Topic: Titluri de călătorie și sisteme de acces
1877 posts, 542701 views
📖 Pagination options
-
- ZOLI
-
Posted:
-
Re: Eliberarea titlurilor de calatorie (sisteme de ticketing
ZOLI
Vezi ca in Pipera sint 5 porti bi-directionale (prin ele se poate intra, se poate iesi).
Plus 2 porti de iesire, deci in total sint 7 porti prin care se poate iesi.
BIGRED1984 wrote:
... Azi dimineata la Pipera s-au 'uitat'/lasat multe porti pe intrare si iesire erau vreo 4-5.
Vezi ca in Pipera sint 5 porti bi-directionale (prin ele se poate intra, se poate iesi).
Plus 2 porti de iesire, deci in total sint 7 porti prin care se poate iesi.
- BIGRED1984
-
Posted:
-
BIGRED1984
Sper ca nu le-ai numarat pe cele din stanga scarilor.
Eu ma refer strict la cele din capatul scarilor, unde era ghereta inainte.
Astazi erau mai multe pe rosu si toata lumea se dadea mult in dreapta sa iasa.
Si nu intra nimeni sa zici ca cele bidirectionale era cu rosu pentru ca ar intra careva.
Am vazut sigur mai multe pe modul iesire in zilele trecute.
Sper ca nu le-ai numarat pe cele din stanga scarilor.
Eu ma refer strict la cele din capatul scarilor, unde era ghereta inainte.
Astazi erau mai multe pe rosu si toata lumea se dadea mult in dreapta sa iasa.
Si nu intra nimeni sa zici ca cele bidirectionale era cu rosu pentru ca ar intra careva.
Am vazut sigur mai multe pe modul iesire in zilele trecute.
-
- ZOLI
-
Posted:
-
ZOLI
Ok, in momentul asta in Pipera sint: 6 porti bidirectionale + 2 porti de iesire.
-> Total: 8 porti prin care se poate iesi cu succes.
Ok, in momentul asta in Pipera sint: 6 porti bidirectionale + 2 porti de iesire.
-> Total: 8 porti prin care se poate iesi cu succes.
- misterr
-
Posted:
-
misterr
Adică, la o poartă de ieșire, te duci pe lîngă ea (intri puțin prin poarta de intrare adiacentă, pînă în dreptul ușilor) și întinzi mîna pînă la senzorii din interiorul stației ca să activezi deschiderea ușilor batante?
Sau cineva care e deja în interior pune mîna în dreptul senzorilor din interior și îți deschide ușile?
În cazul ăsta, e și mai evident de ce nu trebuie să iasă două persoane una după alta, fără să se închidă ușile după fiecare.
ieșire (exterior) <- ▒░░░░░░▓░░░░░░▒ -> intrare (interior)
În capete sînt senzorii, la mijloc sînt ușile.
Ca să meargă șmecheria, secvența ar fi așa:
0. Poarta e închisă
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
1. Cineva activează senzorii dinspre interior
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
2. Se deschid ușile
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
3. Persoana care e afară intră, activînd senzorii dinspre exterior. Din punctul de vedere al porții, e ca și cum persoana care a activat senzorii dinspre exterior tocmai iese.
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
Numai că acum, cu ușile încă deschise, persoana care a intrat trece și prin dreptul senzorilor dinspre interior.
Aici poarta trebuie să sesizeze frauda și să țiuie.
Adică să nu mai permită încă o trecere prin fața senzorilor dinspre interior (fără să țiuie) decît după ce mai întîi s-au închis ușile (imediat după ce au fost activați senzorii dinspre exterior).
Pentru asta secvența corectă trebuie să fie așa:
1. Cel care vrea să iasă activează senzorii dinspre interior
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
2. Se deschid ușile
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
3. Cel care iese activează senzorii dinspre exterior
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
4. Se închid ușile
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
5. Abia apoi e permisă o nouă activare a senzorilor dinspre interior (și se pot deschide ușile), altfel țiuie.
andrei11 wrote:
Tot de la paza am invatat cum se poate intra pe la iesiri. Banal de simplu.
Adică, la o poartă de ieșire, te duci pe lîngă ea (intri puțin prin poarta de intrare adiacentă, pînă în dreptul ușilor) și întinzi mîna pînă la senzorii din interiorul stației ca să activezi deschiderea ușilor batante?
Sau cineva care e deja în interior pune mîna în dreptul senzorilor din interior și îți deschide ușile?
În cazul ăsta, e și mai evident de ce nu trebuie să iasă două persoane una după alta, fără să se închidă ușile după fiecare.
ieșire (exterior) <- ▒░░░░░░▓░░░░░░▒ -> intrare (interior)
În capete sînt senzorii, la mijloc sînt ușile.
Ca să meargă șmecheria, secvența ar fi așa:
0. Poarta e închisă
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
1. Cineva activează senzorii dinspre interior
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
2. Se deschid ușile
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
3. Persoana care e afară intră, activînd senzorii dinspre exterior. Din punctul de vedere al porții, e ca și cum persoana care a activat senzorii dinspre exterior tocmai iese.
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
Numai că acum, cu ușile încă deschise, persoana care a intrat trece și prin dreptul senzorilor dinspre interior.
Aici poarta trebuie să sesizeze frauda și să țiuie.
Adică să nu mai permită încă o trecere prin fața senzorilor dinspre interior (fără să țiuie) decît după ce mai întîi s-au închis ușile (imediat după ce au fost activați senzorii dinspre exterior).
Pentru asta secvența corectă trebuie să fie așa:
1. Cel care vrea să iasă activează senzorii dinspre interior
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
2. Se deschid ușile
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
3. Cel care iese activează senzorii dinspre exterior
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
4. Se închid ușile
▒░░░░░░▓░░░░░░▒
5. Abia apoi e permisă o nouă activare a senzorilor dinspre interior (și se pot deschide ușile), altfel țiuie.
-
- andrei11
-
Posted:
-
andrei11
E mai simplu, o sa fac o schita mai pe seară daca am timp. Au intrat asa pe la iesire destule persoane pile ale paznicului. ( Vorbim de GdN 1 sensul spre Piata Victoriei )
E mai simplu, o sa fac o schita mai pe seară daca am timp. Au intrat asa pe la iesire destule persoane pile ale paznicului. ( Vorbim de GdN 1 sensul spre Piata Victoriei )
- oache81
-
Posted:
-
oache81
O sa incerc sa activez eu senzorii de iesire cu un bat mai lung, eventual o antena telescopica cum folosesc "conationalii" ca sa pescuiasca monezi din Fontana di Trevi la Roma
O sa incerc sa activez eu senzorii de iesire cu un bat mai lung, eventual o antena telescopica cum folosesc "conationalii" ca sa pescuiasca monezi din Fontana di Trevi la Roma
-
- ZOLI
-
Posted:
-
ZOLI
Miine se deschid pentru public urmatoarele:
-> Eroii Revolutiei - vestibul X
-> Pacii - vestibul X
-> C-tin Brancoveanu.
Miine se deschid pentru public urmatoarele:
-> Eroii Revolutiei - vestibul X
-> Pacii - vestibul X
-> C-tin Brancoveanu.
- misterr
-
Posted:
-
misterr
Am uitat să vă spun că mai sînt două șiruri de senzori dispuse orizontal la baza porților, pe toată lungimea porții (cam la nivelul gleznei), destul de des (deci poarta „știe” tot timpul cînd e cineva în ea).
Dacă tot vă jucați, puteți să vă jucați și cu alea.
Am uitat să vă spun că mai sînt două șiruri de senzori dispuse orizontal la baza porților, pe toată lungimea porții (cam la nivelul gleznei), destul de des (deci poarta „știe” tot timpul cînd e cineva în ea).
Dacă tot vă jucați, puteți să vă jucați și cu alea.
-
- ZOLI
-
Posted:
-
ZOLI
[ UPDATE ] :
Metrorex are acum 778 porti de inox cu usi de sticla:
-> Magistrala M1 : 521 porti, in 16 statii.
-> Magistrala M2 : 156 porti, in 7 statii.
-> Magistrala M3 : 49 porti, in 2 statii.
-> Magistrala M4 : 52 porti, in 2 statii.
[ UPDATE ] :
Metrorex are acum 778 porti de inox cu usi de sticla:
-> Magistrala M1 : 521 porti, in 16 statii.
-> Magistrala M2 : 156 porti, in 7 statii.
-> Magistrala M3 : 49 porti, in 2 statii.
-> Magistrala M4 : 52 porti, in 2 statii.
-
- BodoMinea
-
Posted:
-
BodoMinea
După o perioadă în care nu am folosit metroul nefiind în oraș, am fost bucuros să constat îmbunătățiri:
Una peste alta, felicitări echipei! Se merge spre mai bine
Dacă s-ar putea diminua cu condiții din soft și rata de succes a intrărilor „2 în 1” pe care le-am văzut de exemplu la Gara de Nord M1... nu aș mai avea nimic de reproșat.
Observăm pe două abonamente, unul validat inițial deci și imprimat la o poartă, iar celălalt la un turnichet, diferă nu numai ca nivel de toner, ci și ca REZOLUȚIE. Deci imprimarea e mai clară și mai calitativă, de asta poate și durează puțin mai mult. Dar oricum cu ultimul update timpul e rezonabil, și o să fie o problemă de domeniul trecutului odată cu trecerea pe carduri RFID. (apropo, știe cineva ce e cu rândul acela de steluțe de sus? la fel, rezoluție diferă dar e același număr de caractere cred)
Vedem în următoarea captură și diferența pe aceași cartelă, validată o dată la un turnichet și o dată la o poartă.
Am mai constat o diferență, de data aceasta între cartelele „prefabricate” de la casă și cele codate de automate. Automatul imprimă doar pe spate, deci dacă pe cartela de la casă / ghișeu avem pe față o emblemă cu numărul de călătorii iar valabilitatea cartelei (nu a titlului de călătorie ci a cartelei) e înscrisă împreună cu numărul acesteia pe banda laterală, cartelele procurate de la automat au toate aceste informații PE SPATE, iar imprimările aferente validărilor se scriu sub aceste detalii. Vedeți exemplul mai jos.
BONUS: Consultare card ACTIV RATB MIFARE CLASSIC 1K cu portofel electronic nenominal, fără abonament la una din porțile noi Metrorex din stația Izvor.
P.S.: Era o poartă de ieșire, pentru curioși, aceași operațiune de validare fără a selecta consultare, la o poartă de intrare NU va deschide poarta în configurația curentă.
P.S.: câteva probleme
După o perioadă în care nu am folosit metroul nefiind în oraș, am fost bucuros să constat îmbunătățiri:
- Porțile au primit cel puțin un update de soft: dacă înainte introduceam cartela, se oprea în fantă și era trasă de mecanism și validată, acum porțile trag cartela „din mână”. Este o îmbunătățire semnificativă pentru timpul per validare. Overall procesul pare mai rapid. Inclusiv un abonament „blank” validat inițial la porți la Unirii s-a mișcat bine, cam ca la turnichet.
- Și automatele de cartele noi/cu soft nou se mișcă MULT mai bine. Timpul per emitere a fost mult redus în opinia mea. Totuși nu înțeleg de ce dispozitivele de plată contactless cu card bancar (EMV contactless) ale automatelor afișează un mesaj enigmatic „WITAJ” când sunt în așteptare. Cred că înseamnă „wait” sau „ready” în poloneză
Una peste alta, felicitări echipei! Se merge spre mai bine
Observăm pe două abonamente, unul validat inițial deci și imprimat la o poartă, iar celălalt la un turnichet, diferă nu numai ca nivel de toner, ci și ca REZOLUȚIE. Deci imprimarea e mai clară și mai calitativă, de asta poate și durează puțin mai mult. Dar oricum cu ultimul update timpul e rezonabil, și o să fie o problemă de domeniul trecutului odată cu trecerea pe carduri RFID. (apropo, știe cineva ce e cu rândul acela de steluțe de sus? la fel, rezoluție diferă dar e același număr de caractere cred)
abonament.jpg (130.01 KB; downloaded 2224 times)
Vedem în următoarea captură și diferența pe aceași cartelă, validată o dată la un turnichet și o dată la o poartă.
cartela.jpg (59.45 KB; downloaded 2222 times)
Am mai constat o diferență, de data aceasta între cartelele „prefabricate” de la casă și cele codate de automate. Automatul imprimă doar pe spate, deci dacă pe cartela de la casă / ghișeu avem pe față o emblemă cu numărul de călătorii iar valabilitatea cartelei (nu a titlului de călătorie ci a cartelei) e înscrisă împreună cu numărul acesteia pe banda laterală, cartelele procurate de la automat au toate aceste informații PE SPATE, iar imprimările aferente validărilor se scriu sub aceste detalii. Vedeți exemplul mai jos.
cartele.jpg (250.72 KB; downloaded 2227 times)
BONUS: Consultare card ACTIV RATB MIFARE CLASSIC 1K cu portofel electronic nenominal, fără abonament la una din porțile noi Metrorex din stația Izvor.
P.S.: Era o poartă de ieșire, pentru curioși, aceași operațiune de validare fără a selecta consultare, la o poartă de intrare NU va deschide poarta în configurația curentă.
P.S.: câteva probleme
- o poartă din lotul „vechi”, una dublă dacă nu mă înșel, din stația Piața Unirii M2, nu știu exact să zic care acces - opus restaurantului Mc Donald's din interior dacă vă puteți orienta așa, nu funcționeză. Nu afișează vreun mesaj cum că s-ar fi defectat, dar dacă introduc cartela în fantă nu îmi este trasă în interior pentru validare.
- este foarte supărătoare lipsa opțiunii de a mai intra direct cu cardul bancar în stațiile modernizate. Am folosit în stația Preciziei de pe M2 unde încă sunt vechile validatoare contactless EMV unul dintre acestea, am apropiat cardul și nu am primit niciun fel de feedback, nici pe ecran nici audio. De fapt tranzacția se efectuase cu succes și turnichetul era eliberat, mi-a spus doamna de la casă să trec.
- în stația Jiului, am introdus într-o poartă simplă o cartelă cu un abonament expirat fără să îmi dau seama, pe ecran nu a apărut nici EXPIRAT nici eroare, nici nimic, a scos cartela și nu s-a deschis. Doamna de la casă s-a oferit să îmi deschidă spunând că „mai face probleme” poarta respectivă, dar i-am comunicat că este un titlu de călătorie expirat conform scrisului de pe spate și am achiziționat o cartelă cu 2 călătorii care s-a validat ok la aceași poartă. Ciudat. Nu am văzut comportamentul în stațiile echipate cu „lotul nou”.
-
- ZOLI
-
Posted:
-
ZOLI
1) Nincs, nu e toner, imprimarea este termica.
2) Stelutele de sus au rolul de a "sterge" perioada initiala de valabilitate (scrisa pe cartela cumparata de la AVM - de exemplu).
------
BTW: Felicitari pt review!
Dap, esti pe aproape...
Este intr-adevar in poloneza (se citeste VITAÍ), dar inseamna "Bine ati venit".
Senzorii de jos detecteaza ceea ce senzorii de sus nu pot detecta, adica: trolere, copii mici, etc.
BodoMinea wrote:
Observăm pe două abonamente, unul validat inițial deci și imprimat la o poartă, iar celălalt la un turnichet, diferă nu numai ca nivel de toner, ci și ca REZOLUȚIE.
Apropo, știe cineva ce e cu rândul acela de steluțe de sus?
1) Nincs, nu e toner, imprimarea este termica.
2) Stelutele de sus au rolul de a "sterge" perioada initiala de valabilitate (scrisa pe cartela cumparata de la AVM - de exemplu).
------
BTW: Felicitari pt review!
BodoMinea wrote:
Totuși nu înțeleg de ce dispozitivele de plată contactless cu card bancar ale automatelor afișează un mesaj enigmatic „WITAJ” când sunt în așteptare. Cred că înseamnă „wait” sau „ready” în poloneză
Dap, esti pe aproape...
Este intr-adevar in poloneza (se citeste VITAÍ), dar inseamna "Bine ati venit".
misterr wrote:
Am uitat să vă spun că mai sînt două șiruri de senzori dispuse orizontal la baza porților, pe toată lungimea porții (cam la nivelul gleznei)...
Senzorii de jos detecteaza ceea ce senzorii de sus nu pot detecta, adica: trolere, copii mici, etc.
-
- Celestin Draganescu
-
Posted:
-
Celestin Draganescu
Intr-adevar, portile se misca din ce in ce mai bine. Nu-mi ramane decat sa ma bucur ca se pot realiza ajustari software si ca nu sunt atinse limitarile hardware.
O alta observatie: Chiar daca este incarcat un abonament pe card, portile vor afisa soldul doar din portofelul electronic, fara valabilitatea abonamentului(abonamentelor) incarcate pe card.
Intr-adevar, portile se misca din ce in ce mai bine. Nu-mi ramane decat sa ma bucur ca se pot realiza ajustari software si ca nu sunt atinse limitarile hardware.
O alta observatie: Chiar daca este incarcat un abonament pe card, portile vor afisa soldul doar din portofelul electronic, fara valabilitatea abonamentului(abonamentelor) incarcate pe card.
- misterr
-
Posted:
-
misterr
Am testat astăzi din nou porțile de ieșire de la Victoriei.
1. Porțile sînt deschise și de oricare din senzorii de jos.
2. Nu există nici un semn roșu „Stop” care să se aprindă cît timp cineva iese prin poartă și să semnalizeze următorului călător că trebuie să aștepte. Există doar săgeata verde care stă aprinsă permanent, inclusiv pe durata ieșirii călătorului prin poartă.
scuberula wrote:misterr wrote:
Am uitat să vă spun că mai sînt două șiruri de senzori dispuse orizontal la baza porților, pe toată lungimea porții (cam la nivelul gleznei)...
Am testat astăzi din nou porțile de ieșire de la Victoriei.
1. Porțile sînt deschise și de oricare din senzorii de jos.
2. Nu există nici un semn roșu „Stop” care să se aprindă cît timp cineva iese prin poartă și să semnalizeze următorului călător că trebuie să aștepte. Există doar săgeata verde care stă aprinsă permanent, inclusiv pe durata ieșirii călătorului prin poartă.
- mcosmin
-
Posted:
-
mcosmin
Ok cred ca nu ai inteles cum functioneaza portile.
Alea de intrare iti arata STOP in locul sagetii verzi atunci cand cineva valideaza sau trece prin ea.
Alea de iesire au sageata verde tot timpul pe sensul de iesire si STOP tot timpul pe intrare.
Asta pt ca poate intra doar o singura persoana la un moment dat dar pot iesi mai multe in succesiune rapida.
Ok cred ca nu ai inteles cum functioneaza portile.
Alea de intrare iti arata STOP in locul sagetii verzi atunci cand cineva valideaza sau trece prin ea.
Alea de iesire au sageata verde tot timpul pe sensul de iesire si STOP tot timpul pe intrare.
Asta pt ca poate intra doar o singura persoana la un moment dat dar pot iesi mai multe in succesiune rapida.
📖 Pagination options