De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Cutremure

751 posts, 218903 views
 
Go to page:  1  ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54
 
 

📖 Pagination options
Re: Cutremure andrei11

Dacă te uiți în datele mele de identificare o să vezi că stau în zonă de mai bine de jumătate de secol.
Așadar dacă ai pe cineva în bloc sau dacă vrei să te muți:
1) Este ușor de verificat în  ce an a fost construit blocul.
2) Din ce țin eu minte blocurile acelea au fost construite înainte de 1977 ( posibil să mă înșel ). Oricum în 1963 a apărut un normativ de calcul al rezistenței blocurilor care cu siguranță a ținut seama de cutremurul din 1940.
3) Calitatea betonului / a fierului / a  proiectului / a execuției în principiu sunt foarte bune.
4) Trebuie verificat ( nu știu cum e posibil ) dacă vreun nebun / tâmpit când și-a pus aerul condiționat n-a găurit vreun stâlp.  Ca în cele două exemple, unul de pe B-dul Carol , altul din Piața Iancului.
Cutremur 1.jpg (77.87 KB; downloaded 3070 times)
Cutremur 2.jpg (70.41 KB; downloaded 3065 times)

5) Proiectul acela de bloc eu l-am întâlnit în zonă de mai multe ori, este între 10 - 14 etaje. N-avea ce să caute un bloc de 17 etaje acolo, tind să cred că e legendă urbană.
Acestea ar fi primele informații, așa, la repezeală, la prima mână.
6) Mi-e greu  să presupun dacă cumva blocul are și pereți de rezistență să fi dărâmat careva în apartament așa ceva.  Dacă a făcut-o probabil că blocul s-ar fi deformat / prăbușit și fără vreun cutremur.
PS:
O metodă aproape sigură dacă vreun locatar nu și-a găurit vreun stâlp cu ocazia aerului condiționat este să vizualizezi pe verticală unde sunt găuriți pereții. Dacă poți  trage o linie dreaptă pe axa Oy aia e, totul e în regulă. Găurile s-au dat din interior spre exterior și în mod logic s-au executat pe lângă stâlpi.
:bere:

 


Re: Cutremure CostiC

Domnule Andrei, va multumesc pentru interventie si clarificari. Am gasit un apartament de vanzare in acel bloc si indeplineste toate conditiile. Singurul lucru de care nu sunt sigur este rezistenta la cutremur. Anul constructiei nu l-am putut gasi in mod oficial, proprietarul spune ca a fost facut dupa '77 probabil undeva pe la '78-'79. (aveti idee cum pot afla oficial?)

Am auzit mai multe legende legate de acel bloc (ca ar fi fost facut pentru armata, ca l-a prins cutremurul, au daramat cat au facut din el si l-au reconstruit... etc), dar ce e clar sunt urmatoarele:
- proiectul blocului este unul pre '77
- este un bloc din beton facut pe cadre (multi pereti la interior sunt din beton si are cateva grinzi)
- are subsol pentru adapost antiaerian (am vazut triunghiul pe bloc)
- din ce am vazut aerele conditionate erau majoritatea puse pe balcon, iar intre balcon si camera nu se poate vedea unde au gaurit.

Daca ma puteti ajuta cu ceva informatii care sa-mi clarifice aceasta incertitudine sau poate imi puteti recomanda un expert care stie blocul/zona v-as fi foarte recunoscator.

Later edit: daca sunt pe langa subiect va rog sa imi ignorati mesajul

 


Re: Cutremure andrei11

- Proiectul blocului este cu siguranță de dinainte de 1977
- Ai totală încredere în normativul din 1963, e conceput  de experți, inclusiv de domnul inginer Emil Prager.
- Nu pot să știu cum au lucrat pereții din beton și nu dau informații false pe forum numai de dragul "să mă dau mare".
- Pe dinafară nu pare a avea stâlpi consolidați, m-am uitat de mai multe ori la el ( dar nu din acest motiv ).  M-am uitat și la blocurile << surori >> din zonă, că-s mai multe acolo. N-am văzut stâlpi exteriori consolidați. Dacă avea un stâlp consolidat << îmi sărea în ochi >> mai mult ca sigur.
- Întreabă la administrație când a fost făcut blocul, dar nu direct, întreabă mai întâi dacă au fost înlocuite țevile / conductele, caloriferele,  dacă e reabilitat termic blocul ( uite că nu știu deși trec de sute de ori pe lângă el ), etc. Nu pronunța cuvântul << cutremur >> absolut deloc.
- Că a fost făcut pentru armată este o tâmpenie. Indiferent unde vrei să te muți în București în blocurile socialiste o să ți se spună că a fost făcut pentru armată sau securitate.
- Subsolul pentru adăpost antiaerian iar este o prostie.
- 99 % aerele condiționate au legătura cu interiorul pe lângă stâlp. Dar nu pun mâna în foc, vezi exemplele de mai sus. Dar prin casele pe unde am fost conductele erau << trase >> pe lângă stâlp.
-Că l-a prins cutremurul - și eu tind același lucru.  Blocurile de pe Șoseaua Iancului au fost făcute toate cam deodată și știu destule  blocuri consolidate acolo.  Blocurile de tip OD ( care sunt o mulțime, au avut o deficiență și de concepție, proiectul fiind abandonat după 1977 ) și blocurile de la șosea cu  magazine la parter - deficiență de concepție, adică de la proiectare .  Blocul tău NU e nici de tip OD ( orientare dublă a structurii de rezistență - asta înseamnă, NU orientare dublă a ferestelor, e o prostie asta) nici de cele de la șosea cu magazine la parter ( cel cu Mega Image-ul de după hotel ). Nici acel tip de bloc nu a mai fost construit după 1977.
Ținem legătura. Nu-ți dau informații false, cum ai observat dacă nu știu spun simplu "nu știu".
____________
PS: Nu  ești pe lângă subiect, n-ai citit tu tot topicul, au mai fost și alții care s-au interesat fix de același lucru ( evident, prin alte zone ale Bucureștiului ).
PS 2: Blocul a fost proiectat și construit pentru 14etaje, n-a fost dat niciun etaj jos și refăcut, etc.  Nici nu a fost modificat proiectul, adică inițial ar fi fost calculat pentru 17 etaje. A fost proiectat / calculat pentru 14, 14 s-au construit.

 


Re: Cutremure CostiC

Va multumesc din nou pentru raspunsurile prompte.

Voiam sa mai adaug cateva informatii unele aflate chiar azi:
- In actul de proprietate blocul ar fi fost dat in folosinta primului proprietar in noiembrie 1978
- la parter se afla un fel de sediu XEROX (am atasat o imagine mai veche), care pare sa aiba in interior pereti si impartire aproape ca un apartament (nu genul de open space ca pentru magazine, doar cu piloni)
- blocul a fost reabilitat si izolat cu vata bazaltica.
- la vizionare, intr-una dintre camere am vazut o crapatura fina in tavan, paralela cu peretele cu usa din sufragerie si 2 crapaturi la 2 usi de aprox 30-40 cm lungime care plecau din coltul drepta sus pe diagonala (apartamentul nu este renovat de f mult timp)

Din ce spuneti dvs sa inteleg ca toate blocurile care au tinut cont de normativele din 1963 ar fi ok in caz de cutremur (atata timp cat nu sunt OD)? Sau ca in mod special acest bloc ar fi ok pentru ca este facut dupa 1963, dar in acelasi timp nu era finalizat la cutremurul din 77?

Inteleg cat de greu este sa oferiti niste sfaturi fara sa aveti toate informatiile din teren, dar nu sunt 100% sigur ca un apartament in acest bloc ar fi o alegere sigura.

PS: am pus putin monopol pe discutia din forum, dar promit ca o sa ma opresc :)
Screenshot_20210306-113351__01__01.jpg (890.75 KB; downloaded 3011 times)

 


Re: Cutremure andrei11

Foarte posibil ca blocul să fi început construcția lui înainte de 77 și terminat după.
Posibil dacă cutremulul a  prins ultimii stâlpi turnați  nematuri să fi trebuit să fie demolați și refăcuți. Nicio problemă.
La ce etaj a fost făcută vizionarea ?
Crăpătura fină în tavan paralelă cu peretele înseamnă că cei doi pereți ai camerei "s-au comportat ușor diferit la cutremur " - nicio problemă.
Crăpăturile în unghi de 45 * ( în diagonală ) de la colțul ușilor înseamnă că blocul a fost supus  la forță tăietoare ( laterală ), nicio problemă.  Înseamnă că deasupra ușii ai cărămidă sau BCA, oricum NU grindă. Forțele laterale care se manifestă prin forță tăietoare sunt induse de cutremur.  E logic să apară crăpături în  tencuială. Probabil că structura a rămas intactă.  Dacă se renovează și în spatele crăpăturii ai un element de rezistență se poate observa ușor dacă ai o fisură în element sau dacă a fost consolidat respectivul element.
Totuși mă interesează la ce etaj ai făcut vizionarea.

 


Re: Cutremure CostiC

Etajul 4, pe partea pe care am pus poza initiala. (nu partea dinspre cimitir)

 


Re: Cutremure andrei11

Azi m-am învârtit perpedes prin jurul blocului,  aerele sunt montate ok.
Nu prea are șanse să pice blocul la următorul cutremur major ( magnitudine > 6,5 )
Succes.  :bere:
________________
PS:  În anii '970 deja erau ingineri cu experiență care terminaseră facultatea ( de construcții ).  Să știi că studii despre cutremur s-au făcut și după 1940 ( în timpul războiului ! ), normativul din 1963 a ținut seama  de cutremurele vrâncene.
La cutremurele majore ( la noi aproximativ unul pe secol ) este normal să apară degradări în rezistența construcțiilor dar care pot fi rezolvate.
Cutremurul din 1940 și cel din 1977 n-au legătură unul cu altul, s-au produs pe falii diferite.
Cel din 1940 s-a produs pe o falie cu cel din 1986. A mai fost unul prin 1990 / 1991 ( ziua ) care s-a produs pe falia din 1977. Deci în Vrancea sunt două falii distincte aflate la distanță cam de 30 - 40 km una sub alta ( aproximativ ).
Când blondele astea de la televiziuni dau date despre cutremur niciodată nu numesc unde a fost hipocentrul cutremurului. Totdeauna pline de sine și de importanța lor blondă anunță epicentrul. Pe mine mă interesează hipocentrul.  La un moment dat îl anunță sub formula "Cutremurul s-a produs la o adâncime de..." ( ăla e hipocentrul )O să observi că sunt două ruperi distincte, unul la o adâncime de aproximativ 110 km  ( 1977 ) alt punct la o adâncime de aproximativ 140 km ( 1940 ).

 


Re: Cutremure CostiC

Ma bucur ca ati reusit sa vedeti blocul in cauza si multumesc pentru asta.

Foarte interesant si articolul  ( aici ) mai spulbera putin din miturile din jurul cutremurelor din trecut. Am gasit un paragraf in articol legat de rezistenta blocului in functie de tipul parterului si nu imi dau seama daca se aplica si blocului despre care am postat initial:

Cutremurul din 1977 a demonstrat că deşi clădirile cu pereţi structurali limitau libertatea de amenajare a spaţiilor de către arhitecţi (sindromul „cutiei de chibrit”), au adus avantaje în siguranţa structurală. Au existat şi cazuri în care la aceste structuri au fost satisfăcute alte cerinţe arhitecturale dar acestea au influenţat negativ soluţia structurală. Sunt cunoscute cele două cazuri repetitive, parterul flexibil sau slab şi partiul cu orientare dublă - tip OD. Şi în cazul introducerii a două niveluri flexibile, comportarea a fost defavorabilă.

Despre OD ati explicat foarte clar si ati spus ca nu e cazul aici, dar parter flexibil se refera la parter facut pentru magazine? Daca da, faptul ca acest bloc are acel sediu la parter insemana ca este flexibil, respectiv mai putin sigur?

Multumesc

 


Re: Cutremure andrei11

1) Poți să te muți în blocul respectiv.
2) Dacă mai treci pe acolo vezi  că la stradă ( Șos. Iancului ) e un hotel.
Lipit de hotel e un MegaImage.  Intră în el, acela e un parter flexibil ( stâlpi legați prin grinzi fără pereți înte ei ).
3) Parterul blocului tău NU este de tip parter flexibil.
Dacă spui că  sunt și pereți din beton ( de rezistență ) în apartament acei pereți nu se pot opri la nivelul etajului I, trebuie să aibă continuitate până în subsol.  Blocurile de tip "Lizeanu "  ( prăbușit parțial în 1977 )  aveau genul acesta de pereți de beton cu discontinuitate la parter dar din informațiile mele  la blocul tău nu e cazul.

 


Re: Cutremure CostiC

Multumesc pentru toate informatiile si pentru lectia de constructii.

 


Re: Cutremure subway guru

Daca e sa te uiti la ceva uita-te daca peretii despartitori de la parter au crapaturi, e singurul indiciu structural semnificativ.

 


Re: Cutremure catrinoiu.bogdan@gmail.com

Buna seara!
Domnul andrei11  , va deranjez cu o intrebare.
Cum este construit blocul de la adresa Ion Mihalache 158?
Doresc sa ma mut in acel bloc si as avea nevoie de o parere din exterior.

Va multumesc,
Bogdan

 


Re: Cutremure andrei11

Eu intuiesc care e structura de rezistență a blocului.
Anul  construcției ? Adică dacă e înainte de 1964 - 65 sau după.
CostiC mi-a dat niște informații suplimentare.  Numai dacă intru într-un apartament îți pot spune.  Așa fără informații suplimentare e la ghici și nu -mi place. Ai vizitat apartamentul ?

 


Re: Cutremure orex

Bogdan, te poti informa si singur, din mediu on-line, ca blocurile alea, din zona, au PIF 1962-1965, probabil, ala vizat de tine, unde vrei sa-ti achizitonezi un apartament, e edificat in 1965, fiind unul dintre cele cu 7 etaje (D+P+7E+E th.), adresa asa imi spune!
Il las pe @andrei11  sa-ti spuna ce si cum, dar daca vrei sa zabovesti cateva decenii intre acei pereti,  sa-ti intemeiezi o familie si sa mai ai si niste copii, in afara ca salasluiesti in zona ”Ciuperca”, nu se recomanda nimic!

 


Go to page:  1  ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421289 posts in 5248 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use