De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Adaposturi aparare civila

58 posts, 31164 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5
 
 

📖 Pagination options
Adaposturi aparare civila iliutu

Discutam aici despre teorii si practici in apararea civila.
Este vorba despre protectia populatiei impotriva dezastrelor majore, cataclisme, razboi, atac terorist de anvergura etc.

Incep cu teoria ca la Metrou trebuie asigurat adapost civil, pentru concentrarea si adapostirea populatiei in caz de atac razboi.

In ziua de azi este putin probabil un razboi conventional, dar este mai probabil un atac terorist. Un atac terorist intr-o incinta inchisa produce mai multe victime decat in alte cazuri (incinte deschise, strada, etc).

In cazul cataclismelor majore (cutremur, inundatii, etc), rolul metroului va fi de a transporta si nu de adapost.

Voi cum vedeti problematica ? Este extrem de complexa si cu multe provocari.

 


Re: Adaposturi aparare civila andrei11

Razboiul conventional aproape iese din discutie. Ca sa nenorocesti un oras e mult mai simplu si mai ieftin, impiedici ridicarea resturilor menajere din el. Daca se intampla acum ( de exemplu in Bucuresti ) mai discutam peste cel mult doua saptamani ( hai trei, dar trei e mult ) sa-mi descrieti ceea ce vedeti. Oricum dupa doua luni de la sistare deja e critica problema.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Deocamdată, primul și cel mai sigur care ne paște e cutremurul. Și nu sîntem nici pregătiți, nici nu există interes. Iar pentru restul, nici atît...

 


Re: Stiri si articole din presa shoppy

Fals tu, daca nu sta nimeni sa bombardeze civili atunci de ce sa ne ascundem in metrou?(sau oriunde)
Si apoi se vede ca nu stii ce este acea o bomba termo-barica(probabil te gandesti la imaginile din WW2), este o bomba special proiectata pentru distrugerea de buncare sau pesteri, prin lovirea precisa a intrarii sau CV-ului https://www.youtube.com/watch?v=Vdu_fLb8ISc
Deci daca cineva care chiar stie ce face se apuca sa ne bombardeze, pai mai bine fugim pe camp, statiile de metrou stie toata lumea unde sunt, unde le sunt intrarile si unde le sunt CV-urile.
Aia cu inchiderea usilor etanse este alta prostie, daca umplem o statie cu oameni si inchidem toate usile pai aia se sufoca, CV-ul statiei trebuie sa functioneze, si daca nu s-ar sti unde este atunci ar lumina ca un far de coasta in infra-rosu.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

”Zestrea” României în caz de dezastru. Situația în care au ajuns buncărele din țară

VIDEO: https://vid2.stirileprotv.ro/2018/01/19/61935478-2.mp4

Dacă mâine s-ar produse un cutremur sau alt dezastru, oamenii nu ar avea unde să se ducă pentru că suntem “la pământ” cu adăposturile de protecție civilă.

Foarte putine sunt întreţinute şi marcate. Și asta în condițiile în care oricum aceste buncăre nu ar putea proteja mai mult de 2 milioane de oameni în întreaga ţară. Responsabilii se ascund în spatele dreptului de proprietate al cetățenilor asupra clădirilor în care se află adăposturile. Urmăriți un reportaj din cadrul campaniei ”Inspectorul Pro”.

Aproximativ 7.000 de adăposturi de protecţie civilă în întreaga ţară, în care s-ar putea refugia maximum 2 milioane de oameni. Aceaste este zestrea României în caz de dezastru. Ea însăşi un dezastru, pentru că foate puţine încăperi de urgenţă sunt funcţionale şi pot salva vieţi.

Bucureştiul este de departe oraşul cu cele mai multe buncăre, 4.000, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în care ar trebui să-şi găsească refugiul 1 milion de persoane. Cu o singură condiţie, ca subsolurile în care se adună oamenii să nu arate ca cele vizitate de echipa de la Inspectorul Pro.

Toate aceste adăposturi au fost făcute de Ministerul Apărării Naţionale ca să ne apere în caz de atac aerian sau calamităţi naturale. După 1989, subsolurile blocurilor au trecut în administrarea cetăţenilor, iar spaţiile de urgenţă au fost lăsate de izbelişte. Nimeni nu bănuieşte că locurile gândite să salveze oameni pun acum vieţile în pericol.

De exemplu, un adăpost din sectorul 2 din Bucureşti e complet inutil. Uşile sunt blocate, iar ventilaţia nu funcţionează. Dezastruos se prezintă şi un buncăr din Cluj.

Din păcate, mai toate arată la fel. Subsoluri insalubre, fără ventilaţie, fără apă curentă şi electricitate. La ultima verificare, pompierii şi-au pus mâna în cap.

“Din nefericire, nu toate spaţiile sunt într-o stare foarte bună. Fie echipamentele nu funcţionează, pentru că nu a fost asigurată mentenanţa, fie se afla într-o stare de... care ar necesita igienizarea acestora. Peste jumătate dintre acestea se află într-o stare în care nu asigură utilitatea lor, aşa cum ar trebui”, spune un ofițet ISU.

Aşadar, nu sunt funcţionale! Dar cine e de vină? Responsabilitatea este a autorităţilor. Primarul unei localităţi e obligat prin Legea administraţiei publice locale să aibă grijă de comunitatea care l-a ales.

De ce să se lege însă edilii la cap dacă nimeni nu a fost sancţionat până acum pentru neîndeplinirea acestor obligaţii? Viceprimarul Cristian Popescu, de la Primăria sectorului 2, din Capitală, zâmbeşte când vine vorba despre adăposturi.

Cristian Popescu, viceprimar sector 2: “Niciunul dintre ele nu întruneşte toate condiţiile legale, multe au fost folosite impropriu pentru depozitarea unor murături sau alte. Primăria nu a fost preocupată de acest lucru dacă vreţi. Vă spun adevărul acum.”

Verificarea buncărelor - cel puţin o dată pe an - intră în atribuţiile primăriilor. Responsabilii din sectorul 3 recunsc că nici măcar atât nu au făcut.

De fapt, asta este scuza rapidă a tuturor primăriilor. Chiar dacă Legea administraţiei publice locale îi obligă pe edili să vegheze asupra siguranţei cetăţenilor, aceştia susţin că orice demers în subsoluri ar încălca dreptul de proprietate al locatarilor.

Cristian Popescu, viceprimar sector 2: ”Dacă s-ar da o lege prin care aceste adăposturi ar fi cumva naţionalizate, ar trece în proprietatea statului şi după aia în administrarea primarilor, primăriile ar putea învesti acolo. Noi, deocamdată, nu avem această posibilitate legală.”

Acest lucru este însă posibil. Constituţia României prevede clar, ca pentru lucrările de interes general, autoritatea publică să poată folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru eventualele daune aduse.

Aşadar, nimeni nu ar interzice edililor să modernizeze adăposturile. Cu atât mai mult cu cât asociaţiile de locatari nu au bani pentru întreţinere şi reparaţii. Cu investiţii puţine, buncărele ar putea arăta ca acesta, pe care l-am descoperit într-un bloc de lângă Ministerul Apărării Naţionale.

Proprietarii unui imobil s-au ascuns în adăpostul din subsol în timpul Revoluţiei din 1989.

Spaţiul este amenajat cu o canapea, banchete, toaletă, chiar şi cu un dormitor. Dar, cel mai important, este alimentat la curent electric şi dotat cu instalaţie de filtroventilaţie funcţională.

În prezent, adăposturile nu au nici marcajul corespunzător - triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu - care să atragă atenţia oamenilor că acolo s-ar putea refugia în cazul unui cutremur sau atac aerian.

Din cele 4.000 de spaţii de urgenţă, câte sunt în Bucureşti, 1500 se afla în subsolurile clădirilor. Alte 2500 ar putea fi amenajate în caz de necesitate în locuri publice, parcări subterane sau staţii de metrou.

Celelalte buncăre, aproape 3000, sunt răsfirate în întreaga ţară. Există judeţe - ca Brașovul şi Dolj - cu câte 200. Dar şi judeţe, cu foarte puţine adăposturi. Cum ar fi Vrancea cu 2 sau Ialomiţa cu niciunul.

 


Re: Adaposturi aparare civila andrei11

Reportaj de 2 bani.
Buncărele astea erau concepute pentru tehnologia WW2.
Acum sunt tocmai bune de Recycle Ben.
Sfârșitul povestei.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

IGSU a început testarea sistemului “RO ALERT”. Ce mesaj au primit bucureștenii





Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a început testarea sistemului “RO ALERT”. Mai mulţi bucureşteni au primit miercuri acest mesaj pe telefonul mobil.

Este un test care urmăreşte verificarea transmiterii mesajelor de avertizare pentru situaţii de pericol pentru populaţie.

După ce aceste testări vor avea loc şi la nivel naţional, pompierii vor putea spune dacă sistemul este funcţional. “RO ALERT” urmăreşte să anunţe oamenii care se afla într-o zonă în care au loc inundaţii, cutremure, vijelii sau alte fenomene naturale extreme, să se ferească de pericole.

Sistemul a fost creat după ce anul trecut, o furtună cumplită s-a abătut peste Timişoara.

 


Re: Adaposturi aparare civila Goldmund

Razboiul Rece de azi este unul informational, fake news, de propaganda, discreditare si defaimare de ex. a Vestului si a tot ce apartine de acesta de catre grupuri bine organizate. Razboi mondial?
Dupa aceea doar scorpionii vor supravietui pe Terra. Toti o stiu. Pana acolo, unii fac mare rau prin metodele aratate mai sus.

Metroul este (si a fost chiar si in al 2-lea RM) loc de refugiu in caz de bombardamente. Daca o bomba explodeaza intr-un autobuz plin, sau intr-un tren de metrou, pagubele umane sunt cam aceleasi, dar intr-un autobuz "vizibilitatea" totala e mai mare, socul mai profund...

In anii 80 sec. XX, in Germania multi oameni privati si-au facut buncare in gradinile lor. Tot atunci am cunoscut un coleg care chiar era obsedat de al 3-lea RM si care mi-a aratat rezervele alimentare ale familiei sale(multa, multa apa minerala, zeci kg de zahar, ulei, sute de conserve, etc.) si el isi facuse un buncar. Ce bani irositi de pomana. Si ce isterie. Politica se bazeaza pe frica cetatenilor. In Stuttgart sunau alarmele in tot orasul, regulat, pana in anul 1990, "Urgenta extrema"! Cui ii este frica de moarte, e ca si cand i-ar fi frica de a privi lumea inconjuratoare....
Apropo Germania: in ultimul numar al unei reviste de arhitectura(de lux) si imobiliare, am citit proiectul unui arhitect care dintr-un buncar (fara utilizare azi . sic!) i-a reusit o conversiune intr-un bloc cu trei etaje(ciudat, dar interesant) - asta se intampla in lume, azi.Aici sunt altele "fricile" uriase: centralele atomice, radiatia razelor de soare, particule fine(vina o pun pe Diesel, dar nu si pe industrie, casnic, franare, etc..!) Razboi nuclear? Ce banc....(arsenalul USA ar putea distruge total intreaga Terra de zeci de ori, doar USA!)

 


Re: Adaposturi aparare civila shoppy

La Piata Victoriei (parca) este un dintre acele usi binecunoscute mici, rosii si metalice, are semnul de aparare civila pe ea, si sub el cu litere mari scrie mare si mandru sa vada toata lumea: "GUNOI".

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, lansat





Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat sâmbătă portalul http://www.ro-alert.ro, care este dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă.

“Astăzi facem încă un pas cu sistemul RO-ALERT în sensul în care lansăm pagina web de informare a sistemului RO-ALERT şi care este accesibilă populaţiei.

În această pagină găsiţi toate informaţiile, inclusiv despre modul de configurare a telefoanelor. (...) Site-ul este activ începând de astăzi, ora 9,00″, a declarat, sâmbătă, şeful DSU, Raed Arafat, potrivit Agerpres.

El a arătat că portalul informativ - http://www.ro-alert.ro - cuprinde secţiunile dedicate prezentării sistemului RO-ALERT, configurării telefonului, standardelor, întrebărilor frecvente şi modului de instalare a aplicaţiei DSU.

Şeful DSU a subliniat că sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, precum fenomenele extreme.

“Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei plus devine foarte deranjant, pentru că (...) sunetul pe care îl dă acest sistem (...) nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”, a subliniat Arafat.

El a subliniat că mesajele de avertizare nu sunt de tip SMS.

“Nu ne trebuie niciun număr de telefon. Noi nu accesăm datele personale ale persoanei. Când ai activat telefonul (...) pentru a primi mesajele, care sunt ca nişte mesaje radio care intră în telefon, telefonul le sesizează şi le afişează, singura corelare este faptul că eşti în zona în care se transmite mesajul. (...) Noi nu trebuie să identificăm numărul de telefon ca să transmitem un mesaj. Acesta nu este SMS, este alt tip de mesaj”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a arătat că în perioada 17-27 septembrie sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel naţional.

“Noi în ultima perioadă am făcut câteva testări la nivelul Bucureştiului. Pentru a stabili funcţionalitatea şi că nu sunt probleme cu transmiterea mesajelor urmează începând cu data de 17 septembrie să se facă testări în diferite zone din ţară. Rugăm oamenii (...) să intre şi să-şi configureze telefoanele dacă nu sunt configurate, astfel încât să primească aceste mesaje şi să înţeleagă cum va funcţiona acest sistem. (...) După aceste testări, dacă se găsesc orice disfuncţionalităţi, urmează să fie remediate, iar sistemul se consideră operaţional în sensul în care se vor putea transmite mesaje”, a afirmat Arafat, precizând că planul de testare va include diferite judeţe.

El a menţionat la acest moment mesajele, care vor fi transmise de bază în limba română, existând posibilitatea să fie transmise şi în alte limbi, în funcţie de zonă, nu vor avertiza şi iminenţa unui cutremur, pentru a nu induce panica în rândul oamenilor.

De asemenea, Arafat a menţionat că sistemul de avertizare se poate dezactiva, însă a subliniat că nu este recomandabil.

“Recomandarea noastră este să nu încerce cineva să dezactiveze pentru că îşi poate pune viaţa lui în pericol şi poate a familiei, pentru că asta înseamnă că el îşi anulează mijlocul prin care îşi poate salva viaţa, când IGSU emite o alertă”, a subliniat secretarul de stat.

El a precizat că RO-ALERT a costat aproximativ 6 milioane de euro, iar sistemul este folosit şi în ţări precum Olanda, Letonia, SUA, Israel.

Raed Arafat a menţionat că într-o etapă ulterioară va fi organizată o campanie pentru sprijinirea oamenilor să-şi configureze telefoanele pentru primirea de mesaje de alertă. De asemenea, el a menţionat că telefoanele nu trebuie să fie de tip Smart Phone şi că începând cu luna decembrie va fi posibilă şi configurarea telefoanelor care folosesc configurarea de tip IOS.

“O să ajutăm oamenii care sunt în vârstă, care nu ştiu să-şi configureze telefonul sau să-l verifice să facă acest lucru. (...) Va fi o etapă ulterioară pe care o să o anunţăm”, a spus şeful DSU.

La rândul său, directorul STS, Ionel Vasilca, a prezentat importanţa portalului ro-alert.

“Portalul deschide posibilitatea informării şi a găsirii unor informaţii de maximă utilitate pentru ceea ce înseamnă primirea semnalului de tip Cell Broadcast, dar nu se limitează doar la această informare pentru că are conexiuni către aplicaţia DSU”, a spus Vasilca, care a arătat că sunetul avertizării încetează doar la acţiunea utilizatorului.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, precum fenomene meteo extreme, inundaţii, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Singurele agenţii autorizate, în prezent, să emită mesaje de avertizare sunt: DSU, IGSU şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă teritoriale judeţene şi Bucureşti-Ilfov.

 


Re: Adaposturi aparare civila misterr

Inspectoratul pentru Situații de Urgență testează sistemul RO-ALERT în București și Ilfov





În zilele de 21 septembrie și 24 septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, va începe testarea sistemului RO-ALERT.

Astfel, în data de 21 septembrie, în intervalul orar 10:00-12:00, se vor transmite mesaje „test” utilizatorilor de telefoane mobile aflați în sectoarele 1 și 3 ale Capitalei, dar și în orașele Otopeni și Măgurele din județul Ilfov.

Totodată, potrivit unui comunicat al DSU, în intervalul 17:00-19:00, se vor transmite mesaje „test” utilizatorilor de telefoane mobile aflați în orașul Buftea, județul Ilfov;

În data de 24 septembrie, în intervalele orare 10:00-12:00 și 17:00-19:00, se vor transmite mesaje „test” utilizatorilor de telefoane mobile aflați pe întreg teritoriul Capitalei și al județului Ilfov.

Pentru a putea beneficia de sistemul RO-ALERT pe dispozitivul mobil trebuie efectuate câteva setări ale aparatului, setări care pot fi găsite, în funcție de telefonul mobil, accesând secțiunea „Configurare” din platforma www.ro-alert.ro.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip ”Cell Broadcast” pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență.

Acesta este folosit în situații majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

 


Re: Adaposturi aparare civila 1689

A vazut cineva pe undeva poze din interiorul adapostului antiatomic de sub Dealul Piscului ?

Acum citiva ani in livada din jurul iesirii de linga Polivalenta erau stivuite lazi de lemn de cazarmament aparent goale si zacea o semiremorca cisterna kaki.

La baza dealului (pe actuala Str. Secerei - care, apropo, la un moment dat se numea pe Google Maps chiar Str. Adapostului Antiatomic :o) tin minte ca am vazut si o intrare cu usi masive metalice...

 


Re: Adaposturi aparare civila alexxd_31

Poate cineva sa prezinte un ghid de configurare a telefoanelor care nu apar in lista operatorilor de telefonie mobila?
Am incercat configurarea vechiului telefon Samsung S3 Neo.

In rubrica mesaje/setari am bifat Activare CB (Cell Broadcast) si apoi la configurare canale am  adaugat canalele 919, 918, 917 916 (am inteles ca sunt pentru 3G). Pe cele de 4 digiti nu le-am aduagat pentru ca telefonul suporta maxim 3G (am inteles ca cele de patru digiti sunt pentru 4G).  Astept sa vad daca primesc ceva cand se face simularea.

Ce parere aveti?

 


Re: Adaposturi aparare civila punmeister

Eu am primit simularea de alerta pe un Galaxy A5 2017.

 


 
Go to page:  1 2 3 4 5
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2422 forum members have written 433710 posts in 5399 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use