Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi IlfovIstoria metroului bucureștean - IEMB/Metrorex

Topic: Proiecte uitate, proiecte abandonate

256 posts, 141533 views

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 19

📖 Pagination options
Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate Giorgi11

Super! Mersi mult! Eram curioasa si de partea financiara, cat estimasera pe vremea aceea ca ar costa lucrarile...avand in vedere costurile supraestimate din zilele noastre...

• sab
  • Posted:
  •  

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate sab

România trebuia să aibă METROU din 1935. Află ce s-a întâmplat!
http://www.capital.ro/detalii-articole/ ... 69016.html

Metroul a fost visat în ţara noastră la 1900, a fost planuit în anii ‘30 şi construit de abia în perioada cultului personalităţii lui Ceauşescu. Metroul bucureştean a fost construit în întregime fără nicio asistenţă de specialitate straină.

În anul 1908, un tânăr student, Dimitrie Leonida, care avea să devină o somitate inginerească de talie europeană, îşi alegea ca temă a diplomei sale de licenţă proiectul construcţiei unui metrou în Bucureşti. Dar proiectul va rămâne document de arhivă. În deceniul patru, după cum aflăm din articolul „Acoperirea Dâmboviţei”, semnat inginer Horia Voinescu în revista „Urbanismul” nr. 7-9/1935 se aduce oficial în discuţie problema construirii metroului. Dar proiectele au fost fie socotite fanteziste, fie au fost lipsite de posibilităţi tehnice şi materiale pentru a fi aplicate.

După 1970, „dosarul” metroului bucureştean a fost redeschis. Construcţia metroului se înscrie în şirul de proiecte colosale pe care Nicolae Ceauşescu avea să le puna în practica începând de la mijlocul anilor ‘70, odată cu escaladarea cultului personalităţii.

Menit să preamărească puterea lui Ceausescu, metroul era un mijloc de transport foarte necesar Bucureştiului. Dacă în perioada 1950-1960 se considera că metroul se poate justifica numai pentru oraşele mai mari de două milioane de locuitori, după 1960, toţi specialiştii deveniseră convinşi că deja la un milion de locuitori metroul devenea indispensabil. Uneori, acest plafon este coborât chiar  sub 600.000 de locuitori.

Construit de români

Reţeaua metroului trebuia să asigure relaţiile dintre zonele industriale, marile cartiere de locuit şi zona centrală. Studiile întreprinse au urmărit fluxurile de circulaţie pe care le generau marile zone industriale, cum ar fi: 23 August, Republica, zona Militari, zona industrială IMGB şi platforma Progresul, care grupau fiecare între 15.000 şi 50.000 de  lucrători. S-au studiat, totodată, fluxul marilor cartiere de locuinţe - ansamblul Titan (200.000 locuitori), Armata Poporului (70.000 locuitori), Drumul Taberei (150.000 locuitori), precum şi fluxurile din zona centrală unde existau peste 150.000 locuri de muncă.

Un lucru demn de menţionat este acela că, dintre toate metrourile existente în lume, doar cel bucureştean a fost construit în întregime fara nicio asistenţă de specialitate straină.

Vagonul de metrou era produs la întreprinderea de vagoane Arad. Iniţial, toate vagoanele de metrou aveau culoarea galben. Alte intreprinderi care au mai contribuit la realizarea metroului au fost Electroputere Craiova, Progresul Brăila şi alte uzine bucureştene, timişorene, ieşene şi sibiene. Constructorii au atins cea mai rapidă viteza de înaintare, înregistrată pe vreun şantier similar, dând în exploatare în numai opt ani prima magistrala de metrou, între Uzinele Republica şi IREMOAS, lungă de peste 25 km.

Metroul azi
Reţeaua de metrou din municipiul Bucureşti a fost dată în folosinţă etapizat, pe tronsoane, începând cu anul 1979, în prezent însumând 62,2 km cale dublă pe 4 magistrale, 45 staţii şi 4 depouri. Metroul acoperă 3,7% din lungimea reţelei de transport public a capitalei, transportând în medie 15% din volumul total de călători ce utilizează mijloacele de transport în comun.

Lucrările sunt în plină desfăşurare la Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon.  Lungimea liniei de metrou din această zonă, care face parte din tronsonul 1, este de  6,2 km şi va deservi 200.000 de locuitori ai zonei. Secţiunea va putea rezolva preluarea fluxului de călători, pe direcţia spre centru şi va descongestiona traficul general de pe artera Bulevardul Drumul Taberei prin diminuarea numărului de vehicole de transport în comun şi în special prin renunţarea la liniile de troleibuze de pe aceste artere.

Primul metrou din lume

În jurul anului 1810, în Londra se înregistra o populaţie de un milion de locuitori, iar în 1850, 2-3 milioane. Transportul începuse să devină o problemă. În 1854, inginerul John Fowler propunea Băncii Angliei rezolvarea: o linie ferată plasată în subteran. Ideea a fost considerată o utopie atât în presa vremii, cât şi în cercurile financiare. „Nicio persoană civilizată şi bine educată nu va accepta să coboare sub pământ numai pentru a-şi umple plămânii cu fum de cărbune şi a-şi murdări hainele de funingine”, spuneau scepticii.

De abia în 1860 au fost încredinţate fonduri pentru un tronson de 6,03 km, firmei constructoare „Metropolitan Company” din Londra. Execuţia acestui tronson cu 7 staţii a durat 3 ani. După numele firmei constructoare, mijlocului de transport i s-a zis Metropolitan sau Metro. Prima linie electrificată s-a pus în funcţiune tot în Londra, la 4 noiembrie 1890. Ulterior, metroul a apărut şi în alte mari oraşe: Chicago 1890, Budapesta şi Boston 1893, Glasgow 1894, Berlin 1896, Paris şi Viena în 1898.

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate nokia2110

Văd că de proiectul din 1952-1954 nu se spune nimic. Ruşinică, ruşinică. Dar e normal în RRomânia  :evil: ... la ce găozătari avem (termenul de găozătar nu se vrea injurios la adresa homosexulalilor).

Dar uite că eu continui să pun din acel Memoriu tehnico-economic din 1953... îmi cer scuze că a durat atâta, dar cincinalul ăsta am fost ocupat cu alte postări pe alte forumuri :(
Deci cap. VIII, IX, X, XI. Sper să-mi fac timp zilele astea să le editez şi pe restul
Proiect metrou Bucuresti (1953) vol. 1 cap. VIII Instalatiile metoului pg. 87-111.rar
Proiect metrou Bucuresti (1953) vol. 1 cap. VIII Instalatiile metoului pg. 87-111.rar (18.67 MB; downloaded 392 times)
Proiect metrou Bucuresti (1953) vol. 1 cap. VIII Instalatii metroului pg. 112-115.rar
Proiect metrou Bucuresti (1953) vol. 1 cap. VIII Instalatii metroului pg. 112-115.rar (145 B; downloaded 407 times)
Proiect metrou Bucuresti (1953) vol. 1 cap. IX Alimentarea cu energie electrica.rar
Proiect metrou Bucuresti (1953) vol. 1 cap. IX Alimentarea cu energie electrica.rar (11.48 MB; downloaded 392 times)
Proiect metrou Bucuresti (1953) cap. X Materialul rulant.rar
Proiect metrou Bucuresti (1953) cap. X Materialul rulant.rar (3.75 MB; downloaded 414 times)
Proiect metrou Bucuresti (1953) cap. XI consideratii gen. asupra circulatiei.rar
Proiect metrou Bucuresti (1953) cap. XI consideratii gen. asupra circulatiei.rar (8.49 MB; downloaded 407 times)

Super! Cred ca merita facut un reportaj pe tema asta. Oamenii ar trebui sa stie mai multe!

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate andrei11

Nu se spune nimic pentru ca nu prea e nimic de comentat. Nu am inteles de ce ai scris Romania cu 2 de "R", chiar nu inteleg.
Nu inteleg de ce trebuie sa cad pe spate de datele citite.
Nu ca nu ar fi interesate, dar aceste date nu aduc nimic nou in constructia / exploatarea metroului, aceste date fiind cunoscute cu ( multi ) zeci de ani inainte de 1953 si copiate intocmai.
Asadar unde este marea noutate / inventie / premiera care trebuie comentata ?
Nu inteleg ce fel de reportaj trebuie facut. Adica cum reportaj ?
Semneaza : Un cititor fidel si atent al acestui topic ( si al altora care se refera la metrou si nu numai ).

Andrei, daca vei citi proiectul vei intelege "de ce reportaj". Sunt informatii foarte interesante, inclusiv legate de traficul din Bucuresti din acea vreme.

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate subway guru

Eu cred ca documentele privind studiul din 1953 sunt importante si 'semnificative' din pct de vedere 'istoric'...si reprezinta o premiera pt ca nu au fost niciodata facute publice...
De exemplu, eu personal nu aveam cunostinta de continutul lor 'efectiv', doar despre 'concluzii' si acelea 'transmise' doar prin 'viu grai' de unul din cei mai valorosi 'magisteri' pe care viata mi-ia 'daruit' cu generozitate, si probabil principalul 'responsabil' pt decizia finala de atunci, din '53, care a zis ca 'acum nu e momentul', dar a contribuit din plin la reluarea problemei in anii '70 cu concluzia 'acuma DA, PUTEM, STIM si VREM! si TZARA isi poate permite asa ceva'...regretatul prof univ ing Ion Stanculescu, un 'corifeu' al ingineriei constructiilor din Romania.
Ca un fapt divers vreau sa-ti spun ca am dat parte din documente colegilor mei mai tineri de la metrou si ca acestia le-au citit cu 'nesatz' exclamand mereu...oh, ce oameni cu 'viziune', cum au intocmit studiile acelea, oameni care gandeau la un viitor aproape inimaginabil in conditiile de 'restriste' ale anilor '50, cand tara traia 'pe cartela' si platea din greu 'despagubiri de razboi' inrobitoare la rusi...
Istoria nu trebuie nici 'rescrisa' si nici 'reinterpretata', trebuie doar cunoscuta si inteleasa...
Ce bine ar fi daca peste jumatate de secol ar putea si urmasii nostri sa aiba aceleasi sentimente de 'mandrie' fata de inaintasii lor, contemporani de-ai nostri...dar vorbim despre lucruri 'rare'...viziune, patriotism, dragoste de tara...si altele asemenea pe cale de 'extinctie'...

La un articol pe tema proiectului din 1953 m-am gândit şi eu. Ar merge în "Magazin Istoric".
Dacă sunteţi aşa de interesaţi, am să mă şforţez şi am să mai editez mâine sau poimâne din ce am scanat şi am să postez pe aici.

Tineretului - ieșirea dinspre Unirii misterr

Din păcate nu am avut cum să pun și blițul...
Fotografie0612_edit.jpg (76.57 KB; downloaded 6085 times)
Fotografie0615_edit.jpg (77.05 KB; downloaded 6078 times)
Fotografie0608_edit.jpg (17.93 KB; downloaded 6073 times)

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate 133 313

Ce sa fie ce sa fie... Tineretului cumva?

Unde sunt făcute pozele?

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate lecter

Omul a scris chiar in titlu de unde sunt pozele...buna treaba, inseamna ca se apropie de final cu amenajarea acelei iesiri.

• 133 313
  • Posted:
  •  

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate 133 313

Mie mi se pare ca arata fix la fel. De ani si ani...

Re: Proiecte uitate, Proiecte abandonate survola

Nu cred că se lucrează acum la Tineretului.

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15  ... 19

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria metroului bucureștean - IEMB/Metrorex  • 
Choose destination

Since our 2703 forum members have written 464375 posts in 5795 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”