De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

Topic: Să scriem corect româneşte!

734 posts, 247926 views

Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40  ... 53

📖 Pagination options
Re: Să scriem corect româneşte! orex

Regula care indica forma corecta de plural a unor substantive precum cele din titlul articolului – copil, fiu – este urmatoarea : Substantivele de genul masculin, care se termina, la nominativ si acuzativ singular, nearticulat (adica forma de dictionar a acestora) in diftongul –iu, precum si substantivul copil se scriu, la plural, nearticulat, cu doi –i, iar la forma articulata, cu trei –i. Copil este singurul substantiv masculin terminat in consoana (-l) care are forma de plural nearticulat cu doi –i si pe cea articulata cu trei –i, deoarece forma veche a cuvantului, la plural, era « copili », sunetul –l abia auzindu-se si, pana la urma, disparand.

Re: Să scriem corect româneşte! subway guru

A ramas in horticultura cu acel l si plural copili desi e tot masculin…si da, regula se aplica substantivelor masculine, la cele feminine sau neutre se aplica alte reguli!
E greu de spus daca substantivul plural copii e sau nu contaminat cu ceva gen copie, avand in vedere ca se refera atat la baieti cat si la fete si nu la un anume gen…in calitate de urmasi cu aceleasi trasaturi genetice.
La substantivele feminine regula cu dublarea i-ului nu se aplica, vezi farfurie-farfuri chiar daca ultimul i ce indica pluralul este accentuat cam la fel ca la singular. Am luat ceva mai simplu, nu am bagat la inaintare pluralul de la copilarie.  :rofl:
M-am referit doar la copil pentru ca toti am invatat regula inca de la scoala primara deoarece se referea chiar la noi copiii in curs de alfabetizare.
In rest e absolut corect ce spui sau citezi.
:bere:

Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

Pe mine m-aţi pierdut, mă duc la baltă să dau la peşte   :headbash:

Daca dai la rapitor... e smecherie! :rofl:

@andrei11
De ce???…ca doar nu am vorbit turceste in loc de romaneste!

Ultima oră de gramatică am făcut-o când împlineam 15 ani. Acum mai am puţin şi fac 62, deci acum vreo 47 de ani. Câtă gramatică teoretică  credeţi că mai ştiu  după aproape jumătate de secol de când n-am mai pus mâna pe o carte de gramatică ?
PS: Cei drept, nici nu m-a pasionat subiectul în mod deosebit. Dar nici n-am chiulit de la ore !

Niciodata nu e prea tarziu ca sa aprofundezi!

andrei11 wrote here:
Ultima oră de gramatică am făcut-o când împlineam 15 ani. Acum mai am puţin şi fac 62, deci acum vreo 47 de ani. Câtă gramatică teoretică  credeţi că mai ştiu  după aproape jumătate de secol de când n-am mai pus mâna pe o carte de gramatică ?
PS: Cei drept, nici nu m-a pasionat subiectul în mod deosebit. Dar nici n-am chiulit de la ore !

Bre! Mata ai trecut, ca si subsemnatul, prin treapta I a, a II a, respectiv BAC. Examenul la lb. romana era  un must, ce sa intelegem ca ai avut scutire medicala?! :rofl:  :bere:

N-a avut scutire medicala dar asa-i place lui sa fie Gica Contra!
:bleah:
Mesajele nu-i erau adresate lui ci doar celor care sunt dornici sa invete ceva in plus decat au apucat pe la scoala. Nu-l crede, sunt sigur ca tot a invatat ceva in plus chiar daca pretinde ca nu, e doar garagatza degeaba…

S-a pus in vanzare noul DOOM.

Editia 2021...dar o sa apara si pe net, asa ca n-o sa fie bagat nimeni, din cei interesati, la o cheltuiala inutila! ;)

Ai informaţii că o să se netuiască ?

Daca ramane in baza echipei de la DEXonline mai dureaza pana digitizeaza si sa rezolve si cu drepturile de autor. Speranta ar fi sa-l vanda editura si sub forma electronica. Deocamdata poti doar sa comanzi pe net versiunea tiparita.

Ce-s 83,85 lei sa-l ai in biblioteca, cu toate cele adunate si...la lume inapoi date?

Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40  ... 53

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463901 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”