MetrouLucrări de modernizare și extindere a infrastructurii pentru metrouM5 Drumul Taberei - Eroilor - Iancului - PantelimonM5 • Tronsonul Drumul Taberei - Eroilor • Lucrări în 2011-2020

Topic: Interstatia Academia Militara-Orizont

614 posts, 239779 views
⚠  Forum Rules

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 44

📖 Pagination options
Re: Interstatia Academia Militara-Orizont Stefan

subway guru wrote:
Desi cred ca am mai spus, hai sa mai spun inca o data...
Tunelul se face doar cu inele de curba...se numesc 'inele universale'
Ai sa ma intrebi...cum vine asta?
Simplu...prin 'poligonare'!
Daca trebuie sa fie 'in aliniament'...in realitate tunelul face un mic zig-zag stanga/dreapta...un inel la stanga, urmatorul la dreapta...daca trebuie sa ia o curba in plan la dreapta, monteaza mai multe inele la dreapta, dupa care revine pe traseu...la stanga...
La fel si pentru curbele in plan vertical...pentru ca inelul se poate monta in orice pozitie, rotit...
Toata treaba asta se face programata automat de computerul de bord al 'cartitei'...
Destept...nu???
...

Scuze daca era scris, dar in topicurile legate de M5 nu am gasit, desi le-am urmarit de la inceput (posibil sa fi uitat).
Cat despre tehnologie, intr-adevar e smart, mai ales pentru un profan.

Pe de alta parte, din cate am inteles, rosturile boltarilor se pun intercalate la inele invecinate. Nu influenteaza si acest lucru pozitia inelului urmator? Ar fi interesant un info/document despre imbinarea in curbe (daca exista).

Re: Interstatia Academia Militara-Orizont survola

subway guru wrote:
Si ca sa stiti 'tot', dupa ce a plecat Dna ministru, reporterii Tv au cerut sa fie lasati sa intre din nou in subteran ca sa mai filmeze un nou episod din serialul 'varvara in actiune'...

După 1 ianuarie să ne asteptăm la vizitele primarului general ?!?
Să fie prima şi ultima vizită a dnei ministru?

Stefan wrote:
Pe de alta parte, din cate am inteles, rosturile boltarilor se pun intercalate la inele invecinate. Nu influenteaza si acest lucru pozitia inelului urmator? Ar fi interesant un info/document despre imbinarea in curbe (daca exista).

TOATE inelele sunt in curbă. Doar că este o curbă foarte scurtă, formată din doar două inele.  :D

survola wrote:
TOATE inelele sunt in curbă. Doar că este o curbă foarte scurtă, formată din doar două inele.  :D

Asta am inteles. Intrebam altceva: exista 2 constrangeri pentru inelul urmator: rosturi intercalate si curbura/orientare inversa. Cum se impaca aceste 2 constangeri?

Care este unghiul de deviatie al unui inel?

Re: Interstatia Academia Militara-Orizont subway guru

@Stefan:
Toate operatiunile sunt 'procedurate' prin documente tehnice...dar aici pe forum trebuie explicatii care sa fie si pe intelesul 'profanilor', ca sunt si ei oameni cu minte si capul pe umeri, fara sa-i zapacim inutil cu chestiuni ce par 'incomprehensibile'...
Pentru asta...stau la dispozitie...cu cea mai mare placere! :ugeek:
@survola:
Deocamdata, Dna ministru ne-a spus tuturor ca va veni din nou in 'inspectie' pe 20noiembrie...de ziua Metrorex!
Apoi...vom mai vedea!
Dar nu uita ca 'pusculita' cu banii europeni ramane deocamdata la dumneaei, fie ca e vorba de metrou ori de autostrazi ori de cai ferate... :o
@Stefan:
se impaca...asa cum am explicat...fara probleme majore...
Nu e vorba de 'unghi', e vorba de raza minima de curbura pe care o poate asigura 'inelul universal', care e de 250m
Daca montezi inele 'tot la dreapta, la dreapta, ori tot la stanga, la stanga' obtii aceasta raza minima...daca le alternezi, obtii orice altceva, in sus, in jos, la dreapta ori la stanga, dar cu o raza mai mare... 8-)
Cuvantul 'cheie' ramane ce ti-am spus...poligonare...adica aproximarea traseului 'curb in spatiu' din segmente scurte de 'traseu rectiliniu'...acum e mai clar? :mrgreen:

Si 'tubul' ala nepolitizat, de care ziceam:
http://www.youtube.com/watch?v=GdCbnv7F-SQ

Ok, inteleg limitele discutiei pe forum. Multumesc pentru explicatiile oferite.

In aceiasi ordine de idei, faptul ca pentru o curba de 90 de grade e nevoie de aproape 400 m de tunel, nu este o limitare "incomoda" (nu ma refer la M5, ci in general)? In cazul in care e nevoie exista solutii? Sau o raza de curbura mai mica face imposibil de trasat o cale de rulare viabila ?

Ti-am zis clar ca nu conteaza unghiul, conteaza doar raza de curbura...hai, depaseste te rog 'impasul'...
Pentru fiecare mijloc de transport exista o raza minima de curbura, sub care vehicolul respectiv nu poate pur si simplu sa se inscrie...
Pana si la autoturismul personal exista o raza minima de 'bracaj'...doar pietonii pot face 'la dreeeaptaaa!' pe loc ori chiar 'la saaangaaa-mprejur'!...vehiculele...nu!
Daca asimilam TBM-ul cu un vehicul...raza lui minima de 'bracaj' e cum ti-am zis, si depinde de alcatuirea 'cartitei' si de raza minima proiectata pentru 'inele'...
Dar problema 'esentiala' nu e la tunel, e la trenul de metrou...care nu e tramvai!
Pentru a putea circula cu viteza proiectata fara restrictii inutile de viteza, trenul de metrou are nevoie de raze mai largi de curbura...nu mai vorbesc de alte aspecte secundare cum ar fi uzura caii de rulare...aici e valabila vorba aia 'porcoasa'...la curba sinele...troznesc!
Revenind la 'comparatia' cu autoturismul personal, chiar daca ai raza minima de bracaj, n-ai sa poti sa circuli pe o asemenea curba cu 130km/h pe autostrada...ca se rastoarna dracovenia!
Acum e mai clar despre ce vorbim?
O proiectare optima de traseu de metrou presupune sa ai curbe cu raza de curbura nu mai mica decat cea care nu-ti impune si restrictii de viteza! :mrgreen:
Simplu...ca bonjour! :lol:

Desi aparent inteleg greu, am inteles din prima ce ai  spus :)  
Alta era nedumerirea mea: exista cel putin o situatie in cazul metroului din Bucuresti unde raza de curbura cred ca este mai mica de 250 m. Inteleg din ce ai scris ca nu putea fi folosita Varvara pentru acea situatie.

PS: Multumesc inca o data pentru lamuriri; ma voi concentra mai mult cand voi pune intrebarile pentru a nu mai polua cu posturi multiple :oops: .

Am stiut dintotdeauna ca 'cititorii' nostri sunt cu mult mai inteligenti decat...nestiutorii de carte, necititori de nimic!
Ca asta e, intre noi fie vorba, o...axioma!
'Cartita' noastra cea 'batrana', de la 23 August, avea raza minima de curbura de 200m.
Reglementarile pentru metroul bucurestean prevad ca nu se pot utiliza curbe in linie curenta cu raza mai mica de 150m, dar asta doar in mod 'exceptional', si trebuie evitate cu orice pret...
Daca vrei un exemplu de 'curba nenorocita', e curba de iesire din Gara de Nord spre Victoriei...n-as vrea sa mai vad asemenea nenorocire vre-o data pe viitor...
In ce priveste intrebarile...sa nu te sfiesti sa le pui, oricat ar parea de...
Dar sa ai in vedere ca raspunsurile nu sunt pentru tine...sunt pentru tot poporul...cititor!!!
Seara buna tuturor, ca maine e o noua zi in care putem dovedi ca, vorba cronicarului, nasc si in Romania oameni! :ugeek:
In pofida tuturor adversitatilor inimaginabile! :mrgreen:
Si nu depinde decat de noi! :o
Fiecare, dupa puterile si capacitatile lui...nu e nicio rusine, e vorba de bunacredinta, bunaintentie si bunavointa si de 'ambitia' natiei care e in joc...
Doamne ajuta sa fie bine si Tara Romaneasca sa prospere, pentru noi si urmasii nostri!
Nu-i asa?...ca Tara asta nu-i a noastra, e a urmasilor, urmasilor nostrii, in vecii vecilor aici stapani!
Hai, curaj, ca nu sunteti singuri...suntem multi si impreuna suntem puternici! :ugeek:

Re: Interstatia Academia Militara-Orizont misterr

Mă bag și eu cu o întrebare.
Pînă acum era simplu: tunelul era cilindric, format din inele, care se montează sub fusta TBM-ului. Fusta este metalică, ușor conică. Diametrul exterior al inelului format din bolțari era egal cu diametrul interior minim al fustei (chiar tu spuneai că inelele nu se pot forma „în aer”, neavînd buloane, ci fiind pe sistemul „nut și feder”, bolțarii sînt ținuți împreună doar de forțele exterioare cînd sînt montați în tunel).
Acum, cînd suprafața exterioară a inelelor e în zig-zag, cu diferite raze de curbură, cum se împacă asta cu suprafața interioară (conică) a fustei (care e rigidă, nu e flexibilă)? Există totuși o distanță între inele și fustă? Și atunci, cum stau inelele „în aer”?!

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Interstatia Academia Militara-Orizont 133 313

Hai sa gandim un pic. Toate inelele sunt identice. Raza unei curbe de tunel este data numai de succesiunea de pozitii. Sub fusta se monteaza un inel dupa care TBM-ul se impinge mai departe asimetric, adica pistonul dreapta impinge mai mult decat pistonul stanga sau pistonul jos impinge mai mult decat pistonul sus si vicerversa. Descriu un model foate simplificat.  Repet, toate inelele sunt identice, conteaza numai cum sunt amplasate astfel incat tunelul ca vireze stanga dreapta in plan orizontal, sa urce sau sa coboare drept in plan vertical sau sa aiba o curbura ascendenta sau descendenta.
Metro1.jpg (32.05 KB; downloaded 3989 times)
Metro2.jpg (18.28 KB; downloaded 3986 times)

133 313 wrote:
Sub fusta se monteaza un inel...
Tocmai aici e problema, că sub fustă sînt mai multe inele, care atunci cînd sînt în curbă nu se „acomodează” la fel ca atunci cînd sînt în linie dreaptă. Chiar și în linie dreaptă, ele vin în zig-zag, și nu pot fi „presate” pe suprafața interioară a fustei.
Din desen înțeleg că sînt un fel de „suspensii” metalice pe care se sprijină inelele:

fusta.png (33.88 KB; downloaded 3974 times)

• 133 313
  • Posted:
  •  

Nu, nu vin in "zig-zag". In linie dreapta fiecare vine in oglinda si cu anteriorul si cu urmatorul. Adica numerele impare sunt asezate toate intr-un fel iar numerele pare sunt asezate toate in oglinda cu numerele impare. In momentul in care tunelul trebuie sa urce/coboare/faca stanga/faca dreapta cumputerul calculeaza ce rotatie trebuie sa primeasca inelul urmator in jurul axei sale, axei tunelului. Pentru curbe in plan, orizontal sau vertical prima rotatie presupun ca este 90 grade, urmatoarele de 180 grade iar ultima din nou 90 grade. Pentru pante in curba deja treaba se complica si TBM-ul monteaza inele rotite la grade minute si secunde.
Cat despre cum incap inele sub fusta pot sa iti spun ca dupa 3 inele cu ochiul liber nu cred ca sesizezi curbura. Astfel ca nici fusta nu sesizeaza. Cred ca avem dimensiunile inelelor, plaseaza 3 inele succesiv in pozitie de curba si vezi ce raza minimala iti da.
Mai adaug 2 chite exagerate.
Inel1.jpg (31.25 KB; downloaded 3942 times)
Inel2.jpg (38.8 KB; downloaded 3943 times)

133 313 wrote:
Nu, nu vin in "zig-zag". In linie dreapta fiecare vine in oglinda si cu anterioarul si cu urmatorul.

Chiar #subway guru a spus:
subway guru wrote:
Daca trebuie sa fie 'in aliniament'...in realitate tunelul face un mic zig-zag stanga/dreapta...un inel la stanga, urmatorul la dreapta...

Propoziția-cheie e aici:
subway guru wrote:
inelul se poate monta in orice pozitie, rotit...

Dacă ar fi cum zici tu, inelele nu s-ar putea monta decît în două poziții: stînga sau dreapta (la 0°sau la 180°).

Explicația:
• Dacă tunelul rezultat ar fi cum zici tu (cilindric), ar însemna că „buza” inelului (care e intersecția dintre cilindru și un plan care face un unghi alfa cu axul tunelului) e o elipsă. Cînd vii cu inelul următor (care are „buza” tot o elipsă), nu poți să îl „pupi” decît în două poziții: la 0°sau la 180°.
• Dacă e cum zice guru (inelele pot fi puse în orice poziție unul față de altul), înseamnă că „buza” inelului e un cerc, și atunci tunelul rezultă în zig-zag. Suprafața („generatoarea”) inelului se obține „mișcînd” o dreaptă paralelă cu ea însăși, după un cerc, astfel încît dreapta face tot timpul un unghi alfa cu planul cercului.

Fac și desene dacă e nevoie, dar acum chiar nu pot că sînt la serviciu.

• 133 313
  • Posted:
  •  

Nu este nevoie, aveti dreptate. N-am luat in calcul toate detaliile.

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 44

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: M5 • Tronsonul Drumul Taberei - Eroilor • Lucrări în 2011-2020  • 
Choose destination

Since our 2706 forum members have written 464344 posts in 5795 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”