MetrouLucrări de modernizare și extindere a infrastructurii pentru metrouM5 Drumul Taberei - Eroilor - Iancului - PantelimonM5 • Discuţii, planuri, ştiri

Topic: M5.1 (D.T. - Eroilor): Discuții generale pe baza lucrărilor și a proiectului

8571 posts, 1732100 views
⚠  Forum Rules

Go to page:  1  ... 443 444 445 446 447 448 449  ... 613

📖 Pagination options
Re: Stiri despre proiect shoppy

Da, intai pierzatorii contesteaza licitatia, si dupaia tot pierzatorii contesteaza anularea licitatiei, are sens.

Re: Stiri despre proiect orex

zapacitu wrote:
Sigur se va contesta pana la ICCJ.

Instanta care pronunta decizia definitiva in achizitii publice este la Curtea de Apel, conform art. 51 din Legea nr. 101/2016.

Re: Stiri feroviare din Romania TibiV

George wrote:
Cum stam cu finantarea pentru M5, de exemplu?

Stam cam asa...

Sunt vreo 650 de mil.lei, din care 375 de la UE. Cel putin eu asa inteleg din tabele, dar nu sunt expert in scris/citit bugetele in forma asta de kko... :(

Datele sunt din Anexa 3 - Min.Transporturilor: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/proiect_buget_2017/Anexa_3/Ministerul_Transporturilor.pdf

La pagina 254 gasesti M5 Universitate-Pantelimon, iar la pagina 245 gasesti M6...

Re: Stiri despre proiect Adrian Rosca

Ai uitat sa mentionezi suma alocata in buget pentru "Universitate-Pantelimon", care de fapt e pentru Valea Ialomitei  ;)

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor dinudr

Lucrarea,conform declaratiilor oficiale initiale trebuia terminata in 2014, retineti 2014. Vi se pare ca daca pun o intrebare decenta si legitima e vb de graba? Subliniez, nu e vb de o intariere de cateva luni pentru care ,sa zicem, as fi avut o oarecare intelegere.
Exact cu mentalitatile astea am ajuns sa nu respectam nici un termen, avem ca in ,, Procesul,, de Kafka...amanarea la nesfarsit. Initial termenul era de 2014, apoi 2015,apoi 2016,apoi 2017 apoi...     .  Cauze si dificultati obiective si subiective se pot gasi totdeauna, problema e ca ar fi trebuit sa se gaseasca si solutii si mai ales in timp util.
Initia s-au promis 3 (trei) TBM-uri,2 pt sectiunea Academia Militara-Raul Doamnei, unul pt sectiunea Academia Militara-Eroilor 2. Au venit doar doua. De ce? Mai mult , nici nu s-a stiut  ca aceste TBM nu pot lucra in paralel pt ca reteaua ENEL nu suporta o asemenea putere, ele trebuind sa lucreze alternativ. De ce nu s-a facut o documentatie cu consultarea celor de la Enel  si de ce nu s-a spus de la inceput? Ca sa nu mai spun de excavatoare care au spart conducte de gaze generand incendii, de frecvente intreruperi ale legaturilor telefonice datorita taierii accidentale a cablurilor de fibra optica sau de cupru,tevi sparte,etc sunt date informatiile in mass-media,nu mai insist. Adevarul e ca nici nu s-a stiut pe unde sunt bagate aceste infrastructuri. Vi se pare profesionist? In ce capitala europeana se mai intampla asa ceva? Platim studii de fezabilitate,firme straine,licitatii, toate platite cu bani grei si rezultatul? Amanari,amanari si iar amanari. Vazut din afara tot proiectul pare facut pe genunchi de niste ageamii. Modificari facute pe parcursul executiei proiectului, jonglari cu numarul de accese sau pasaje de legatura( ma refer la statia Parc unde s-au sucit si ra-sucit. ) In plus,de ce nu s-au alocat de la inceput suficiente resurse umane si utilaje,mai ales pt statiile mai mari,la care se stia de la bun inceput ca volumul de munca va fi mult mai mare ? Trebuia pastrata o proportie intre marimea statiei,numarul de angajati si numarul de utilaje,nu vi se pare logic si de bun simt asa? Nu e nici logic nici permis ca la o statie mare  gen Eroilor 2 sau Parc sa se inceapa lucrarile cu o intarziere atat de mare , practic dupa ce infrastructura celorlalte statii fiind aproape gata, cu utilaje luate de la acele statii. Oare aceste contracte nu prevedeau si niste clauze pentru penalitati in caz de intarziere? Daca nu,de ce? Cine plateste pt aceste intarzieri enorme si mai ales pt disconfortul oamenilor? Sau trebuie  doar sa ne bucuram ca vom avea metrou? Cand... Dumnezeu cu mila.  Dpdv tehnic complexitatea unor banale accese, scari si puturi pentru lifturi se compara cu stuctura unei statii sau cu a unui tunel intre doua statii? Cat se mai ***** cu cele 2 accese ramase de la Romancierilor?  Tot eu sunt exagerat ca pun o intrebare fireasca si legitima?Tot eu ma grabesc? Cat trebuie sa mai dureze lucrarile astea,pana in 2020,pana in 2025? Parerea mea,singurii care au lucrat bine pana acum au fost tunelistii,TBM-istii, nu era vina lor ca reteaua Enel-ului nu suporta sa mearga ambele TBM-uri in paralel,chiar cu o decalare de o statie intre ele. S-a organizat o licitatie pt.trenurile de metrou,bineinteles trucata si spaguita ( ca doar suntem in Ro),s-a facut o ancheta, au intrat pe fir DNA si SRI, eu le-as fi dat un termen ,toata ancheta sa fie gata in maxim 30 de zile.Nu e gata in 30 de zile ,nu e nimic,anulam licitatia si organizam din start alta,astfel incat in alte 30 de zile sa am un castigator,deja ar fi rezultat o intarziere de ...2 luni.  Sincer,cat timp s-a pierdut cu asta? Mult peste un an.Cine raspunde,cine plateste?
Propun pe aceasta cale DNA si SRI sa-si trimita din start reprezentanti in comisia care organizeaza licitatia noua, ca sa nu ne mai trezim cu surprize si ca mai trebuie sa asteptam inca un an si jumatate.
Si inca ceva, o parere personala: avand in vedere ca in Romania exista un producator local de rame de metrou( trenuri) eu pe acesta l-as fi favorizat, fara nici o discutie. La Astra Arad ma refer.Exporta produse in toata Europa,cu motoare SIemens, a produs si la noi niste trenuri care au functionat 30 de ani fara accidente majore,si ,oricum ,acum se lucreaza cu o cu totul alta tehnologie. Avantaje:da de lucru unor romani de-ai nostrii, piesele  de schimb pot fi procurate usor,service usor,la indemana,fiabile,pret decent..Bine ca ni le cumpara strainii, dar noi suntem prea mandrii si prea corupti ca sa le cumparam, preferam ca luam niste produse din Spania  de o calitate indoienlnica de care nimeni de la noi nu a fost multumit,cad suruburi,etc. Credeti ca in Germania sunt in circulatie trenuri facute in Spania sau in China ? Va spun eu,nu, ei isi favorizeaza industria locala, tine de protectia sociala. In Franta la fel. Aici trebuia data o ordonanta de urgenta,explicata  si bagata si prin parlament,va garantez ca n-ar fi protestat multi. Problema este ca firma romaneasca nu da spaga.
Imi care rau,dar nu avem capacitatea de a prevedea , de a ne adapta rapid si de a gasi  solutii reale ,in timp scurt si cat mai eficiente.
Mi-e groaza sa ma gandesc in cat timp va fi gata magistrala 6 spre Otopeni.

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor sab

Povestea este arhi-cunoscuta. M5 trebuia terminata in 2014 daca se pastra finantarea de la buget. Desi , dupa parerea mea, si acest termen era optimist si pus dupa experienta din vremurile de pana in 1989....  
Ori guvernul instalat dupa 2012 a taiat finantarea. De aici este marea intarziere. Intre timp s-a trecut pe fonduri europene.
Sa vedem ce ne asteapta anul acesta...
1.Astra nu a mai produs metrouri de 30 ani
2.In UE nu poti favoriza pe nimeni.
P.S. M-ai inteles gresit. Nu tu te grabesti, ei nu se grabesc, , ca nu are rost sa o faca din moment ce nu se inaugureaza in curand. . Traim in Romania .  Adica si in cazul in care ar face aceste doua accesuri, tot nu s-ar inaugura, nu aici este problema, cred ca accesurile se fac relativ repede. Ai vazut ca la M4 au mers bine, daca au venit banii si nici nu se asteapta nici trenuri noi.. Si acolo este o o intarziere, totusi, dar stam mult mai bine.
Aici la M5 este o necunoscuta mult mai mare legata de cand se inaugureaza . Este o lucrare mult mai complexa si nu au luat in calcul multi factori, dupa parerea mea...TBM-urile nu au fost o problema, au sapat repede, chiar daca erau 3 sau mai multe nu se termina in 2014. Pur si simplu nu avea cum.

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor George

Ok cu 2014, dar bate 2018 la usa si parca ni se promitea ca la iarna va fi inaugurat...si la cum s-a lucrat in ultimele luni chiar SE POATE daca se mentinea ritmul...daca o lalaie din nou mai poate dura si 5 ani...

M4 eu nu o consider o magistrala noua ,ci doar o extensie a unei magistrale existente, desigur ca era mult mai simplu in cazul ei, nu despre asta este vorba. Ca s-a intarziat si acolo,cu atat mai rau.
In ce priveste accesele de pe M5 cu cat sunt mai repede gata  cu atat se va reda aspectul initial al bulevardului, vom scapa de praf,de mocirla,de garduri,de statii RATB si treceri de pietoni mutate sau desfiintate,deci de disconfort. In plus,fiecare lucru facut e bun facut,ne apropie de finalul lucrarii,deci de inaugurare. Una e sa ai o statie finalizata dar inchisa,cu strada asfaltata,curata,treceri de pietoni normale,iluminat stradal refacut ,etc,alta este ce avem noi in prezent.
Tot de la buget au fost facute initial si statiile Valea Ialomitei,Favorit si Orizont,acolo s-a putut sa fie totul readus aproape la normai sau oricum intr-un stadiu mult mai avansat.Pana si la Eroilor 2 s-a inceput mai tarziu si ,cu toata problema aceea cu surparea, s-a avansat rapid pt ca s-a lucrat intr-un ritm sustinut si aproape constant.
Dar pe aici cand treci si te uiti ai impresia ca muncitorii sunt in greva, pe bune acum. Uneori mai lucreaza cate un utilaj, dar cam anemic,asa, fara prea mult spor. Vorba cuiva,astia lucreaza doua zile mai mult decat intr-una.Senzatia este ca, acum, cand mai e putin, se taraganeaza lucrurile de mama-focului,in dulcele stil romanesc.
Cand te angajezi intr-un asemenea proiect  normal este sa iti iei si toate masurile sa il duci la bun sfarsit intr-un termen rezonabil. Un asemenea proiect odata inceput trebuie continuat pana la finalizare, nu poti lasa un cartier asa, cu santiere deschise, plin de praf , gropi si noroaie. Trebuia sa se comunice mai mult,sa i se explice d-lui Ponta care era atunci prim-ministru.Dar asta presupune sa ai niste ministrii cu o verticalitate ,  profesionalism si coloana vertebrala care sa reuseasca sa ceara si sa-si impuna un buget, nu niste slugi obediente care stiu doar sa duca serviete si sa sarute maini.

• GPS
  • Posted:
  •  

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor GPS

O extensie, e mai mult M3! In cel mai rău caz M4 este un racord, defapt asta si este... cel puțin asa a fost planul inițial, cel făcut pe vremea lui...  Referitor la M4, cele doua noi stații sunt 100% noi, deci acele întârzieri nu as spune ca sunt atât de problematice, pana la urma au fost facute mai repede decât cele de pe M5.

Desigur, m-am exprimat eu gresit, am vrut sa spun cele doua noi statii ( Straulesti si Laminorului) de pe M4 sunt o extensie a acestei magistrale, deci in mod normal trebuia ca lucrarile sa mearga snur.

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor Costin

Diferenta esentiala e ca contractul M4 e mult mai bine facut decat cel pentru M5 iar finantarea a fost mereu asigurata. De aici toate diferentele...

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor punmeister

Poate si diferenta ca cele 2 statii noi de pe M4 nu prezinta un interes public mare cam cum prezinta M5.
Normal 3 ani dureaza realizarea unei linii de metrou, indiferent ca e vorba de 2 statii sau de 100 de statii. Intr-adevar, la M4 s-a respectat.

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor sab

punmeister wrote:
Normal 3 ani dureaza realizarea unei linii de metrou, indiferent ca e vorba de 2 statii sau de 100 de statii.

Cum sa dureze 3 ani o linie de metrou indiferent de numarul de statii ?

Re: Discutii - Lucrari statia Romancierilor punmeister

Daca faci cu mai multe statii vii cu mai multe utilaje si cu mai multa forta de munca.

Go to page:  1  ... 443 444 445 446 447 448 449  ... 613

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: M5 • Discuţii, planuri, ştiri  • 
Choose destination

Since our 2705 forum members have written 464156 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”