Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Termoficare

1134 posts, 270713 views
 
Go to page:  1  ... 25 26 27 28 29 30 31  ... 81
 
 

📖 Pagination options
Re: Termoficare Cristi N

@TibiV inginer sunt si eu chiar daca nu energetician sau de instalatii ci de electronica si telecomunicatii. Am idee cu ce se mananca termodinamica nu sunt chiar pe dinafara.
La partea de calcule sunt perfect de acord, decizia trebuie luata pe baza lor dar cred ca ar fi cazul unei actualizari a lor. Nu stiu, in schimb, daca acele calcule initiale mai sunt valabile in 2019 si pentru urmatorii 20-30 de ani. De la momentul initial s-au schimbat destul de multe lucruri, au disparut unii producatori de abur, destui clienti au disparut si ei, acum avem alte posibilitati de automatizare, costuri de functionare si investitii, costuri de mediu, pretentii de confort si cred ca mai sunt o multime  de alti factori care trebuie luati in calcul.

 


Re: Termoficare misterr

Activitatea RADET, transferată la o nouă companie a muncipalității

Click pe imagine pentru video:





Activitatea RADET, fosta regie de termoficare a Capitalei, a fost transferată, joi, la o nouă companie a muncipalității.

„Termo-energetică” preia țevile și livrarea agentului termic, dar nu și datoriile istorice uriașe, care sunt imputate acum de „Elcen”, producătorul de energie termică, primăriei capitalei.

Reprezentanții „Elcen” spun că bucureștenii pot rămâne fără căldură după această preluare, dacă primăria va întârzia mai mult de 2 luni plata facturilor curente.

Până la sfârșitul anului angajații, conducerea și toate contractele vor trece de la Radet la Termoenergetică.

Nouă companie municipală va cumpără agentul termic de la cele 4 CET-uri Elcen și va avea grijă să ajungă în casele bucureștenilor.

“Livrarea va fi asigurată la parametric decenți, normali, ne dorim parametri superiori”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Desigur, dacă la iarnă nu vor apărea avarii, grijă celor de la Elcen ține, în acest moment, de faptul că nu pot recupera uriașa datorie de la Radet, intrat oficial în faliment.

“Are o clădire și niște mașini”, spune directorul RADET, Alexandru Burghiu.

Elcen și primăria nu vorbesc despre aceeași datorie.

Potrivit Elcen, proprietarul CET-urilor din București, datoria RADET este de 3.7 miliarde de lei. Primăria susține, însă, că această suma este mult prea mare, iar datoria reală este de 1.2 miliarde lei. Doar că RADET nu are niciun leu ca să o plătească, așa că ELCEN vrea să meargă în instanța împotriva primăriei.

La rândul sau, Elcen susține că are datorii de aproape 2 miliarde de lei. Că să scape de faliment, administratorii intenționează, printre altele, să repete povestea RADET-ului: să creeze o nouă companie căreia să-i transfere CET-urile.

Societatea ELCEN poate fi lichidată, iar paguba să rămână la creditori, cei mai mari fiind ANAF și companiile de stat.

Riscul sistării producerii de căldură pentru București există doar dacă Primăria nu-și va plăti facturile curente.

În acest moment, pierderile din rețeaua de termoficare a Bucureștiului sunt de 30 la sută din cauza țevilor care au și până la 50 de ani vechime.

 


Re: Termoficare Cristi N

ELCEN: Avarie la CET Grozăvești. Locuitorii din sectoarele 1 și 5 nu vor avea căldură și apă caldă în parametri

ACTUALIZARE ora 23:00.
Claudiu Crețu, administratorul special al ELCEN, a precizat sâmbătă seara la Digi24 că nu este vorba despre o explozie propriu-zisă, ci de o crăpătură a cazanului, al cărui an de fabricație este 1964. În prezent se așteaptă ca acesta să se răcească, pentru ca echipele să poată interveni pentru reparație. Avaria ar putea fi remediată cel mai devreme duminică, chiar duminică dimineață, a estimat Claudiu Crețu.
El a subliniat, de asemenea, că nu înseamnă că se va sista total furnizarea de agent termic către consumatori, ci că acesta va avea cu 15-20 de grade mai puțin.
Claudiu Crețu spune că în mod normal, aceste centrale trebuiau modernizate de 10-15-20 de ani, dar numai CET Vest a beneficiat de o astfel de lucrare de modernizare, în 2009. CET Grozăvești și CET Sud sunt din 1964. Este nevoie de investiții „serioase și urgente” pentru a putea susține în continuare furnizarea energiei termice și electrice în București, a punctat administratorul special al ELCEN.

Știrea inițială:
ELCEN nu mai poate alimenta cum trebuie cu agent termic cele două sectoare. Alimentarea va fi susținută de la celelalte CET-uri, dar apa va ajunge în casele oamenilor la o temperatură cu câteva zeci de grade mai mică decât este normal.
RADET anunță, la rândul său, că termenul estimat de remediere a avariei dat de ELCEN București este de 24-48 de ore.
Aviaria de la CET Grozăvești intervine în condițiile în care 250 de blocuri din Capitală, racordate la sistemul centralizat de termoficare, deja nu beneficiază de agent termic la parametri normali. În unele zone, oamenii se plâng că nu au deloc apă caldă și căldură de 5 zile. Directorul companiei Termoenergetica a explicat că în zonele aflate la capăt de magistrală apa caldă și căldura ajung mai greu la parametri optimi, dar promitea că problema se va rezolva sâmbătă seară.

Comunicatul ELCEN:
„Electrocentrale București S.A. (ELCEN) informează că în data de 23.11.2019 s-a produs un incident la CTE Grozăvești determinat de declanșarea cazanului nr 1 și, implicit, a turbinei cu abur nr. 2. S-au luat imediat toate măsurile necesare pentru compensarea sarcinii termice, fiind pus în funcțiune cazanul cu apă fierbinte aferent. Pe perioada avariei, sunt livrate temperaturi mai mici ale agentului termic față de cele comandate de RADET București.
Echipele ELCEN fac toate eforturile pentru a rezolva problema apărută, astfel încât să se revină, în cel mai scurt timp posibil, la situația de dinaintea apariției incidentului.
Celelalte centrale aparținând ELCEN sunt pregătite să compenseze această diminuare a sarcinii termice prin preluarea parțială a consumatorilor aferenți CTE Grozăvești, în măsura în care rețeaua poate prelua necesarul de energie termică din aria CTE Grozăvești în aria celorlalte CTE-uri ale ELCEN.
Vă asigurăm că echipele de reparații intervin de fiecare dată cu promptitudine astfel încât să depășim în timp util astfel de situații neprevăzute și că facem tot ce este necesar pentru ca disconfortul creat să nu afecteze într-o mare măsură consumatorii racordați la sistemul de termoficare din Capitală”.

Precizările RADET:
„Odată cu furnizarea sub parametri din acest CET, suntem obligați să asigurăm agentul termic din DOAR trei CET-uri pentru tot Bucureștiul”, avertizează RADET, care precizează că sistemul de termoficare al Capitalei a fost proiectat inițial cu șase CET-uri mari, însă CET Titan și CET Pipera au fost închise în urmă cu mai mulți ani. RADET susține că de aici au pornit dificultățile în furnizarea agentului termic în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei.
„Din cauza acestei avarii suntem nevoiți să furnizăm agent termic primit de la trei CET-uri mari, și nu din cele șase inițiale, în condițiile în care numărul consumatorilor a rămas relativ același”, justifică RADET.
RADET București reaminteșe că administrează doar rețeaua de termoficare, adică practic, doar transportul, furnizarea și distribuția agentului termic, în timp ce CET-urile mari, producătoare de agent termic, sunt în administrarea ELCEN București și în subordinea ministerului de resort.

Editor: Luana Păvălucă

 


Re: Termoficare andrei11

Ete na ! ( Expresie neacademică ). Sau ete fleoșc. În Piața Iancului nu e nicio avarie și nu suntem în parametrii de vreo 10 zile ( cu mici excepții )  :twisted:

 


Re: Termoficare Cristi N

Cel mai probabil la tine e de vina RADET-ul sau mai nou TermoEnergetica SA daca a preluat treaba de la primii. Bine, ar mai putea fi varianta sa experimenteze intoarcerea la vremurile trecute.  :mrgreen:

 


Re: Termoficare Cristi N

Vitalie Cojocari link
2 hrs ·
Așa ceva nu am pomenit de când scriu pe probleme de administrație publică. Niciodată. Să vă zic de ce sunt uimit.
Ieri a fost o nouă avarie în București, de data asta la Grozăvești. Nu vă mai pun lista cu străzi și blocuri rămase în frig și fără apă caldă în robinete. Este lungă cât o zi de post.
Nu am ce explicații noi să vă dau. Țevile sunt vechi și de 40-50 de ani, sunt atât de ruginite, încât e o mirare că mai țin. La un pic de presiune, la olecuță de oscilare a temperaturii de afară - fac ”buf” și se sparg. Nu sunt vreun Nostradamus, iarna se anunță la fel de ”problematică” precum precedenta. Sistemul este vechi, țevile sunt mâncate de rugină și se sparg.
Fiind o avarie destul de însemnată, jurnaliștii au fost informați că astăzi va avea loc un comandament la Radet. Mărturisesc, nu am mai auzit de un comandament la Regie până acum. Așa că eram extrem de curios să văd în ce constă.
Deocamdată pot să vă pun la dispoziție niște poze de la colega Adriana. Sala de ”comandament” este plină de angajați Radet și nu este totul. Regia(declarată oficial în faliment) a adus niște țevi pentru a demonstra că da, conductele sunt vechi și subțiate de rugină.
Dar să vedem ce măsuri vor anunța acum, în al 12-lea ceas, pentru a ”fi implementate în perioada imediat următoare pentru asigurarea furnizării agentului termic în Capitală”.

 


Re: Termoficare andrei11

Fiecare poate să publice orice pe net / Facebook. Asta e grav. Foarte grav. Dar e democrație.

 


Re: Termoficare misterr

RADET prezintă situația catastrofală a conductelor din Capitală. Când încep reparațiile

Click pe imagine pentru video:





RADET a pus astăzi în scenă un veritabil spectacol pentru locuitorii Bucureştiului, care refuză să înţeleagă, de ce, în 2019, încă se spală în lighean, cu apă încălzită pe aragaz, cu oala.

Directorii au convocat peste 200 de muncitori într-o sală, pe care au decorat-o cu ţevi fisurate, scoase din subteran.

Au încercat astfel să ofere explicaţii sau mai degrabă scuze, pentru avariile majore din ultima perioadă. Şi au anunţat că în primăvară vor închide, rând pe rând, toate magistralele Capitalei, ca să schimbe conductele uzate.

În amfiteatrul regiei de termoficare au fost instalate, cu rol de recuzită, ţevi care arată fidel starea infrastructurii din subteran: subţiate de timp şi mâncate de rugină. Un muncitor, chemat să îşi spună părerea despre cum se face treaba în teren, verifică dacă măcar la RADET oamenii au ceva şanse să-şi dea gecile jos.

Între timp, directorii iau cuvântul despre situaţii dramatice, cum sunt avariile majore care au lăsat inclusiv spitale fără apă caldă şi căldură.

Ioana Stoica, lider sindical: „Nu e nimeni vinovat sau ca să zic aşa toţi suntem vinovaţi... cum zicea cineva, de ce n-aţi oprit, doamnă, căldura şi apă caldă, dacă aţi avut conturile blocate luni de zile? De ce? Din respect pentru populaţie!”

Respectaţi, dar cu ţevi care stau să bubuie, pentru că trebuiau schimbate acum 30 de ani...bucureştenii ştiu din experienţă că pot găsi oricând apă fiartă în subsol sau la ieşirea din bloc.

Alexandru Burghiu, director RADET: „Astfel de zone afectate sunt mai multe decât fizic poate executa RADET-ul. Toată lumea întreabă de ce n-aţi făcut vara trecută. Dar aceste lucruri nu s-au mai făcut de foarte mulţi ani, tocmai ca să nu deranjeze.”

“Deranjul” va începe, se pare, îndată ce vom ieşi din iarnă, pentru că 80 la sută dintre probleme apar la ţevile cu termenul de folosinţă depăşit de prea multă vreme.

Pe rând, timp de 2-3 săptămâni, fiecare casă privată său obiectiv conectat la reţeaua publică va rămâne fără apă caldă.


Din primăvară încep lucrările

Dacă planul curajos al RADET va fi pus în practică, în primăvară, când se opreşte căldura la calorifere, va fi pus dop şi ţevilor de apă caldă. Rând pe rând, cele 9 magistrale ale capitalei vor fi oprite şi vor fi înlocuite ţevile mari şi medii de pe fiecare bucată. Unele au 1,20 m diametru.

Actualul director spune că acum 20 de ani, ultima oară când s-a făcut în Bucureşti o lucrare de asemenea amploare, opririle au lucrat 3 săptămâni. Intenţia e ca, de data aceasta, să intervină mai multe companii, astfel încât perioada de oprire să fie redusă la maximum.

Rămâne de văzut cum va pune regia în practică aceste bune intenţii. Directorii accepta că oamenii din teren sunt în vârstă, au salarii mici şi plătesc pe nedrept oalele sparte.

RADET trimite energie termică spre 600 de mii de apartamente, adică 1.200.000 de locuitori.

 


Re: Termoficare misterr

Gabriela Firea a anunțat cine va fi noul operator de termoficare din Capitală





Primarul general, Gabriela Firea, a semnat contractul de delegare a gestiunii directe a serviciului de termoficare, ce intră în vigoare de la 1 decembrie, se arată într-un comunicat al PMB.

Documentul a fost încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti - prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov - şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA, condusă de Alexandru Burghiu.

"Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti este, de la 1 decembrie, noul operator de termie al Capitalei. Compania a preluat, în integralitate, activitatea RADET şi angajaţii fostei regii, pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic în Bucureşti'', a declarat Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, compania va continua şi va dezvolta investiţiile începute de fosta regie pentru modernizarea sistemului de termoficare, necesare pentru reducerea avariilor în reţea.

''Am început un amplu proces de modernizare şi înlocuire a conductelor cu vechime de peste 50 de ani, care ar fi trebuit schimbate încă de acum 20-30 de ani. În acest an au fost contractate lucrări de intervenţie în primă urgenţă la reţea pentru 52 de şantiere în Capitală şi au fost finalizate primele lucrări. O parte dintre intervenţii continuă şi pe timp de iarnă, altele fiind programate pentru primăvara anului viitor, pentru a nu opri livrarea agentului termic decât pe timp de avarie. Am încredere în profesionalismul, dedicarea tuturor angajaţilor companiei, împreună am conceput planul pe baza căruia am reuşit restartarea investiţiilor şi reducerea cu 81% a pierderilor financiare ale RADET, în ultimii trei ani. Fiind vorba despre un sistem de asemenea amploare, lucrările nu se pot realiza decât etapizat, pe parcursul mai multor ani în care constanţa şi consistenţa investiţiilor sunt cuvintele cheie", arată primarul general.

Contractul a fost aprobat, alături de documentaţia aferentă, la propunerea primarului general, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 14 noiembrie.

La aceeaşi dată, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov a primit mandat special, în numele şi pe seama Consiliului General al Municipiului Bucureşti, să delege gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termică în arealul deservit de Asociaţie şi să atribuie direct contractul de delegare către operatorul regional Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA, precizează PMB.

Documentaţia anexă a contractului de delegare a gestiunii semnat include:

* studiul de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică - activităţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice;
* procesul-verbal de predare-preluare a bunurilor către delegat;
* regulamentul Serviciului Public de Alimentare cu energie termică în arealul deservit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov;
* caietul de sarcini al Serviciului Public de alimentare cu energie termică - activităţile de producere transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în arealul deservit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov
* contractele de furnizare a energiei termice / apă caldă - pentru utilizatorii de tip casnic şi non-casnic, menţionează sursa citată.
























 


  • V2A
  • Posted:
  •  

Re: Termoficare V2A

Lucrările la rețeaua de termoficare în zona Pasajului Victoria s-au încheiat de câteva zile. Rămâne de văzut când va fi mutată stația de autobuz în vechea locație.
Lucrări termoficare (1).jpg (344.62 KB; downloaded 3602 times)

Lucrări termoficare (2).jpg (376.02 KB; downloaded 3601 times)

Lucrări termoficare (3).jpg (393.96 KB; downloaded 3601 times)

 


Re: Termoficare misterr

Administratorul judiciar al Elcen: Bucureștenii primesc căldură ilegal





Sistemul de termoficare al Capitalei ar funcționa ilegal, după ce Termoenergetica a refuzat să semneze un contract cu Elcen, susțin oficialii Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen.

Potrivit comunicatului administratorului judiciar Elcen, „conducerea Companiei Municipale Termoenergetica București, noul distribuitor de energie termică al Capitalei după preluarea activității RADET, tergiversează semnarea contractului cadru cu ELCEN”.

„În paralel, continuând politica de forță impusă de Primăria Municipiului București (PMB) care a obligat ELCEN să livreze apa caldă gratis către RADET, Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal”, se arată comunicatul celor de la Sierra Quadrant.

„Pentru a completa tabloul manierei defectuoase în care atât conducerea PMB cât și cea a Termoenergetica au înțeles să gestioneze situația dramatică a termoficării - având deja experiența falimentării RADET - vă aducem la cunoștință că la aproape 30 de zile de la ședința Consiliului General al Municipiului București în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societății”, continuă comunicatul.


Termoenergetica va primi energie termică de la Elcen

Astfel, potrivit comunicatului, Termoenergetica, urmează să primească energie termică gratis de la Elcen și va acumula datorii, fiind lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor și pentru reparațiile rețelei de conducte.

Ovidiu Neacșu, partener fondator al Sierra Quadrant: “Ceea ce observăm este de fapt un banal copy-paste al RADET. Dna Firea și dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET după faliment și înscăunat la Termoenergetica, aplică modelul deja consacrat: nu capitalizează Termoenergetica ca să poată solicita livrarea apei calde gratis în continuare și să se plângă apoi că nu sunt bani de reparații, știind că nu vom lăsa oamenii în frig.”

„Nu semnează contractul cadru ca să evite astfel semnarea convenției de plată în avans pentru a nu fi obligați să plătească direct furnizorul de gaze și să ne oblige pe noi să plătim din alte surse, cât timp nu încasăm nimic de la Termoenergetica. Nu semnează contractul inclusiv ca să nu avem cui să trimitem facturile. Mai mult decât atât, cum ar putea plăti subvenția dacă Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi întocmite? Avocații noștri au început deja să analizeze posbilitatea acționării în instanță pentru abuz în serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil și la limita legii”, a adăugat Ovidiu Neacșu.

În prezent, RADET trimite energie termică spre 600 de mii de apartamente, adică 1.200.000 de locuitori.

 


Re: Termoficare misterr

Directorul Termoenergetica: Bucureştiul nu va rămâne fără încălzire





Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti, Alexandru Burghiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Bucureştiul nu va rămâne fără încălzire şi că autorităţile statului vor lua măsurile necesare.

“Bucureştiul nu va rămâne fără încălzire şi cu siguranţă autorităţile statului vor lua măsurile necesare şi se va găsi înţelegere. E normal şi ELCEN să-şi primească banii, pentru că dumnealor nu livrează degeaba, nimeni nu cere să se livreze degeaba, dar în acelaşi timp, spunem aşa: Guvernul dă 96% din bugetul Primăriei Capitalei, Primăria e doar un distribuitor”, a spus Burghiu.

Întrebat de jurnalişti ce valoare are subvenţia pe care Primăria ar trebui să o primească de la Guvern, el a menţionat că e vorba de circa 438 de milioane de lei.

“Pe tot sezonul rece, noi, anul trecut, am avut un împrumut de 438 de milioane de lei, dacă nu mă înşel, o să fie tot în jurul acestei sume, cam asta e ceea ce trebuie să avem, nu neapărat de la Guvern, cât şi din surse proprii, trebuie să găsim o soluţie, pentru că nu avem altă variantă”, a afirmat Burghiu.

Potrivit acestuia, soluţiile pot diversificate.

“Există inclusiv un ordin al Ministerului Dezvoltării, un ordin care spune că Ministerul Dezvoltării poate plăti până la 40% din ceea ce înseamnă termie. Bineînţeles că se vor face plăţi şi din alocările bugetare, dar suplimentar, pentru că Primăria Capitalei are au buget de peste 6 miliarde, iar încasatul e undeva la 3 - 3 şi ceva. E o diferenţă fantastică şi vă spuneam doar pentru termie şi transport, cu capitalizarea noastră, ajungem la 3 miliarde”, a menţionat Burghiu.

El a adăugat că în ultimii 3 ani - 3 ani şi ceva subvenţia s-a plătit la timp.

 


Re: Termoficare aztec

Intreb si eu, pt ca vad o schimbare majora fata de anii trecuti.
De fapt nu intreb, constat..
De ceva vreme a scazut temperatura apei calde...de trebuie sa faci baie la pranz ca seara nu ai sanse....si de cand a venit frigul afara, temperatura din casa e mai mica ca in anii trecuti.
Pana anii trecuti am pus termostate la caloriferele comuniste pt ca era prea cald si sa pot regla temperatura...acum suplimentez cu aeroterma din cand in cand.
Asa e doar la mine sau asa e in carier(DT) ..sau e generalizat la nivel de Bucuresti?

 


Re: Termoficare cris_m

A scazut temperatura, intr-adevar, eu chiar daca am centrala constat ca tevile care duc la vecini sunt din ce in ce mai reci, ba mai mult a inceput si la mine sa fie mai frig in casa... Cel putin in baie se cunoaste lipsa caldurii la vecini care se rasfrange si la mine indirect.

 


Go to page:  1  ... 25 26 27 28 29 30 31  ... 81
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2421 forum members have written 433417 posts in 5396 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use