Topic: Să scriem corect româneşte!
734 posts, 248056 views
📖 Pagination options
- Florinds
-
Posted:
-
Re: Să scriem corect româneşte!
Florinds
Misterr, nu am fost de la inceput in Anglia, am fost doar in vizita. Si am detectat ironia.
Am luat primele zece tastaturi de pe emag.ro ordonate dupa numarul de exemplare vandute si nici macar una nu este romaneasca. Mi se pare un indicator important si este ceva de neconceput in alte tari. Daca nu ma crezi, cauta cu google tastaturi emag, altfel e mai greu acum, sunt in reduceri si apar doar produsele reduse sau trebuie sa dai mai multe click-uri.
Ma simt dator sa repet, ai dreptate, doar iti spuneam circumstantele atenuante pentru care nu folosesc diacritice.
E un proverb: nu mai inveti un bou batran sa traga la jug.
Eu personal asa m-am obisnuit atunci cand scriu la computer. Prefer sa scriu fara si apoi sa iau caracter cu caracter cu find-replace si sa schimb cu diacritice decat sa scriu de la inceput cu diacritice. Imi ia mult mai putin timp asa.
Bineinteles ca daca scriu de mana folosesc diacritice. Scriu si pe aici daca vreau sa fac diferenta intre căuta si caută, tanc si ţânc, fete, feţe etc.
De asemenea, mie mi se pare mai grav sa pui virgula intre subiect si predicat sau inainte de conjuctia care leaga doua propozitii principale decat sa nu pui diacritice.
Misterr, nu am fost de la inceput in Anglia, am fost doar in vizita. Si am detectat ironia.
Am luat primele zece tastaturi de pe emag.ro ordonate dupa numarul de exemplare vandute si nici macar una nu este romaneasca. Mi se pare un indicator important si este ceva de neconceput in alte tari. Daca nu ma crezi, cauta cu google tastaturi emag, altfel e mai greu acum, sunt in reduceri si apar doar produsele reduse sau trebuie sa dai mai multe click-uri.
Ma simt dator sa repet, ai dreptate, doar iti spuneam circumstantele atenuante pentru care nu folosesc diacritice.
E un proverb: nu mai inveti un bou batran sa traga la jug.
Eu personal asa m-am obisnuit atunci cand scriu la computer. Prefer sa scriu fara si apoi sa iau caracter cu caracter cu find-replace si sa schimb cu diacritice decat sa scriu de la inceput cu diacritice. Imi ia mult mai putin timp asa.
Bineinteles ca daca scriu de mana folosesc diacritice. Scriu si pe aici daca vreau sa fac diferenta intre căuta si caută, tanc si ţânc, fete, feţe etc.
De asemenea, mie mi se pare mai grav sa pui virgula intre subiect si predicat sau inainte de conjuctia care leaga doua propozitii principale decat sa nu pui diacritice.
- mcosmin
-
Posted:
-
mcosmin
Pe majoritatea romanilor nu ii avantajeaza o tastatura in romana, pentru ca majoritatea lucreaza cu colegi straini sau in locuri unde nu conteaza daca uiti o caciulita.
Sunt de parere ca in timp diacriticele vor fi eliminate din limba romana scrisa si vor ramane doar la nivel fonetic.
Pe majoritatea romanilor nu ii avantajeaza o tastatura in romana, pentru ca majoritatea lucreaza cu colegi straini sau in locuri unde nu conteaza daca uiti o caciulita.
Sunt de parere ca in timp diacriticele vor fi eliminate din limba romana scrisa si vor ramane doar la nivel fonetic.
- Florinds
-
Posted:
-
Florinds
Poate in mediul online... Daca nu se folosesc, se pot face confuzii grave in ceea ce priveste contractele.
Uite niste articole interesante in sprijinul lui misterr:
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cu-sau-fara-diacritice-91081.html
http://www.realitatea.net/sa-scrii-corect-lege-sau-moft-fara-semnele-diacritice-limba-romana-scrisa-e-alta_1156701.html
Poate in mediul online... Daca nu se folosesc, se pot face confuzii grave in ceea ce priveste contractele.
Uite niste articole interesante in sprijinul lui misterr:
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cu-sau-fara-diacritice-91081.html
http://www.realitatea.net/sa-scrii-corect-lege-sau-moft-fara-semnele-diacritice-limba-romana-scrisa-e-alta_1156701.html
- mcosmin
-
Posted:
-
mcosmin
Chestiile juridice sunt evident o exceptie. Orice domeniu in care limba literara este obligatorie prin protocol impune folosirea lor.
Chestiile juridice sunt evident o exceptie. Orice domeniu in care limba literara este obligatorie prin protocol impune folosirea lor.
- misterr
-
Posted:
-
misterr
http://www.hoinaru.ro/2013/02/08/cand-sa-pui-si-cand-sa-nu-pui-virgule/
https://www.facebook.com/www.suditi.ro/posts/282426515245543
http://scri.ro/cand-punem-virgule-9-870.html
În schimb, virgulă între subiect și predicat nu găsesc unde am pus, dar probabil n-am căutat suficient de bine.
Florinds wrote:Aici se aplică legea cererii și ofertei. Dacă s-ar cere tastaturi românești, probabil ai avea de unde alege între multe tastaturi românești de calitate.
Am luat primele zece tastaturi de pe emag.ro ordonate dupa numarul de exemplare vandute si nici macar una nu este romaneasca.
Florinds wrote:Nu cumva se corelează cu nivelul de educație și cu consumul de săpun și pastă de dinți pe cap de locuitor, dacă ne uităm pe statistici? Parcă și aici eram pe ultimele locuri. Am eu ce am cu corelațiile...
Mi se pare un indicator important si este ceva de neconceput in alte tari.
Florinds wrote:Eu încercam doar să înțeleg ce probleme întîmpini (pentru că eu nu mă lovesc de ele și păreau a nu fi probleme reale, ci mai degrabă informații preluate și neverificate) și să te ajut. Știu că sînt greu de schimbat obișnuințele.
E un proverb: nu mai inveti un bou batran sa traga la jug.![]()
Eu personal asa m-am obisnuit atunci cand scriu la computer.
Florinds wrote:Iarăși cred că e o confuzie. Dacă ai un text scris cu diacritice, poți folosi find/replace pentru a elimina caracterele cu diacritice, dar invers nu merge. Poate doar la nivel de cuvînt, dar și așa e un chin.
Prefer sa scriu fara si apoi sa iau caracter cu caracter cu find-replace si sa schimb cu diacritice decat sa scriu de la inceput cu diacritice. Imi ia mult mai putin timp asa.
Florinds wrote:Există situații cînd se pune virgulă înainte de „și” și cred că m-am încadrat în ele, dar discuția e foarte interesantă pentru topicul ăsta:
http://www.hoinaru.ro/2013/02/08/cand-sa-pui-si-cand-sa-nu-pui-virgule/
https://www.facebook.com/www.suditi.ro/posts/282426515245543
http://scri.ro/cand-punem-virgule-9-870.html
În schimb, virgulă între subiect și predicat nu găsesc unde am pus, dar probabil n-am căutat suficient de bine.
mcosmin wrote:Mi-e greu să cred că majoritatea românilor lucrează cu colegi străini. Mai degrabă se aplică a doua situație (lucrează în locuri unde nu contează dacă uiți o căciuliță), și asta iar se corelează cu nivelul de trai...
mcosmin wrote:Eu cred că, așa cum a apărut la un moment dat pe parcursul evoluției, limbajul articulat/scris își va încheia rolul și va dispărea. Va veni o vreme, mai repede decît ne așteptăm, cînd vor dispărea cu totul limbile națiunilor și vom putea comunica direct idei, concepte, reprezentări, sentimente, senzații, fără a mai fi exprimate într-o limbă anume, ci cu ajutorul unor interfețe de comunicare (asta la început, pentru că mai tîrziu, prin modificări genetice, acest mod de comunicare va deveni o „funcție nativă” a oamenilor). Așa cum comunicațiile rapide și internetul au fost pînă la urmă marea revoluție a secolului XX, eu cred că eliminarea barierei lingvistice și comunicarea directă (plus învățarea mult mai rapidă și fără efort etc.) vor fi marile achiziții ale secolului XXI (pe lîngă schimbarea modului de producere și utilizare a energiei etc.). Dar astea deja depășesc cadrul topicului.
- Florinds
-
Posted:
-
Florinds
Nu ma refeream la tine. Desi vazusem o greseala, dadeam doar niste exemple.
Uite greseala observata:
Sterge paranteza si o sa vezi virgula pusa incorect.
Gasesc la oricine greseli, inclusiv la mine. Sunt sigur ca a fost din graba, de asta nu am zis nimic.
Stiu foarte bine cand se pun virgulele si cand nu. Sunt cateva reguli simple, n-am nevoie de link-uri.
Nu ma refeream la tine. Desi vazusem o greseala, dadeam doar niste exemple.
Uite greseala observata:
misterr wrote:
Parcă la sistemele de operare mai vechi țin minte că era problema asta (nu corespundeau caracterele, se inversau parantezele, y cu z etc.) , și de aceea e posibil să te confrunți cu ea.
Sterge paranteza si o sa vezi virgula pusa incorect.
Gasesc la oricine greseli, inclusiv la mine. Sunt sigur ca a fost din graba, de asta nu am zis nimic.
Stiu foarte bine cand se pun virgulele si cand nu. Sunt cateva reguli simple, n-am nevoie de link-uri.
- misterr
-
Posted:
-
misterr
Ok, mulțumesc. Și eu, cînd recitesc ce am scris, văd că fac fraze cam lungi, cu multe virgule și încerc să le separ în mai multe propoziții ca să fie mai ușor de citit.
Link-urile despre virgule sînt interesante și utile pentru topicul ăsta, e bine să fie aici.
Ok, mulțumesc. Și eu, cînd recitesc ce am scris, văd că fac fraze cam lungi, cu multe virgule și încerc să le separ în mai multe propoziții ca să fie mai ușor de citit.
Link-urile despre virgule sînt interesante și utile pentru topicul ăsta, e bine să fie aici.
-
- andrei11
-
Posted:
-
andrei11
Deabia asteptam un link catre virgule, dau si eu cu virgulele in dreapta si in stanga si cand nu e cazul.
Deabia asteptam un link catre virgule, dau si eu cu virgulele in dreapta si in stanga si cand nu e cazul.
-
- andrei11
-
Posted:
-
andrei11
Florinds s-a prins, discutia mutata la PC Zone. Cu siguranta stiti unde e...
Florinds s-a prins, discutia mutata la PC Zone. Cu siguranta stiti unde e...
- GPS
-
Posted:
-
GPS
Linkul: https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=234&t=2213&start=560
Mesajul:
Greșelile le-am marcat cu roșu. Numele sărbătorilor se scriu cu litera mare, si primul cuvânt din enunț tot cu litera mare! Prima greșeala este una gravă, a doua am sesizat-o după, mai mult o scăpare as spune.
Linkul: https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=234&t=2213&start=560
Mesajul:
aztec wrote:
Cum au lucrat la metrou putem compara cum lucreaza unii zugravi.
Ion il angajeaza pe Vasile sa ii zugraveasca baia si bucataria.Si sa repare instalatia la baie.
Asta pe la inceput de decembrie. Lucrarea se bate palma pt ca lucrarea sa tina 2 saptamani...sa nu il prinda craciunul cu santier in casa..
Vine Vasile..muta mobila si se apuca, da primul strat...desface un robinet.., tencuieste putin...vine craciunul..vine sf Ion...omul tot cu santier..dureaza Ioane, ca a fost inchis la magazin, ca nu aveau glet, ca a fost ignatul.. e .. si trece timul.. ii ureaza paste fericit.noroc ca a gasit robinet....
Lucrarea cand avanseaza , cand stagneaza.. vine concediul prin vara... iarasi alte scuze, termina bucataria de Sf . Maria...,mai ramane baia..omul deja e resemnat...
Si final... Vezi Ioane ca am terminat?
Iti place.. frumos, ca la carte ..ti-am zis eu ca termin la timp.
Hai craciun fericit.
Greșelile le-am marcat cu roșu. Numele sărbătorilor se scriu cu litera mare, si primul cuvânt din enunț tot cu litera mare! Prima greșeala este una gravă, a doua am sesizat-o după, mai mult o scăpare as spune.
-
- andrei11
-
Posted:
-
-
- cris_m
-
Posted:
-
cris_m
Încă o problemă de gramatică care văd că a început să persiste în rândul vorbitorilor.
Problema este legată de verbul "a merita", greşit folosit la forma reflexivă "a se merita" . Din punct de vedere lingvistic, acesta nu există în limba română
Greşelile aparțin lui BodoMinea şi lui mcosmin.
Aici puteți să citiți despre ce am scris mai sus. Dacă cu "pe care" nu o mai putem controla, măcar cu verbul "a merita" să avem puțină grijă.
Încă o problemă de gramatică care văd că a început să persiste în rândul vorbitorilor.
Problema este legată de verbul "a merita", greşit folosit la forma reflexivă "a se merita" . Din punct de vedere lingvistic, acesta nu există în limba română
Greşelile aparțin lui BodoMinea şi lui mcosmin.
Aici puteți să citiți despre ce am scris mai sus. Dacă cu "pe care" nu o mai putem controla, măcar cu verbul "a merita" să avem puțină grijă.
-
- BodoMinea
-
Posted:
-
BodoMinea
Am omis această chestie cum am omis și existența forumului dedicat transportului pe cablu.
Am postat din nou în topic-ul pentru Sinaia ce era legat de telegondolă. [deci acum informațiile și video-ul din viewtopic.php?f=91&t=3815 se află unde le este locul și ar trebui să rămână doar ce este despre transportul public].
Aș ruga dacă se poate să mutați și subiectul Telecabinei Tâmpa din forumul despre Brașov în cel despre transportul pe cablu. ( viewtopic.php?f=80&t=3816&p=214930#p214930 )
Mulțumesc
Am omis această chestie cum am omis și existența forumului dedicat transportului pe cablu.
Am postat din nou în topic-ul pentru Sinaia ce era legat de telegondolă. [deci acum informațiile și video-ul din viewtopic.php?f=91&t=3815 se află unde le este locul și ar trebui să rămână doar ce este despre transportul public].
Aș ruga dacă se poate să mutați și subiectul Telecabinei Tâmpa din forumul despre Brașov în cel despre transportul pe cablu. ( viewtopic.php?f=80&t=3816&p=214930#p214930 )
Mulțumesc
-
- Costin
-
Posted:
-
📖 Pagination options