Zona metropolitană BucureștiPrezentarea rețelei de tramvai din București

Topic: Discuții generale despre rețeaua de tramvaie a STB

817 posts, 344218 views

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 59

📖 Pagination options
Re: Discutii pe baza lucrarilor si a proiectului andrei11

Da, astea au fost primele traverse. Dupa aceea s-a trecut la traverse de tip "CFR" de beton, eu stand in zona Iancului de aproape 60 de ani stiu sigur ca pe Stefan cel Mare / Mihai Bravu la un moment dat asa a fost, cu traverse de beton tip CFR. Apoi se punea piatra cubica, dar de fapt sina era de tip CFR la traverse.  Dupa aceea a venit inventia nefericita cu dale de beton. De fapt nu cred ca inventia in sine a fost nefericita ci halul in care au facut asa zisele fundatii.
Si # oache81 are dreptate in felul lui, ce am prezentat eu in fotografie nu sunt traverse ci mai degraba niste distantiere care asigurau ca cele 2 linii sa fie paralele. Nu stiu de fapt pe ce se sprijineau liniile respective, poate pe un fel de fundatie de pamant ? Oricum traversele din poza sunt cu siguranta distantiere si nu traverse in sensul in care stim noi cuvantul. Poate apare cineva cu imagini de arhiva.

Re: Discutii pe baza lucrarilor si a proiectului TibiV

"inventia nefericita cu dale de beton" am văzut-o prima dată în Budapesta, unde se instalau de zor pe la sfârșitul anilor '70, cam cu un deceniu înainte să înceapă si la noi.
Eram puştan dar i-am admirat pe unguri că au găsit o soluţie mai bună decât cubica.... :)

Re: Discutii pe baza lucrarilor si a proiectului iliutu

Sinele vechi (mai vechi de 30 de ani) erau asezate pe traverse de lemn, iar intre sinele unei cai de rulare erau distantierele din platbanda. Piatra cubica era pentru umplerea spatiului si o mai buna sustinere laterala a sinelor.

Singura portiune care mai este in prezent cu traverse de lemn este linia tramvaielor 5 si 16 intre Str. Maria Rosetti si Piata Gemeni, care a avut RK in anii 1995-1996, iar eu am fost martor ocular la montajul lor.

In concluzie, dupa parerea mea cea mai buna solutie este linia pe traverse de lemn (ofera elasticitate si amortizarea zgomotelor), acoperita cu asfalt sau dale de beton (pot circula si alte autovehicole). Evident este scumpa si durata de viata medie cca 20-30 de ani.

Re: General TibiV

Uite, m-ai lăsat mască...
Habar nu aveam că mai există o astfel de porţiune.
Dacă cei de la RATB ar avea un pic de simţ "muzeografic" ar trebui să facă exact la fel şi la următorul RK.
Un fel de D.Leonida "live"... :)

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Discutii pe baza lucrarilor si a proiectului 133 313

iliutu wrote:
Singura portiune care mai este in prezent cu traverse de lemn este linia tramvaielor 5 si 16 intre Str. Maria Rosetti si Piata Gemeni, care a avut RK in anii 1995-1996, iar eu am fost martor ocular la montajul lor.

Si ma incumet eu sa zic... plus Traian, intre Hala/Calarasilor si Protopopescu. Situatia fericita face ca si eu sa fi fost martor.

Re: General andrei11

Nu cred...aici cred ca avem traverse de beton...

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: General 133 313

Cand s-au schimbat mai exact?  :twisted: Se simte tramvaiul in zona ca si cum ar fi de beton? Ma refer la ca pietoni si riverani, ca in vagon nu simti decat rotile patrate.  :ugeek:

Re: General andrei11

Sa  nu gresesc...1992 - 1993 - 94 - 95. A fost scoasa toata linia. Asta e sigur, nu mai tin minte, deci nu s-a circulat deloc intre Hala si Pache.

• 133 313
  • Posted:
  •  

Dia. Deloc. Ca d'aia eram pe bicla. Si am prins si momentul disparitiei lui 40 de pe Calarasilor. Si momentul reaparitiei.  :P Dar detaliile sunt in ceata s-au acumulat anii.

Re: Discutii pe baza lucrarilor si a proiectului bercenicity

133 313 wrote:
iliutu wrote:

Si ma incumet eu sa zic... plus Traian, intre Hala/Calarasilor si Protopopescu. Situatia fericita face ca si eu sa fi fost martor.

Plus Bd 1 decembrie 1918 intre Bd. Basarabia si Faur, din cate imi aduc aminte.

Re: General PinkyHog

alch3mist wrote:
Are cineva idee ce provenienta are sina de tramvai

Pe Rebreanu iti pot spune ca este adusa din Austria.

• 133 313
  • Posted:
  •  

Foarte corect, cu lemn si pe 1 Decembrie pana la Faur. Ultima linie infiintata, facuta de la zero, in 1990 nu exista, 40 mergea la Republica. Alte linii noi nu tin minte sa se mai facut dupa ea prin Bucuresti. Doar s-au desfiintat.

Re: General Costin

Si linia de pe Calea Vitan e noua, dar nu stiu daca e construita inainte sau dupa cea de pe 1 Dec. 1918...

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Discutii generale 133 313

Dupa 1 Decembrie. E pe traverse de beton.

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 59

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Prezentarea rețelei de tramvai din București  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463888 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”