Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi Ilfov

Topic: Întrebari și răspunsuri

1106 posts, 427947 views

Go to page:  1  ... 59 60 61 62 63 64 65  ... 79

📖 Pagination options
Re: Întrebari și răspunsuri rosetti61

Pana la cutremur asa a circulat in ambele sensuri pe Dorobanti, modificarea s-a facut dupa instituirea sensului unic pe Cosmonautilor in 1979, cand spre Floreasca se ducea pe Caderea Bastiliei si Ilie Pintilie pana la Perla.
Venind in anii 80, linia 135 a avut un parcurs intortocheat in zona de nord, dupa restrangerile si desfiintarile din 1986. Cu ocazia lucrarilor de pe Barbu Vacarescu a fost prelungita pe Floreasca pana la Pipera, cu intoarcere prin Gara Herastrau (strada), Fabrica de Glucoza si Floreasca (din cauza santierului viitorului bulevard nu mai avea cum sa intoarca la strada Avionului, iar pe noua artera intre pasajul Aviatiei si Verdi carosabilul a fost mult timp in lucru, mergea doar tramvaiul - 5 si 50 din mai 1987). Tot ce mergea pe Floreasca (110, 135 si 172) au fost duse pe Barbu Vacarescu (sa "suplimenteze cererea de transport" pe noul bulevard, un timp mers si 333, 334 pe acolo - nu stiu daca temporar sau definitiv) dar nu mai stiu cum intorcea 135 la Pipera. cu ocol prin Fabrica de Glucoza - Floreasca - Pipera cu intoarcere prin Barbu Vacarescu sau direct Barbu Vacarescu cu capat la Avionului (unde veneau 145 si 233)?
In zona Dorobanti, 182 si 282 circulau in ambele sensuri prin str. Tudor Stefan? Mai era folosita strada Vladescu (George Calinescu)? Parca la un moment dat 135 se chinuia pe strazile Scoala Herastrau/ Varfu cu dor dar nu stiu cat timp a durat asta.
Ajungand din nou la Romana, dupa scurtarile din 1986, liniile 131 si 331 au intors in giratie ca troleibuzele sau virau pe Caderea Bastiliei si str. Roma?
Cine a stat in zona sau a circulat mai mult pe acolo poate stie cum stateau lucrurile. La ziar ziceau simplu "Piata Romana" fara sa mai dea alte detalii. La un moment dat dupa ce s-a dat drumul la statia de metrou, autobuzele nu au circulat la fel cum face 131 astazi?

• Tom
  • Posted:
  •  

Re: Întrebari și răspunsuri Tom

Până la introducerea DAC 112UDM (2201-2220), dar și ulterior, 131 întorcea în rondul de la Romană. La un moment dat, stația era însă undeva înainte de semafor pe Bd. Dacia, de fapt cred că oprirea în stație bloca mașinile care ieșeau de pe strada Cihoski. Nu știu dacă acolo era doar stația de coborâre, dar cred că mai oprea odată în stația din Romană, din fața ASE.
331 a avut în acea perioadă în zonă mai multe variante de trasee. De pe Dorobanți, vira stânga pe Dacia, apoi dreapta pe Polonă și apoi dreapta pe Eremia Grigorescu. Avea stații la ambele capete ale străzii Eremia Grigorescu (nu mai știu dacă și atunci se chema tot așa): zona Grădina Icoanei și Piața Cosmonauților (Lahovari).
Nu știu dacă înainte sau după această variantă, de pe Dorobanți intra pe Dacia spre Romană, apoi pe Căderea Bastiliei, Roma și mergea până la Piața Dorobanți (Lupoaica).
La momentul introducerii DAC 112UDM pe această linie (2221-2245), cred că linia fusese dusă în ambele sensuri spre Piața Lahovari.
Până la UDM-uri, 131 avea autobuze DAC 117UD, iar 331 avea IK4.
135 și 172 circulau pe Floreasca în 1988-1989. 135 a primit în 1988 DAC-uri 112UDM (2175?-2200), iar 172 a rămas până la desființare cu DAC 117UD. 135 cred că avea traseul pe care l-a avut multă vreme în acea perioadă, dar mergea pe Eminescu într'un sens și pe Dacia pe celălalt. La fel și 133, o perioadă. Nu mai știu dacă 226 a fost întotdeauna pe Dacia în ambele sensuri, dar în 1990 sigur era.
172 întorcea la Cosmonauților (Lahovari), dar nu mai știu cum intra înapoi pe Floreasca. Cred că mergea pe Dorobanți până la Dacia și apoi pe Dacia și probabil vira stânga pe Polonă de acolo.
De 182 și/sau 282 îmi amintesc că intra(u?) la un moment pe Tudor Ștefan, dar nu cred că se și întorcea. Cel puțin o perioadă cred totuși că a(u?) mers în ambele sensuri, iar la întoarcere trebuia(u?) să facă tot rondul.
Nu îmi amintesc ce autobuze erau pe 182/282 în acea perioadă, dar cred că nu (mai) erau IK4.

Re: Întrebari și răspunsuri PaulIP

Poate ma inseala memoria, dar chiar inainte sa fie scurtat de la Foisorul de Foc la Romana, 226 circula pe Eminescu.

Pe 182 sigur aparusera DAC scunde, si cred ca si pe 282. Dupa 1990 intrau laolalta scunde si primele inalte de dupa (din seria 452-59x). Ca fapt divers, la finele anilor 90 circulau in paralel DAC si DAF pe 182.

Re: Întrebari și răspunsuri 1689

282 a fost turata majoritar (daca nu exclusiv) cu IK 4 (de la Nordului ?) pina in 1990

331 avea statii pe Eremia Grigorescu deoarece a mers un timp pe Dionisie Lupu si Al Sahia pana la Universitate si dupa aia a fost scurtat la Romana/Cosmonautilor.
172 a circulat de la jumatatea anilor 80 (84-85) din Eminescu intra pe Cosmonautilor, Magheru, Eminescu (Dacia incepea inainte dincolo de Dorobanti, apoi a fost inclusa in Dacia si partea din Eminescu care ajungea la Romana) si apoi Dorobanti si traseu de baza prin prof Bogdan. Imediat dupa scurtarile din vara lui 1986. linia 172 intoarce impreuna cu 129 "ca pe vremuri" adica din Eminescu facea dreapta pe Dorobanti. Spre sfarsitul lui 1986 circula pana la Cosmonautilor si intoarce in giratie apoi a fost dus prin Polona cu intoarcere prin Eremia Grigorescu,  Dorobanti si prof Bogdan cu reintrare in Polona spre Floreasca.

Re: Întrebari și răspunsuri andrei11

Cică poza e făcută pe  Calea Griviței.
Două întrebări:
1) În ce porțiune a Căii  Griviței ?
2) Pe ce linie circula cuplul de Tatre ?
v56.jpg (61.16 KB; downloaded 5265 times)

Pe Calea Grivitei in zona statiei Petru Maior aproape de Podul Grant, Tatra este pe linia 6; bloculetul din fundal pe partea stanga este pe coltul cu str. G. Baritiu. Ce e pe partea dreapta nu mai este azi iar in spatele Tatrei este cladirea de langa pasarela Basarab si in fundal de tot silueta Ministerului Transporturilor.
https://www.google.com/maps/@44.4529465 ... 312!8i6656

Re: Întrebari și răspunsuri mafteiu

Revin la discuția din paginile 60/61 legate de liniile din zona centrală:
Când s-a dat drumul circulatiei prin pasajul Mărășesti mai circula tramvaiul pe relația Sf. Vineri - Olteni - Văcărești - Timpuri Noi?
Cineva a pomenit de 14 și 40, ambele la Granitul. între Hala Traian și Socului nu mai circula niciun tramvai? Mi-aduc aminte de 40 cu bidirecționale care rebrusau în intersecția Muncii dar cred că a fost mai târziu.
Și daca memoria nu-mi joacă feste și nu inventez, parcă și 17 a ajuns pentru o foarte scurtă perioadă, tot prin acei ani, la Intr sat Cățelu.

Cand s-a dat in functiune Pasajul Marasesti, tramvaiele mai circulau inca pe Olteni. In iulie 1987 au fost scoase de la Sf. VIneri cu putin timp inainte de demolarea bisericii si indrumate pe Timpuri Noi - Nerva Traian - Dudesti.
40 a avut bidirectionale cat s-a lucrat la metrou in Piata Muncii, calea Calarasilor a intrat in santier - nu stiu daca in 1989 circula macar tramvaiul pe acolo, carosabilul era mai mult drum de santier. A mers si Sf. Gheorghe - Traian - Iancului - Socului dar cred ca pentru o perioada scurta de timp.
17 a ajuns la Catelu din cauza unor lucrari de linie pe bd. Lacul Tei sau pe Petricani; dupa ce s-a terminat cu podul Mihai Bravu (august 1987) a revenit la traseul lui.

Re: Întrebari și răspunsuri mafteiu

Cred că mai mult dispariția tramvaielor de pe C Călărașilor a fost cauzată de raderea șoselei decât de metrou pentru că 27 și 34 nu au fost întrerupte niciun moment - deviate pe laturile pasajului, întâi un sens, apoi și celălalt și așa au rămas până acum.
Abia în august '87 a fost dată în funcțiune linia între abator și Pta Sudului?

Din ce imi amintesc, linia a fost inaugurata prin ‘85 - inca mai circula 331.
Apoi traficul a fost complet inchis prin ‘88 pentru reabilitarea completa a Caii Vacaresti intre Pta Sudului si Abator. Tramvaiele au revenit prin vara lui ‘89 iar circulatia auto s-a reluat la inceputul lui 1990 - cam odata cu reinfiintarea lui 313 (care intorcea la Sitraco).

Tramvaiele au revenit pe Vacaresti la sfarsitul lui 1987 (s-a refacut podul de la Abator peste Dambovita), doar traficul auto a fost afectat - troleibuzele scurtate la Piata Sudului. La sfarsitul lui 1989 s-a inchis Lanariei si Nerva Traian cu totul - tramvaiele au reinceput sa circule in 1990 pe acolo.

Linia 26 cand si-a mutat capatul de la Sura Mare la Basarab? Migratia capatului a fost asa de-a lungul timpului - Abator (1965)-> Piata Leul (1970)-> Sura Mare (1984/85)-> Basarab (?)
Ma gandesc ca mutarea la Basarab s-a datorat aducerii unor linii la Sura Mare - 15 si 39. Unele surse il indica la Basarab, in septembrie 1985 (lista Brzozowski), dar mai intorcea la Sura Mare in iunie 1986 (asa apare intr-un comunicat cu modificarile din Berceni)?

Destul de repede dupa “marea schisma”, troleibuzele au fost prelungite pina la Abator - asta inainte de a incepe lucrarile de refacere a Caii Vacaresti.
331 si troleibuzele n-au apucat sa se intersecteze la Abator, fiind scurtat foarte repede la Sincai.
Troleibuzele au circulat cel putin o iarna pe Vacaresti pina la inceperea santierului.

Troleibuzele s-au scurtat in martie 1989 la Piata Sudului si asa au ramas si dupa terminarea lucrarilor.
In mai 1986 in ziar se anunta ca 73, 74, 76 se scurteaza la Piata Sudului (vezi linkul de mai sus) dar in realitate puteau sa mearga pana la Abator? Se intampla adeseori ca ceea ce se anunta sa nu mai fie valabil si sa nu mai revina cu alte comunicate. Sau. erau programate din start sa intoarca la Abator dar sa se intarzie aceasta miscare din diverse motive - sa nu fie inca gata bucla "de avarie".  Dupa scoaterea trolebuzelor de pe axa nord-sud, reteaua dintre Universitate si calea Vacaresti a mai ramas  - nu stiu pana cand, cateva luni bune - pentru a fi folosita la retragerea/accesul troleibuzelor spre Nitu Vasile (85, 88).
Inainte sa fie prelungite la Abator troleibuzele au intors langa BIG sau a fost folosita o solutie provizorie in rondul de la fostul capat al lui 131 iar bucla de la BIG a aparut mai tarziu, in 1989?

Cu 26 nu stie nimeni nimic?

Go to page:  1  ... 59 60 61 62 63 64 65  ... 79

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului în comun din București şi Ilfov  • 
Choose destination

Since our 2708 forum members have written 464658 posts in 5800 topics and 542 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”