a macazelor.

Conducerea Metrorex SA apreciază la superlativ activitatea celor trei doamne mecanic de locomotivă printre 380 de bărbați. “De ce provoacă oare motive de dezbatere femeia care, încălcând hotarul bărbaților, alege o meserie mai “spicy”? Cum “punctează” aceste femei pe tărâmul bărbaților? se întreabă directorul general Gheorghe Udriște. Răspunsul l-a oferit tot el pentru B365.ro. “Cu certitudine, cutezătoare. Astfel pot fi definite doamnele și, în mod special, pentru colega noastră de la metrou: “Atențiune se deschid ușile : femeilor !”. Între meșteșug și artă, competența și atitudinea fac diferența, nidecum sexul”, a conchis Udriște.

http://b365.ro/news/femeie- ... bucuresti/

Re: Stiri andrei11

Persoanele cu handicap din Sectorul 6 vor circula gratuit cu metroul numai de două ori pe zi..
Decizia de limitare a călătoriilor gratuite cu metroul la doar 62 pe lună a fost aprobată de consilierii locali ai Sectorului 6 ca urmare a faptului că Metrorex SA a dublat, în septembrie anul trecut, prețul abonamentului cu călătorii nelimitate de la 25 la 50 de lei.
 :?: Nu stiam pana acum ca metroul este proprietatea unui sector sau ca bucurestenii sunt deosebiti functie de adresa din buletin.
Cine vrea tot articolul, evident ca in B 365.ro

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Stiri sab

Aceeasi gresela in titlu. Pot circula de 62 ori/luna, nu de doua ori pe zi...Daca vor pot circula chiar de 62 ori intr-o singura zi, dupa care restul lunii stau acasa sau platesc. Nu exista abonament  care sa te limiteze la doua calatorii/zi.

Re: Stiri shoppy

Nu e greseala, e tampeala ziaristica ca sa sune mai pompieristic, ca daca vezi 62/luna esti tentat sa zici ca le ajunge ***** si nu era nici un motiv pentru stire.

Re: Stiri rails

O tânără din Braşov s-a sinucis la staţia de metrou Piaţa Universităţii

O persoană s-a aruncat în faţa trenului, în urmă cu câteva minute, pe linia de metrou din staţia Piaţa Universităţii, potrivit Antena 3.
UPDATE 06:15: "Este vorba despre o femeie, dar nu vă putem da mai multe date. Am încercat scoaterea victimei de sub roţile trenului, am constat decesul şi am predat cazul organelor de anchetă", a declarat Adrian Popa, şef centrul Operaţional ISU, Bucureşti.

UPDATE 7:00 "Este vorba despre o fată de 24 de ani din Zărneşti, judeţul Braşov. Incidentul a avut loc la ora 5 şi câteva minute, când a trecut prima garnitură dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Universităţii. Circulaţia trenului nu a fost oprită, dar s-a desfăşurat cu dificultate. Erau puţine persoane pe peron şi ne bazăm pe declaraţiile mecanicului", a spus Gheorghe Udrişte, directorul general de la Metrorex.

Re: Stiri Lohengrin

O ironie amara pe seama fabulatiilor legate de 'dezvoltarea' metroului: http://www.gandul.info/pagini/gheorghe-udriste-varul-lui-jules-verne-7939217

Re: Stiri subway guru

E 'penibil' baiatul asta, nu numai ca e asa cum singur se declara, un inginer ratat ce n-a profesat nimic la viata lui, dar e si un 'poet' jalnic care a tras chiulul de la orele de 'scriere/citire'. :(
'Habarnist' de profesie... ;)
I-as recomanda sa o ia de la capat, incepand de la 'bastonase'... :evil:

• Utilizator anonim
  • Posted:
  •  

Călătoria cu metroul s-ar putea scumpi aproape lunar, în următorii trei ani
După ce Guvernul s-a angajat în fața FMI ca operatorii de transport în comun să nu mai înghită subvenții de la stat la fel de mari ca în prezent, majorările de preț la călătoriile cu metroul sau RATB ar urma să fie mai mari cu 40 de procente față de tarifele practicate în prezent. La Metrorex, măririle se vor face eşalonat.

http://b365.ro/news/calator ... -trei-ani/

• GAC
  • Posted:
  •  

Re: Stiri GAC

Aceasta veste nici macar nu ma surprinde. In vest transportul in comun e oricum mult mai scump....
Din alta perspectiva, daca toti bucurestenii ar merge cu metroul tramvaiul si troleul, cine ar mai plati accize si TVA de 24% la benzina?
Dar romanasul nostru va realiza ce a avut abia cand a pierdut ce avea si anume un transport in comun ieftin.

• Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Stiri Dr2005

GAC wrote:
Aceasta veste nici macar nu ma surprinde. In vest transportul in comun e oricum mult mai scump....

Şi salariul minim e de 1000 de euro/lună. La banii ăştia poţi plăti 40 euro/lună pe un abonament general, cu care mergi şi cu metroul (unde există) şi cu trenul şi cu autobuzele private, nu doar cu ,,RATB"-ul lor.

Ia să facem un calcul la noi: abonament general 65 RON/lună + 50 RON/lună la metrou + abonament CFR Bucureşti Nord - Bucureşti Obor 77,70 RON = 192,7 RON, adică 45,35 euro. Prin comparaţie, în Viena un abonament lunar costă 49,50 euro, cu precizarea că e valabil la toate traseele de tramvai (Wiener Liniein şi Wiener Lokalbahn), autobuz (WL, Blaguss, Dr. Richard, Postbus), metrou şi pe vreo 10 rute de tren prin oraş şi până la 15 km în afara lui. Deci unde e transportul mai scump?

Tot pentru comparaţie:
- bilet 1 călătorie în Bucureşti: 1,3 RON, abonament lunar: 65 RON, adică 50 de bilete
- bilet 1 călătorie în Viena: 1,80 euro, abonament lunar: 49,50 euro, adică 27,5 bilete

Re: Stiri Dominatrix

Dr2005 wrote:
Tot pentru comparaţie:
- bilet 1 călătorie în Bucureşti: 1,3 RON, abonament lunar: 65 RON, adică 50 de bilete
- bilet 1 călătorie în Viena: 1,80 euro, abonament lunar: 49,50 euro, adică 27,5 bilete

Apropo de ce zicea GAC de transportul "ieftin" din Bucuresti, uitati aici inca niste exemple de mari metropole europene.

Sursa: http://www.numbeo.com

Oras---------------Pret Bilet (euro)-------Pret abonament (EURO)
Praha------------------0,82----------------------21,37
Paris-------------------1,65----------------------                            57,15
Brussel-----------------1,72----------------------                            41,75
Zurich------------------2,9----------------------                             59,62
VarÅ¡ava--------------- 0,63----------------------                           20,94
Moskova---------------0,57----------------------                             9,45
Roma------------------1,00----------------------                             30,00
BudapeÅ¡t'--------------1,29----------------------                            38,55
Amsterdam----------- 2,10 ----------------------                            65,35
Atena------------------1,00----------------------                             35,00
Oslo--------------------3,93----------------------                            72,57
Stockholm-------------3,16----------------------                            73,50
Helsinky---------------2,50----------------------                            42,50
Copenhaga------------3,62----------------------                            47,00

Spre comparatie, la "fratii" bulgari

Oras----------------Pret Bilet (euro)-----------------------------Pret abonament (EURO)
Sofie------------------0,50----------------------------------------------22,50

Faceti niste rapoarte, comparati conditiile de transport din orasele mentionate cu cele din Bucuresti si trageti concluziile de rigoare :geek:

Re: Stiri subway guru

Cele mai noi staţii ale metroului bucureştean sunt aproape gata VEZI FOTO
http://b365.ro/news/cele-ma ... gata-foto/

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Stiri sab

Iar o ia M4 pe la Hasdeu. Si imi place ca stim sigur ca va avea statie la Catedrala Mantuirii... ;)

Go to page:  1  ... 12 13 14 15 16 17 18  ... 150

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Știri, noutăți și discuții despre metrou  • 
Choose destination

Since our 2703 forum members have written 463826 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”