De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Cutremure

765 posts, 245085 views
 
Go to page:  1  ... 8 9 10 11 12 13 14  ... 55
 
 

📖 Pagination options
  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Si sa mai postez ceva despre "fatidica", "sinistra" falie Fundeni-Militari. O poveste umflata cu doua "excese" in lipsuri, respectiv erori constructive de dragul arhitecturii si functionalitatii, fara alocari suplimentare de buget.
Aia "ca o linie" de la Lizeanu la OD16. Totul in imagini. De centrul de calcul al CFR sa nu ma intrebati. Ca... no can do.
Nota: a se observa ca Lizeanu si OD16 s-au "aplecat" amandoua pe partea cu "defect".
Blocul de langa blocul generic "Lizeanu", inspre Obor. Cam aceeasi branza doar ca nu cu magazine la parter si cu stalpul indicat de mine in imagine.
snapshot7.jpeg (92.62 KB; downloaded 3641 times)
Acum blocul "Lizeanu", scara in oglinda, din capul opus care nu a cazut si blocul de langa, inspre Obor. Cu si fara stalp... la parter!
snapshot8.jpeg (89.86 KB; downloaded 3636 times)
Si inca o vedere sin partea opusa.
snapshot9.jpeg (90.74 KB; downloaded 3637 times)
O logie "exacerbata" de OD militari, scara de capat. Pe dormitor si baie la apartamentul de doua camere si la a treia camera de la apartamentul de 3 camere, cea cu vedere pe fata.
snapshot10.jpeg (80.8 KB; downloaded 3642 times)
O logie la OD colentina, pe baie si dormitor apartament de doua camere si deloc la camera 3, de pe fata, de la apartamentul de 3 camere.
snapshot11.jpeg (80.48 KB; downloaded 3636 times)
Sensurile de rasturnare Lizeanu si OD16. Ambele sprefata, la stalp intrerupt la parter respectiv pe fata, partea ingreunata cu logiile exacerbate.
snapshot13.jpeg (76.22 KB; downloaded 3634 times)

 


Re: Cutremure icee

Nu e clar ca baietii au folosit aceleasi proiecte pe orientari cardinale diferite via Vrancioaia ?  :roll:

si simt nevoia sa completez: cu rezultate diferite la seisme marca Vrancea.

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Eu cred ca au folosit un proiect tip pentru orientarea cea mai nefavorabila si pentru orientarile ceva mai favorabile.
Dar pe proiectul asta tip... S-a umblat. Pentru brizbrizuri. Eu nu tin minte sa fi vazut OD cu magazin la parter. Iar cele cu logii exacerbate sunt raritate.
Exista ceva in genul, cu o camera de la apartamentul de pe spate amplasata pe fata... dar tot modificat. Substantial. Munca de investigatie pentru Andrei. Blocurile retrase in trepte de pe Colentina de la Obor catre Reinvierii, adica partea stanga in sensul asta de mers.  
La Lizeanu si OD 16 nu este modificat proiectul pentru situatia cea mai defavorabila structural pentru acele magarii facute, asta este banuiala mea.

 


Re: Cutremure icee

Si partea cea mai trista e ca au pozitionat blocuri rigla, transversal pe directia acceleratiei  :popa:

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Cazurile astea sunt multe. Si daca sunt calculate nu-i problema. Sunt blocuri din 1975 care nu au avut abslut nici o problema, fiind rigla pe luata in plin. Problema este ca ca oamenii nu-s roboti si fac produsele identice cu.. programari diferite. Si studiile geotehnice sunt un lucru serios. Daca nu tii cont ca nu ai ce cauta cu miile de blocuri de 10 etaje in mlastina... Capitala tot se extinde. Dar mai sunt si alte orase prin tara asta. Si mai pot fi infiintate altele noi. In locatii mai putin noroioase.

 


Re: Cutremure icee

Daca sunt calculate... '77 nu a fost calculat... a fost ceva nou pentru secolul 20.

Mi se pare insa ca s-au prins la un moment dat ca nu e  OK sa construiesti peste 10 etaje in zona Bucurestiului. Balanta pret/structura fiind dezavantajoasa peste zece etaje (cel putin la structuri din beton armat).

 


Re: Cutremure andrei11

N-a fost ceva chiar asa de nou, se stia de cel din 1940. Si-n 1940 - desi era razboi in Europa - oamenii  aflasera de apa calda. Si o si foloseau.

 


Re: Cutremure icee

Am facut observatia asta pentru ca s-au construit o serie de blocuri peste 10 etaje, totusi in Bucuresti. Si mi se pare ca in perioada 1960-1978, pana la cutremurul fatidic.

 


Re: Cutremure Florinds

Rigla, rigla, dar de cele turn ce ziceti? Ce baza de sustinere au...

 


Re: Cutremure Adrian Rosca

Albert Florescu wrote:
@Adrian Rosca: poti sa confirmi sau sa infirmi, te rog, calitatea lucrarilor?


Inteleg ca ai acces la documentele proiectului. Cauta in dispozitiile de santier (DS) ale proiectantului din capitolul B "Documente privind executia" din Cartea Constructiei pe cele care se refera la remedierea neconformitatilor de executie. Remedierile s-au executat intocmai cu prevederilor DS-urilor, fiind confirmate de proiectant si diriginte, existand PV-uri de stingere a lor. Daca doresti sa vezi si punctul de vedere al ISC-ului, il poti gasi aici: http://www.isc-web.ro/sites/default/fil...PRO_TV.pdf

Pot sa iti confirm ca domnul Duta e tipul de diriginte care verifica in permanenta calitatea lucrarilor pe santier si care nu da drumul la betonare pana nu verifica in detaliu armarea elementului ce urmeaza a fi betonat, iar in caz de neconformitate semnaleaza imediat problema proiectantului si participa in mod activ la rezolvarea ei. Am avut mare noroc cu el, avand in vedere ca multi diriginti au grija ca doar hartiile sa fie in ordine, dar in realitate ii doare in basca de lucrari.

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

icee wrote:
Daca sunt calculate... '77 nu a fost calculat... a fost ceva nou pentru secolul 20.


Blocurile 1960-1977 sunt executate in baza prescriptiilor copiate dupa californian... prescriptii care aparent ar fi fost suficiente cat structurile sa prezinte deformatii plastice (permanente) fara colaps in 1977. Lucru permis. Exceptiile fiind Lizeanu si OD16 cu prostie pura care a dus la colaps, partial.
Nu zice nimeni ca aceste structuri nu trebuiau sa sufere avarii. Era permis sa sufere avarii, nu le era permis sa se prabuseasca.
Chestia este ca anumite structuri avariate trebuiau demolate, nu peticite. Asta e cu totul altceva. Au ramas in picioare peticite din cauza nevoii acute de spatiu locativ la momentul respectiv, urmand ca pe masura ce se fac altele noi, dupa standardul actualizat pentru Vrancea... sa fie demolate. Dar... a venit revolutia, s-a pus stop si basta. Au ramas in picioare pentru "posteritate", pana la urmatorul cutremur (nu merg consolidate de doua ori, doar o singura data).
Mai este si partea financiara a problemei, ca avariatele, cu deformatii plastice care nu cad, ar trebui demolate, adica cheltuieli foarte mari. Asa ca cel mai bine se prescriu norme care sa nu permita deformatii plastice, doar elastice (ca la japonezi). Dar si asta costa. Si nu se preteaza chiar oriunde, pentru orice cladire. Treaba este ca la japonezi invetitiile in structuri "perfect" elastice se amortizeaza rapid. Pe cand la noi... nu prea.

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Unele din cele mai tampite OD-uri (chiar daca se mai numesc si altfel). Astept observatii pertinente.
IMG1891.jpg (120.1 KB; downloaded 3547 times)
IMG1892.jpg (172.28 KB; downloaded 3548 times)
IMG1893.jpg (117.25 KB; downloaded 3549 times)

 


Re: Cutremure andrei11

Astea sunt de pe Iancului ( cel putin prima fotografie e sigur pe Iancului ). Cred ca sunt facute dupa 1977, in consecinta sunt absolut sigur ca a fost recalculat tot proiectul ( pereti mai grosi, stalpisorii de prindere al peretilor mai grosi, bulbi mai atent calculati, executati ). Ce mai, a fost reproiectat tot blocul.
Tot la prima poza nu inteleg de ce sunt asa balcoanele de la etajele 8 - 10 - presupunand ca blocul are 10 etaje.

 


  • 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Cutremure 133 313

Iancului, exact.  :twisted:  Pai stai putin, ca daca erau in planuri... in 1977 s-au facut. Ca normativul nou nu s-a facut peste noapte. 77-78-79... au mai mers cu alea vechi. Proiectele noi s-au facut peste noapte? Au continuat cu proiectele vechi, care se incadrau in amplasamentele deja stabilite, alea noi au intrat din mers rand pe rand. Nu s-au oprit nici un moment, ba dimpotriva au forjat mai tare, ca era nevoie de spatiu locativ. Si nu cred ca au modificat nimic, ca pentru ei comunistii proiectele erau BETON. La OD16 au scos vinovat... proasta executie si la Lizeanu... stalpul lipsa, care era evident.
Au avantajul ca nu au fost zguduite. Dar nu doar ca au logiile exacerbate... ba mai sunt si asimetrice, pe o parte pana in cap, iar la apartamentul in oglinda lipsa. Sau ala cu logiile alungite doar la ultimele etaje e cel mai penal. La parter stii ca nu au, e gol. Minti seci, piramida infipta cu varful in pamant.
Si sa-ti mai spun un secret. Eu blocuri decorate cu caramida glazurata/decorativa dupa 77 nu tin minte sa mai fi existat decat pe... 13 septembrie, din ce motiv nu stiu, ca e o raritate! De asta zic, ca au continuat cu proiectele vechi, cu materialele vechi...
Si nici macar toate proiectele noi nu au fost chiar... noi.
Unele s-au doar au fost usurate putin de niste masa... devenind mai meschine decat erau si asa. Ca de exemplu...
Asta a devenit...
snapshot3.jpeg (51.99 KB; downloaded 3527 times)
asta!
snapshot4.jpeg (36.5 KB; downloaded 3526 times)

 


Go to page:  1  ... 8 9 10 11 12 13 14  ... 55
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2422 forum members have written 433673 posts in 5400 topics and 518 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use