MetrouLucrări de modernizare și extindere a infrastructurii pentru metrouM5 Drumul Taberei - Eroilor - Iancului - PantelimonM5 • Discuţii, planuri, ştiri

Topic: M5.1 (D.T. - Eroilor): Discuții generale pe baza lucrărilor și a proiectului

8571 posts, 1725834 views
⚠  Forum Rules

Go to page:  1  ... 292 293 294 295 296 297 298  ... 613

📖 Pagination options
Re: Discutii generale: M5 (partea a III a) subway guru

andrei11 wrote:
Acum ce faci, pui intrebari cu un singur raspuns  :?:
Ce am spus mai inainte, e clar, consolidarea cladirilor nu are legatura cu metroul, cu sau fara metrou cladirile trebuiau consolidate din 1977 si pana acum. Consolidate sau demolate, dupa caz. Ia sa vedem noi...din 1977 au trecut... (aproximativ ) 37 de ani ?

O logica matematica exacta are un singur raspuns corect...scopul era sa ti-l dai singur!
;)

Pentru cladirile facute 'macinis' de cutremurele mari, solutia corecta e pastrarea fatadei (pentru aspectul arhitectonic) si reconstruirea 'de nou' in spate, cu toate dotarile moderne, e mult mai simplu, mai rapid, mai ieftin, mai sigur si mai bine...exemplul elocvent e Gambrinus.
Eu am vazut treaba asta tanar student, flacau fiind, la Heidelberg, oras istoric distrus de armatele napoleoniene, refecut ultraelegant de refegisti in acest mod...dar vorba aluia roman hatru care la intrebarea unui frantzuz 'ce distanta e intre Bucuresti si Paris', raspunsul frust a venit de la sine... 'Un secol, monsieur!'  :lol:
Gata off-topic, hai inapoi la 'crastavete'!
 :mrgreen:

Re: Discutii generale: M5 (partea a III a) andrei11

Eu nu inteleg treaba asta cu pastrarea fatadei. Fatadele  nu se poate reconstitui ca cea originala ? Crezi ca intereseaza pe cineva varsta caramidei sau de fapt conteaza cum arata fatada ? Nu e mai simplu ? Am spus si eu asa, n-am dat cu parul.

andrei11 wrote:
Oricum harta aceea halucinanta a lui Udriste cum va arata reteaua de metrou in 2020 tot o s-o pun. Bine, nu lucreaza Udriste la Metroul SA, dar e implicat in activitatea metroului.

Eu as numi-o doar optimist-vizionara, ca altfel am vazut pe aici pe forum unele cu adevarat 'halucinogene', inclusiv de-ale mai sus mentionatului 'postac'!
:lol:  :x  :lol:
Fara suparare, mai multa atentie ar merita barnele decat paiele!
:lol:  :lol:  :lol:

Guru,
Precum cunosti,  o jumatate din cladirea de mai jos s-a prabusit la cutremurul din 1977.
A fost refacuta identic, inclusiv basorelieful respectiv.
Cezi ca mai intereseaza pe cineva care jumatate din cladire e originala si care nu ?
Fix la fel s-a intamplat si cu un bloc din Piata Sf, Gheorghe. Probabil ca si pe acela il  cunosti.
Cladirea din poza e pe Magheru vizavi de Hotelul Ambasador.
fgr.png (1.01 MB; downloaded 1763 times)

La cererea unor cititori ai forumului postez si poza blocului din Sf. Gheorghe.
C1.png (735.83 KB; downloaded 1758 times)

andrei11 wrote:
Eu nu inteleg treaba asta cu pastrarea fatadei. Fatadele  nu se poate reconstitui ca cea originala ? Crezi ca intereseaza pe cineva varsta caramidei sau de fapt conteaza cum arata fatada ? Nu e mai simplu ? Am spus si eu asa, n-am dat cu parul.

Fatada e 'pretioasa', de regula are elemente ornamentale 'manufacturate' valoroase pentru a caror reconstituire e nevoie de artizani ce au cam decedat de mult...nu e mare scofala sa pastrezi fatada, e ca decorul de la Hollywood, in realitate important e ce e 'in spate', o sandrama carpita mai mult sau mai putin ori o structura moderna, rezistenta si eficienta...
Inginer matale fiind, imi pot permite sa-ti aduc un argument ingineresc limpede:
Actiunea cutremurului asupra constructiilor supraterane se manifesta prin fortele inertiale generate 'intrinsec' datorita acceleratiilor/deplasarilor terenului la baza constructiei...cum bine stim toti cei ce am bagat cat de cat la cap lectia elementara de fizica din liceu, forta=acceleratia x masa
Acceleratia e aia data de seism si conditiile locale de propagare/amortizare/amplificare, nu prea ai cum sa o influentezi cu metode 'conventionale'.
Masa in cazul consolidarilor 'clasice' e masa 'moarta' a structurii vechi facuta praf si pulbere plus masa 'noua' a consolidarii, concluzia cum e 'forta'...o tragi singur, ca inmultirea e de...tabla inmultirii!
In solutia sugerata de mine, masa moarta dispare iar masa 'noua' e muuult mai mica decat in cazul camasuirilor, structura e mult mai zvelta, mai flexibila si mai rezistenta...nu mai amintesc ca in final spatiul util e mai mare si mai functional decat in cazul camasuirilor, unde e mai mic si mai prost...calitatea de locuire creste nu scade, siguranta cladirii creste la standarde moderne, valoarea artistica se pastreaza, aspectul orasului nu se 'strica'.
Suficiente ratiuni pozitive?

andrei11 wrote:
Guru,
Precum cunosti,  o jumatate din cladirea de mai jos s-a prabusit la cutremurul din 1977.
A fost refacuta identic, inclusiv basorelieful respectiv.
...

Bine, asa sunt exemple cu mult mai elocvente, gen centrul istoric al Varsoviei, 'ras' de hitleristi si reconstituit minutios de polonezi dupa razboi...dar nu asta e calea, metoda expusa de mine e mult mai buna pentru ca 'trecutul' trebuie prezervat in maniera inteligenta, trecutul=istorie=identitate nationala si respect al urmasilor fata de inaintasi...
Nu e suficient sa facem pomelnice si pomeniri la cimitir de sambata mortilor, trebuie sa avem respect si pentru ce au cladit acei inaintasi, ca in final e respect pentru sudoarea, lacrimile si sangele mosilor si stramosilor.
Ce vreau sa spun e ca trebuie sa prezervam imbunatatind, nu carpind ori distrugand, ca nu ne rezolvam din carpeli si demolari...

Uneori merge, uneori nu. Cladirea colt Ion Campineanu / Nicolae Balcescu. Nu au reusit, au trebuit s-o dea jos integral, inclusiv fatada. Bine, fatada respectiva din cate imi dau seama e mai usor de reconstituit.
1.png (1.18 MB; downloaded 1735 times)
2.png (744.28 KB; downloaded 1734 times)

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Discutii generale: M5 (partea a III a) 133 313

Treaba cu pastrat fatada, facut ceva modern in spate (insasi uniunea arhitectilor sta marturie "vie) vine ca sa mai calmeze din tembeli. Peste doua generatii cand nu va mai sti nimeni exact ce a fost acolo si aia va parea din alt film pur si simplu va fi data jos si pam pam, ai cladirea noua si de actualitate si gata. Ca de istorie mie mie drag... ca de sa nu spun ce, o demonteaza realitatea cotidiana bucata cu bucata, pana la infantii imparatii romani crescuti de lupi (ca daca erau maidanezi de Tei ii faceau ferfenita).
Mai bine se lasa in pace Bucurestiul si se incepe unul nou mai acana. Cu strazi in grila paralele si perpendiculare (perfect). Si cine vrea sa le conserve sa le conserve, cine nu vrea sa astepte sa pice de la sine si gata.
Ca nu zice nimeni ca e gata mutarea la oras a ruralului si sa ramanem vesnic cu juma' de populatie in rural. Aia ce sa mai faca acolo? Legumicultura de subxistenta, sa faca din magar combina cu GPS?
Nou la nou, vechi la vechi si tot. Cred ca si comunistii ieseau mai ieftin daca faceau asa.

Si bani sunt prea destul, doar ca suntem suficient de tampitii sa nu stim sa-i cheltuim/investim in ce trebuie si cand trebuie...
Intrebare 'incuietoare'!:
Care e coeficientul de absorbtie a fondurilor UE la tampitii aia de bulgari?...dar la desteptii astia de rumani?,..care estem!!!
:mrgreen:

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Discutii generale: M5 (partea a III a) sab

andrei11 wrote:
Cos si sab ti-au pus o intrebare.
Pana si la urma si tacerea e un raspuns...

Andrei, stai linistit, sunt obisnuit sa nu se raspunda la intrebarile delicate. Pentru ca nu prea exista raspuns sau raspunsul nu este chiar comod.
Cred ca acum este clar pentru toti ca nu s-a spus o vorba despre conditiile in care va fi introdus metroul pe Elisabeta, s-a mers la "bluff". S-a prezentat un proiect, s-a spus ca este "prioritate zero" si toti au semnat "ca primarul". Dar cand sa-l puna in practica, ce sa vezi...Surprize surprize....
Sper ca macar copiii mei sa apuce tronsonul central M5. Sincer, insa, nu cred....Doar daca se face un proiect serios. Nu consolidari si pastrari de fatade.

Aici guru are dreptate.  :D
Responsabilitatea consolidarilor / demolarilor apartine exclusiv primariei  generale ( primariilor de sector ) indiferent daca pe acolo va trece sau nu metrou.
Prin constructia lui M 5 nu s-a facut decat sa se scoata la suprafata un lucru foarte periculos, blocurile acelea stau sa cada. Deci ori da ori ba, de acum se stie si nu se mai poate amana. Consolidari sau demolari. Ca daca nu o sa fim la stiri cu ocazia vreunui cutremur serios.
E ca si cum eu stau la etajul 1 si vreau sa pun o floare in bucuatarie, dar nu pot ca-mi vine gaz de la tinepe langa teava ca rasufla de la tine. Ok, eu nu pot sa-mi pun floarea, dar responsabilitatea repararii tevii de gaz care rasufla pe la tine iti apartine, asta indiferent de floarea mea. Eu cu floarea am scos problema ta la suprafata. Daca nu era floarea nu se stia de teava ta. Consecintele lasarii tevii nereparate iti apartine, indiferent de floarea mea.
De importanta lui M 5 nu se mai indoieste nimeni, pe langa faptul ca leaga Dr. Taberei ( hai sa spunem si Pantelimonul ) de  centru ofera multiple legaturi cu celalalte magistrale, M 1 / M 2 / M 3 / M 4(6) / M 7 / Inelara Sud. Adica cam cu toate !

Re: Discutii generale: M5 (partea a III a) Florinds

Intreb si eu la spartul targului, de ce e o problema asa mare daca se inchide circulatia pe Elisabeta pana la Calea Victoriei si partial pe Pache si se lucreaza cu sapatura deschisa?
Oricum orasul asta e blocat cand sunt ore de varf... Redeschis pentru ambele sensuri pe Stirbei Voda et voila... A facut Ceasca in 3 luni pe Magheru, sa faca si care-o face in 6 luni sa spunem... Dumnezeu cu mila daca e nevoie de pompieri / ambulante...

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Discutii generale: M5 (partea a III a) sab

Nu este nicio problema. Doar ca sunt alte costuri. Exemple..se distruge si se reface tot bulevardul, inclusiv utilitatile. Iar costurile astea nu le suporta nici Primaria, nici furnizorii de utilitati. Ci beneficiarul lucrarii. De fapt aici este toata cheia. Proiectul actual facut implica niste costuri minime pentru Metrorex/ MT si transfera pisica moarta la Primarie.
Gandeste-te si cata armatura si beton intra la o galerie, comparativ cu niste inele amarate. Plus excavatiile. Plus altele...

Go to page:  1  ... 292 293 294 295 296 297 298  ... 613

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: M5 • Discuţii, planuri, ştiri  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463964 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”