Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

 

Topic: Repere / toponime din București

202 posts, 51694 views
 
Go to page:  1  ... 5 6 7 8 9 10 11  ... 15
 
 

📖 Pagination options
Re: Repere / toponime din Bucuresti orex

@Tom
Daca Piața Charles de Gaulle n-ar fi fost numita odinioiara Adolf H., respectiv Piața Generalissim I. V. Stalin, mai vorbeam ce si cum?...dar, e alta gasca-n alta traista! :yes:

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Repere / toponime din Bucuresti Tom

Adolf Hitler și I.V. Stalin nu au făcut ceva bun pentru România. Nici măcar vreun țar rus, dacă e s'o luăm așa și niciun împărat german de sute de ani încoace. În fine, Hitler ca "aliat" a cedat șmecheriei ungurilor care trăgeau spre ruși dacă nu le dădea teritoriile pe care le cereau de la vecini, iar Stalin, cu un aliat care i-a făcut jocul și care acum e parc vecin cu De Gaulle, a făcut ce acesta din urmă i-a permis și ce și-a permis ca învingător. Cu Majestatea Sa Carol al II-lea a discutat altfel, dar...
Spuneam însă altceva strict la subiectul acestui topic, anume că BONAPARTE (primul și al III-lea), merită o piață, mai mult decât De Gaulle sau alți francezi. Și am spus de ce, din istorie, care știu că nu place.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti ByOnu

În sfârșit! Bulevardul Vasile Milea din Capitală va fi redenumit de către municipalitate.

O parte din Bulevardul Vasile Milea, de la intersecţia cu Splaiul Independenţei până la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu, ar urma să poarte numele de Bulevardul Doina Cornea, conform unui proiect care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Capitalei.

De asemenea, de la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu până la intersecţia cu Bulevardul Drumul Taberei, ar urma să poarte numele de Bulevardul general Paul Teodorescu.

"La 31 de ani de la eliberarea de comunism, societatea românească are nevoie mai mult decât oricând de o clarificare a locului şi rolului actorilor implicaţi în Revoluţia din 1989. Însă contribuţia fiecăruia dintre aceştia la succesul Revoluţiei din decembrie 1989 şi, mai ales, la încercarea de înăbuşire a acesteia, trebuie clarificată de istorici şi, după caz, de justiţie. Până la elucidarea tuturor acestor aspecte, cetăţenii municipiului Bucureşti au dreptul ca un bulevard important din capitală să nu poarte numele unui personaj controversat, ultimul ministru comunist al apărării, cel care a ordonat reprimarea manifestanţilor din municipiul Timişoara în 17 decembrie 1989 şi a celor din municipiul Bucureşti în 21 decembrie 1989", se arată în referatul de aprobare.

Consilierul municipal Cătălin Deaconescu (PNL), iniţiator al proiectului, apreciază că acordarea denumirii Bulevardul Doinea Cornea unui segment din Bulevardul Vasile Milea reprezintă o reparaţie morală pentru cei care s-au opus regimului comunist şi au avut de suferit pentru această atitudine. Se mai arată că segmentul propus să poarte denumirea de Bulevardul Paul Teodorescu trece prin faţa sediului Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", unitate emblematică a Armatei Române şi se termină în faţa Statului Major al Forţelor Terestre.

"Generalul Paul Teodorescu, absolvent al Şcolii Speciale Militare de la Saint-Cyr, a ocupat între anii 1935 şi 1940 funcţii importante în stat, precum cele de comandant al Academiei Militare, subsecretar de stat, secretar de stat sau ministru al Aerului şi Marinei. După 1945, regimul comunist l-a deposedat de bunurile sale şi l-a obligat la zece ani de muncă silnică la Canal", menţionează documentul.

Potrivit unui alt proiect de pe ordinea de zi, denumirea de Piaţa Ion Raţiu ar urma să fie atribuită spaţiului public situat la intersecţia străzilor Ion Brezoianu cu strada George Vraca şi cu strada Matei Millo.

În referatul de aprobare, semnat de consilierul municipal PNL Răzvan Socolovici, se arată că Ion Raţiu s-a născut pe 6 iunie 1917 la Turda, a urmat şcoala la Turda şi Cluj, în 1938 a obţinut o diplomă în drept la Universitatea Babeş-Bolyai, iar în 1943 a obţinut o diplomă de economie la Universitatea Cambridge. A plecat din ţară în anul 1940, pentru că fusese numit funcţionar în cadrul Legaţiei României la Londra, însă în acelaşi an, după instaurarea regimului condus de Ion Antonescu în alianţă cu legionarii, şi-a dat demisia şi a participat la constituirea unui Comitet Naţional Român, care milita pentru revenirea României în alianţă cu democraţiile occidentale.

A fost jurnalist BBC, fondator al unor publicaţii precum Free Romanian Press sau Românul Liber, precum şi membru al unor organizaţii precum Amnesty International. Cu aprobarea Regelui Mihai I, în 1984 a fondat Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

"Ion Raţiu era printre puţinii care aveau energia şi resursele materiale pentru a străbate globul pământesc pentru a vorbi despre românii supuşi unui brutal regim de teroare. A contribuit la schimbarea atitudinii cancelariilor occidentale faţă de dictatorul Nicolae Ceauşescu. În decembrie 1990, el a reuşit să se întoarcă în ţară, văzându-şi visul împlinit, o Românie liberă. A participat activ la reconstrucţia PNŢCD şi a devenit deputat. A candidat pentru funcţia de preşedinte al României în 1990", se mai arată în referatul menţionat.

AGERPRES / (AS - autor: Irinela Vişan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


:applause:  :applause:  :applause:

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti cris_m

Mare bucurie, mare, ce sa zic, dar tot pe jumatate au facut treaba, tipic romaneste...

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti ByOnu

Care-i treaba pe jumate? Nu mi-e clar.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti andrei11

Cris_m sugerează că ar mai fi fost denumiri care trebuiau schimbate.
De exemplu Cartierul Balta Albă.  Nume dat de regimul comunist. Trebuie găsit altul,  cum ar fi  Cartierul Bucur.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti ByOnu

E clar ca trollezi. Eu stiu de gluma, dar dacă e de glumit, spune-mi măcar, să glumim împreună.

Una e Milea, un personaj controversat, alta-i Balta Albă, denumire care vine de la o groapă de var...

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti andrei11

Nu trollez. Ți-am răspuns la întrebarea ta  Care-i treaba pe jumate? Nu mi-e clar. Dacă mi-ai cunoaște stilul de scriere ți-ai da seama să citești printre rânduri.
Nu stau acum să mă documentez,  dar din totalul de nume de străzi care poartă denumiri de oameni ( politici sau nu ) pe pariu că în biografia unora o să găsesc lucruri mai puțin morale.

Wikipedia:
Conform stenogramei ședinței Comitetului Politic Executiv (CPEx) al PCR din după-amiaza zilei de 17 decembrie, Nicolae Ceaușescu i-a acuzat pe Vasile Milea, pe Tudor Postelnicu și pe Iulian Vlad de trădare, lașitate și nerespectarea ordinelor. "Ce au făcut ofițerii tăi, Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras? La picioare trebuia să tragă." Generalul Milea a răspuns: "Nu le-am dat muniții." Ceaușescu a replicat violent: "Consider că ați trădat interesele țării, interesele poporului, ale socialismului și nu ați acționat cu răspundere. Știți ce ar trebui să vă fac? Să vă pun în fața plutonului de execuție. Asta meritați, pentru că ceea ce ați făcut voi înseamnă pactizare cu inamicul!" [5]


Și ce ți-am spus în altă postare rămâne valabil. Schimbăm regimul politic / schimbăm partidul aflat la guvernare iar ne trezim că schimbăm denumirea unor străzi.

Legionarii după invadarea României  de către URSS:
Capitane nu fi trist!
Garda merge inainte
Prin partidul comunist
După 1990 absolut toate partidele politice s-au desprins din PCR / FDUS ( fost FUS, dar FUS era ținta unor bancuri deocheate )
Îți reamintesc că Ziarul România Liberă era ziarul partidului FUS / FDUS.
___________________
Da, cunosc, așa e, FDUS era sub tutela PCR.
Inclusiv CAP - urile erau sub tutela Statului deși în acte CAP - urile nu au fost niciodată Întreprinderi de Stat.
_________________________
By Onu, ce spui de Parcul Tolbuhin ( de lângă ProTv - pe Pache ) devenit pe vremea Socialiștilor Republicii și revenit pe vremea Capitaliștilor Tolbuhin ?
Fotografia e făcută în August 2019. Azi tot Tolbuhin era.
Trăiască Armata Sovietică care ne-a eliberat de fascism !
Tolbuhin.jpg (91.72 KB; downloaded 2383 times)

Asta apropo de întrebarea ta
Care-i treaba pe jumate? Nu mi-e clar.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti ByOnu

ByOnu wrote:
Care-i treaba pe jumate? Nu mi-e clar.


@cris_m  sa raspuzi, te rog.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti cris_m

Spuneam ca puteau sa redumeasca tot bulevardul, nu pe jumatate... asta e treaba romaneasca. Vrem schimbare, dar nu prea multa ca dupa ni se face rau :lol:

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti ByOnu

Cristiuțu' măi. Și tu te iei de călători ca nu citesc afișele din stații?

N-ai citit deloc comunicatul. Se schimbă numele întregului bulevard.

Of of of...

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti Cristi N

Pentru Parcul Tolbuhin exista din februarie o HCL a Sectorului 2 prin care se solicita CGMB schimbarea denumirii in Gradina Matasari.

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti andrei11

Pavel Kiseleff
...Între 1829 și 1834 a condus administrația militară rusească a Țării Românești...
Trăiască prietenia Ruso - Românească, Sovieto - Română, și așa mai departe.
______________
Stați pe aproape, mai am exemple bucureștene pentru unii anacronice.
Cristi N îmi pare rău dar ND încă din campanie trebuia să se sesizeze. Ce campanie, înaintea ei. De când s-a revenit la denumirea  sovietică.
________________
Cristi N, uite ce se discuta prin toamna anului 2017:

"Au fost discuţii în media cum că acest nume ar trebui schimbat. Am luat şi eu poziţie (...). E un disconfort pentru locuitorii Sectorului 2 să aibă un parc cu numele unui general comunist. Trebuie spus, pe de altă parte, că nimeni nu are nimic cu poporul rus, cultura rusă, cu Federaţia Rusă şi nu e un demers în niciun fel împotriva acestora (...), e o problemă cu răul pe care comunismul l-a făcut în această ţară şi în multe alte ţări", a declarat viceprimarul cu prilejul unei dezbateri publice privind oportunitatea schimbării numelui parcului 'Tolbuhin', pe care a convocat-o, marţi, la sediul Primăriei Sectorului 2.
( Dan Cristian Popescu, viceprimar al Sectorului 2 )
Mai e puțin și se fac 4 ani de atunci.  :headbash:

 


Re: Repere / toponime din Bucuresti Cristi N

Stiu de demersul de atunci dar dupa ce s-a ratoit ambasada Federatiei Ruse au dat inapoi. Acum Primaria Sectorului 2 a facut toti pasii care tineau de ei si mingea e la Primaria Generala.

 


Go to page:  1  ... 5 6 7 8 9 10 11  ... 15
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2419 forum members have written 433192 posts in 5388 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use