Forum părinte: Aspecte diverse din transporturi şi infrastructură

 

Subiect: Studiu privind exploatarea autobuzelor electrice

0 mesaje, 2344 vizualizări.
  • Autor: Costin
  • Site Admin
  • Scris:
  •  

Studiu privind exploatarea autobuzelor electrice Costin

In 2018, Ruter (autoritatea de transport din Oslo + imprejurimi) a realizat un studiu privind ambitiile lor de a avea o flota cu zero emisii in urmatorii zece ani. Vorbim de autobuze, microbuze, taxiuri si vapoare electrice care s-ar alatura mijloacelor de transport electric existente (trenuri, metrouri, tramvaie).

Documentul in engleza
report-zero-emission-english(1).pdf
report-zero-emission-english(1).pdf (1.05 MB; descărcat de 89 ori)

Sursa: https://ruter.no/contentassets/4fceaf4f ... nglish.pdf

Studiul este relativ scurt, dar cuprinde cateva idei interesante, precum diferentele de cost / km in functie de metoda de incarcare (si comparat cu un autobuz diesel Euro 6 vedem cum cele electrice inca sunt considerabil mai scumpe in exploatare ca si cost / km), sau necesitatea de a avea o flota mai mare, din cauza timpilor morti pentru incarcare.

Cred ca ar fi interesant un studiu similar cu o comparatie fata de troleibuze. Se vede clar ca autobuzul electric este inca "tanar" si necesita un efort logistic si financiar mai mare decat exploatarea autobuzelor diesel, insa alaturarea cu troleibuzele ar putea fi destul de relevanta, mai ales pentru trendul romanesc de a inlocui troleibuze cu autobuze electrice.

Mai multe studii din aceasta categorie (cu accent pe "electrificarea" vapoarelor) sunt disponibile, in norvegiana, aici: https://ruter.no/om-ruter/prosjekter/fossilfri2020/ (Google translate din norvegiana in engleza functioneaza decent :) )

 


Prima pagină  • 
Forum părinte: Aspecte diverse din transporturi şi infrastructură  • 
Alege destinația

 

© 2009 - 2020 Asociația „Metrou Ușor”

Termenele și condițiile de utilizare

Întrebări frecvente - ghid de utilizare