Topic: Eliberarea titlurilor de călătorie (sisteme de ticketing)
1008 posts, 395873 views
📖 Pagination options
- rosetti61
-
Posted:
-
Re: Eliberarea titlurilor de calatorie (sisteme de ticketing)
rosetti61
Am vazut pe geam stickere cu margini intoarse - cele cu recomandari si instructiuni.
Am vazut pe geam stickere cu margini intoarse - cele cu recomandari si instructiuni.
- andreiiul
-
Posted:
-
andreiiul
Este adevarata stirea?
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/de-la-1-august-se-scumpeste-transportul-cu-tramvaiul-autobuzul-si-metroul-in-bucuresti-apar-biletele-comune-metrorex-si-stb-1596175
Este adevarata stirea?
De la 1 august se scumpeşte transportul în comun din Capitală. Metrorex si STB introduc biletul comun. Preţul unei călătorii cu autobuzul sau tramvaiul creşte de la 1,3 lei la 3 lei şi cel al unei călătorii cu metroul, combinată cu transportul de suprafață va fi de 5 lei. Modificările apar odată cu introducerea biletelor şi abonamentelor unice valabile atât la metrou cât şi pentru transportul la suprafaţă.
O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei.
Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.
Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.
Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi chiar 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.
Ambele societăți introduc și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun.
Vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).
Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.
Armonizarea tarifelor la transportul în comun din București implică și o creștere tarifară.
În cazul STB, o călătorie, de pildă, crește de la 1,3 lei la 3 lei (sau 10 bilete pot fi achiziționate cu 25 lei). În cazul metroului, prețul unei călătorii crește de la 2,5 lei la 3 lei.
În cazul STB, aceasta este prima actualizare a tarifelor de călătorie din 2008. Iar la metrou, ultima ajustare a prețurilor a fost în 2014
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/de-la-1-august-se-scumpeste-transportul-cu-tramvaiul-autobuzul-si-metroul-in-bucuresti-apar-biletele-comune-metrorex-si-stb-1596175
-
- punmeister
-
Posted:
-
punmeister
Este legit, deja PMB si MT au venit cu un comunicat.
Este legit, deja PMB si MT au venit cu un comunicat.
-
- BGP2597
-
Posted:
-
BGP2597
Undeva prin luna februarie, m-am jucat puțin și mi-am forțat norocul cu sistemele de validare STB / Metrorex. După știrile de azi, am zis să scot în sfârșit de la naftalină și un mic video pentru care nu am găsit răbdarea să-l pun cap la cap și să-l încarc până acum.
Concret, utilizând TVM-ul STB amplasat în stația Gara de Nord (Coloane), mi-am încărcat pe cardul Metrorex un portofel electronic în valoare de 4 lei. Rezultatul n-ar trebui să surprindă, și anume că am putut valida o călătorie în autobuz, având în continuare acces și la abonamentul de metrou care era deja încărcat pe card. Ce nu funcționa la momentul respectiv, însă era verificarea tuturor titlurilor la validator. La consultarea cardului, validatorul STB nu-mi afișa abonamentul de metrou, în timp ce poarta STB nu-mi afișa portofelul de la STB. Ambele, în schimb, au recunoscut profilul de elev / student, setat de către Metrorex la emiterea cardului, în timp ce automatul de reîncărcare îmi vedea și abonamentul de metrou, pe care nu puteam să-l reîncarc fiindcă nu făcea parte din oferta tarifară a STB.
Cred că acest clip răspunde la întrebarea "unde ne încărcăm noile titluri de la 1 august", iar răspunsul este probabil oriunde și pe orice card RFID avem în dotare la acea dată. Din februarie și până acum am mai validat cardul Metrorex în autobuze, până am consumat toți banii încărcați, dar am evitat să încerc reîncărcarea lui la un centru, ca să evit o discuție inutilă cu "duamna" care n-ar fi putut să treacă peste sigla imprimată pe cardul meu.
Undeva prin luna februarie, m-am jucat puțin și mi-am forțat norocul cu sistemele de validare STB / Metrorex. După știrile de azi, am zis să scot în sfârșit de la naftalină și un mic video pentru care nu am găsit răbdarea să-l pun cap la cap și să-l încarc până acum.
Concret, utilizând TVM-ul STB amplasat în stația Gara de Nord (Coloane), mi-am încărcat pe cardul Metrorex un portofel electronic în valoare de 4 lei. Rezultatul n-ar trebui să surprindă, și anume că am putut valida o călătorie în autobuz, având în continuare acces și la abonamentul de metrou care era deja încărcat pe card. Ce nu funcționa la momentul respectiv, însă era verificarea tuturor titlurilor la validator. La consultarea cardului, validatorul STB nu-mi afișa abonamentul de metrou, în timp ce poarta STB nu-mi afișa portofelul de la STB. Ambele, în schimb, au recunoscut profilul de elev / student, setat de către Metrorex la emiterea cardului, în timp ce automatul de reîncărcare îmi vedea și abonamentul de metrou, pe care nu puteam să-l reîncarc fiindcă nu făcea parte din oferta tarifară a STB.
Cred că acest clip răspunde la întrebarea "unde ne încărcăm noile titluri de la 1 august", iar răspunsul este probabil oriunde și pe orice card RFID avem în dotare la acea dată. Din februarie și până acum am mai validat cardul Metrorex în autobuze, până am consumat toți banii încărcați, dar am evitat să încerc reîncărcarea lui la un centru, ca să evit o discuție inutilă cu "duamna" care n-ar fi putut să treacă peste sigla imprimată pe cardul meu.
-
- andrei11
-
Posted:
-
andrei11
Deci peste o săptămână trecem la 3 lei ( 2,5 lei ) și 90 minute ?
Deci peste o săptămână trecem la 3 lei ( 2,5 lei ) și 90 minute ?
-
- V2A
-
Posted:
-
V2A
http://www.stbsa.ro/oferta_tarifara
http://www.stbsa.ro/oferta_tarifara
Avantajele noii oferte tarifare
Noua ofertă tarifară prezintă multiple avantaje pentru călători și facilitează utilizarea transportului public terestru și cu metroul, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene, unde transportul în comun reprezintă o soluție pentru fluidizarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la transportul individual.
De la 1 august 2021, sistemul de transport din întreaga Regiune București-Ilfov se schimbă în mod substanțial, prin implementarea conceptului de linii metropolitane (care reunește toate liniile urbane, regionale și expres), precum și prin aplicarea tarifului temporal, crearea mai multor tipuri de abonamente și integrarea ofertei tarifare cu cea a metroului.
Practic, introducerea conceputului de linii metropolitane și aplicarea tarifului temporal vor permite călătorilor să utilizeze mai multe mijloace de transport public în același interval de timp, prin validarea unei singure călătorii, fără costuri suplimentare, așa cum se întâmpla până acum, când plata era încasată pentru fiecare călătorie efectuată cu un vehicul. În plus, integrarea cu metroul va permite călătorilor să schimbe modul de transport de suprafață cu cel subteran, fără a plati în plus pentru această facilitate.
Noile abonamente au o valabilitate de 24 ore, 72 ore, 7 zile, 1 lună, 6 luni și 12 luni și oferă călătorilor mai multă flexibilitate și nenumărate facilități. De exemplu, noile abonamente de 24 ore și 72 ore au o valabilitate chiar de 24 ore, respectiv 72 ore, spre deosebire de vechiul abonament de 1 zi, care era valabil doar câteva ore dacă era achiziționat în a doua parte a zilei. De asemenea, subliniem faptul că noul abonament lunar metropolitan are același preț ca vechiul abonament lunar expres (care oferea posibilitatea călătorilor de a utiliza doar liniile 780, 781 și 783) și este mai mic decât prețul vechiului abonament lunar valabil pe toate liniile regionale, iar enumerarea avantajelor pe care le oferă noua ofertă tarifară poate continua.
Întrebări frecvente
1. Ce linii de transport pot fi utilizate la achiziționarea unui titlu de călătorie metropolitan?
R: Plata unui titlu de călătorie metropolitan permite utilizarea tuturor liniilor care aparțin operatorilor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, inclusiv a vechilor linii urbane, regionale și expres.
2. Dacă valabilitatea de 90 de minute a unei călătorii metropolitane expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public, este necesară plata unei noi călătorii?
R:Da, este necesară plata unei noi călătorii, dacă valabilitatea de 90 de minute a unei călătorii metropolitane expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public. Plata unei noi călătorii poate fi efectuată prin validarea cardului de transport sau a celui bancar, prin intermediul aplicației 24Pay sau prin SMS.
3. Cum pot fi utilizate călătoriile metropolitane integrate cu metroul, încărcate pe cardul de transport?
R: Călătoriile metropolitane integrate cu metroul permit utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov și a metroului, timp de 120 de minute.
Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii, prin validarea cardului, pentru a putea continua călătoria. În schimb, dacă accesul la metrou se realizează în limita celor 120 de minute, călătoria cu metroul poate fi continuată fără a fi necesară o nouă validare a cardului.
4. Care este termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Activ nominal/nenominal?
R: Termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Activ nominal/nenominal este nelimitat.
5. Care este prețul cardului Activ nominal conform noii oferte tarifare?
R: Prețul cardului Activ nominal este la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare. Se achită 4,7 lei la a doua emitere a cardului. Prima emitere este gratuită.
6. Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Activ nominal conform noii oferte tarifare?
R: Pe cardul Activ nominal pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:
portofel electronic – maximum 50 lei;
călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 50;
abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabiltiate de 24 ore, 72 ore, 7 zile, 1 lună, 6 luni sau 12 luni. În plus, pe acest tip de card pot fi încărcate abonamentele metropolitane cu valabilitate de 1 lună, 6 luni sau 12 luni, cu reducere de 50%.
7. Care este prețul cardului Activ nenominal conform noii oferte tarifare?
R: Prețul cardului Activ nenominal este la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare, respectiv 3,7 lei.
8. Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Activ nenominal conform noii oferte tarifare?
R: Pe cardul Activ nenominal pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:
portofel electronic – maximum 50 lei;
călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 50;
abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabilitate de 24 ore, 72 ore sau 7 zile.
9. Ce se întâmplă cu abonamentele lunare valabile pe toate liniile urbane, regionale sau expres, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare?
R: Abonamentele lunare valabile pe toate liniile urbane, regionale sau expres, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare, pot fi utilizate ca abonamente metropolitane, până la expirarea termenului de valabilitate.
10. Ce se întâmplă cu abonamentele pe una sau două linii achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare?
R: Abonamentele pe una sau două linii pot fi utilizate până la expirarea termenului de valabilitate, la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare.
11. Ce se întâmplă cu abonamentele de 1, 7 sau 15 zile valabile pe toate liniile urbane, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare?
R: Abonamentele de 1, 7 sau 15 zile valabile pe toate liniile urbane, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare, pot fi utilizate ca abonamente metropolitane, până la expirarea termenului de valabilitate.
12. Cum poate fi utilizat portofelul electronic încărcat pe cardul Activ nominal/nenominal?
R:PPortofelul electronic poate fi utilizat doar în cazul călătoriilor metropolitane. Astfel, odată cu validarea cardului de transport, va fi dedusă suma de 3 lei din portofelul electronic, reprezentând contravaloarea unei călătorii metropolitane.
13. Care este prețul cardului Multiplu conform noii oferte tarifare?
R:Pentru emiterea cardului Multiplu nu mai este necesară plata sumei de 1,6 lei, ca înainte de implementarea noii oferte tarifare. Cardul Multiplu se eliberează gratuit, cu condiția ca acesta să fie încărcat cu minimum 2 călătorii.
14. Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Multiplu conform noii oferte tarifare?
R: Pe cardul Multiplu pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:
călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 30;
abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabiltiate de 24 ore, 72 ore sau 7 zile.
15. Ce se întâmplă cu călătoriile urbane, regionale sau expres încărcate pe cardul Multiplu înainte de implementarea noii oferte tarifare?
R: Călătoriile urbane, regionale sau expres încărcate pe cardul Multiplu înainte de implementarea noii oferte tarifare sunt valabile timp de 90 minute de la validare în toată aria metropolitană, cu condiția ca acestea să fie validate pe grupul de linii din care fac parte. De exemplu, călătoria urbană va fi validată pe o linie urbană, iar timp de 90 de minute vor putea fi utilizate toate mijloacele de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov.
16. Care este termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Multiplu?
R: Termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Multiplu este de 60 de zile de la data achiziției.
17. Ce se întâmplă cu biletul unic STB – Metrorex achiziționat inainte de implementarea noii oferte tarifare?
R: Biletul unic STB – Metrorex poate fi utilizat până la epuizarea tuturor titlurilor de călătorie care sunt încărcate pe acesta.
18. La achiziționarea mai multor abonamente se acordă discount?
R:La achiziționarea a cel puțin 30 de abonamente de orice tip se acordă o reducere de 10% din valoarea totală a acestora.
19. Ce categorii de persoane beneficiază de reduceri sau gratuități după implementarea noii oferte tarifare?
R: Reducerile sau gratuitățile se acordă tuturor categoriilor de persoane care au beneficiat de aceste facilități înainte de implementarea noii oferte tarifare.
20. Care este valoarea cardului de suprataxă și ce valabilitate are acesta conform noii oferte tarifare?
R: Conform noii oferte tarifare, valoarea cardului de suprataxă este de 80 de lei, iar plata acestuia permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, doar în ziua în care a fost emis, până la ora 24:00 (ulterior valabilitatea acestuia expiră).
-
- V2A
-
Posted:
-
V2A
A fost actualizată și plata prin SMS.
A fost actualizată și plata prin SMS.
SMS_2021_CB.jpg (195.04 KB; downloaded 5195 times)
-
- andrei11
-
Posted:
-
andrei11
Azi am inaugurat << 3 lei / 90 minute >>. Nu scrie nicăieri când am validat, numai câte transferuri valabile fac. Să te ții de calcule și de ținut minte, prima validare la ora 7:37, oare până când e valabil << beletul >> ?
Azi am inaugurat << 3 lei / 90 minute >>. Nu scrie nicăieri când am validat, numai câte transferuri valabile fac. Să te ții de calcule și de ținut minte, prima validare la ora 7:37, oare până când e valabil << beletul >> ?
-
- Albert
-
Posted:
-
Albert
Dar călătoria de 5 lei STB-Metrorex cum se face? Dacă validez in autobuz și in următoarele 120 de min validez și la metrou, la validarea de la metrou îmi va lua 2 lei in loc de 3 lei?
Dar călătoria de 5 lei STB-Metrorex cum se face? Dacă validez in autobuz și in următoarele 120 de min validez și la metrou, la validarea de la metrou îmi va lua 2 lei in loc de 3 lei?
- reiny2000
-
Posted:
-
reiny2000
Două întrebări:
1. Biletul trebuie validat la fiecare urcare în vehicul?
2. În poza postată de @orex la titluri de călătorie și sisteme de acces se vorbește despre un bilet comun de 60 de minute (cred că nu era actualizată informația), dar scrie că "practic, ultima validare se poate efectua cu un minut înaintea de expirarea perioadei de o oră și permite călătoria până la capătul liniei STB", dar în comunicatul STB se zice "Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii". Până la urmă care variantă e?
Două întrebări:
1. Biletul trebuie validat la fiecare urcare în vehicul?
2. În poza postată de @orex la titluri de călătorie și sisteme de acces se vorbește despre un bilet comun de 60 de minute (cred că nu era actualizată informația), dar scrie că "practic, ultima validare se poate efectua cu un minut înaintea de expirarea perioadei de o oră și permite călătoria până la capătul liniei STB", dar în comunicatul STB se zice "Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii". Până la urmă care variantă e?
-
- andrei11
-
Posted:
-
andrei11
A doua, dacă îți expiră cele 90 minute mai validez odată alte 90 minute, chit că în 3 minute te dai jos din autobuz.
La metrou merge, odată intrat nu te mai controlează nimeni.
Și da, biletul trebuie validat la fiecare urcare.
A doua, dacă îți expiră cele 90 minute mai validez odată alte 90 minute, chit că în 3 minute te dai jos din autobuz.
La metrou merge, odată intrat nu te mai controlează nimeni.
Și da, biletul trebuie validat la fiecare urcare.
-
- ByOnu
-
Posted:
-
ByOnu
Si inteleg ca de azi pana la expirarea oricarui tip de abonament lunar deja existent (fie el urban, regio sau expres) acesta devine automat valabil pentru toate aceste categorii.
Si inteleg ca de azi pana la expirarea oricarui tip de abonament lunar deja existent (fie el urban, regio sau expres) acesta devine automat valabil pentru toate aceste categorii.
-
- andrei11
-
Posted:
-
andrei11
Abonamentele aflate în desfășurare rămân valabile până la data expirării lor.
Abonamentele aflate în desfășurare rămân valabile până la data expirării lor.
-
- BGP2597
-
Posted:
-
BGP2597
Din această clarificare eu deduc că din portofel întotdeauna va fi scăzut "by default" prețul unei călătorii de 3 lei. Pentru călătorie integrată, va trebui să-ți încarci pe card exact acest titlu pe care să ți-l deducă. Ce nu înțeleg nici eu este cum ai putea să alegi dacă să consumi o călătorie de 3 lei sau una de 5, în cazul în care ai încărcate pe card ambele tipuri.
Legat de biletul comun de 60 de minute, este vechiul bilet integrat la care s-a renunțat în favoarea celui nou, deci implicit și regulile de validare de la cel vechi, cu validare în ultimul minut care permite continuarea călătoriei s-a dus. Biletul nou este valabil 90 / 120 de minute (depinde dacă conține sau nu și metrou) și e valabil exact numărul de minute. Dacă la minutul 89 sau 119 tu încă nu ai terminat călătoria, mai validezi încă unul. Singura excepție e la metrou, unde după ce ai trecut de poartă, ai timp toată ziua să te plimbi prin rețea.
Albert wrote here:
12. Cum poate fi utilizat portofelul electronic încărcat pe cardul Activ nominal/nenominal?
R:Portofelul electronic poate fi utilizat doar în cazul călătoriilor metropolitane. Astfel, odată cu validarea cardului de transport, va fi dedusă suma de 3 lei din portofelul electronic, reprezentând contravaloarea unei călătorii metropolitane.
Din această clarificare eu deduc că din portofel întotdeauna va fi scăzut "by default" prețul unei călătorii de 3 lei. Pentru călătorie integrată, va trebui să-ți încarci pe card exact acest titlu pe care să ți-l deducă. Ce nu înțeleg nici eu este cum ai putea să alegi dacă să consumi o călătorie de 3 lei sau una de 5, în cazul în care ai încărcate pe card ambele tipuri.
reiny2000 wrote here:
[...]ultima validare se poate efectua cu un minut înaintea de expirarea perioadei de o oră și permite călătoria până la capătul liniei STB [...]
Legat de biletul comun de 60 de minute, este vechiul bilet integrat la care s-a renunțat în favoarea celui nou, deci implicit și regulile de validare de la cel vechi, cu validare în ultimul minut care permite continuarea călătoriei s-a dus. Biletul nou este valabil 90 / 120 de minute (depinde dacă conține sau nu și metrou) și e valabil exact numărul de minute. Dacă la minutul 89 sau 119 tu încă nu ai terminat călătoria, mai validezi încă unul. Singura excepție e la metrou, unde după ce ai trecut de poartă, ai timp toată ziua să te plimbi prin rețea.
📖 Pagination options
Home page
•
Parent forum:
Generalități despre transportul în comun din București și Ilfov
•
Choose destination