Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi IlfovVehicule din trecut aparținând STB / ITB / RATB / STB S.AAutobuze

Topic: Rocar Autodromo #98 (1998-2014)

312 posts, 152898 views

Go to page:  1  ... 16 17 18 19 20 21 22 23

📖 Pagination options
Re: Rocar Autodromo #98 (1998-2014) PTMZ

Cel mai probabil nu s-a vrut. Piesele trebuiau luate din Italia, erau scumpe și au zis să nu se mai sinchisească.

• ADK
  • Posted:
  •  

Re: Rocar Autodromo #98 (1998-2014) ADK

Totuşi autobuzul era asigurat la momentul producerii accidentului, deci reparațiile trebuiau să aibă loc indiferend de tipul vehiculului.

Re: Rocar Autodromo #98 (1998-2014) andrei11

Asigurarea nu-ți dă garanția că poți repara autovehiculul...Oricum n-o să primești toți banii și dacă ceea ce trebuie să pui din propriu buzunar depășește un anumit nivel,  direcția  fier vechi. Este vorba de ambele polițe, și  de RCA și de CASCO. Oricum mă îndoiesc că avea și poliță CASCO. Firmele de asigurări sunt niște speculante de cea mai joasă  speță. Furt pe față !

• ADK
  • Posted:
  •  

Atâta timp cât firma de asigurări încasează niște bani trebuie să ofere și repararea autovehicului în caz de accident. Sunt sigur că după urma autobuzului s-au încasat ogrămadă de-a bani (peste 1000 de lei, mai ales că asigurarea avută a fost pe 12 luni, nu mai zic de toți banii încasați pe asigurările vechi fără evenimente). Chiar dacă-i autobuz și aparține primăriei nu știu mai exact cum se calculează, că la o mașină personală se ia după ”istoricul” proprietarului (dacă a mai avut accidente îi pune la preț), motorul mașinii și bineînțeles marca acestuia. Mai e o chestie, dacă un autobuz mare ca spre exemplu un Ikarus intră în spatele unei mașini dauna este bara autobuzului (nu vorbim și de autoturism), dar dacă intră un Mercedes-Citaro... bară, mască, parbriz și cel mai rău șoferul. Deci nu costă să îndrepți bara și să-i dai o vopsea (chiar și 20 de lei, a dat taicămiu cu 175 la Zețari în spate lovind un stâlp și a trebuit să vopsească doar bara), cât costă la un Citaro că trebuie refăcută toată fața poate chiar și de prin instalațiile electrice, din cauză că autobuzul find cu podea coborâtă este prea jos iar nivelul unei mașini obișnuite este același.

Cât despre Casco, nu se pot face asigurări casco la mașini trecute de niște ani care acestea nu se mai fabrică. Cel puțin la momentul actual pentru mașinile noi nu mai sunt obligate polițele casco ca acum mulți ani (în 2005 sigur era), care erau foarte scumpe. Poate cineva ține mai bine minte, nu știu dacă primele Mercedesuri venite au avut încheiate și polițe casco în anul 2006 (e posibil ca atunci să se fi anulat legea, nu cunosc). Avantajul poliței casco este că îți poate oferi o altă mașină (nouă) identică cu cea declarată la un accident daună totală.

ADK, oi fi tu șofer dar sunt și eu și pe deasupra mai știu și teorie, că mi-a trebuit în activitatea profesională.
Nu-ți oferă NICIO poliță CASCO o mașină nouă în cazul unui accident << daună totală >>
Și polița CASCO și cea RCA scad drastic la despăgubiri cu cât autovehiculul  e mai vechi.
Dauna totală se declară în momentul în care plata reparației este mai mare decât suma pe care ți-o oferă asiguratorul prin poliță, repet, sumă care scade exponențial cu cât autovehiculul e mai vechi. Așa cum a spus și TibiV, poți avea surpriza dacă ai un acident cu un CITARO vechi de 13 - 15 ani, NU din vina ta unde se strică plasticile din față, un far, o instalație electică, o aripă, etc să fie declarat daună totală. Dauna totală este un concept de piață și nu semifică o distrugere totală a autovehiculului. Este  o denumire a  unui calcul economic și atât.

• ADK
  • Posted:
  •  

Oricum, e de evitat orice accident... Mai ales că la o reparație în urma unui accident serios, mașina nu va mai fi ca înainte.

Negativ. Depinde unde o repari și câți bani ești dispus să investești.

Re: Rocar Autodromo #98 (1998-2014) shoppy

Ce a fost pe lunile trecute s-a dus, nu mai conteaza, ai platit un serviciu si ai beneficiat de el, asa daca busesti masina in prima luna de asigurare nu zice nimeni ca ai dat 100euro si acuma scoti 15.000.
CASCO sau RCA nu iti da deloc nici un fel de masina, daca e dauna totala iti calculeaza valoarea masinii ca scazand cu 10% in fiecare an de viata, si apoi din suma rezultata iti da 70% + epava, oricum nu a avut CASCO deci nu conteaza.
Iar RCA iti da bani doar daca a fost vina celuilalt, daca a fost vina soferului atunci ii plateste lui celalalt masina.

Re: Rocar Autodromo #98 (1998-2014) Nenea_titi

Dauna totală se poate da doar dacă :
- autovehiculul este distrus ireparabil; este suficient de afectat astfel încât repararea lui să fie realmente imposibilă. Nu mai poate prezenta siguranță repararea lui.
- autovehiculul se poate repara, dar costurile de reparație depășesc efectiv valoarea lui curentă de piață.
- autovehiculul este suficient de vechi și nu se găsesc piese pentru el. De aceea mulți se feresc să mai asigure mașini vechi. Caz în care dacă ai totuși CASCO, riști să iei o suma infimă de la CASCO. Există asigurări CASCO pentru mașini vechi cu posibilitatea de daună totală, dar atunci, autovehiculul trebuie să fie "de epocă", însă acolo există deja alte condiții.

Știu că și fabrica AUTODROMO din Italia a dat faliment, și oricum acest autobuz era unicat al STB-RATB, mai mult de la un producător care iar a dat faliment (Rocar). Are o vechime totuși mare, iar dacă e amortizat, nu văd de ce l-ar mai ține. Piese, poate doar SH prin Italia. Oricum din păcate e uzat moral, iar ca să circule, necesită investiții mari și multe. Cum se pregătește aducerea de autobuze electrice, hibride, soarta lui e încheiată. Și așa la vârsta lui de la accident, avea 16 ani. În afară, autobuzele se cam retrag la 10 maxim 12 ani. Doar troleibuzele țin mai mult.

Păcat, cu acest autobuz, Rocar putea să aibă succes. Dar prețul era prea mare, capacitate de producție mică, calitate de asamblare îndoielnică. Și 7460 a fost, deși modern, un eșec, echipamente scumpe, mentenanță dificilă, ceea ce duce la costuri de operare mari. Dar să ții de două unicate mi se pare aiurea. Reparația lui 98 probabil că nu se mai justifică economic, există acum exces de autobuze. Și fiind vechi necesită o mentenanță mai atentă, piese nu mai sunt, costurile de operare sunt mari. Poate doar să meargă pe 221 sau o linie din asta din zona garajului, dar și așa probabil e mai scump de operat decât un Citaro sau un Otokar. Și direcția este reducerea costurilor. STB nu e retroclub. Sigur, poate să îl facă de muzeu, sau să îl vândă cuiva care să îl repare și folosească (transport copii la școală de exemplu). Dar nu cred că se înghesuie lumea sa îl ia având în vedere starea lui, iar din afară se pot lua autobuze mai noi, bune, ieftine la SH.

Nenea_titi, punctul 1 e inclus În punctul 2. Punctul 1 l-ai postat degeaba.

• ADK
  • Posted:
  •  

Un singur lucru (bun) se mai poate face cu el, mai ales dacă mai e bun din p.d.v. tehnic și evident dacă se vrea. Reparat (cu ajutorul pieselor lui 7460, oricum soarta troleibuzului nu mai interesează pe nimeni), pus pe roțile lui și vândut în țară. Că de tăiat... nu e greu, dar altu' ca el nu o să mai găsești niciodată.

Și cine-l cumpără ? Tu ai cumpăra un autobuz la care nu mai găsești piese de schimb ? Eu nu.

Re: Rocar Autodromo #98 (1998-2014) punmeister

Il cumpara castrosua :razz:

• ADK
  • Posted:
  •  

andrei11 wrote:
Și cine-l cumpără ? Tu ai cumpăra un autobuz la care nu mai găsești piese de schimb ? Eu nu.

Decât vreo ”turcizmă” de unică folosință fără un pic de gust de autobuz, da. Piese de schimb se pot face rost dacă se vrea, chiar dacă normal o să coste mai mult (asta e problema mea). Al Barry a cumpărat 2 autobuze DAC, unul l-a dus în America, și-a făcut rost de piese (i-am dat și eu, dar mărunțișuri) chiar și set motor la Roman Brașov care a costat peste 2500 lei. Din păcate România e o țară care n-a dat 2 bani pe trecutul său, Bucureștiul (cel mai important) mereu și-a șters istoria în categorie de autobuze și troleibuze. Asta mă deranjează în continuare că nu există un muzeu al transportului, un eveniment care să te poți plimba cu o Skoda Karosa 706, Roman 112 UD etc avem doar un Saviem care nu l-a văzut nimeni niciodată de 10 ani. A, și boala celor din STB de a salva în principiu istoria altora.

Go to page:  1  ... 16 17 18 19 20 21 22 23

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Autobuze  • 
Choose destination

Since our 2703 forum members have written 463836 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”