MetrouȘtiri, noutăți și discuții despre metrou

Topic: Știri și articole din presă

2093 posts, 741860 views

Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40  ... 150

📖 Pagination options
  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Stiri sab

133 313 wrote:
a fost cam radicala si cam din topor actiunea asta.

Asa a afost si cand s-a introdus inventia de "abonamant limitat de 62 calatorii" (pretul a ramas la fel 25 RON,dar ne-am trezit ca avem dreptul la doar 2 calatorii pe zi), si anul trecut in toamna cand au scumpit acest abonament de la 25 ron la 35 ron. Asta le este stilul, de forta, cum fac si cand fac greva.
Insa ce sa facem noi daca cineva (nu spun cine) si-asumat astfel de masuri prin acorcurile cu FMI, BM si Comisia Europeana...Tacem si suportam, cum suportam si benzina si curentul si gazul si toate cele....

• IK4
  • Posted:
  •  

Re: Stiri IK4

Asta se cheama incurajarea folosirii transportului in comun in detrimentul masinii personale :lol:
Vor fi destul de multi care vor renunta la metrou in cazul in care au alternative RATB, chiar daca se vor trezi mai devreme pentru a pleca la munca/scoala. Totusi, pentru o familie obisnuita, de 15 LEI (cat reprezinta scumpirea cartelei cu 62 calatorii) cumperi o gaina din care mananci aproape o saptamana, fara a mai pune la socoteala faptul ca intr-o familie pot fi 2-3 persoane care folosesc metroul.

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Stiri 133 313

sab wrote:
133 313 wrote:
a fost cam radicala si cam din topor actiunea asta.

Asa a afost si cand s-a introdus inventia de "abonamant limitat de 62 calatorii" (pretul a ramas la fel 25 RON,dar ne-am trezit ca avem dreptul la doar 2 calatorii pe zi), si anul trecut in toamna cand au scumpit acest abonament de la 25 ron la 35 ron. Asta le este stilul, de forta, cum fac si cand fac greva.
Insa ce sa facem noi daca cineva (nu spun cine) si-asumat astfel de masuri prin acorcurile cu FMI, BM si Comisia Europeana...Tacem si suportam, cum suportam si benzina si curentul si gazul si toate cele....

Defapt eu cred ca luna viitoare Metrorex va avea o supriza foarte neplacuta la vanzari. RATB este cum este dar ajunge unde metroul nu ajunge.

• Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Stiri Dr2005

Se încearcă forţarea călătorilor să folosească metroul... uitaţi-vă la traseele RATB mai lungi, se scot ture în draci. Apoi metroul, ca să profite, umflă tarifele cu 50% peste noapte, cum au făcut şi anul trecut. Şi metroul îl mai plătim odată, prin subvenţii, adică plătim salariul de 2500 RON al vacii cu cabină de la intrare, care, de obicei, stă şi vorbeşte la telefon cu colega de la celălalt acces.

Re: Stiri George

Economia are legitatile ei - eu sunt de acord cu majorarea tarifelor la metrou. Aceasta ajustare era necesara de mult timp. Daca nu se amana atat de mult, nu era necesara o marire atat de semnificativa.

Sa fim bine intelesi, pe reteaua existenta, metroul Bucuresti ofera servicii foarte bune. Dupa cum s-a mai discutat aici, atractivitatea retelei de metrou - si deci si rentabilitatea, caci numai daca ai calatori multi iti acoperi cat de cat costurile - depinde de intervale de circulatie mici. Numai asa poti scoate cetateni din masina proprie ori din transportul de suprafata.

Intre doua scenarii inevitabile, respectiv majorare si diminuarea frecventei de circulatie a trenurilor, il prefer pe primul. Calitatea se plateste.

Investitiile statului trebuie sa mearga in reteaua noua, in modernizari, in mentenanta mai importanta, in vreme ce cheltuielile curente, sub semnul crizei, trebuie acoperite din bilete si abonamente (vedeti ca subventia ramane oricum 50 %, foarte mare). Trebuie sa ne despartim de populisme. Desigur, gratuitati sau reduceri trebuie sa ramana pentru elevi, studenti si pensionari, dar cam atat.

Poate suna dur, dar este o afirmatie in cunostinta de cauza: transportul de calitate se plateste. La RATB viitorul va fi acelasi: bilet de 2, 5 lei si abonament de 80 - 100 lei, altfel se cam duce totul de rapa.

• Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Stiri Dr2005

Transportul se plăteşte, dar în toată Europa civilizată se anunţă din timp orice majorare de preţ, chiar şi cu 30 de zile înainte. Pe când la noi se anunţă cu câteva ore, iar la RATB, de exemplu, când era cu bilet nici măcar nu puteai să mai foloseşti biletele vechi după scumpire.

Apropo de preţ: în Viena costă 45 euro un abonament lunar cu preţ întreg. Valabil la 2 operatori de tramvaie, vreo 5 - 6 de autobuze, la metrou şi la tren în zona oraşului. 45 euro înseamnă 208 RON.
La noi ai abonament la RATB 50 RON + abonament la metrou 60 RON + abonament CFR Bucureşti Nord - Bucureşti Triaj h. (zona 0 - 10 km) 69,3 RON + abonament TFC Titan Sud - Bucureşti Sud (zona 0 - 10 km) 80 RON + abonament ST Voluntari (că dacă stai în Andronache nu ai altceva) 50 RON = 309,3 RON. Practic, bucureşteanul plăteşte mai mult cu 50% decât austriacul (care are salariu de 1500 de euro) ca să folosească toate mijloacele de transport în comun din oraş.

Re: Stiri andrei11

George, o  suna dur, dar nu cred ca e o afirmatie in cunostinta de cauza.
Ca sa dovedesti ca esti in cunostinta de cauza pune mai jos cate calatorii "scumpe" pot face eu cu metroul raportat la salariul minim/  mediu si cate calatorii poate face cu metroul un american, francez, englez, italian, neamt.
( raportat la salariul minim / mediu al lor ).
Stiu care va fi raspunsul, daca nu-mi convine pot sa-mi gasesc de lucru si la tara, ca si acolo se traieste, si inca fara metrou. Da, este si asta o solutie in definitiv.
Sau mersul pe jos. In fond, 18 - 20 km la varsta mea îi fac in vreo 3 ore si jumatate, e taman ok.

Din pacate, Andrei, tariful unui serviciu de transport (ca si al altui serviciu) nu tine cont decat in anumite limite de puterea de cumparare. Relevant e costul de productie, relevanta e calitatea oferita, relevanta e pozitia de monopol (si aici metroul sta bine, nu? este monopol!).
In general, in Romania dupa 1989 evolutia fulminanta a preturilor si tarifelor nu a tinut cont de puterea de cumparare. Mai ales preturile libere.
As spune, chiar, dimpotriva: in Germania gasesc haine de 2 ori mai ieftine decat aici, la o calitate echivalenta, de mancare nu mai vorbesc. Atat de prost si de scump cat se mananca in Romania, nu stiu daca mai exista asa ceva in alte tari membre UE!

Tu ai dreptate, poate nu este just din punct de vedere social, dar din punct de vedere economic mi se pare ca lucrurile sunt clare.
Si ca sa fim bine intelesi, cam 100 lei pe luna pe transportul public imi greveaza si mie bugetul lunar, si nu e o suma neglijabila. Dar as pune calitatea pe primul plan.

PS. Cand am zis "in cunostinta de cauza" m-am referit la costurile ridicate ale transportului in orase ca Berlin, Paris, Londra, dar si calitatea oferita, in mod corelativ. Nu la altceva.

Re: Stiri andrei11

Ca sa incheiem offtopicul.
1) Îţi dau dreptate
2) Din moment ce aceste mariri de preturi sunt sustinute   inseamna ca pe undeva circula ( destui ) bani necontabilizati.
3) Pana la urma daca serviciul nu dispare inseamna ca sunt resurse care-l sustin. E o logica elementara.
Inchidem offtopicul, ok ?

Nu inteleg afirmatia 2 si doar partial 3.
Nu suntem off topic, discutam pe marginea unei stiri.

• 133 313
  • Posted:
  •  

Toate ca toate dar pentru banii astia trebuia afisat un plan de investitii in toate statiile. La Universitate scarile de la pasajul pietonal nu merg niciodata. Cica ar fi in subordinea primariei. Ok. La Timpuri Noi, la accesul dinpre Marasesti scara rulanta nu merge mai niciodata. Azi ca de obicei nu. Economie la buget. Nu merge asa. Nu poti sa spui ca maine se scumpeste calatoria cu 50% (a doua oara intr-un an calendaristic) datorita acordurilor cu FMI. Este o aberatie. Sunt hotarat ca cel putin pana la prima zapada sa combin RATB cu masina personala. Nu pentru ca nu-mi permit un abonament de metrou ci pur si simpu in semn de protest pentru modul totalitarist in care Metrorex a efectuat actiunea asta.

Re: Stiri subway guru

Pe vremuri era foarte utila pentru a evalua costul unei calatorii cu metroul comparatia cu pretul unui ziar...dar acum in era internet e 'obsolete'...
Ramane insa un instrument 'universal valabil' mondialmente...socotesti tot si toate in 'oua de gaina', si salariile si biletele de metrou, si benzina si chiria...
Va asigur ca oul de gaina e o moneda 'forte' valabila oriunde, nesubventionata si ne-falsificabila, care zice exact cat costa ceva in termeni reali...indiferent de tara...doar sa nu fie de Paste...
P.S.
Imi amintesc ca vecinii bulgari cand ajunsesera in 'deep shit' cu leva lor au folosit in mod natural taman aceasta 'socoteala', calculau preturile in 'oua de gaina' pentru a afla costul real...

• 133 313
  • Posted:
  •  

Totul este relativ in ziua de azi. In pretul oului de gaina intra si fulgii de gasca pentru perne... In plus acum ouale sunt "stresate". Pentru ca gainile sunt stresate.
Revenind la metrou... Pentru banii astia sper sa vad niste scari rulante suplimentare la Republica, Costin Gorgian si Titan. Nu mai vorbesc de accesele suplimentare de la Aparatori si Tineretului.

Re: Stiri subway guru

In oul de gaina nu e nimic relativ si pretul oului n-are nici-o legatura cu puful de gasca sau de pinguin...cuprinde doar un albus si un galbenus...si gainile nu sunt deloc mai stressate decat suntem noi oamenii... ;)
Crede-ma ca am vorbit cat se poate de serios cand am zis ce am zis cu socotitul 'la oua' :lol:  :lol:  :lol: ...e 'imbatabil' si-ti ofera cea mai corecta imagine posibila...la modul 'empiric'... :ugeek:

Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40  ... 150

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Știri, noutăți și discuții despre metrou  • 
Choose destination

Since our 2703 forum members have written 463827 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”